Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 25.04.2025 o 11:10, Nex1M napisał(a):

W zadnej karcie cewki tak nie piszczały jak w tamtym Asusie, to był istny horror.

Nagrywałeś to przy pełnym obciążeniu czy pulpicie?

Opublikowano (edytowane)

Wczoraj posiedziałem jeszcze chwilę KCD2 to macie jeszcze temperatury przy 380-450W.

Warunki średnio sprzyjające, bo obudowa typu fish tank i 800rpm wszędzie ustawione na sztywno. W pokoju 26,5.

Karta ładnie boost trzyma jak na stock chłodzenie.

Może wieczorem jeszcze pogram w coś bardziej wymagającego to dam znać. Na razie trzeba się dotlenić :D

Ładny ten Kuttenberg.

Edytowane przez sovas
  • Upvote 1
Opublikowano

@PiPoLiNiO ale koledzy pisali, że z czasem ucichną, no i oczywiście po zmianie zasilacza :P

U mnie TUF nie miał tego problemu. A z Astralami jak ktoś ma rzeczywiście cichego to fajnie jakby dał krótki filmik z demonstracją tego, bo przy tylu narzekaniach na tę kartę już sam przestaje wierzyć :D

Opublikowano
55 minut temu, sovas napisał(a):

@PiPoLiNiO ale koledzy pisali, że z czasem ucichną, no i oczywiście po zmianie zasilacza :P

U mnie TUF nie miał tego problemu. A z Astralami jak ktoś ma rzeczywiście cichego to fajnie jakby dał krótki filmik z demonstracją tego, bo przy tylu narzekaniach na tę kartę już sam przestaje wierzyć :D

Nie ma cichego astrala, ludzie po prostu bajki wciskają lub przyznać się nie chcą. 

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Nie ma cichego astrala, ludzie po prostu bajki wciskają lub przyznać się nie chcą. 

I tak i nie. Jeden kupił astrala posiada monitor 1440p 144Hz i napisze że ma cichego astrala, a drugi ma monitor 4K 240Hz i napisze że ma świerszcze w obudowie :) 

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Odpowiem Twoim jezykiem - pierdololo. Na moim przykladzie.. myslisz, ze wydalbym ~13k na wyjca? Moja teoria jest taka, ze oprocz tego, ze mozna trafic na cichego Astrala, to LC ma zamknieta obudowe co moze dodatkowo tlumic cewki.

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@Pentium D Ale tam chyba chodzi o to, że karta pika jak się zacznie przechylać od normy, która była ustalona. Ciągle pewnie bezużyteczne no ale jest.

@PiPoLiNiO @DżonyBi Co do bloków wodnych to taka ciekawostka. Nie wiem ile w tym prawdy. No i np w Waterforce WB cewki są chłodzone ponoć, a on wył jak szalony.

https://forum.alphacool.com/threads/my-rtx5090-wb-lacks-some-thermal-pads.5695/

image.thumb.png.b48b6aabf8eec055e91c9f96e5b6be5f.png

Czyli w skrócie:

cieplejsze cewki = ciszej.
bloki Alphacool nie mają kontaktu na cewkach.

Edytowane przez sovas
Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, Doamdor napisał(a):

@łukasz850 Mamy ceny sugerowane? Gdzie? Bo z chęcią kupiłbym RTX 5090 w cenie sugerowanej.

RTX 5070ti to 749 dolarów raz 1.23 to 921 razy 4 to 3600 zł. Wszystko sie zgadza. Rtx 5070 to juz tylko 2500 zł. RTX 5080 to 5100 zl.

Edytowane przez łukasz850