Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Faflucy napisał(a):

Obyś tylko tak chłodnicy nie montował jak na tym zdjęciu (Zdjęcie poglądowe) Bo jak masz tak zamontowane to może występować efekt o jakim pisałeś wcześniej, ponieważ pompka może łapać powietrze.

gcgatjvt.png

Może się mylę, ale na tym zdjęciu jest ok, chyba że nie oddaje perspektywy należycie. Powietrze raczej gromadzi się w najwyższym punkcie układu a tutaj jest to radiator a nie blok z pompką.

Edytowane przez DR3GGO
  • Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, DR3GGO napisał(a):

Może się mylę, ale na tym zdjęciu jest ok, chyba że nie oddaje perspektywy należycie. Powietrze raczej gromadzi się w najwyższym punkcie układu a tutaj jest to radiator a nie blok z pompką.

Powietrze dalej może siedzieć w rurkach bo są na górze układu.

IMG_6844.thumb.jpeg.fe179a1482b08f052cb706643ded4a8f.jpeg

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
4 godziny temu, DR3GGO napisał(a):

Na chwile jest moze i ok, ale pamietaj, ze AiO czy nawet custom LC - plyn zawsze paruje i ubywa. Po dlugim czasie w tym gornym zbiorniku ciecz sie moze napowietrzac, a w najgorszym przypadku spadek przeplywu.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 29.04.2025 o 19:01, lukadd napisał(a):

@PiPoLiNiO

Jest też opcja wrzucenia skrzynki do innego pomieszczenia, garaż, piwnica, inny pokój za ścianą :E 

Jeśli dobrze pamiętam @tgolik ten patent chyba stosujesz?

Jak najbardziej - działam tak od kilku lat i nie wyobrażam sobie obecnych grzejników do grania trzymać koło siebie. Co więcej myślę jeszcze nad kilkoma przewiertami, żeby latem trzymać kompa w piwnicy a zimą w innym rzadko używanym pomieszczeniu ale wymagającym ogrzewania, dzięki czemu, pracując jako termowentylator zarobi na siebie 50 zł - stówkę miesięcznie;)

Edytowane przez tgolik
  • Thanks 2
  • Haha 1
  • Confused 2
  • Upvote 2
Opublikowano

Euro też dobry jajcarz, karty paczkomatem nie wyślemy, bo za droga jest, więc sru w reklamówkę i DHLem... 🤦

2 godziny temu, tgolik napisał(a):

rzadko używanym pomieszczeniu ale wymagającym ogrzewania

A co tam uprawiasz? 🤔 xD

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, j4z napisał(a):

Euro też dobry jajcarz, karty paczkomatem nie wyślemy, bo za droga jest, więc sru w reklamówkę i DHLem... 🤦

A co tam uprawiasz? 🤔 xD

Suszarnia do prania, pokój gościnny, pokoje po dzieciach, biblioteka. Trochę by się uzbierało w domku.

Edytowane przez tgolik
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, j4z napisał(a):

A co tam uprawiasz? 🤔 xD

Bkauzę  Amazonu dostałem w fabryczej przezroczystej folii:E

Opublikowano
2 godziny temu, j4z napisał(a):

Euro też dobry jajcarz, karty paczkomatem nie wyślemy, bo za droga jest, więc sru w reklamówkę i DHLem...

Biorąc do paczkomatu też byś dostał w worku foliowym. Oni podkładają bardzo dużo wiary w opakowanie producenta produktu. 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, lukadd napisał(a):

Tak ogólnie to karty przelatują czy przepływają cały ocean w opakowaniu producenta, następnie z portu jeszcze jadą "tirem" po dziurawych drogach zanim trafią do sklepu :E 

Ale nie jadą pojedynczo rzucane na sortowniach tylko na palecie, lub w opakowaniu zbiorczym. Paletą ciężej rzucać.

Edytowane przez krukkpl
  • Like 1
  • Upvote 4
Opublikowano
20 godzin temu, Fenrir_14 napisał(a):

@krulaks masz zapowietrzony układ. Na pracującym kompie obracaj radiatorem, możesz zdjąć na ten czas wentylatory żeby usprawnić cały proces 👍

Próbowałem, po jakimś czasie zamontowałem tak:
image.png.43f0ef472234aa32d224e530cabeb890.png 

Niestety nie przetestuję obecnie z zamkniętą obudową bo paczka gnije w inpoście od środy w magazynie (mają "problemy").
Brzmi to obecnie tak:

Chodzi mi o ten powtarzający dźwięk jakby mielenia. Rośnie i spada:
image.png.9973064eec5829e39f9543289d4f9c96.png

Czy tak właśnie brzmi pompa, czy może kompletnie coś nie tak jest z kartą.
(dźwięk znormalizowałem oczywiście, nie jest to takie głośne).

UPDATE:
Zapomniałem zatwierdzić wpis, więc ta część wiadomości została napisana z 10 minut później od reszty:
Wygląda na to, że jest znacznie ciszej! Dalej coś tam słychać, ale jest mocno ciszej.
Teraz mnie zastanawia co to za buczenie (można je usłyszeć między dźwiękami pompy wyżej) - takie systematycznie wycie, może zasilacz?
Sprawdzałem wiatraki w kompie (wszystkie dałem na 0%) i dalej ten sam dźwięk.
Jak nie urok to sraczka :D

Opublikowano (edytowane)

@krulaks sprawdź czy masz wszystkie elementy podkręcanie w budzie 👍 wbrew pozorom rezonujacy element może powodowac też efekt buczenia, szczególnie przy większej cyrkulacji powietrza. 

Zasilacz też może być. Masz za siłkę z funkcją 0db i fan stop'em? - przycisk on/off z tyłu zasilacza przy gnieździe zasilania zazwyczaj. 

@ket_rab tak, w Astralu LC pompka chodzi cały czas na pełnej 🙈

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, ket_rab napisał(a):

Pompka w Astralach LC pracuje cały czas mimo że wentylatory są zatrzymane?

Tak.

29 minut temu, ryba napisał(a):

Dla gniazda pompy masz w biosie wybrany tryb PWM/DC czy auto? Auto potrafi skopac sprawe.

Nie ma pompy wpiętej w MOBO - karta tym zarządza po PCI

22 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

@krulaks sprawdź czy masz wszystkie elementy podkręcanie w budzie 👍 wbrew pozorom rezonujacy element może powodowac też efekt buczenia, szczególnie przy większej cyrkulacji powietrza. 

Zasilacz też może być. Masz za siłkę z funkcją 0db i fan stop'em? - przycisk on/off z tyłu zasilacza przy gnieździe zasilania zazwyczaj. 

@ket_rab tak, w Astralu LC pompka chodzi cały czas na pełnej 🙈

Rezonowanie wykluczę jak zmienię obudowę (mam nadzieję, że w poniedziałek inpost się zjawi).
Yup, thermaltake GF3 1000W z fan stopem.

Co ciekawe przy zwiększeniu obciążenia - dźwięk stał się głośniejszy. Praktycznie jak ten który nagrałem xD
No to nie jestem pewien czy to pompa skoro chodzi cały czas na 100%

8 minut temu, krulaks napisał(a):

Co ciekawe przy zwiększeniu obciążenia - dźwięk stał się głośniejszy. Praktycznie jak ten który nagrałem xD
No to nie jestem pewien czy to pompa skoro chodzi cały czas na 100%

Chyba jednak pompa. Brzmi praktycznie identycznie jak tutaj: 

Edytowane przez krulaks
  • Sad 1
Opublikowano

@krulaks kurde nie ma mnie teraz w domu a na komie to wiesz jak się takich rzeczy odsłuchuje :/ sprawdź jeszcze zasilacz w trybie pracy 0db no i po podmiance budy się okaże. 

Miałem kilka sztuk 5090 Astral LC, obecnie mam 2 sztuki pracujące non stop praktycznie i nie miałem żadnych problemów z pompą, we wszystkich po odpowietrzeniu nie było jej słychać. 

Także jeżeli (odpukać) okaże się to faktycznie być pompka to odsyłaj kartę na zwrot lub rma.