Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, darekz napisał(a):

Co to za program OSD?

MSI Afterburner + RTSS (rivatuner statistics server)

Tylko sobie tak poustawiałem.

Jak chcesz to sobie wypakuj to do  

C:\Program Files\MSI Afterburner\Profiles

Powinno działać. Na wszelki wypadek zrób kopię swoich :)

sovas_msiAfterburner_osd.zip

Edytowane przez sovas
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
58 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

No na JDG wszedzie zwroty dzialaja i pelna gwarancja - jak sobie pytalem sklepy to mowili, ze wazne, zeby firma nie zajmowala sie sprzedaza takiego sprzetu :)

Zależy od sklepu - kilka razy słyszałem, że zwroty tylko w zakresie określonym przez prawo.

Więc mi jako programiście chętnie odmówią zwrotu bo „pan musi mieć gpu żeby pisać kod” :boink:

Opublikowano
8 minut temu, Brolly napisał(a):

No ale skoro mają byc wydajniejsze z 10% ? i 5070 ma miec 18 gb a 5080 24 bodajże ram.

Bo tak na prawdę będą prawdziwe 5080 i 5070 o ile dodadzą nie tylko VRAM ale jeszcze trochę CUDAków. Teraz to NV wcisnęła ludziom 5070 pod nazwą 5080 i 5060 pod nazwą 5070 a za rogiem premiera 5050 pod nazwą 5060.

• Like 2
Opublikowano
15 godzin temu, krulaks napisał(a):

Nauczyli się xD 

Czytam regulamin Media Expert i z tego wynika, że normalnie przyjmują zwroty jak faktura VAT była na JDG :o

Chyba szykują się u mnie zakupy 

Jednak nie. Dopytałem na infolinii i wskazali, że tylko przedsiębiorcy indywidualni aka:

„Przedsiębiorca Indywidualny - oznacza osobę fizyczną zawierającą umowę związaną bezpośrednio z prowadzoną przez nią działalnością gospodarczą, jeśli z treści tej umowy wynika, że nie posiada ona dla niej charakteru zawodowego, wynikającego w szczególności z przedmiotu wykonywanej przez nią działalności gospodarczej, udostępnionego na podstawie przepisów o Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej.”

Czyli wystarczy, że ma się cokolwiek związanego z IT/kompami i brak zwrotu 

———

Jak jest z Vanguardami?

Bardziej zbliżone do Suprim czy Gaming?

IMG_6947.thumb.png.f49e8f5231be0cc16d4eec63b4ac11ac.png

Wpadł mi kupon i nie wiem czy brać i testować

Opublikowano
34 minuty temu, krulaks napisał(a):

Jednak nie. Dopytałem na infolinii i wskazali, że tylko przedsiębiorcy indywidualni aka:

„Przedsiębiorca Indywidualny - oznacza osobę fizyczną zawierającą umowę związaną bezpośrednio z prowadzoną przez nią działalnością gospodarczą, jeśli z treści tej umowy wynika, że nie posiada ona dla niej charakteru zawodowego, wynikającego w szczególności z przedmiotu wykonywanej przez nią działalności gospodarczej, udostępnionego na podstawie przepisów o Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej.”

Czyli wystarczy, że ma się cokolwiek związanego z IT/kompami i brak zwrotu 

———

Jak jest z Vanguardami?

Bardziej zbliżone do Suprim czy Gaming?

Wpadł mi kupon i nie wiem czy brać i testować

Wczoraj był taniej.

Screenshot_20250511-115444997 (1).jpg

Opublikowano
W dniu 6.05.2025 o 16:54, krulaks napisał(a):

Napisałem do Amazona, że denerwuje mnie ten 5090 astral LC i że go nie chcę.
Zaproponowali pełny zwrot (różnica taka, że nie opłacam wysyłki do Hiszpanii) lub częściowy i mogę zostawić sobie kartę.

Myślicie, że 770 euro zwrot to uczciwa cena za siedzenie na mielącym kawę asusie xD?

btw. zamieniłem go póki co na 5080 FE i ta karta jest ultra cicha...
(W grach piszczy jak azjatka, ale Asus za to drze się jak mongoł)

Update:

Częściowy zwrot nie kończy gwarancji.

Co więcej, dalej mogę go zwrócić do 26 maja xD

Także jeszcze potestuję - może Astral LC za 9800 brutto nie będzie jednak tak głośny…

Opublikowano (edytowane)

Za 9800 juz nie denerwuje? Ja takiego mlynka za polowe ceny bym nie chcial. U siebie mam zablokowane wentyle na 1080rpm i nie slysze ani pompki ani cewek. Obudowe trzymam na biurku obok siebie.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)

@Pentium D Sprawdziłem na szybko jak działają te  "loot boxy" w @x-kom

Co mi się rzuciło dziwnego w oczy to, że nie pokazują oni ceny z ostatnich 30dni, na produkcie defakto promocyjnym.
Ten loot box to jakaś nowa technika obejścia prawa w tym zakresie?

Przykładowo wylosowany produkt:
image.png.c205afbbd5605079b965f8165a3a13e5.png

Inny produkt w normalnej promocji:
image.png.bb648908dd597775105a74a31aa12a25.png

A i już nie myślcie, że jak tam coś losujecie to ta animacja ma jakiekolwiek znaczenie :D
Wynik jest już znany wcześniej, a animacja to tylko projekt UI.

Co do samej karty to Vanguard za 12k nie jest już jakąś super ceną. I btw fajna cena wyjściowa 14k :balon:

Moim zdaniem tak jak i reszta produktów, które tam można wylosować.

Całość przypomina trochę losowanie zniżek na garnki w znanej branży.

Edytowane przez sovas
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, sovas napisał(a):

@Pentium D Sprawdziłem na szybko jak działają te  "loot boxy" w @x-kom

Co mi się rzuciło dziwnego w oczy to, że nie pokazują oni ceny z ostatnich 30dni, na produkcie defakto promocyjnym.
Ten loot box to jakaś nowa technika obejścia prawa w tym zakresie?

Przykładowo wylosowany produkt:
image.png.c205afbbd5605079b965f8165a3a13e5.png

Inny produkt w normalnej promocji:
image.png.bb648908dd597775105a74a31aa12a25.png

A i już nie myślcie, że jak tam coś losujecie to ta animacja ma jakiekolwiek znaczenie :D
Wynik jest już znany wcześniej, a animacja to tylko projekt UI.

Co do samej karty to Vanguard za 12k nie jest już jakąś super ceną.

Moim zdaniem tak jak i reszta produktów, które tam można wylosować.

Całość przypomina trochę losowanie zniżek na garnki w znanej branży.

Jedynie co tam się opłaca trafić to legendarka za 1zł tylko szansa pewnie taka sama jak w lotto. Okazje wyjątkowe przeważnie zbijają cene w okolice najtańszych sklepów w Polsce ;) czasami się coś trafi ale szansa, że to potrzebujesz jest w 99,9% żadna.

Edytowane przez BarBar009
Opublikowano
58 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Za 9800 juz nie denerwuje? Ja takiego mlynka za polowe ceny bym nie chcial. U siebie mam zablokowane wentyle na 1080rpm i nie slysze ani pompki ani cewek. Obudowe trzymam na biurku obok siebie.

Spróbuję porzucać obudową jeszcze - może jednak się uciszy pompa.

Z drugiej strony - nie mógłbym tego rozebrać i zrobić custom loopa?

Po sprawdzeniu wychodzi 9300 brutto z czego było na fakturę więc realny koszt 7600 za astral LC 

Opublikowano

@krulaks Możesz tak zrobić. Problem trochę jest z dostępnością bloków, ale myślę, że jak zamówisz to za 2-3tyg max dostaniesz.

Mi się do suprima akurat udało szybko, bo trafiłem na dostawę do angela.pl, bezpośrednio od producenta ciężko.

Do tego parę złączek, chłodnica, wężyk, pompka  + res i będzie śmigać na pewno lepiej od AiO.

Opublikowano
2 minuty temu, sovas napisał(a):

@krulaks Możesz tak zrobić. Problem trochę jest z dostępnością bloków, ale myślę, że jak zamówisz to za 2-3tyg max dostaniesz.

Mi się do suprima akurat udało szybko, bo trafiłem na dostawę do angela.pl, bezpośrednio od producenta ciężko.

Do tego parę złączek, chłodnica, wężyk, pompka  + res i będzie śmigać na pewno lepiej od AiO.

Dużo jest do ogarnięcia jak nigdy nie robiło się custom loopów?

I w sumie jaki jest średni koszt pomijając sam blok?

Widziałem, że sporo już grzebałeś to pewnie masz dobre pojęcie :D

Opublikowano (edytowane)

Na TPU przy recenzji Astrala LC napisali:

"Pompa z pewnością nie wygląda na projekt firmy Asetek. Nie mam pojęcia, kto ją produkuje."

Natomiast na forum Asusa ktoś napisał, że pompka jest Aseteka.

Może sa wkladane do Astrali pompki dwoch producentow - jedne halasuja, a drugie nie. To jest tylko teoria mogaca nie miec nic wspolnego z rzeczywistoscia.

Za 7600 to juz mozna myslec o custom loopie.

Edytowane przez DżonyBi