Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Mizu napisał(a):

Dzięki za info, jak ktoś trafi jakiegoś Suprima ale na powietrzu w podobnej cenie to wrzucajcie, wezme od razu :E Ten na wodzie dla mnie brzydki jak kupa i nie mam ochoty pchać drugiej 360tki

~~~

Wracając do cewek: nie ogarniam tematu. Miałem tylko jedną 5090tke Founders Edition, no były głośne ale wątpie, że trafiłbym gdzieś dużo cichsze. Taki niestety urok aktualnej jakości sprzętu i QA tego co wyłazi z fabryki.

Może mój słuch nie ogarnia jakiejś wysokiej częstotliwości w środku tego piszczenia? Zamykam obudowe, zakładam zamknięte słuchawki i niech sobie wiszczy na Furmarku najgłośniej jak potrafi, nadal to nie powód, żeby mi sie chciało wymieniać jedną sztuke. Większość gier nigdy nie osiągnie takiego poziomu hałasu jak ten Furmark i tak. Jakby bzyczało identycznie na pulpicie jak w grach to wtedy fakt, realny problem.

Na jedną sztuke innego modelu może bym sie skusił, żeby mieć jakieś porównanie. Ale 12 czy tam ile? Dla mnie brzmi jak obsesja i problem leży w innym miejscu i zamiast kolejnej karty wolałbym łyknąć jakieś benzo na uspokojenie :E

Żałuje, że sprzedałem tego 5090 FE. Nie myślałem, że tak szybko wyjdą stery z listą fixów wielkości kartki A4. Teraz będę musiał dopłacić przynajmniej 2-3k i jeszcze wymieniać całą obudowe bo żaden inny 5090 mi sie w niej nie zmieści

Nie no, 5090 FE ma okropną kulturę pracy.

Ta karta się topi. Co do cewek - nie ma cichych FE

Opublikowano
1 godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@Tester Wrażeń Odpisz mu. Bo ja bana wyłapie :)

Spokojnie, chciałem być kąśliwy może za mocno :D

Ile dałeś za swojego Suprima? Jak go oceniasz wobec reszty modeli (z naciskiem na reszte, nie cewki)? 

To mój aktualny preferowany kandydat ze względu patrząc pobieżnie na recki + ok wygląd + MSI nigdy nie narzekałem na serwis. Tej wodnej wersji zapostowanej przedtem nie chce, tylko powietrze.
Jakbym go znalazł za 12.5k albo mniej w jakimś dużym sklepie (innym niż xkom, hatfu) to biorę od strzała

Opublikowano
9 minut temu, Mizu napisał(a):

Spokojnie, chciałem być kąśliwy może za mocno :D

Ile dałeś za swojego Suprima? Jak go oceniasz wobec reszty modeli (z naciskiem na reszte, nie cewki)? 

To mój aktualny preferowany kandydat ze względu patrząc pobieżnie na recki + ok wygląd + MSI nigdy nie narzekałem na serwis. Tej wodnej wersji zapostowanej przedtem nie chce, tylko powietrze.
Jakbym go znalazł za 12.5k albo mniej w jakimś dużym sklepie (innym niż xkom, hatfu) to biorę od strzała

Czemu hatfu na xkom?

Opublikowano

kolejne babole :D 

https://videocardz.com/newz/nvidia-releases-firmware-fix-for-geforce-rtx-5060-series-to-address-black-screen-and-reboot-issues

Kto czeka na 24gb to sie doczeka, chcili to doplacac! ;D

https://videocardz.com/newz/nvidia-geforce-rtx-5080-super-spec-leak-24gb-32gbps-g7-memory-and-same-core-count-as-rtx-5080

22 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

W benchmark może po lekkim UV tak, zgoda, ale w grach juz napewno nie. Jednak z drugiej strony też aż sie tyle nie traci po UV w grze może 5-6% ale za to 20-25% mniej energii bierze

A ja nie mam zadnej straty i urwane ok 100W bo mam zegar ustawiony kapke wyzej niz stock ;)

Opublikowano
31 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Jest brzydki %-) chłodzenie i kultura jego pracy najlepsza ze wszystkich jakie miałem czyli TUF, ASTRAL, VANGUARD, SUPRIM, AORUS MASTER. 

13500, no ale coś pokombinuje z tym kodem rabatowym, więc pewnie okolice 13k wyjdą końcowo. 

Git, dzięki. No najładniejszy nie jest ale mam też brzydką biało/srebrną płytę główną to sie razem zgrają kolorystyką i brzydkością :D 

27 minut temu, krulaks napisał(a):

Czemu hatfu na xkom?

Nie wiem czy siedziałeś na labie, zanim tu się przerzuciliśmy tam była większość horror historii. Od czasu COVIDa i boomu sprzedaży w 2020 a później ukraińców przerzucających sprzęt od 2022 to się zrobił najbardziej arogancki sklep na rynku. Chamski serwis niszczący paczki przerzucane przez nich, totalne ameby w obsłudze klienta, zbieranie zamówień i pieniędzy przy sprzedaży premierowych produktów których nie mają i zwlekanie z realizacją (słynna premiera 7800X3D, nawet Astral 5090 był chyba memem już tutaj), notoryczne sprzedawanie pozwrotówek z wyraźnymi śladami użytkowania (nie mówię o jakimś odcisku palca do wyczyszczenia) i jeszcze więcej rzeczy których mi się teraz nie chce przypominać i wymieniać. 

To jak zostałem przez nich oszukany opisywałem na labie także przepadła ta ściana tekstu + nie ma co wspominać bo sam sobie jestem winny, że nie poszedłem z tym do sądu tylko im podarowałem co tylko zachęca ich do kontynuowania takich praktyk.

Nikomu nie zabronię nigdzie kupować ale osobiście nigdy tam już nie chce kupować chyba, że już naprawdę nie będę miał wyboru + jak ktoś wspomni o tym gównosklepie zawsze dorzuce swoje trzy grosze. Jeśli chociaż jedna osoba mniej dzięki mnie da zarobić tym gówniakom to już uznaje to za wygraną :E 

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, Phoenix. napisał(a):

https://videocardz.com/newz/nvidia-geforce-rtx-5080-super-spec-leak-24gb-32gbps-g7-memory-and-same-core-count-as-rtx-5080

A ja nie mam zadnej straty i urwane ok 100W bo mam zegar ustawiony kapke wyzej niz stock ;)

Tak ale tutaj chodziło o max OC vs UV. W kazdym badz razie biorac pod uwage wiekszosc czynnikow zwyczajnie lepsze chlodzenie daje wieksze mozliwosci doboru ustawienia UV. 
-100W przy 5070Ti to jest kolosalna roznica. Tylko sie cieszyc z tak dobrego chipu

Opublikowano

Roznice po OC sa dzis tak male, ze nie warto pałowac karty i dowalac do pieca, nawet z dobrym chlodzeniem, kiedy na lepszym chlodzeniu mozna miec absolutna cisze o ile cewki nie graja. Ale to moje podejscie ;) Topowe chlodzenia ludzie wybieraja glownie z powodu kultury pracy, a mozliwosci OC to raczej drugorzedny czynnik.

• Upvote 1
Opublikowano
27 minut temu, Mizu napisał(a):

Git, dzięki. No najładniejszy nie jest ale mam też brzydką biało/srebrną płytę główną to sie razem zgrają kolorystyką i brzydkością :D 

Nie wiem czy siedziałeś na labie, zanim tu się przerzuciliśmy tam była większość horror historii. Od czasu COVIDa i boomu sprzedaży w 2020 a później ukraińców przerzucających sprzęt od 2022 to się zrobił najbardziej arogancki sklep na rynku. Chamski serwis niszczący paczki przerzucane przez nich, totalne ameby w obsłudze klienta, zbieranie zamówień i pieniędzy przy sprzedaży premierowych produktów których nie mają i zwlekanie z realizacją (słynna premiera 7800X3D, nawet Astral 5090 był chyba memem już tutaj), notoryczne sprzedawanie pozwrotówek z wyraźnymi śladami użytkowania (nie mówię o jakimś odcisku palca do wyczyszczenia) i jeszcze więcej rzeczy których mi się teraz nie chce przypominać i wymieniać. 

To jak zostałem przez nich oszukany opisywałem na labie także przepadła ta ściana tekstu + nie ma co wspominać bo sam sobie jestem winny, że nie poszedłem z tym do sądu tylko im podarowałem co tylko zachęca ich do kontynuowania takich praktyk.

Nikomu nie zabronię nigdzie kupować ale osobiście nigdy tam już nie chce kupować chyba, że już naprawdę nie będę miał wyboru + jak ktoś wspomni o tym gównosklepie zawsze dorzuce swoje trzy grosze. Jeśli chociaż jedna osoba mniej dzięki mnie da zarobić tym gówniakom to już uznaje to za wygraną :E 

Dobrze, że mówisz.

Póki co nie wiem czy mi wcisnęli używkę bo z droższych rzeczy to kupiłem suprim 5090, a pakowanie nie ma żadnych plomb.

Jak ktoś folii nie zdejmie to nie da się określić czy to używka - dzięki msi.

Zwrot 5080 fe zrobili szybko i bez problemu.

Jutro odsyłam im tego suprima, zobaczymy 

Opublikowano
23 godziny temu, caleb59 napisał(a):

Mało tego - ja się pytam ilu "szczęśliwych" posiadaczy ukończyło jakąkolwiek grę czy tylko gracie w benchmarki? :E Bo wiecie - to są karty do gier a nie do chwalenia się po forach.

Ukończyłem niedawno Serious Sam 4, Serious Sam: Siberian Mayhem. Ostatnio cięższe tygodnie w pracy i mało gram po, ale zamierzam wrócić do Spider-Man: Remastered i nowego Indy'ego, a z lżejszych gierek na po pracy mam wgranego Croca: Remastered i FM 2024 też pykam trochę.

• Upvote 1
Opublikowano
12 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Kto czeka na 24gb to sie doczeka, chcili to doplacac! ;D

Wersja 24GB powinna kosztować tyle co 16GB i ją zwyczajnie zastąpić... Wydajności to jej nie doda, ale byłaby pewność że VRAMu nie zabraknie w ciągu 2-3 lat. Dopłacać więcej jak 10$ za VRAM to już szczyt chamstwa :E 

Opublikowano (edytowane)

Któraś z poniższych kart jest warta uwagi pod kątem jakosci chłodzenia i innych rozwiązań?

GeForce Asus RTX 5070Ti PRIME OC 16GB GDDR7 DLSS 4

MSI GeForce RTX 5070 Ti Shadow 3X OC 16GB GDDR7

PNY GeForce RTX 5070Ti OC DLSS4 16GB GDDR7 VCG5070T16TFXPB1

INNO3D GeForce RTX 5070 Ti X3

MSI GeForce RTX 5070 Ti Ventus 3X OC 16GB GDDR7 DLSS4

Edytowane przez Oldman
Opublikowano
5 minut temu, Oldman napisał(a):

Któraś z poniższych kart jest warta uwagi pod kątem jakosci chłodzenia i innych rozwiązań?

GeForce Asus RTX 5070Ti PRIME OC 16GB GDDR7 DLSS 4

MSI GeForce RTX 5070 Ti Shadow 3X OC 16GB GDDR7

PNY GeForce RTX 5070Ti OC DLSS4 16GB GDDR7 VCG5070T16TFXPB1

INNO3D GeForce RTX 5070 Ti X3

MSI GeForce RTX 5070 Ti Ventus 3X OC 16GB GDDR7 DLSS4

5070TI Prime z komputronika z kodem PARTAPP w aplikacji

Opublikowano
W dniu 25.05.2025 o 11:49, krulaks napisał(a):

Lekko piszczące karty mogą nie piszczeć przy dobrym prundzie.

Wiadomo, że świerszcze dalej będą grać 

Przy gorszym prądzie po prostu mocniej wołają żreć :E 

• Upvote 1