Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, funk napisał(a):

Jak już wątek zszedł na 5070Ti, to jaką polecacie kartę w stosunku cena/jakość, na którą można zapolować?

W Komputroniku Asus Prime bywa na promce za 3,5k i na niego bym polował.

Opublikowano
3 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Nie jestem w temacie ale domyślam się, że poszedł w OLEDa. Myślałem nad tym... do najtańszego OLEDa musiałbym dołożyć ok 1500zł. Poza tym na RTINGS czytałem zestawienie OLED vs MINILED. Pomijając strach przed wypaleniem, mam miejscami cholernie jasno w pokoju i jasność przeciętnego OLEDa mogłaby nie wyrobić.

Jak 250 nitow nie wystarcza to bym się poważnie zastanowił nad stanem oświetlenie w pomieszczeniu lub ilości światła jakie nam wpada do miejsca pracy/zabawy. Istnieje coś takiego jak ergonomia stanowiska. A to się tyczy monitorów i TV. Ludzie mają jakieś chore wyobrażenia że TV/monitor ma sobie poradzić nawet w słońcu. Może zacznijmy od tego co się dzieje z oczyma jak im każemy oglądać w słońcu TV albo ogólnie zmuszamy je do oglądania w pomieszczeniu gdzie jest zbyt jasno. Szybsze zmęczenie, bóle głowy to tak na szybko. Szczególnie jak już ktoś ma jakąś wadę wzroku.

• Upvote 1
Opublikowano

@Kadajo Ja sobie nie wyobrażam jak ona używa monitora. Miałem TEN SAM monitor co on, w SDR chyba 600 nitów osiąga? Nawet mając 100% i nasłoneczniony pokój nie byłem w stanie komfortowo go używać, musiałem rolety/zasłony mieć. No po prostu się nie da, wszystko się odbija/rozlewa a ciemne motywy to porażka. I tłumaczę mu to od roku, dalej swoje... 

Opublikowano

Ja sobie wyobrażam bo cale życie walczę z mama i siostra tłumacząc im żeby sobie jakieś sensowne warunki robiły jak oglądają TV ale nie dociera.

Matka mówi ze nie będzie sobie robiła z pokoju jaskini tak jak ja mam (a ja przecież nie mowie żeby odcinać światło całkowicie) a siostra machnie ręka.

Opublikowano
2 godziny temu, funk napisał(a):

Jak już wątek zszedł na 5070Ti, to jaką polecacie kartę w stosunku cena/jakość, na którą można zapolować? Przejście z 3080 tuf, poluję na nowe WOLEDy, zastanawiam się też nad 21:9, monitor 1440p. Tyle czasu się już zastanawiam, że zaraz będą superki, a na radarze pojawią się przecieki o RTX 60 i człowiek znowu będzie czekał :D 

Jak masz mozliwosc wyrwac 5070Ti za 3500zl to raczej bierz, watpie zeby w tej cenie była 5070Ti 24GB będzie poczatkowo raczej drozsza blizej 4000zl +

Opublikowano (edytowane)

Dla potomnych, choć zaraz utonie pod masą innych postów...

Rtx5060ti 16gb Asus dual  sprzedaje się za 1600 zł + koszty OLX (37 zł). Chciałem przetrzymać kupującego do 1520 zł z wysyłką, bo za 1600 zł to nowa w sklepie byłaby znośna. :E 

Eh, gdyby nie te 16gb dobrego do AI to zleciałaby z ceny, bo nikt nie kupowałby takiego kastrata...

Dopieszczę UV na rtx3070 to przy 155w może stracę <5% wydajności lub nawet nic, choć przy +214mhz chyba Cyberpunk z DLSS4 wykrzyczał się. Polecam tam testować, bo wszędzie było stabilne, ale RT z transformerem pchało kartę pod korek.

RTX5060ti pewnie może zejść <100w i dalej być wydajniejszy od rtx3070, oczywiście gdy Vramu nie przekracza, bo inaczej sprawa jest jasna.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano

@musichunter1x 

15 minut temu, Kanzu napisał(a):

Dostałem maila od ME, że od 4 sierpnia zmieniają regulamin tej usługi z plusem i usuwają z niego przedłużone zwroty. 

Chyba za dużo kart zwracaliście :hihot:

Jesteś tu chyba jedyny, który używał tak długo kartę graficzną, po czym ją zwrócił. 

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Kanzu napisał(a):

Dostałem maila od ME, że od 4 sierpnia zmieniają regulamin tej usługi z plusem i usuwają z niego przedłużone zwroty. 

Chyba za dużo kart zwracaliście :hihot:

I bardzo dobrze, jak na mnie to powinien przyslugiwac jeden darmowy zwrot na konkretne nazwisko w danym sklepie.

I powinni w kazdym kolejnym potracac % od karty, wtedy by sie ludzie nauczyli, ze sklep to nie wypozyczalnia.

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 2
  • Upvote 6
Opublikowano
45 minut temu, Doamdor napisał(a):

Jesteś tu chyba jedyny, który używał tak długo kartę graficzną, po czym ją zwrócił. 

Nic do Ciebie nie mam, ale ty ewidentnie masz jakiś problem do mnie z tą kartą i nie przyswoiłeś tego co już nie raz pisałem. Pipo i inni brali tyle sztuk trzymając każdą 14 dni + 14 dodatkowe na czas odesłania co daje prawie miesiąc, czyli dokładnie tyle ile ja używałem swojej. Jeden miesiąc przeleżała nie używana, bo przez robotę nawet nie miałem kiedy jej odesłać. Mogłem spokojnie trzymać jeszcze 40 dni. 

Według twojego myślenia to ja działam na niekorzyść sklepów z oddaną 1 sztuką a nie ktoś kto miał ich kilkanaście a w skali całego forum kilkadziesiąt?

Liquida odesłałem po kilku godzinach. Próbujesz mi insynuować cały czas, że tylko ja zrobiłem źle, bo oddałem kartę po 2 miesiącach. Nie widziałem, żebyś się pruł do tych co mieli kilkanaście sztuk i oddawali po miesiącu %-)

Opublikowano (edytowane)

Edit. No i zjadło mi tekst przy edycji :E 
@Doamdor Widziałem już prawie wszystkie testy z UV, a brakuje mi dociśnięcia kart tranformerem oraz RT, bo dopiero tam mój rtx3070 nie dał rady przy zbyt mocnym UV.
Blackwell wyłączna część komponentów, gdy są nieużywane i przechodzi w niższe stany agresywniej, ponieważ może znacznie szybciej je zmieniać, więc dużo zależy od gry oraz ustawień. 
Te kanał również są wiarygodne:

Spoiler

image.png
image.thumb.png.68628885e8fb2e1ea7dfb9818ed8d613.png

OH znalazłem jeszcze ten film, po którym aż chce mi się machnąć ręką na te 50w i ciut lepszą wydajność.
Mam nadzieję że sterowniki dużo zmienił, bo jakieś 25% ponad rtx3060ti to bieda. :E Na szczęść czasem jest zauważalnie więcej niż 25%

Opublikowano
5 minut temu, Kanzu napisał(a):

Nic do Ciebie nie mam, ale ty ewidentnie masz jakiś problem do mnie z tą kartą i nie przyswoiłeś tego co już nie raz pisałem. Pipo i inni brali tyle sztuk trzymając każdą 14 dni + 14 dodatkowe na czas odesłania co daje prawie miesiąc, czyli dokładnie tyle ile ja używałem swojej. Jeden miesiąc przeleżała nie używana, bo przez robotę nawet nie miałem kiedy jej odesłać. Mogłem spokojnie trzymać jeszcze 40 dni. 

Według twojego myślenia to ja działam na niekorzyść sklepów z oddaną 1 sztuką a nie ktoś kto miał ich kilkanaście a w skali całego forum kilkadziesiąt?

Liquida odesłałem po kilku godzinach. Próbujesz mi insynuować cały czas, że tylko ja zrobiłem źle, bo oddałem kartę po 2 miesiącach. Nie widziałem, żebyś się pruł do tych co mieli kilkanaście sztuk i oddawali po miesiącu %-)

Tutaj chyba nikt poza tobą nie skorzystał z oferty ME, więc co do tego mają zwroty 14 dniowe?

@musichunter1x RTX 5070 na promocjach wychodzi korzystniej od RTX 5060 Ti 16GB, więc nie patrz tylko na pobór prądu, ale też na wydajność. 

Opublikowano
20 minut temu, krulaks napisał(a):

ktoś jest jeszcze tutaj aktywny i miałby podesłać swoje krzywe z Suprimki 5090?

Standardowo - out of the box troche buczy, kombinuje z UV

Tylko wiesz że każda karta będzie inaczej reagować na takie rzeczy? Poglądowo ktoś może podesłać, ale 1 do 1 nie ma szans aby Ci to zadziałało. UV robi się indywidualnie pod każdy egzemplarz. 

Opublikowano
Teraz, AndrzejTrg napisał(a):

Tylko wiesz że każda karta będzie inaczej reagować na takie rzeczy? Poglądowo ktoś może podesłać, ale 1 do 1 nie ma szans aby Ci to zadziałało. UV robi się indywidualnie pod każdy egzemplarz. 

Tak, wiem :) 

Po prostu chcę porównać jak wypada mój egzemplarz na tle innych. To moja piąta 5090’tka 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Doamdor napisał(a):

RTX 5070 na promocjach wychodzi korzystniej od RTX 5060 Ti 16GB

To ja wiem, dlatego nie kupiłem używanej 5060ti 16gb nawet za 1600 zł + koszty serwisu.
Prawdopodobnie po prostu przesiedzę na rtx3070 jeszcze drugą połowę przyszłego roku lub wezmę z ciekawości rx9060xt do 1350 zł za 16gb. RTX3070 już dużo nie straci na wartości, skoro negocjują na 850 zł.

Eh, gdyby wydajność tego 5060ti była bardziej jednoznaczna. :P Tutaj rtx4070 jest lepszy, ale ceny są powalone jak na paroletnie karty i mało kto chce zejść poniżej 1900 zł.
Edit. Większe ulepszenia planuję przy UDNA / rtx6xxx, chyba że znowu będzie to padło...

Opublikowano
4 minuty temu, Doamdor napisał(a):

Tutaj chyba nikt poza tobą nie skorzystał z oferty ME, więc co do tego mają zwroty 14 dniowe?

Chyba. Czyli nie wiesz, ale przyczepiłeś się mnie dla zasady, bo tylko ja otwarcie napisałem o tym, że skorzystam z dodatkowej oferty jaką daje sklep i za którą dodatkowo zapłaciłem. Nikt nie napisał o tym na forum, więc z góry stwierdziłeś, że na pewno nie było takich osób. Zachowujesz się jakbym jakieś fikołki zrobił, wysłał im cegłę i sklep wyruchał w momencie kiedy to sklepy dymały wszystkich na cenach. 

Inni odsyłali karty po miesiącu w X sztukach a ty zaczepiasz mnie za każdym razem jak napisze coś o zwrotach, bo odesłałem jedną po 2 miesiącach.

Gdzie logika? 

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, Doamdor napisał(a):

mając tak ograniczony budżet. 

Za niewybrakowany produkt mogę płacić więcej, inaczej wolę iść po minimum spełniającym potrzeby, a rtx3070 jeszcze to robi, choć nie spełnia wymogu 250mm długości, ale mniejsza buda to tylko fanaberia. :E Wybrakowane są przez podział na 8 i 16gb, zamiast walnięcia 12gb na szynie 192bit, a potem zrobienie wersji super z 128bit 12gb za mniej.

Tak samo czekałem na jakiś mały, sensowny telefon... Już miałem kupić jakiegoś Sony, ale firma też się stoczyła i coraz bardziej niedorobione były te konstrukcje. Gdy antena wifi poluzowała się w xz1c, a 32gb pamięci zapychało się pamięcią aplikacji to w końcu machnąłem ręką na rozmiar i kupiłem najtańszy, używany telefon spełniający podstawowe wymagania, za jedynie 250 zł. Robi to samo, a nawet trochę lepiej.

Half Life 3 jeszcze nie ma, DS2 i tak będzie śmigał na PC, a nowy Resident Evil może być dobry lub kiepski, więc nie mam parcia. A jak lokalnego AI zacznę używać to w moment wyląduje tu karta 16gb.
W sumie więcej czasu marnuje na te dumanie, niż jest to tego warte. :boink: Nie cierpię kupować konstrukcji których nie lubię i chyba poczekam na 5060 super. Grunt by "stare" gry działały w 4k z DLSS, a nowe w 1080p i z ciekawym poborem <200-225w z gniazdka.