Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Czemu  taka duża różnica dolar euro?

Bo w Europie mamy VAT :E W PL na poziomie 23%, w DE 19% itd.

A w USA ceny są podawane bez podatku. A sam podatek tax jest inny w zależności od stanu, ale zwykle na poziomie kilku %, a nie ~20tu :E Z drugiej strony w USA, mają inne podatki na których golą szaraczków, a których my nie mamy.

Opublikowano
24 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Niezmiennie obstawiam 10 tyś w pl za founders :)

Jeśli będzie 3k euro, dzień póżniej sprzedaje całego kompa, bo ta zabawa przestanie mieć to jakikolwiek sens.

Przecież to tylko pieniądze :E

Hobby musi kosztować :E

Opublikowano
2 godziny temu, lysyn napisał(a):

Źle się wyraziłem. Kiedy rusza sprzedaż? 7-go?

Najszybciej druga połowa stycznia. 6-7 stycznia to masz dopiero zapowiedź produktu i wtedy dowiesz się kiedy ujrzy światło dzienne drogą sprzedaży.

Opublikowano
Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Ludzie, którzy się od razu rzucają na premiery i nie patrzą na cenę nie kumają kilku zasadniczych rzeczy:

Po 1. Tego, że wcale w czasie premiery nie jest najtaniej. Jedyne co zyskujesz w czasie premiery (jeśli uda ci się kupić) to najwcześniejszy możliwy dostęp do urządzenia.

Po 2. Ładując się dziś w taką elektronikę jest duża szansa, że trafimy na "choroby wieku dziecięcego" które zostaną wyeliminowane dopiero w przyszłych rewizjach.

Te dwa punkty powodują ze rozsądny człowiek poczeka i będzie patrzył na rozwój sytuacji, a nie robił z siebie betatestera za własne pieniądze.

Nie można się z tym nie zgodzić. Ale podpowiem, że lata 2020-2021 się z tej reguły wyłamały, w tych latach najkorzystniej się wychodziło kupując sprzęt w dniu premiery.

3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Mogą zaskoczyć i uruchomić sprzedaż w dniu zapowiedzi.

Wątpliwe. Gdyby tak się stało, to te karty byłby już w trasie do sklepów na całym świecie, a tymczasem nie mamy na teraz nawet praktycznie informacji, przecieków dot. modeli kart czy wyglądu kart oprócz tego, co wiemy, którego możemy nazwać czystą specyfikacją.

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Niezmiennie obstawiam 10 tyś w pl za founders :)

Jeśli będzie 3k euro, dzień póżniej sprzedaje całego kompa, bo ta zabawa przestanie mieć to jakikolwiek sens.

A wydajność cie nie interesuję jaka będzie :E ?

RTX 4090 był średnio wydajnieszy o ~70% od 3090 i jeszcze więcej jak weźmiemy RT.

Dla mnie jak nie będzie minimum 50% kopa w rastrze i jeszcze więcej w RT to nawet się nie będę zastanawiał nad zmianą na premierę. Wydajność 4090 dalej mi styka.

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, lukadd napisał(a):

A wydajność cie nie interesuję jaka będzie :E ?

Jeśli dadzą 3k euro to nic mnie nie będzie obchodzić :)

Chociaż nie, w sumie masz rację. Jeśli Cyberpunk z PT w 4k bez dlss i FG da 60 fps minimum, to wtedy pójdę na to. Nic innego mnie nie przekona do takiej kwoty chorej :)

Opublikowano

Dadzą 2-2.5k euro i dostaniesz 30% więcej wydajności.

Dadzą 2.5-3k euro i dostaniesz 70% więcej wydajności.

Co wybierasz?

Wydajność to podstawa. Oczywiście cena również ważna, ale co mi po trochę niższej cenie jak będzie bida z wydajnością i jeszcze dopakują np. 600W :E, aby to osiągnąć.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

@lukadd Zacznijmy od tego, że rozpatrywanie ceny karty w Euro nie ma żadnego sensu. Operujmy PLN. 10k dam za 40% w rasterze. Za 125% w RT dam 12k :) Wszystko poniżej 125% w RT i tak da poniżej 60fps więc i tak DLSS wlatuje. W rasterze w sumie to może być i 20%, to i tak powoli bez znaczenia w nowych grach.

Opublikowano
2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Wszystko poniżej 125% w RT i tak da poniżej 60fps więc i tak DLSS wlatuje.

Temu największego kopa zauważysz zmieniając GPU min co 2 generację ( zmiana z 2080 TI na 4090 dała olbrzymiego boosta którego było bardzo mocno czuć). 

Zmiana z 4090 ma sens raczej dopiero na 6090. 

Opublikowano
4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@lukadd Zacznijmy od tego, że rozpatrywanie ceny karty w Euro nie ma żadnego sensu. Operujmy PLN. 10k dam za 40% w rasterze. Za 125% w RT dam 12k :) Wszystko poniżej 125% w RT i tak da poniżej 60fps więc i tak DLSS wlatuje. W rasterze w sumie to może być i 20%, to i tak powoli bez znaczenia w nowych grach.

No to sobie przelicz na złotówki.

Dla mnie nawet jak zostawią MSRP na poziomie RTX 4090 czyli $1599 i dostanę 30-40% kosztem dodatkowych 100-150W to będzie bida jak na nową generację :E

Opublikowano
1 minutę temu, lukadd napisał(a):

No to sobie przelicz na złotówki.

Nie mogę sobie przeliczyć, bo nigdy nie trafisz w to co będzie w sklepie :) Dlatego dyskusja o cenach w obcej walucie nie ma żadnego sensu.

Teraz Ci napisze że kupie za 2500$, a potem się okaże że w sklepie jest 1000 zł drożej niż po naszych przeliczeniach i nie kupie.

Przykładowo 9800X3D ma cenę w polsce ustawioną na 2399. I jej cena w $ nie ma dla mnie zadnego znaczenia.

Opublikowano

Jak to nie trafisz. Najważniejsza jest cena w dolcach. To jest MSRP globalne ustalone przez Nvidię dla Foundersa. Następnie od tego pułapu czy tam $100+ startują niereferenty w najbidniejszych wydaniach. Lepsze niereferenty/chłodzenia to dokładka do ~500 zielonych.

Następnie masz przelicznik na lokalną walutę czy euro czy PLN + VAT w twoim kraju i wychodzi ci cena jaką zapłacisz u lokalnego dilera :E. Oczywiście januszowe sklepy premierowo mogą te 5-10-15% więcej przyciąć:E  Bo to jest tylko sugerowana cena.

Opublikowano
9 minut temu, RTX5090 napisał(a):

Zmiana z 4090 ma sens raczej dopiero na 6090. 

No dla mnie zmianę determinuje wydajność w RT. Nic więcej. Bo tylko tam mi brakuje mocy w 4k. Gdybym grał w 1440p to w sumie nawet bym nie myślał o zmianie.

Teraz, lukadd napisał(a):

Oczywiście januszowe sklepy premierowo mogą te 5-10-15% więcej przyciąć:E  Bo to jest tylko sugerowana cena.

No i właśnie o tym pisałem, przyjdzie rzeczywistość i 1000 zł więcej niż wynikało z przeliczeń i będzie pozamiatane, bo całą dyskusja i ustalenia stracą sens :)

Opublikowano

Dla mnie samo RT jest fajną ciekawostką, ale to nie jest coś co mnie pchnie ku nowemu GPU. Dalej to tylko fajny dodatek do potestowania, czy ogrania jednej/dwóch gierek na rok z tym bajerem. Raster dalej nr. 1.
Fake klatki to też dodatek. W roku używam w 1 czy 2 grach :E na kilkadziesiąt ogranych.

Opublikowano
3 minuty temu, lukadd napisał(a):

Następnie od tego pułapu czy tam $100+ startują niereferenty w najbidniejszych wydaniach. Lepsze niereferenty/chłodzenia to dokładka do ~500 zielonych.

Najtańsze niereferenty startują od ceny MSRP dla Founders. Najlepsze wersje typu Strix od Asusa to grubo ponad 100$ dopłaty.

Opublikowano
39 minut temu, Kadajo napisał(a):

Mogą zaskoczyć i uruchomić sprzedaż w dniu zapowiedzi.

Co by było spoko, bo boty i inne dżumy nie będą na to może przygotowane i będzie większa szansa kupna czegokolwiek :D

Ludzie musza z CESu wrocic do domow zeobic testy... Tydzien po prezentacji to i tak wariant optymistyczny.

Opublikowano
2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

No i właśnie o tym pisałem, przyjdzie rzeczywistość i 1000 zł więcej niż wynikało z przeliczeń i będzie pozamiatane, bo całą dyskusja i ustalenia stracą sens :)

No, ale tutaj to już świat się nie zawali 12 czy 13k. Zawsze możesz kupić u somsiada w DE w końcu jesteśmy w Unii i nie ma ograniczeń co do handlu, tam na pewno będzie tysiak taniej.