Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, Elvis79 napisał(a):

W teście głośności z otwartą budą to 2/3 kart będzie głośnych a dla audiofili to już 3/3 :) pisałem wyżej jak swoją używam i jest lepiej niż myślałem po wypocinach tutaj znawców Ventusa co na oczy nawet go nie widziało.

A możesz wrzucić screen z GPU-Z jak to wygląda pod obciążeniem? Może być jakiś 3D Mark.

• Upvote 1
Opublikowano
10 godzin temu, Elvis79 napisał(a):

W teście głośności z otwartą budą to 2/3 kart będzie głośnych a dla audiofili to już 3/3 :) pisałem wyżej jak swoją używam i jest lepiej niż myślałem po wypocinach tutaj znawców Ventusa co na oczy nawet go nie widziało.

Chyba odwrotnie- z otwartą obudową temperatury z reguły będą niższe to i halas generowany przez kartę mniejszy. No może trochę ciszej w obudowie zamkniętej sumarycznie i tak będzie (przy zachowaniu jakiejś tam wentylacji).

Patrząc na opinie samych klientów jeden piszę, że jest spoko a drugi, że działa jak suszarka.

Wnioskuję na temat Ventusa iż opinie są tak skrajne, ze względu na niską jakość produkcji gdzie jest spory odsetek kart z defektami (wentylatory, źle nałożona pasta?)

Druga opcja to Ci, którzy piszą, że jest cicha nie obciążyli jej tak żeby wykorzystać w pełni jej możliwości.

Sprawa dla reportera :Up_to_s:

Opublikowano

Albo po prostu nigdy nie mieli cichej karty albo już zapomnieli jak to jest. Samochód 200 koni jest szybki ale jak się przejedziesz 500 konnym to jednak ten 200 staje się wolny. Trochę filozofii, wiem, ale tak to wygląda dlatego nie ma co się sugerować opiniami typu „dla mnie jest spoko”.

Opublikowano

Już się pomału normuje. Przynajmniej jeśli chodzi o 5070 Ti i hype sprzedażowy. Dostępność 5080 jest mniejsza, ale na OLXach ogłoszenia z marżami większymi niż 1000 zł wiszą i wiszą. Inna sprawa kiedy one wrócą do MSRP. 

Opublikowano (edytowane)

Wydaje mi sie, ze ta ograniczona podaz miala m.in. na celu pozbycia sie starych zapasow. 5090 nie zobaczymy magicznie duzo, ale z nizszych segmentow na pewno tak. Partnerzy tez chca produkowac seriami, bo taka rwana produkcja nawet z wyzsza marza nie jest optymalna. Nvidia zwieksza produkcje chipow i za chwile bedzie to widac.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)

W jaki model warto celować btw jeśli chodzi o 5070 TI ? zakładając że ceny spadną i ten "lepszy" model będzie za 4,5 ~~ k

Albo bez kitu przemęczę się do 5070 ti super :E która też mam nadzieję poza większą wydajnością będzie mieć chociaż 20 Gb vram.

Edytowane przez Brolly
Opublikowano (edytowane)

Jak sie bedzie kiepsko sprzedawać to bedzie .. Jak bedzie jak teraz ze wszystko idzie na pniu to zapomnij ..

Ergo - wszystko zależy co pokaże AMD - a dokladniej w jakich cenach. Jesli dadzą cene 50$ mniej od mocno zawyżonych dzis ofert to tyle bedzie z tego ..

Edytowane przez Yedi
Opublikowano
3 godziny temu, razz1 napisał(a):

Jaka wersja 4060ti? Ja mam gaming i jest cisza

4060 Ti VENTUS 2X BLACK 16G OC i jest spoko, jak na tak małą kartę. 

27 minut temu, Brolly napisał(a):

W jaki model warto celować btw jeśli chodzi o 5070 TI ? zakładając że ceny spadną i ten "lepszy" model będzie za 4,5 ~~ k

Albo bez kitu przemęczę się do 5070 ti super :E która też mam nadzieję poza większą wydajnością będzie mieć chociaż 20 Gb vram.

Budżetowo Asus Prime, na  bogato Vanguard.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, DżonyBi napisał(a):

MSI Vanguard, zrobisz OC i zblizysz sie do 5080, a karta dalej bedzie chlodna i cicha.

OC masz na myśli normalnie suwaki w afterburnerze (albo czymś innym?) bez kombinacji z napięciem itd?

Edytowane przez Brolly
Opublikowano

Podobno jakaś duża firma wykupiła bardzo duży nakład h100, jeśli to nie fake to nv wywali moce produkcyjne na karty za 160k sztuka a nie na karcioszki dla gamerow. Oby nie. 

Opublikowano (edytowane)

Mam mega zagwozdkę ze swoją 4090 Palit Gamerock OC. Kosztowała mnie 7500zl. Mam kupca jej za 9000 zł., w sumie już ją kupił i zapłacił na allegro. Karta jest do czerwca 2026r. na gwarancji.

Wystawiłem ją w zaporowej cenie tydzień temu i szczerze nie wierzyłem, że się sprzeda...

Nie potrafię podjąć jednoznacznej decyzji, czy sprzedaż anulować czy mu ją wysłać. 

Jedyna karta jaka wchodzi w zastępstwo to 5090, ale ta dopłata minimum 5k mnie trochę zniechęca. Z drugiej zaś strony wiem, że 4090 jest spoko jeszcze na długo, ale czas nie gra dla niej na korzyść, tym bardziej w 4K, czyli w rozdzielczości w jakiej gram.

Dlatego pytam Was, co Wy byście zrobili na moim miejscu? Mam czas na wysyłkę jakby co do jutra. Miłej niedzieli wszystkim życzę. 

Edytowane przez darekz
Opublikowano
13 minut temu, Brolly napisał(a):

OC masz na myśli normalnie suwaki w afterburnerze (albo czymś innym?) bez kombinacji z napięciem itd?

Nie musisz obniżać napięcia, bo to chłodzenie bez trudu sobie radzi z 350W.

• Upvote 1
Opublikowano
16 minut temu, ztx napisał(a):

Bierz 5080, czytałem w tym temacie, że to dobry deal.

Tak, wiem, że są tu tacy, ale niestety dla nich mijają się takim stwierdzeniem z rzeczywistością...

Opublikowano
19 minut temu, darekz napisał(a):

co Wy byście zrobili na moim miejscu? Mam czas na wysyłkę jakby co do jutra.

Ja bym na twoim miejscu sprzedawał bez namysłu, i poczekał na 5090 podobnej jakości w cenach ok 12k pln

nie dość, że na swojej zarobisz, mimo że używana, to potem względnie niewielkim kosztem podbijesz wydajność.

Tu ludzie sprzedawali 4090 ze stratą, żeby zmienić na 5080 %-), a ty w takich samych kosztach zmienisz na 5090 :cool:

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, darekz napisał(a):

Mam mega zagwozdkę ze swoją 4090 Palit Gamerock OC. Kosztowała mnie 7500zl. Mam kupca jej za 9000 zł., w sumie już ją kupił i zapłacił na allegro. Karta jest do czerwca 2026r. na gwarancji.

Wystawiłem ją w zaporowej cenie tydzień temu i szczerze nie wierzyłem, że się sprzeda...

Nie potrafię podjąć jednoznacznej decyzji, czy sprzedaż anulować czy mu ją wysłać. 

Jedyna karta jaka wchodzi w zastępstwo to 5090, ale ta dopłata minimum 5k mnie trochę zniechęca. Z drugiej zaś strony wiem, że 4090 jest spoko jeszcze na długo, ale czas nie gra dla niej na korzyść. 

Dlatego pytam Was, co Wy byście zrobili na moim miejscu? Mam czas na wysyłkę jakby co do jutra. Miłej niedzieli wszystkim życzę. 

Sprzedać na górce cenowej, czyli teraz, a kupić na dołku cenowym, ten będzie na przełomie wiosna/lato.

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, darekz napisał(a):

Jedyna karta jaka wchodzi w zastępstwo to 5090, ale ta dopłata minimum 5k mnie trochę zniechęca. Z drugiej zaś strony wiem, że 4090 jest spoko jeszcze na długo, ale czas nie gra dla niej na korzyść. 

Jak nie grasz w 4K to ją opchnij. Nie chcesz 5090 to kup 5080 i 2,5k zostaje w kieszeni a po OC nie odczujesz różnicy zbytnio. Pisze na swoim przykładzie. Gram w 3440x144p w 120hz. Wszystko śmiga elegancko. Zrobiłem sobie playlistę na najbliższe 8 miesięcy. Każda gra np kingston come 2 czy ac shadow, pójdzie mi na 120fps na luzie. Delta forte, black ops 6 również latają. Różnicy nie odczujesz. Za to 2,5k już tak. Zależy jakie masz potrzeby. Musisz sam określić. Ja Ci dałem klucz według którego ja bym zrobił.

Edytowane przez RtxOn