Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, sideband napisał(a):

Radziłbym pokombinować z C-State, ASPM i innymi opcjami zarządzania energii. Ewentualnie na końcu wbić pci-express 4.0 czy coś zmienia.

ja mam powlaczane wszystkie c-state itp jakby co :)

Opublikowano
29 minut temu, Fusion napisał(a):

Może ma ktoś na sprzedaż 4080 fe super? Te chore głowy na olx naszym czy niemieckim wołają więcej niż nowy 5080fe 😂

A możesz kupić nowy 5080FE? No właśnie więc jest jak jest. Seria 40xx będzie dłużej w cenie niż by się wydawało bo obsługuje wszystkie gry a nie tylko te nowsze%-)

Ogólnie to słaby research zrobiłeś bo na olx jest za 4900 więc poniżej msrp dla rtx 5080.

Opublikowano
1 minutę temu, Smalec napisał(a):

@dhyde00

A to szok, tak zachwalają w recenzjach tą kartę.

Niestety sprawa z cewkami bardzo rzadko się pojawi w testach kart graficznych, skupią się raczej na hałas wentylatorów ale prawda jest taka że piszczące cewki są o wiele bardziej irytujące niż hałaśliwe wentyle 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@PiPoLiNiO zapytałem AI muska czyli groka tu link do odpowiedzi, poprawiony link bo chyba dobrze sie nie wyświetlał:  https://grok.com/share/bGVnYWN5_a64bdaa7-702e-421a-9cc6-6d16c07da29d  , ogólna konkluzja:

"

Ograniczenie FPS:

Włącz V-Sync (synchronizację pionową) w ustawieniach karty graficznej (np. w panelu sterowania NVIDIA) lub w grach. To ograniczy FPS do częstotliwości odświeżania monitora (np. 60 Hz), co zmniejszy obciążenie karty nawet na pulpicie.

Użyj oprogramowania jak NVIDIA Inspector lub MSI Afterburner, aby ustawić globalny limit FPS (np. 60 FPS). To zapobiegnie nadmiernemu renderowaniu klatek na pulpicie.

Zmiana ustawień zasilania:

W panelu sterowania NVIDIA zmień tryb zarządzania energią na „preferuj maksymalną wydajność” lub „adaptacyjny”. Czasami zmiana tego ustawienia wpływa na zachowanie sekcji zasilania i może zredukować piszczenie.

Sprawdź, czy BIOS karty (vBIOS) ma aktualizację od ASUS-a, która mogłaby lepiej zarządzać energią.

Sprawdzenie zasilacza:

Upewnij się, że Twój zasilacz jest odpowiedniej mocy (ASUS Astral 5090 prawdopodobnie wymaga minimum 850–1000 W, zależnie od reszty konfiguracji) i dobrej jakości (certyfikat 80+ Gold lub Platinum). Słaby lub stary zasilacz może powodować nierównomierne napięcia, co nasila piszczenie.

Jeśli masz możliwość, przetestuj kartę z innym zasilaczem – czasami zmiana PSU rozwiązuje problem.

Kontakt z serwisem ASUS:

Jeśli piszczenie jest dla Ciebie nie do zniesienia, skontaktuj się z pomocą techniczną ASUS-a. Choć piszczące cewki nie są uznawane za wadę techniczną (karta działa prawidłowo), w niektórych przypadkach producenci wymieniają egzemplarz na inny, zwłaszcza jeśli problem jest bardzo uciążliwy. Warto opisać, że występuje to nawet na pulpicie.

Domowe sposoby (na własne ryzyko):

Niektórzy użytkownicy zalewają cewki klejem termoprzewodzącym lub lakierem, aby zredukować wibracje. Jednak to anuluje gwarancję i wymaga rozebrania karty, co nie jest zalecane, jeśli nie masz doświadczenia.

Generalnie może włączenie v-sync w panelu nvidia rozwiąże problem, nie koniecznie ustawiaj monitor na 60hz:hmm: Przeczytaj całą odpowiedź ai:thumbup:

Edytowane przez tomek25
Opublikowano

Cicho będzie pewnie na aorusie. W moim starym TUFie 3080 cewki grały taki koncert na przerywnikach filmowych, że czułem się jakbym siedział na balkonie w letni wieczór. Podczas grania było znośnie ale też sprawdzałem dwa zasilacze, jeden rm850 i drugi bq jakiś pure chyba też 850 i bez zmian. Za to aorus 4090 nie ma tego problemu. Buda stoi pod stołem i jest cisza. Nawet stałem się przewrażliwiony przez Wasze pisanie o tych cewkach i czasem przytykam ucho do szyby albo ją zdejmuje żeby posłuchać czy coś nie gra :D liczę więc że i 5090 też będzie cacy. 

Opublikowano
53 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

No dokładnie. To jest tak naprawdę największy problem. Gdyby cewki były tylko w grach, to jeszcze można się zastanawiać nad zostawieniem. 

A przecież ta karta nic nie robi na pulpit i na stronach. Jak przestawiam na 60Hz monitor to jest cisza totalna. 

A  po co Ci więcej na pulpicie? Na granie zwiększaj i tyle. Solved:E

Opublikowano
31 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@sideband Wyłączyłem C-state i to drugie, bez zmian :) Plany zasilania wszystkie po kolei, bez zmian. To Ty sprzedajesz te PTM?

Nie mam karty z nowej gen to nie wiem czy da się coś z tym zrobić prócz ściągnięcia odświeżania. Tak sprzedaje ;)