Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Tester Wrażeń napisał(a):

Jak ktos ma kodzik, a na firme nie bierze to oczywiscie, ze tak :D Bardziej w okolicy 12k precyzujac, bo 11,7k

Mówicie o kodzie studenckim? 

Dostawy z MSI dopiero w przyszłym tygodniu będą realizowane z tego co widzę na ich stronie. 

Opublikowano
Teraz, SpiderX napisał(a):

Mówicie o kodzie studenckim? 

Dostawy z MSI dopiero w przyszłym tygodniu będą realizowane z tego co widzę na ich stronie. 

Tak kodzie studenckim, bo MSI nie sprzedaje na firme, wiec to jedyna forma znizki.
Trzeba zalozyc konto MSI w oparciu o maila uczelnianego i wtedy przejsc weryfikacje legitymacji i oni daja kod 10%

Teraz, DżonyBi napisał(a):

@Tester Wrażeń

Studencki -10% i -5% za oddanie starej karty wychodzi ~11K.

I jaka trzeba miec karte, zeby bylo warto ja oddawac za 700zl?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

jaka trzeba miec karte, zeby bylo warto ja oddawac za 700zl?

Ktos tam na pepperze sie chwalil, ze kupil Vanguarda za 10.9k, wiec komus tam sie oplacilo, ale nawet te 11.7k za Suprima to i tak bardzo dobra oferta.

Edytowane przez DżonyBi
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Wg tego screena to Ventus jest na poziomie Trio i zbliza sie do TUFa, a miażdzy Gaming OC, ktory ma komore parowa i jest 400gram ciezszy, a tez ma plastikowa pokrywe. Ktos bardzo chcial pokazac jaki ten jego Ventus jest super i testy robil w zimnej piwnicy.

Screenshot_20250412_103404_Gallery.jpg

Przypuszczam że to to temperatury po UV. Nie widzialem - Ty pewnie też, żeby na defie 5090 przy 96% gpu load zbijał zegar do takich wartości. Może jednak Ventus jest specyficzny i tak właśnie robi (strach przed samozaplonem?)

Z drugiej strony pobór prawie pod korek, dziwne rzeczy ten Ventus wyprawia 😀

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Doamdor napisał(a):

Jak bez świerszczy to cenę można przełknąć, ale patrząc co MSI odwaliło z modelem TRIO, to cena tego modelu w sklepie MSI to żart. 

Model TRIO cenowo powinien być bliżej Ventusa, a nie 200zł taniej od Vanguard, który był 100 zł tańszy od Suprim. :hihot:

2 godziny temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@DżonyBi Jak widać cena czyni cuda :)

Na ceny, w przypadku tych kart nie ma co racjonalnie patrzeć, ale ludzie głodni kart, wymęczeni czekaniem biero, byle co wpadnie w "przecenę".

Do zeszłego tygodnia monitorowałem sobie ceny kart i Ventus był zawsze najtańszy z kart MSI, jednak dziwnym trafem oficjalnych recenzji tego modelu brak, a ogólne informacje np. o temperaturach ciężko znaleźć. A np. karta widmo Windforce stało na równi z cenami Gaming OC i Tio. Podobne ceny chyba według podobnych nazw był ustalane.

W ogóle się ludziom nie dziwię, że jak je rzucili za 9600 to kupili bez zastanowienia. Na szczęście mamy zwroty. :lol2:

O moim Trio też było nie było wiele info i jedna recenzja na YT, w sumie na podstawie tego filmu kupiłem na próbę i raczej zostaniem razem. :D

Porównanie w dotyku i wykonaniu, między 3080 Vision i tego Trio, wychodzi na korzyść 3080. Miła dla oka zwarta konstrukcja kontra skrzypiące plastiki przy dotyku. Suprim byłby lepszy w tej kwestii, ale weź go złap w dobrej cenie.

Edit: @SpiderXPromka była, ale wiadomo, poszło szybko. Jeden kolega wyżej złapał Ventusa za 9600.

Edytowane przez Kakarotto
Opublikowano
2 godziny temu, DżonyBi napisał(a):

Ventus 5090 wazy 1850g i nie ma komory parowej. To jest gorszy paździerz niz FE. Przy 575W karta spokojnie dobije pod 80C i 2000rpm.

Trio waży 2119 g i też nie ma komory parowej, obydwa modele mają to samo rozwiązanie płyta bazowa z niklowanej miedzi.

Vanguard posiada komorę parową waży 2407g i na stronie MSI kosztuje 200zł więcej od TRIO.

Nie znalazłem recenzji Ventusa, lecz raczej nic nie przebije FE.

Zrzutekranu2025-04-12115106.thumb.png.3af9c6849601c701bf6c94f74765bbd8.png

Godzinę temu, DżonyBi napisał(a):

Wg tego screena to Ventus jest na poziomie Trio i zbliza sie do TUFa, a miażdzy Gaming OC, ktory ma komore parowa i jest 400gram ciezszy, a tez ma plastikowa pokrywe. Ktos bardzo chcial pokazac jaki ten jego Ventus jest super i testy robil w zimnej piwnicy.

Screenshot_20250412_103404_Gallery.jpg

Testy były robione w grach przed wodowaniem karty graficznej.

1t1tt.thumb.jpg.8a8aa557379ff158b6fdefc6624c0123.jpg

3 godziny temu, IceMan napisał(a):

Tylko źe chłodzenie Trio jest bliżej Vangard/Suprim niż Ventusa :P

Mam i po UV można w zasadzie cały czas jechać na minimalnych RPM.

Ventus - brak komory parowej, wymiary 325 x 139 x 67 mm, waga 1875 g cena 10 299 zł

Trio - brak komory parowej, wymiary 359 x 149 x 70 mm, waga 2119 g cena 12 689 zł

Vanguard - komora parowa, wymiary 357 x 151 x 76 mm, waga 2407 g cena 12 889 zł

• Like 3
Opublikowano
Godzinę temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Tak kodzie studenckim, bo MSI nie sprzedaje na firme, wiec to jedyna forma znizki.
Trzeba zalozyc konto MSI w oparciu o maila uczelnianego i wtedy przejsc weryfikacje legitymacji i oni daja kod 10%

I jaka trzeba miec karte, zeby bylo warto ja oddawac za 700zl?

Pytanie tylko czy zniżka obowiązuje do 26 roku życia, czy wystarczy tylko być studentem nie zależnie od wieku.

Opublikowano
6 minut temu, Kakarotto napisał(a):

Na ceny, w przypadku tych kart nie ma co racjonalnie patrzeć, ale ludzie głodni kart, wymęczeni czekaniem biero, byle co wpadnie w "przecenę".

Do zeszłego tygodnia monitorowałem sobie ceny kart i Ventus był zawsze najtańszy z kart MSI, jednak dziwnym trafem oficjalnych recenzji tego modelu brak, a ogólne informacje np. o temperaturach ciężko znaleźć. A np. karta widmo Windforce stało na równi z cenami Gaming OC i Tio. Podobne ceny chyba według podobnych nazw był ustalane.

W ogóle się ludziom nie dziwię, że jak je rzucili za 9600 to kupili bez zastanowienia. Na szczęście mamy zwroty. :lol2:

O moim Trio też było nie było wiele info i jedna recenzja na YT, w sumie na podstawie tego filmu kupiłem na próbę i raczej zostaniem razem. :D

Porównanie w dotyku i wykonaniu, między 3080 Vision i tego Trio, wychodzi na korzyść 3080. Miła dla oka zwarta konstrukcja kontra skrzypiące plastiki przy dotyku. Suprim byłby lepszy w tej kwestii, ale weź go złap w dobrej cenie.

Edit: @SpiderXPromka była, ale wiadomo, poszło szybko. Jeden kolega wyżej złapał Ventusa za 9600.

Ventus, jak i inne budżetowe modele powinny być w cenie FE. Adekwatnie lepszy model np Vanguard kosztuje 12 889zł, więc nic dziwnego, że Ventus za 9599zł ma większe branie.

W Media Expert jest 100dni na zwrot. :cool:

8 minut temu, ket_rab napisał(a):

Tak to u ciebie wygląda? 

To nie jest mój komputer.

• Like 1
Opublikowano
25 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Dla wszystkich

Kurde kusi to wykorzystać na jakiegoś vanguarda 5080, jak to jest 10% to nawet sporo. Z drugiej strony zmieniać z 4080S to trochę lipa.

Opublikowano

Ale sie cykacie :) W pewnym sklepie internetowym byl klient-apacz, co przez rok czasu kupowal customowe PC (w sensie indywidualny, nie pre-config). Kupil, pouzywal ~20 i zwrot, dysk tylko podmienial na swoj podczas uzytkowania. Finalnie nie wydal ani zlotowki (mozliwe ze tylko wysylki), ale co miesiac mial nowke kompa :) Dopiero po roku dostal bana, jak sie ktos zorientowal co sie dzieje.