Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, sovas napisał(a):

@Doamdor Okazało się, że to zasilacz tak dawał :boink:Karta cicha.

Corsair SF750 80 PLUS Platinum SFX

15 minut temu, sovas napisał(a):

@Tester Wrażeń Supremo FM2

Miałem podobnie z RTX 3080Ti, na AX860 cewki delikatnie się odzywały, a na AX1000 był koncert. :E

Asus grubo poleciał z RTX 5060 Ti 16GB, karta zapewne będzie bardzo chłodna i cicha.

ASUS-GeForce-RTX-5060-Ti-16GB-TUF-OC1.jp

ASUS-GeForce-RTX-5060-Ti-16GB-TUF-OC2.jpASUS-GeForce-RTX-5060-Ti-16GB-TUF-OC3.jp

https://videocardz.com/newz/asus-geforce-rtx-5060-ti-series-leaked-prime-tuf-and-first-dual-in-rtx-50-series

Edytowane przez Doamdor
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Asus Prime to już jest super, nawet przy RTX5070ti, więc po co komus TUF na 5060ti...  ale cena pewnie 100-150$ powyżej msrp, więc jest prestiż :)

Edytowane przez xtn
Opublikowano (edytowane)

Właśnie dotarł do mnie Ventus za 9600 z Media Expert, sama karta na żywo wygląda dość tandetnie i widać że to budżetowy model. Zobaczymy czy w kwestii temperatur nie będzie gorsza niż Palit który w kwestii jakości wykonania przynajmniej wizualnie zrobił na mnie lepsze wrażenie.

IMG_7969.jpg

Edytowane przez suchy89
  • Like 2
  • Upvote 2
Opublikowano
2 minuty temu, suchy89 napisał(a):

Właśnie dotarł do mnie Ventus za 9600 z Media Expert, sama karta na żywo wygląda dość tandetnie i widać że to budżetowy model. Zobaczymy czy w kwestii temperatur nie będzie gorsza niż Palit który w kwestii jakości wykonania przynajmniej wizualnie zrobił na mnie lepsze wrażenie.

IMG_7969.jpg

Ile Cie ten GameRock kosztował?

Opublikowano
1 minutę temu, darekz napisał(a):

Ile Cie ten GameRock kosztował?

W sumie to nic , zamówiłem go na raty za 14k których nie zdążyłem nawet zacząć spłacać ( wiem drogo ale nie chciało mi się już czekać) z zamiarem spłaty części rat kwotą uzyskaną ze sprzedaży 4090. Ale jak odpaliłem SW Outlaws i zobaczyłem temperatury w okolicach 80 stopni to zacząłem żałować zakupu, nie dość że karta przepłacona to jeszcze gorąca, na szczęście tego samego dnia jak uznałem że zwrócę Palita udało mi się trafić Ventusa więc nie będę musiał szukać karty siedząc na integrze bo 4090 w międzyczasie się sprzedała.

Opublikowano
11 minut temu, Kakarotto napisał(a):

Pytałem o Gamerock, Palita

17 minut temu, suchy89 napisał(a):

W sumie to nic , zamówiłem go na raty za 14k których nie zdążyłem nawet zacząć spłacać ( wiem drogo ale nie chciało mi się już czekać) z zamiarem spłaty części rat kwotą uzyskaną ze sprzedaży 4090. Ale jak odpaliłem SW Outlaws i zobaczyłem temperatury w okolicach 80 stopni to zacząłem żałować zakupu, nie dość że karta przepłacona to jeszcze gorąca, na szczęście tego samego dnia jak uznałem że zwrócę Palita udało mi się trafić Ventusa więc nie będę musiał szukać karty siedząc na integrze bo 4090 w międzyczasie się sprzedała.

Rozumiem... Tez mialem Palita i ogolnie to była masakra. Ladny zjazd firmy z udanej 4090 na beznadziejna 5090. Teraz to nawet jeśli Ventus bedzie tylko trochę gorszy, lub równy to 4000 zł w kieszeni. To już nie jest mało, więc pewnie nie będziesz wybrzydzał 🙃

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, suchy89 napisał(a):

Ale jak odpaliłem SW Outlaws i zobaczyłem temperatury w okolicach 80 stopni

To jest (kolejny do kolekcji) problem 5090.

Przy 4090 w zasadzie wszystkie modele, nawet te najtańsze, dawały radę.

Budżetowe 5090 to tandeta, a nie każdemu uśmiecha się dokładać 3-5k do lepszego kawałka aluminium :)

Ogólnie generacja - porażka.

Jak dla mnie pierwsza od GTX 6x0 (2012!), którą definitywnie pomijam :D 

Edytowane przez krukkpl
Opublikowano
Godzinę temu, suchy89 napisał(a):

Zobaczymy czy w kwestii temperatur nie będzie gorsza niż Palit który w kwestii jakości wykonania przynajmniej wizualnie zrobił na mnie lepsze wrażenie.

Ogólnie nie tylko temperatury, ale o tym Ventusie nie wiadomo nic. Te braki wiarygodnych testów to może nie być przypadek.

35 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Dlatego mysle ze 5090 albo brac najtansze (fe, ventusy) modele albo najdrozsze (aorus, suprim.... astral :E) xd

Najlepiej to 5090 nie brać wcale. :lol2:

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, krukkpl napisał(a):

To jest (kolejny do kolekcji) problem 5090.

Przy 4090 w zasadzie wszystkie modele, nawet te najtańsze, dawały radę.

Budżetowe 5090 to tandeta, a nie każdemu uśmiecha się dokładać 3-5k do lepszego kawałka aluminium :)

Ogólnie generacja - porażka.

Jak dla mnie pierwsza od GTX 6x0 (2012!), którą definitywnie pomijam :D 

Bez przesady, ze od razu tandeta. Przeciez 4090 puszczone pod korek 450W jakos wybitnie sobie nie radzily, a najtansze modele tym bardziej. Tutaj korek to 600W i faktycznie tylko topki jakos daja rade, ale przy 450W radza sobie lepiej niz 4090 przy 450W. Z kolei na 4090 schodziles w okolice 350W i przy tym poborze tez 5090 radzi sobie lepiej, a karta jest dalej wydajniesza. Co do ceny to pamietam, ze ludzie tez kupowali po 11-13K, dopiero potem to sie uspokoilo, jak teraz uspokaja sie z 5090. Sam bym nie kupil paździerza typu 5090FE, bo tu przy 450W jest juz *ujowo, a na stock dramat.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
8 minut temu, SpiderX napisał(a):

Ja ciurlam w pracy a tu okazje schodzą... 

Zdążył ktoś nabyć? 

Dominik ze Szczecina pewnie wziął. :smiech:

10 minut temu, sovas napisał(a):

@Kakarotto W cyberpunku u mnie ventus miał 75 stopni i 2000 rpm po kilkunastu minutach. To nie chciało mi się długo testować xd

Moje Trio w CP miało coś ok. 66 przy takim RPM po dziesięciu minutach... Też by mi się nie chciało testować i UV też by tam wiele nie pomogło. Jedynie do wodowania dobra, jak owady nie są agresywne. :lol2:

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Kakarotto napisał(a):

Moje Trio w CP miało coś ok. 66 przy takim RPM po dziesięciu minutach.

Trio 5090 przy poborze 520-530W po kilku minutach - 2 rozne zrodla. Brak komory parowej, 8 rurek i waga ~2kg niestety nie daja super efektow. 

73-74C@~1700rpm

Screenshot_20250325_200433_YouTube.thumb.jpg.3f9d51ea758212da25c99fcd2e8ed494.jpg

Screenshot_20250218_132610_YouTube.jpg

4 godziny temu, Tester Wrażeń napisał(a):

No dlatego ja juz sobie dalem spokoj po ustawieniu efektywnego zegara na 0.885 2700MHz / 0.89 2730-2760 w zaleznosci od gry

Zmien sobie rozdzialke na nizsza i bedziesz mial wyzszy boost na tych samych ustawieniach, i wtedy porownuj sie z @sovas, bo on nie robi tych testow w 4K.

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Trio 5090 przy poborze 520-530W po kilku minutach - 2 rozne zrodla. Brak komory parowej, 8 rurek i waga niecale 2kg niestety nie daja super efektow.

73-74C@~1700rpm

Screenshot_20250325_200433_YouTube.thumb.jpg.3f9d51ea758212da25c99fcd2e8ed494.jpg

Screenshot_20250218_132610_YouTube.jpg

Tak, nie ma komory i ogólnie bieda wykonanie, ale miałem tylko porównanie do 3080 Vision, a też to nie był topowy model z serii 30. 

Trio zalicza się raczej do tych słabszych modeli, przynajmniej na papierze. Mnie tam zadowala, w tym tygodniu można przetestować temperatury, ponieważ dość ciepłe dni idą, krótki przedsmak lata. Ciekawe jak będzie w porównaniu do 3080 bez UV, latem bywało cieplutko, sauna nieraz. :hihot:

Mnie tam temperaturową zadowala po wstępnym UV + OC, jak ustawie optymalnie UV, krzywą wentyli karty i obudowy to powinno nie być źle. Obecnie po +10 minutach w Furmarku dobija do 69 stopni, a tam leci na TDP.

P.S. Drugie źródło było dla mnie mnie głównym źródłem przed zakupowym. xD

Edytowane przez Kakarotto
Opublikowano
4 minuty temu, Pitt_34 napisał(a):

A to nie było tak, że kiedyś było zaliczane do Top od MSI? 

Może tak kiedyś było, a może jest też tak teraz. Za mało kart od MSi "przerzuciłem" w życiu, szczególnie 5090, by mieć taką wiedzę. Ostatnio miałem od MSi Armor 2070. xD

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Pitt_34 napisał(a):

A to nie było tak, że kiedyś było zaliczane do Top od MSI? 

Oni od serii 4090 leca w *uja. Nie dali komory parowej w 4090 Trio rowniez i tam tez szalu nie bylo. W testach na dole wykresu. Komory w serii 4090 nie mialy trzy karty: Trio, Windforce V2 i Palit OmniBlack. MSI chyba juz wtedy robilo miejsce dla Vanguarda.

Screen: 429W, 1404rpm i 76C. Ja przez miesiac mialem Trio 4090 i jak gralem to sie wqurwialem, bo u mnie wygladalo to podobnie, ale przy ~1550rpm po dluzszej sesji, a wtedy curvy nie chcialem kijem dotykac i wlecial wtedy Liquid 4090, i od razu banan na twarzy.

Screenshot_20250325_205714_YouTube.thumb.jpg.88abf78d75604a39fd0beeca122e4dd6.jpg

Edytowane przez DżonyBi
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Kakarotto napisał(a):

Ogólnie nie tylko temperatury, ale o tym Ventusie nie wiadomo nic. Te braki wiarygodnych testów to może nie być przypadek.

Najlepiej to 5090 nie brać wcale. :lol2:

Ja tam Aorusika za 12,3k sobie chwale :D
A ze jeszcze flipy zrobiłem to wyszła mnie ta karta finalnie 4376 zł. Gdybym karty nie kupował to bym nie śledził rynku, dlatego flip na kartach zaliczam jako obniżkę ceny karty :witojcie2:
Od smutnego płakania na skalperów do śmiecia skalpera, poznaj moją drogę! Dzięki Media expert za możliwość zarobku, to wiele dla mnie znaczy :hihot:

Edytowane przez Tester Wrażeń
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Wyglada na to, ze ten Aorus im sie udal.

Kolejnym świetnym przykładem pasji, która potrafi stanowić dodatkowy zastrzyk finansowy, jest kolekcjonerstwo. Do ich grona zaliczymy np. osoby zbierające dzieła sztuki, monety, znaczki pocztowe czy GPU. Rzecz jasna nabycie kolekcji, wymaga sporej inwestycji. Rozglądać się musimy za okazami rzadkimi, nietypowymi, unikalnymi – słowem takimi, które będą pożądane przez innych.

Edytowane przez DżonyBi