Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, sovas napisał(a):

@Zachy Taa, na lato planujcie mniej wymagające tytuły. A na zimę coś z RT :D

NO ja w Dune: Awakening (UE 5.x) mam ustawiony limit na 144fps i karta sie w pelni nie rozpedza, wiec nie bedzie zle latem :)

W WoT to w ogole przy 240fps mam 220W w 3440x1440 wiec tez jestem bezpieczny :)

Opublikowano

Dla mnie powyżej 25 stopni w pokoju powoli zaczyna się męka a dobicie do 30 to jest chwila dosłownie. Wiatrak tylko mielił powietrze i jeszcze bardziej nagrzewał.

Już przy 4090 musiałem klimę założyć, bo mózg się gotował i to były chyba najlepiej wydane pieniądze w życiu ;D

10 minut temu, sovas napisał(a):

Przecież taki komp 800W+ wam masakrycznie nagrzeje w pokoju.

Mam podpięta skrzynkę przez gniazdko WiFi i nie widziałem, żeby 650W przekroczyło, więc nie ma jak dobijać do 800+ %-)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Kanzu napisał(a):

Mam podpięta skrzynkę przez gniazdko WiFi i nie widziałem, żeby 650W przekroczyło, więc nie ma jak dobijać do 800+ %-)

U mnie 600+ to norma :d

4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@sovas Dlatego u mnie dopóki nie odpalisz Cinebench, to wentyle chłodnicy nigdy nie wychodzą powyżej 600 RPM :)

U mnie się dosyć mocno grzeje 9800X3D mimo custom loopa, ale wydaje mi się, że mam jakąś mierną sztukę

12 minut temu, Kanzu napisał(a):

800 to faktycznie przesadziłem, ale 600+ to norma u mnie. W lecie nawet 400-500 potrafi szybko dogrzać pokój. Tak do 27-28 to jeszcze można wysiedzieć powiedzmy.

Edytowane przez sovas
Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, sovas napisał(a):

U mnie się dosyć mocno grzeje 9800X3D

W pelnym 4K CPU jest bardziej odciazony, a ja nie pamietam kiedy mialem tak chlodnego procka. Przy kompilacji shaderow w Stalkerze 2 nie dobija nawet do 70C, a w grze trzyma w przewadze ponizej 45C.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, Zachy napisał(a):

A co do temperatur.

Astral LC ladnie trzyma temperatury.

Ale chlodnice od niego mam tak zamontowana, ze jest jako wylot cieplego powietrza z boku obudowy

Po czasie jak wygrzejesz bedzie jeszcze lepiej. Chyba ten PTM potrzebuje kilku porzadnych cykli termicznych. Ja mam banana na twarzy za kazdym razem jak odpalam OSD.

U mnie ostatecznie wyglada tak

20250415_095352.thumb.jpg.11936a12139568cae51d360749350c37.jpg

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Oplaca sie to ustawic bez OC ramu? (2x32GB 6000MHz, cl30)

W 4K sztuka dla sztuki. Moze 2% w najlepszym pojedynczym przypadku w grze, ale w aplikacjach ciut lepiej to wyglada. Jak procek masz chlodny to czemu nie zmienic? Trzy klikniecia w biosie i po temacie.

Spoiler

Screenshot_20250415_101651_Chrome.thumb.jpg.40cfe86f07871f4f0916b6e7e36f7118.jpg

Edytowane przez DżonyBi
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem, jak jesteście w stanie grać z kompem wyrzucającym ciepło z 500-600W. Dla mnie 300W to granica komfortu. Jak ustawie cap na 60fps to rtx5070 spada do 130-150W, reszta kompa w grach ok. 100W i wtedy można grać. 😁

Jak kiedyś miałem koparkę 600W w pomieszczeniu 30m2, to w zimie robiła tam 28 stopni bez innego ogrzewania, a coś takiego w pokoju 15-20m2 z ogrzewaniem to sauna musi być. 

Edytowane przez xtn
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, xtn napisał(a):

Nie wiem, jak jesteście w stanie grać z kompem wyrzucającym ciepło z 500-600W

Nikt tak nie gra. Robisz UV i lecisz max 400-450W w bardziej wymagajacych tytulach np. Cyberpunk czy Wukong, a juz w takim Atomfall 5090 sie nudzi i ciagnie tak malo wat, ze moglbym grac bez zalaczania wentylatorow, a gra i tak trzyma full fps tj. w moim przypadku odswiezanie 120Hz w 4K.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
4 minuty temu, Tornado3 napisał(a):

Ze ściany będzie pod 700W (straty) więc dalej sporo. Bez klimy nie ma tu żadnego komfortu

Bez przesady. Z 5090 na pokładzie i przy obecnych temperaturach można komfortowo grać.
No chyba, że ktoś siedzi pozamykany na 4 spusty, okna pozamykane i do tego napierdział tak, że więcej tlenu to jest w komorze gazowej to nie dziwota.

Opublikowano

jak w Formule 1, tam komfortowych warunków też nie mają 😄

60fps też można powiedzieć, że jak tak można?!

jest masa ludzi co mają po 26st w mieszkaniach to się nie dziwię że 450-600w daje w palnik. Ale znam takich że mają 18-19st i im to pasuje, także taki przyjemny nawiew ciepełka to już komfort 🙃

Opublikowano
38 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Nikt tak nie gra. Robisz UV i lecisz max 400-450W w bardziej wymagajacych tytulach np. Cyberpunk czy Wukong, a juz w takim Atomfall 5090 sie nudzi i ciagnie tak malo wat, ze moglbym grac bez zalaczania wentylatorow, a gra i tak trzyma full fps tj. w moim przypadku odswiezanie 120Hz w 4K.

Mam inne zdanie na ten temat. Większość posiadaczy 5090 to nie są osoby przesiadujące na takich forach, czy nawet Redditach, itd., tylko zwykli trochę zamożniejsi zjadacze chleba, którym karta chodzi na 600 W %-)

Opublikowano
1 minutę temu, tomcug napisał(a):

Mam inne zdanie na ten temat. Większość posiadaczy 5090 to nie są osoby przesiadujące na takich forach, czy nawet Redditach, itd., tylko zwykli trochę zamożniejsi zjadacze chleba, którym karta chodzi na 600 W %-)

Wydaje mi się, że jak ktoś kupuje 5090 to ma też odrobinę wiedzy o tym, że można tą kartę poddać uv.