Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
27 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Znalazłem ideał? Znalazłem :)

Ba, wystarczyło tylko 3 kupić :D

Co ja poradzę, że wszyscy sprzedają syf. A oled od Asus piszczał cewkami wyłączony :D

Wydawało mi się, że więcej

Ale z tymi Asusami to widzę pewien wspólny wątek :E

Ja osobiście mam tą firmę na indeksie i unikam jak mogę

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, leven napisał(a):

Z tym Astralem masz już kuku na muniu :stukniety: Kupujesz:  https://www.gigabyte.com/pl/Graphics-Card/GV-N5090AORUSX-W-32GD#kfAorus  i masz TOP.

Mam taka mala dygresje. Nie ujmuje Aorusowi 5090, bo to fajna karta, ale..

Ktos tu pisal, ze Hardware Unboxed jest stronniczy, w ich tescie Suprim vs Aorus ten drugi wypadl lepiej, ale czy faktycznie Aorus jest lepszy? Wiem, ze HU mial spiecie z MSI i moze ten test nie jest do konca wiarygodny. Moze sie myle, ale naszla mnie taka refleksja.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Ktos tu pisal, ze Hardware Unboxed jest stronniczy, w ich tescie Suprim vs Aorus ten drugi wypadl lepiej, ale czy faktycznie Aorus jest lepszy? Wiem, ze HU mial spiecie z MSI i moze ten test nie jest do konca wiarygodny. Moze sie myle, ale naszla mnie taka refleksja.

Pierdolenie kotka przy pomocy młotka. Miałem Astrala i Aorusa, Aorus cieplejszy ale cichszy - jak szedł do mnie Aorus to zadowolony byłem, że będę miał kartę chłodniejszą nawet od Suprima a tu klopsik :D
I właśnie bazowałem na recce tego Hardware unboxed

Edytowane przez Tester Wrażeń
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Mam taka mala dygresje. Nie ujmuje Aorusowi 5090, bo to fajna karta, ale..

Testy testami, karty kartami, ale jakość samego GPU też ma znaczenie.

NP. na YT kanału eTeknix, screen z dwóch recenzji Suprima i Mastera:

Moim zdaniem baaaardzo porównywalnie. HUB mogło trafić na lepszy krzem w Aorusie
obraz.png.48de7dc84c8dad941bd58dcb2021b776.png

Edytowane przez GAZuOOT
  • Upvote 1
Opublikowano

Dzień dobry, od kilku dni jestem posiadaczem 5090 od gigabyte wersja gaming OC i jeżeli chodzi o temperatury to samo gpu ma 80-82 stopnie z silent bios czyli tyle ile w recenzjach natomiast co mnie niepokoi to temperatura pamięci wynosi ona 94-98 stopni podczas grania w cyberpunk i obciążeniu 600W. W dodatku druga rzecz która mnie niepokoi to temperatura podczas przeglądania internetu, normalnie karta w idle ma 49 stopni, natomiast wystarczy przeglądać chwilę internet i temperatura skacze do 57 stopni po czym załącza wentylatory chłodzi do 30 paru stopni i wyłącza po czym znowu mija 10-15min karta osiąga 57 stopni i załącza wentylatory i tak w kółko 

Z góry dziękuję za pomoc 

Opublikowano
4 minuty temu, ElectronLamp napisał(a):

Dzień dobry, od kilku dni jestem posiadaczem 5090 od gigabyte wersja gaming OC i jeżeli chodzi o temperatury to samo gpu ma 80-82 stopnie z silent bios czyli tyle ile w recenzjach natomiast co mnie niepokoi to temperatura pamięci wynosi ona 94-98 stopni podczas grania w cyberpunk i obciążeniu 600W. W dodatku druga rzecz która mnie niepokoi to temperatura podczas przeglądania internetu, normalnie karta w idle ma 49 stopni, natomiast wystarczy przeglądać chwilę internet i temperatura skacze do 57 stopni po czym załącza wentylatory chłodzi do 30 paru stopni i wyłącza po czym znowu mija 10-15min karta osiąga 57 stopni i załącza wentylatory i tak w kółko 

Z góry dziękuję za pomoc 

It is what it is :stryczek:
Zrób sobie UV karty.

Opublikowano
17 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

jak szedł do mnie Aorus to zadowolony byłem, że będę miał kartę chłodniejszą nawet od Suprima a tu klopsik :D

Jakie masz temperatury przy dłuższym graniu? 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

It is what it is :stryczek:
Zrób sobie UV karty.

Próbowałem ale się nie da albo nie umiem, dałem 0.9v 2800MHz i ledwie zużycie prądu spadło do 560W a temperatury zostały te same. Niżej z napięciem się nie da zejść bo karta sama obniża częstotliwość 

Edytowane przez ElectronLamp
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, ElectronLamp napisał(a):

Próbowałem ale się nie da albo nie umiem, dałem 0.9v i 2800MHz i ledwie zużycie prądu spadło do 560W a temperatury zostały te same. Nizej z napięciem się nie da zejść bo karta sama obniża częstotliwość 

Przez MSI AB robisz?

14 minut temu, Kanzu napisał(a):

Jakie masz temperatury przy dłuższym graniu? 

Bez UV miałem 70-72

Edytowane przez Tester Wrażeń
Opublikowano
Teraz, sovas napisał(a):

Jaka obudowa i wentylatory?

Bq silent base 802, 3x140mm przód, tył 140mm i góra aio 360mm

1 minutę temu, Karro napisał(a):

zjechałeś 0.1v i tylko 40 w?

Tak, na to wychodzi, zresztą jak ustawiam 2800MHz to w rzeczywistości zbija do 2670

Opublikowano
4 minuty temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Bo to UV działa o tyle dziwnie, że efektywnie daje oczko/2 oczka niżej napięcie niż na krzywej się ustawia.

Wiem tylko poniżej 0.9 nie da się zejść u mnie cały wykres w MSI afterburner się krzaczy i sam obniża do 2500mhz

• Confused 1
Opublikowano
6 minut temu, ElectronLamp napisał(a):

Tak, na to wychodzi, zresztą jak ustawiam 2800MHz to w rzeczywistości zbija do 2670

Włącz sobie podgląd napięcia. Jak w grze się nie zmienia to źle ustawiasz, bo nie każda krzywa działa. Możesz ustawiać na 0.9V, ale jak nie trafisz z taktowaniem to dalej może trzymać na stock ustawieniach. 

15 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Przez MSI AB robisz?

Bez UV miałem 70-72

A z UV ile? 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Jesteś w stanie nagrać jak to robisz?

Najpierw trzymając shift zaznaczam od prawej do lewej  dane napięcie i podnoszę do docelowej częstotliwości, potem z shift zaznaczam od lewej do prawej od docelowego napięcia i obniżam wykres na sam dół poniżej docelowych MHz i daje apply 

Identycznie jak na tym filmiku:

https://youtu.be/XJ1efHE7ctc?si=sHTlWlFjqm6GSvji

Edytowane przez ElectronLamp
Opublikowano
6 minut temu, ElectronLamp napisał(a):

Najpierw trzymając shift zaznaczam od prawej do lewej  dane napięcie i podnoszę do docelowej częstotliwości, potem z shift zaznaczam od lewej do prawej od docelowego napięcia i obniżam wykres na sam dół poniżej docelowych MHz i daje apply 

Identycznie jak na tym filmiku:

https://youtu.be/XJ1efHE7ctc?si=sHTlWlFjqm6GSvji

Spróbuj ten sposób co go podlinkowałem