Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, leven napisał(a):

90% tutaj krytykujących kupi 5090 za 15k.  Ograniczono do Polski dostawy tych chipów, ale co tam, będzie zabijanie się nawzajem.

Na razie raptem kilku chętnych w tym wątku. Przy 4090 to było kilkudziesięciu :E 

PS. A jak twój nowy intel?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Cenowe porównania "jutuberów"  do 3090ti to był największy idiotyzm.

To jakby Nvidia wydała RTX 5095 z 5% wyższą wydajnością za 6000$, to też przy premierzy 6090 by chwalili, że 3000$ to szokująco wspaniała cena. Wyższa wydajność za dwa razy mniej! Wow!

Przecież te 3090ti to był skok na łatwą kasę.

BTW. Licząc do czasów, gdy 4090 kosztował 7500, jeśli RTX 5090 nie spadnie w swoim cyklu życia poniżej 9300zł jako cenie normalnej, dostępnej w wielu sklepach bez problemu, to mamy REGRES w wydajności perf/$. 

A nie spadnie, bo to za duży chip i NV ich nie zrobi tyle, żeby miało co tanieć. Tymczasem 4090 zostaje wycofana z rynku i nawet jej za te i tak za drogie 9000zł się już nie kupi.

Ma ktoś porównanie TSMC N3e do tego na czym jest 4090 i 5090?

Ploty mówią, że następny Radek ma być na N3E, ale widzę tylko porównanie do N5. Niby +15%, czyli jeśli 6090 powstanie i będzie na N3E, to jeśli pójdą w 512bit to będzie niedobór kart, a jeśli pójdą w 384bit, to będzie wolniej niż 5090.

Czyli... bardzo prawdopodobne, bo ej aj i kto by tam na raster patrzył ;)

Edytowane przez VRman
Opublikowano
8 minut temu, lukadd napisał(a):

PS. A jak twój nowy intel?

Nie wiem o czym piszesz :wariat: CU nie istnieje, a ja się zakopałem w piasku i wystaje mi tylko koniec nosa ze wstydu.

A kartę serii 5xxx i pewnie będzie to 5060ti 16gb vram wrzucę do budy w czerwcu/lipcu. To mi wystarczy. Ważne, że jest te 16gb vram.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, Kadajo napisał(a):

Amazonowi chyba się oczko odkleiło :hihot:

Ale skąd ta pewność ze to ceny odklejone z dupy :E

Dla mnie wyglądają całkiem legitnie :hihot:

pomylili 5080 z 5090 ;)

Generalnie najbardziej bym chciał żeby można było zamówić GPU wg konfiguratora coś jak auta :D

Chcesz sk*****na to sobie zamawiasz takiego co ma zewnętrzny dedykowany zasilacz i jest zanurzony w tym płynie nieprzewodzącym prądu jak ta buda od Thermaltake. Power limit 1000W i karta wielkości miniATX ;)

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano
13 minut temu, leven napisał(a):

Nie wiem o czym piszesz :wariat: CU nie istnieje, a ja się zakopałem w piasku i wystaje mi tylko koniec nosa ze wstydu.

A kartę serii 5xxx i pewnie będzie to 5060ti 16gb vram wrzucę do budy w czerwcu/lipcu. To mi wystarczy. Ważne, że jest te 16gb vram.

Nie byłbym taki pewien, czy 5060 albo nawet 5060ti dostanie GDDR7.

A jak nie dostanie to będzie +0% względem serii 3xxx przy przejściu na 4xxx i np. +15% teraz.

Razem mniej na DWIE generacje niż kiedyś się zyskiwało ze zwykłego OC :E

Na szczęście ilość zabawy jaką daje nowa generacja nie wypadnie tak źle, bo co się pośmiejemy z memów w tym wątku to nasze :D

Jak dadzą GDDR7 to cena przypomni kretynizm ceny 4060Ti. 

Opublikowano
15 minut temu, JacekRTX napisał(a):

Na magistrali 128bit ?

Tak, to jest zastanawiające. 4060 ma 128bit i jest szybsza-równa 3060ti 256bit. 

GTX 750ti też miał 128 bit szynę i po OC najwyżej 2% przyrostu wydajności było.

Raczej nowe rdzenie mnie przekonują, a nie MFG.  Wszystko wskazuje, że AI będzie stety albo niestety rządzić, nikt tego nie zmieni. Dostosuję się, no i w końcu coś nowego w budzie :P

Opublikowano
18 minut temu, VRman napisał(a):

Nie byłbym taki pewien, czy 5060 albo nawet 5060ti dostanie GDDR7.

A jak nie dostanie to będzie +0% względem serii 3xxx przy przejściu na 4xxx i np. +15% teraz.

Razem mniej na DWIE generacje niż kiedyś się zyskiwało ze zwykłego OC :E

Na szczęście ilość zabawy jaką daje nowa generacja nie wypadnie tak źle, bo co się pośmiejemy z memów w tym wątku to nasze :D

Jak dadzą GDDR7 to cena przypomni kretynizm ceny 4060Ti. 

https://ithardware.pl/aktualnosci/nvidia_geforce_rtx_5060_i_rtx_5060_ti_pamiec_specyfikacja-37344.html

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, leven napisał(a):

Tak, to jest zastanawiające. 4060 ma 128bit i jest szybsza-równa 3060ti 256bit. 

To akurat nie jest zagadka.

CACHE odpowiada za postęp. Nawet 4060tce to jakoś pomaga ale właśnie dlatego w wyższych rozdziałkach, 4060ti potrafi przegrać z 3060ti.

I tam było 192, nie 256bit ;)

10 minut temu, leven napisał(a):

GTX 750ti też miał 128 bit szynę i po OC najwyżej 2% przyrostu wydajności było.

Nic nie wiemy o konfiguracji chipu, pamięci i kontrolera pamięci. Testy tego typu są często kompletnie bezużyteczne tak jak któreś procki AMD, chyba Faildozer, nie zyskiwały wcale czy szły na 3.3GHz czy na 4GHz. Po prostu tak to skonfigurowano. Podobnie  pierwszymi Athlonami, które po podkręceniu zegara nie zyskiwały nic, ale niższe OC ale z podbiciem FSB, to już co innego i spory zysk.

edit:

O, to przegapiłem. Dzięki za info. 

W takim razie 16GB wersje będą pewnie w cenie 4070 ale z gorszą wydajnością ;)

Edytowane przez VRman
Opublikowano

5060ti ma bardzo mało ROP. Słabo to widzę, ale TMU już lepiej, niż 3060ti. No i te nowe "procesory" w GPU zrobią swoje, skoro wszystko zaczyna się wieszać na AI. 5070ti będzie się w 5k  mieściło, więc lipa dla mnie :(

Opublikowano
3 minuty temu, leven napisał(a):

5060ti ma bardzo mało ROP. Słabo to widzę, ale TMU już lepiej, niż 3060ti. No i te nowe "procesory" w GPU zrobią swoje, skoro wszystko zaczyna się wieszać na AI. 5070ti będzie się w 5k  mieściło, więc lipa dla mnie :(

Do którego dokładnie portu z konsol?

Opublikowano
22 minuty temu, JacekRTX napisał(a):

@sideband 5060Ti ma mieć przepustowość ok 448 według domysłów na pure, więc jakiś tam progres będzie.

Jeżeli GPU nie jest w stanie wykorzystać wyższej przepustowości to od tak szybsze pamięci nie dają kopa. NV poszalała w przepustowością tylko nic z tego nie wynika. Chyba, że Neural Rendering wymaga wyższej przepustowości.