Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Brolly napisał(a):

Czyli w 6xxx można oczekiwać kopa w czystym rasterze a nie jakieś fejk klatki? ;E

O wydajność raczej bym się nie martwił, lecz cena niższych modeli na pewno nie będzie tak atrakcyjna, jak teraz. :E

Na razie cieszmy się tym, co nam zafundowały RTX 5xxx. :wariat:

Opublikowano
1 minutę temu, Jacek Winkler napisał(a):

Jak tam? Podekscytowani premierą RTX 4080 Ti Super? Można kupić już za zaledwie 7150 zł. Brać, zanim wykupią

Taa, a do tego RTX 4080 SUPER wydajność taka sama prawie jak RTX 5080, tylko ze RTX 4080 SUPER 2500 zł tańszy.

Najlepsze jest to, ze nawet RTX 4080 SUPER w niektórych grach przegania RTX 5080... to jest hit dopiero :D

I jeszcze to sztuczne zaniżenie dostaw na premiere przez nvidie xD

Opublikowano
1 minutę temu, Mpro napisał(a):

Taa, a do tego RTX 4080 SUPER wydajność taka sama prawie jak RTX 5080, tylko ze RTX 4080 SUPER 2500 zł tańszy.

Najlepsze jest to, ze nawet RTX 4080 SUPER w niektórych grach przegania RTX 5080... to jest hit dopiero :D

I jeszcze to sztuczne zaniżenie dostaw na premiere przez nvidie xD

Słuchaj, Ty się nie interesuj dostawami, bo kociej mordy dostaniesz. Ty masz tu ładnie kupować, bo dużo sztucznie wygenerowanych klatek dostaniesz w kilku grach

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ogólnie przeczytałem kilkadziesiąt stron i też chcialbym wylać smutki. Jestem bardzo rozczarowany dostępnością i modelem sprzedaży w polskich sklepach. Które zachowują się jak skalperzy przy każdej premierze czegoś nowego, podobnie było przy 9800x3d. Ludzie sami sobie to robia -jakby wszyscy mieli w d.. takie ceny to pewnie sytuacja na rynku by się zmieniła. Ciekawe ile będzie kosztować następna generacja. Nieważne ludzie i tak kupią.

Chciałbym odpowiedzieć komuś kto pytał o dostawę w morelenet za którą dopłacił ekstra żeby była szybciej. Jak kupowałem u nich budę wziąłem tą opcję a sklep się z tego nie wywiązał. Także trzymam kciuki żeby w Twoim wypadku było lepiej

Normalnie żałuję jak ok 2mce temu było 4080super od Gigabyte (jakiś chwalony za chłodzenie model)za niecałe 4300 na Amazon i nie kupiłem "bo idzie nowe"

Edytowane przez darecki
Opublikowano
Teraz, Jacek Winkler napisał(a):

Słuchaj, Ty się nie interesuj dostawami, bo kociej mordy dostaniesz. Ty masz tu ładnie kupować, bo dużo sztucznie wygenerowanych klatek dostaniesz w kilku grach

zapłacić za to ja mogę za czysty wzost wydajności, a za fake klatki to mogę im zapłacić banknotami z monopoly.

• Like 1
Opublikowano

Dzień dobry, Przemyslaw,

przyjęliśmy Twoje zamówienie, ale nie jest ono jeszcze gotowe do wysłania. Planujemy wysłać je 03 lutego 2025, jeśli do tego czasu zaksięgujemy płatność na naszym koncie.

Pozdrawiamy

— x-kom

X-kom ma laga... :Crash:

Opublikowano
2 minuty temu, Zachy napisał(a):

Dzień dobry, Przemyslaw,

przyjęliśmy Twoje zamówienie, ale nie jest ono jeszcze gotowe do wysłania. Planujemy wysłać je 03 lutego 2025, jeśli do tego czasu zaksięgujemy płatność na naszym koncie.

Pozdrawiamy

— x-kom

X-kom ma laga... :Crash:

U mnie to samo było w x-kom, trzeba czekać do wtorku.

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Brolly napisał(a):

Czyli w 6xxx można oczekiwać kopa w czystym rasterze a nie jakieś fejk klatki? ;E

Można i nie można.

1. Teraz poprawy to ułamek tego, co było kiedyś. 

2. 6xxx może dostać proces 3nm, który trochę wydajność poprawi, ale np, komórki SRAM (cache L2/L3) zostają na poziomie na jakim były w 5nm

3. Najbliższy "normalny" przeskok, jak to bywało kiedyś - konkretna różnica i do tego także w SRAM, dopiero przy procesie 2nm, który w GPU dla graczy może się pojawić w przedziale od końca roku 2026 do końca roku 2029. I ja osobiście myślę, że bardziej 2028 niż 2026. Nawet ten wielki, potężny, ogromny przeskok i tak daje poprawy typu nawet nie 20% w upakowaniu komórek SRAM. Mimo wszystko w porównaniu do 5nm będzie widać różnicę

4. Wszystko może szlag trafić, jeśli NV po prostu zdecyduje nie dać nic rasterowi, a wszystkie tranzystory i "prunt" dać AI. 

Obok tego są jednak nowe materiały, technologie typu backside power delivery.
Tu nie wiem czy się to do GPU w grach przyda i czy będzie dostępne w ciągu najbliższych lat, ale być może. Może ktoś się zna na tym to się wypowie. Może to tylko się przyda do chipów o bardzo małym poborze prądu, a może koszty lub dostępność będą barierą przed 2030? Nie wiem, głowa mnie boli jak próbuję czytać opracowania o procesach pisane dla inżynierów robiących procesory ;) więc o backside power delivery i podobnych to mogę powiedzieć tyle co sprzątaczka o procedurze łapania Boostera w SpaceX.

Do tego 3D stacking. AMD niby twierdzi, że próbowało z prototypami kart 7xxx z dodatkową pamięcią i uznali, że wzrost wydajności nie uzasadnia kosztów, ale.. nadzieja umiera ostatnia. 

Ja strzelam w taki scenariusz:

Spoiler

- koniec 2027-początek 2029

- 2nm GAA, jeśli dadzą 512bit i wielki chip, to może +30-50% wydajności do 5090, być może w rasterze i RT otrze się o 200% wydajności 4090, co byłoby wspaniałe dla VR

- do tego czasu może wejdzie HDMI 2.2. Módlmy się, żeby te 96 mogło iść kablem 5m, bez cudowania z wersjami aktywnymi

- do tego czasu pewnie pojawi się też ze 20-30% szybszy od 9800x3d procek, też w 2nm GAA

Jakbym miał kasę na 5090 dzisiaj, to wolałbym zacząć odkładać i po 3-4 latach machnąć sobie takiego PieCa, wraz z Somnium VR1 albo czymś podobnym. Bo dziś to za dużo "ale". Kable DP2.1 i tak nie są póki co wykorzystywane w VR. Do tego chyba wersja aktywna wymagana dla 80Gbps nie nadaje się do VR. Do tego 5090tka trochę się nudzi przy 9800x3d w niższych rozdzielczościach. Do tego Somnium VR1 nie ma konkurencji i ma cenę z dupy, bo ok 4000€. To jak kupować 5090 to moim zdaniem tylko pod VR1. A jak VR1 to tylko z 5090tką. Robi się 6500€. (Tu wstaw mem "nie no, tyle to nie". )
Za te 4 lata może będzie albo warto brać kredyt, albo starocie 5090 i VR1 da się wyrwać bez sprzedawania własnej nerki. 
Poza VR to ja w ogóle nie wiem po co komuś drogie karty, jak taka lipa jest z grami i takie kiepskie perspektywy (pandemia Unreal Engine przed nami, niestety)

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ja swobodnie biegalem po x-kom

Zobaczylem że jest Astral oc

Zobaczylem tuf oc

Ale nie widziałem tuf non oc

I stwierdzilem ze klikne astrala po minucie czy dwoch...

:piwko:

Edytowane przez Zachy