Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Kadajo

Wiesz, to też pokazuje, jakim kastratem od początku był 4070. Pomyśl sobie, że zmieniając 4070 na 4070 TS dostajesz extra 35% w rasterze i 40% w RT. A teraz przypomnij sobie, ile dostajesz, zmieniając 4080S na 5080 - 10-15%? Ja zmieniałem tylko na nowszy model w tej samej generacji z tego samego progu mid-tier, a tutaj przecież mówimy o zmianie na kolejną generację... 

Absurd totalny. 

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano
5 minut temu, sideband napisał(a):

To zależy od modelu jak zwykle ;) Nie ma żadnych dziwnych ograniczeń jak widać na techpowerup. Jeżeli masz limit mocy 400W i max limit to 400W to nie ustawisz powyżej 100%. Jedyny fizyczny ogranicznik to na kablu zasilania 300W-450W-600W ;)

A widzisz, ok teraz czaje, bo na techpwoergroup było że karta ma 360W lub 400W, ale teraz zrozumiałem, że przełącza się to fizycznie na grafice zmieniając bios.  Dzięki, nie będę drążyć  :) 

Opublikowano
2 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Ume ume, w sterowniku mozna zwielokrotnic render, ale to nie to samo jednak co TVk 8k

W sterowniku przez CP masz ograniczenie ;) CustomDSRTool zrobisz sobie co chcesz bo wrzuci do rejestru inne wartości, które nie ustawisz przez CP.

Teraz, Joloxx9 napisał(a):

A widzisz, ok teraz czaje, bo na techpwoergroup było że karta ma 360W lub 400W, ale teraz zrozumiałem, że przełącza się to fizycznie na grafice zmieniając bios.  Dzięki, nie będę drążyć  :) 

Ale jaką Ty masz kartę?

Opublikowano
3 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

@Kadajo

Wiesz, to też pokazuje, jakim kastratem od początku był 4070. Pomyśl sobie, że zmieniając 4070 na 4070 TS dostajesz extra 35% w rasterze i 40% w RT. A teraz przypomnij sobie, ile dostajesz, zmieniając 4080S na 5080 - 10-15%? Ja zmieniałem tylko na nowszy model w tej samej generacji z tego samego progu mid-tier, a tutaj przecież mówimy o zmianie na kolejną generację... 

Absurd totalny.

Dlatego ja się trzymam prostej zasady każda kolejna karta ma być przynajmniej 2x szybsza od aktualnej.

Jak takiej karty nie ma albo jest w jakiś kosmicznych pieniądzach to nie kupuje :D

Już bawi mnie sam absurd ze ja zawsze siedziałem na kartach "70" a tu nagle musiałbym kupić 5090, żeby zachować swój "ratio" :hihot:

Nie panie Kurteczka, tak to my się bawić nie będziemy ;)

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Joloxx9 napisał(a):

UV rób na swoim i kręć, czytałem że 5080 dobrze się kręcą. 

• Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, sideband napisał(a):

W sterowniku przez CP masz ograniczenie ;) CustomDSRTool zrobisz sobie co chcesz bo wrzuci do rejestru inne wartości, które nie ustawisz przez CP.

Ale jaką Ty masz kartę?

Palit gamerock.

@Element Wojny

Dużo się nie bawiłem, idę w kime zaraz, ale OC tych kart to jest jakiś kosmos:

image.png.ab4f706444e96a1ea7f694396894df2d.png

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, sideband napisał(a):

Na karcie masz dwa biosy mogą różnić się nie tylko profilem wentylatora, ale też limitem mocy.

Nie ma danych czy wersja bez oc ma niższy limit mocy. Ale def jest 360W i max 400W.

Dobra koniec zabawy, podbijałem wyżej i wyżej, crasha przy +650 złapał, teraz po restarcie inresecie AF karta nie idzie wyżej niż 2ghz :E

EDIT

Kolejny restart i działa, afterburner coś ma problemy po crashu

3100 na rdzeniu bez problemu powinna iść, tempomat okolice 60-62 stopni, pewnie może jeszcze troche wzrosnąć ale siła jest.

Edytowane przez Joloxx9
Opublikowano
6 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

Dobra koniec zabawy, podbijałem wyżej i wyżej, crasha przy +650 złapał, teraz po restarcie inresecie AF karta nie idzie wyżej niż 2ghz :E

Dobrze że można zwrócić w terminie do 14 dni :clap:

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Nequrix napisał(a):

Dobrze że można zwrócić w terminie do 14 dni :clap:

To afterburner jakieś jaja robi po crashu, trzeba dodatkowy restart robić. 

3150 na rdzeniu trzyma ładnie, teraz przyjdzie czas na granie i zobaczymy czy jest stabilny czy nie, choć widziałem na necie, że do 3220 potrafią latac, więc 3100 na luzie powinna robić. Cholera więc tylko ile pamięci pozwolą wycisnąć z siebie 

7 minut temu, Kadajo napisał(a):

Jak ci sterownik wywali to zawsze rób restart systemu ;) 

Hard freeza miałem, po restarcie afterburner obejmuje od zegara bazowego to co było jako oc, więc jak miałem 600 oc i dałem zero to się z 2.6 fabrycznego robiło 2.0 :E

Edytowane przez Joloxx9
Opublikowano
50 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Może nie jest królem biznesów, ale widziałem na ebay'u Superki 4070 raptem 300zł drożej, za cholerę nie wiem czemu koleś kupił moją kartę xD

Tylko pytanie. Czy te ~300zeta droższe Superki 4070 to też były w wersji FE, czy to inne modele AIB?

4 minuty temu, Joloxx9 napisał(a):

A widzisz, od kilku gen robiłem delikatne o bo za wiele się nie dało, a tutaj +550 na rdzeniu i działa :E teraz to będzie czuć upgrade

Weź zapuść z ciekawości coś mocnego jakieś metro exodus czy coś innego z RT bez dlls, nawet Quake 2 RTX w 4k i zobacz jak idzie pobór czy wali w Power limit.

Ile masz na suwaku MSI % dla podbicia PL? na tym Palicie.

Opublikowano
15 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

To afterburner jakieś jaja robi po crashu, trzeba dodatkowy restart robić. 

3150 na rdzeniu trzyma ładnie, teraz przyjdzie czas na granie i zobaczymy czy jest stabilny czy nie, choć widziałem na necie, że do 3220 potrafią latac, więc 3100 na luzie powinna robić. Cholera więc tylko ile pamięci pozwolą wycisnąć z siebie 

Hard freeza miałem, po restarcie afterburner obejmuje od zegara bazowego to co było jako oc, więc jak miałem 600 oc i dałem zero to się z 2.6 fabrycznego robiło 2.0 :E

Pamieci 100% + 2000mhz. Z tym, że musiałbys edytować config żeby podkrecic wiecej. Albo uzyć innego programu. EVGA Precision XOC - Narzędzie do podkręcania kart graficznych NVIDIA GeForce GTX - Programki.pl https://www.programki.pl/programy/evga-precision-xoc-narzedzie-do-podkrecania-kart-graficznych-nvidia-geforce-gtx/ tym sie chyba da wiecej wycisnac

Opublikowano
8 minut temu, lukadd napisał(a):

Tylko pytanie. Czy te ~300zeta droższe Superki 4070 to też były w wersji FE, czy to inne modele AIB?

Weź zapuść z ciekawości coś mocnego jakieś metro exodus czy coś innego z RT bez dlls, nawet Quake 2 RTX w 4k i zobacz jak idzie pobór czy wali w Power limit.

Ile masz na suwaku MSI % dla podbicia PL? na tym Palicie.

0%, dawał SS przecie :D

image.png

Opublikowano
2 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Pamieci 100% + 2000mhz. Z tym, że musiałbys edytować config żeby podkrecic wiecej. Albo uzyć innego programu. EVGA Precision XOC - Narzędzie do podkręcania kart graficznych NVIDIA GeForce GTX - Programki.pl https://www.programki.pl/programy/evga-precision-xoc-narzedzie-do-podkrecania-kart-graficznych-nvidia-geforce-gtx/ tym sie chyba da wiecej wycisnac

Tak, zapewne stare jak świat programy już dawno nieaktualizowane będą obsługiwać nowe GPU :E

Opublikowano
6 minut temu, Kadajo napisał(a):

0%, dawał SS przecie :D

Nie zerkałem na wcześniejsze posty. Więc tym bardziej ciekawe jak to będzie trzymało zegary przy 360W standardowego limitu po takim OC w jakichś wymagających gierkach.

• Upvote 1