Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja mam mieszane uczucia. Fabularnie póki co nic mnie nie porywa ani nie ciekawi, za dużo pustego łażenia z miejsca na miejsce jak w DayZ, przeciwnicy często nadal są gąbkami na pociski - zdarza się, że potrafią przyjąć 2-3 headshoty i nawet słychać ten charakterystyczny dźwięk pękającej czaszki a oni nadal na nogach, eksploracja W OGÓLE nie zachęca ani nie nagradza - większość schowków to jest nadal karykaturalny żart.

Wizualnie też tak sobie - czasami wali plastikiem po oczach lub mam wrażenie, że grę złożyli z gotowych assetów - nie zawsze ma to miejsce ale mnie ten nowy styl graficzny kompletnie nie porywa a gram na sroledzie w 1440p z HDR na epickich detalach.

No i kolejna rzecz jaka aż bije w oczy - gra była projektowana najpierw z myślą o padach, a dopiero później o myszy i klawie - czuć to od razu, na padzie rozkład guzików jest bardziej intuicyjnie zrobiony niż na klawie i myszy.

Póki co nie wiem co mam myśleć o tej grze.

Edytowane przez caleb59
Opublikowano (edytowane)

Oni tam się chwalili fotogrametrią - serio ja tego nie widzę, może jakieś detale ale większe wrażenie jeśli chodzi o fotogrametrię zrobił na mnie pierwszy Chernobylite niż Stalker 2. :hihot: 

Edytowane przez caleb59
Opublikowano (edytowane)

Tę grę projektowali debile bez mózgu. Jak ja mam przejść moment na Bagnach, kiedy muszę iść do bazy Czystego Nieba i jestem tuż przed nią i zawsze padam od emisji - mam na sobie egzoszkielet i jestem przeciążony, nawet jak go zdejmę to postać nie ma siły na sprint i zdycha, leczenie się apteczkami pomaga tylko do określonego momentu kiedy emisja zabija.

Mam uceglony postęp, nie wiem jak mam to ominąć. :E 

---------------------

Śmieć poleciał z dysku, za debilne projektowanie gameplay'u bez możliwości zrobienia tego inaczej nie ma sensu się męczyć, NIGDY już nie wrócę do tej gry.

Edytowane przez caleb59
  • Haha 4
  • Upvote 2
Opublikowano
7 godzin temu, galakty napisał(a):

Stalker zawsze stał fabułą i klimatem, jak tego tu nie ma to wszystkie wady dają się we znaki. Przecież strzelanie i AI w Stalkerze to zawsze był dramat, ale klimat i lektor wynagradzał wszystko. 

Klimat jest:E

Opublikowano

Po to ma się kilka zapisów, dlatego trzymam kilka miejsc, w jednym gdzie np zaczynam, drugi robi za save point a resztę na bieżąco lecę szybkim zapisem. To tylko taki przykład. Gra się fajnie i jest klimacik Zony. Pewnie wrócę do jedynki by skończyć.:thumbup:

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Nic mi nie da cofanie zapisu bo od początku Bagien latałem w egzoszkielecie i byłem przeciążony. Musiałbym cofnąć kilka godzin zapisów, jeszcze przed Bagnami gdzie nie miałem egzoszkieletu i dopiero iść na Bagna. :E 

Idioci z GSC totalnie nie przemyśleli, że ktoś może grać inaczej niż oni sobie wymyślili ale wtedy po co dawać graczowi otwarty świat - paradoks i głupota w jednym. Ta gra to nielogiczny śmietnik, poza tym klimatu Zony tutaj nie czuć, nie wiem co Wy macie z oczami - ta gra jest sucha i mętna jak wczorajsza zimna herbata. Grając cały czas biłem się z myślami "co ja tu właściwie robię i po co", czułem więcej znużenia niż zainteresowania co będzie dalej.

Edytowane przez caleb59
Opublikowano (edytowane)

No tak, bo durne założenia rozgrywki to już są dla twardzieli. :E Totalny brak przemyślenia i wyobraźni ale co się spodziewać - przecież to GSC. Jak można dawać do dyspozycji otwarty świat jednocześnie chamsko skryptując misję fabularną obliczoną co do 1 sekundy emisją i Chimerą latającą dodatkowo tak żeby nie było zbyt nudno. Na pewno nikomu nie przyjdzie do głowy by eksplorować inne regiony świata i od razu jak po sznurku poleci robić fabułę. Tymaczasem ja znajduję egzoszkielet i logicznie używam go bo jest lepszy niż mój stary pancerz i niespodzianka! GSC tego nie przewidziało i mam na Bagnach ścianę nie do przejścia w postaci emisji, którą w założeniu trzeba przebiec sprintem - w egzoszkielecie nie można biegać więc peszek! Chimerę to pal licho bo kilka strzałów z Sajgi na ryj i ucieka spłoszona, więcej jej nie widać.

Cienkie bolki to projektowały tę misję.

Edytowane przez caleb59
  • Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, caleb59 napisał(a):

obliczoną co do 1 sekundy emisją i Chimerą latającą dodatkowo tak żeby nie było zbyt nudno

Tak, wiem o którą Ci chodzi. Identycznie emisja i mutant ale ja ją olałem i biegłem prosto do kryjówki ale miałem dosyć blisko, i miałem też save to w razie problemu mogłem spokojnie cofnąć i wiedząc co mnie czeka iść przed siebie. Do tego noszę przy sobie sporo energetyków, ja nie używam egzoszkieletu, akurat mam maskę plus pancerz oba osobno dają lepsze bonusy niż jeden egzoszkielet.
Padłem tam kilka razy zanim udało mi się dostać zanim dopadła mnie emisja. Wczoraj miałem coś podobnego przy powrocie do Rostoku, szedłem jedną ścieżką emisja w tym samym momencie, nawet wczytanie z 5min wcześniej. Musiałem pójść okrężnie i wtedy emisji nie było :hihot: pojawiła się tuż przed Rostokiem, miałem już dwa kroki, będąc ociężały nie musiałem już pić energetyka. 

Na mapie mam sporo punktów skrytek do wzięcia ale nie wszystko wezmę, teraz robię poboczne zadanie, pewnie zrobię takich z 2-3 i lecę za głównym zadaniem, bo chcę mieć już grę za sobą. Dodatek to kupię jak wyjdzie drugi(za jednym zamachem dwa) i zechce mi się wrócić do gry. Chcę skończyć, bo mam nie małą poczekalnię:E 

• Upvote 1
Opublikowano

Przecież ta gra to nadal bug fest, a nie dla twardzieli :hihot: Do tego celowo na siłę wydłużona.

Leci emisja wchodzę w budynek murowany wszyscy wbiegają, ale kogo interesują otwarte drzwi emisja nikomu czego nie robi :hihot:

Wbijasz w całkowicie pozamykany budynek drewniany umierasz. Widzę takie rzeczy to przestaje grać bo flaki się w człowieku gotują :hihot:

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Wracając do Rostoku miałem jak pisałem emisję, miałem nawet save przy budynku, specjalnie zostawiłem w razie emisji, bo widziałem już jakieś dziwne czerwone poszlaki na niebie, że zanosi się na emisję. Spoko wchodzę sobie do budynku i nic to nie dało, bo budynek miał powybijane okna na 1 piętrze gdzie nawet jak stanąłem w kącie nic mi to nie dało, byłem martwy. Dlatego wczytałem i polazłem inną ścieżką, szybko do innego gmachu, gdzie kiedyś miałem główną misję ale nagle zero emisji, nawet tam postałem kilka minut czekając na nią. Więc cóż zapisałem grę przy kolejnym budynku i poleciałem dalej, emisja pojawiła się dopiero po 10min gdy dotarłem do Rostoku. Z tą emisją to powalona sprawa, raz się pojawia co zapis gry, po chwili wystarczy lekko skręcić i jej nie ma, a nadal to ten sam świat:hmm:

Edytowane przez Reddzik
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

@caleb59 Z exo to tylko się używa taki który ma możliwość biegu (np. Diament), ale fakt że moment o którym piszesz jest wqrwiający, tam bez biegu nie ma opcji przejścia. Grę ukończyłem ścieżką straży teraz gram 2 raz ścieżką Strieloka .