Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Reddzik napisał(a):

Ja mam Ryzen 7700 i RTX 4080S i nie ma problemów, gra działa o niebo lepiej niż na 1.9 i starym numerku UE5. Może procek za słaby :P 

Również nie miałem. Coś mam z kompem nie tak.

Opublikowano
32 minuty temu, STALKER napisał(a):

Ograłem na premierę na R5 5600 i RX 7800xt w 4k bez problemów. Poczekam na drugi dodatek bo te patche strasznie dysk dobijają. Ewidentnie nie potrafią robić poprawek.

ale jak pacze CI dysk dobijają? 

Opublikowano (edytowane)

Zasysa 80MB i żeby uaktualnić, nadpisuje 130GB co niepotrzebnie zwiększa zapis Host na SSD, czyli zmniejsza jego żywotność.

10 takich poprawek i mamy 1.3 GB niepotrzebnych cykli zapisu.

Edytowane przez PaVLo
  • Like 2
  • Sad 2
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, samsung70 napisał(a):

no cóż, pozostaje instalować na HDD . 

a co do gry samej w sobie, u mnie typowo, od weekdnu nic nie tknąłem- smutek  :(

Gdyby takie standardowe HDD osiągały odczyt ~500MB/s to bym się nie zastanawiał, ale max 180MB/s na moim, to już za mało dla współczesnych gier :heu:

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, sideband napisał(a):

Odłóż grę na dwa msc to może przestaną wrzucić łatki codziennie :E

Nie mogę, ona wciąga jak Kula grawitacyjna, a siły psioniczne mnie przy niej trzymają :wariat:

Misio Jasia Fasoli :E

Stalker2-Win64-Shipping_2026_08_23_20_35_16_289s.thumb.jpg.c64730aed9caa926b392cd06395c79f0.jpg

Do tematu zrzutów z gier, dorzuciłem swoje ze Stalker 2

Edytowane przez PaVLo
  • Upvote 1
Opublikowano

Ja wróciłem do startowej lokacji (pierwszy obóz) i eksploruję prawy dół mapy (do pewnych granic się da), bo okazało się, że jest tam sporo ciekawych rzeczy, które przydają się w czasie eksploracji oraz kolejne zadania. Nie wiem czy fabuła by mnie tam skierowała, dlatego wolałem sam to zbadać i trafiłem na przykład na lokację z zamkniętymi drzwiami do "Mózgortrzepu" :wariat: (wymaga kodu) oraz kilka innych, niedostępnych. Czasem aby dostać się gdzieś, trzeba przestrzelić kłódkę, przez jakiś otwór lub okno, rozwalić deski czy skrzynie. Najwięcej emocji jest z pozyskiwaniem artefaktów, bo przeskakują po anomaliach, a często skupisko to kilka różnych zagrożeń. 

Opublikowano
11 minut temu, Stjepan napisał(a):

Teraz pobiegam z 10-15h po Wysypisku i dopiero idę dalej, stosuję taktykę z Fallouta 4, by do kolejnej lokacji nieźle się wyposażyć. :D 

A dlaczego tak? Mógłbyś rozwinąć myśl, bo Jestem teraz po etapie tego wysypiska. Byłem na tej mrocznej wyspie i teraz muszę znowu tam wracać i ciekawa Jestem czego się spodziewać. Właściwie na wysypisku też jest jeszcze kilka rzeczy do zrobienia, ale zaczęło mnie trochę nużyć. To ciągłe granie w tym samym rejonie i tak staram się teraz cisnąć fabułę.

Opublikowano

Pograłem, bo jednak trzeba wziąć się za niego i przejść. Wukong musi poczekać ale może odpalę go by nie zapomnieć co i jak. 
Z grą nie ma problemów, działa dobrze, graficznie też spoko, wrzuciłem RR w wersji F więc też zmienia odbiór gry.

W samej grze stabilnie, stary dobry Stalker:E

20260827004551_1.thumb.jpg.54a62c2dd7800ecda7120eb48a5cac7a.jpg

Tutaj jakiś pan Trup we własnej osobie, chciało by się powiedzieć "żyć nie umierać" ale niestety...
 20260827003244_1.thumb.jpg.f1fe37c9344b45621efab4c65c7348f2.jpg

A tu takie "normalne"

Spoiler

20260827000603_1.thumb.jpg.05d2b0bbba8ac908627366c2e72cfb43.jpg20260827000440_1.thumb.jpg.d9bf2ad7015922271ccb12b11a4dfa8f.jpg

• Like 1
Opublikowano
W dniu 26.08.2026 o 00:37, sideband napisał(a):

Wszystkie paski w prawo na 4080 genialny pomysł :hihot:

Chyba pierwsza styczność z grą na UE5.x :hihot:

Nie, mam spore doświadczenie. I tu nie chodzi o poziomie detali bo jak dałem wszystko na minimum i bez FG to miałem podobne odczucia. Gra się.... drewnianie. Sterowanie na myszcze to mix lekkiego laga i m. smootheringa (engine gry musi to sam robić). Może tak jak kolega pisał odbiłem się bo jestem przyzwyczajony do nowszych produkcji a to był mój pierwszy od 10 lat kontakt ze stalkerem.

Opublikowano
1 minutę temu, Stjepan napisał(a):

ty grasz na padzie?

Nom, czemu nie. Fajnie się gra na dualsense :P Nie mam problemów z graniem na padzie, w 95% gier gram na padzie na PC, nawet w Far Cry mogę grać na padzie. Dying Light 2 też ograłem na padzie. Cyberpunka ogrywałem na padzie. 

Opublikowano
2 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Nom, czemu nie. Fajnie się gra na dualsense :P Nie mam problemów z graniem na padzie, w 95% gier gram na padzie na PC, nawet w Far Cry mogę grać na padzie. Dying Light 2 też ograłem na padzie. Cyberpunka ogrywałem na padzie. 

Tam auto aim jest czy co? :E Headshoty też walisz? :E 

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Stjepan napisał(a):

Tam auto aim jest czy co? :E Headshoty też walisz? :E 

Jak trafię to tak, ja nic nie podkręcałem w ustawieniach, jest domyślnie, ale nie czuję jakiegoś aima w czasie celowania. Ostatnio padłem jak mnie bandyci zaatakowali, więc nie jest łatwo na Weteranie ^^

Zobaczę w grze jakie są opcje dotyczące pada, w każdej grze w jaką gram nigdy nie ruszam ustawień, tak jak twórca ustawił tak jest, raz w grze jest łatwiej raz trudniej. Nie czuję jak mi pad sam przesuwa-czyli auto aim.

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano
3 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Jak trafię to tak, ja nic nie podkręcałem w ustawieniach, jest domyślnie, ale nie czuję jakiegoś aima w czasie celowania. Ostatnio padłem jak mnie bandyci zaatakowali, więc nie jest łatwo na Weteranie ^^

Ja nie gram na weteranie, na normalnym, ile ciskam te headshoty kałachem z lunetą, aż wióry lecą, teraz jeszcze mam zajebistą dwururkę, jak na początek gry, dzisiaj sprawdzę Stalkera 2 2.0 na RTX 3050 4GB VRAM laptopowym. :E 

• Like 1