Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, ODIN85 napisał(a):

No dobra a tym co nie wywala i chodzi dobrze to gracie na Steam czy na GP? Bo były już przypadki że wersja Microsoftu była gorsza.

Jedno co wiem, że na steam ludzie mają problemy z padami. Na wersji GP pad działa od strzała.
Ale i tak z tego co tam zerkałem to na padzie chyba jednak bym w to nie grał, zamuła chociażby w ekwipunku. Gierka lepiej jest zrobiona pod m+k.

Z tego co tam trochę potestowałem tego Stalkera, jak na razie ani razu mi nie wywaliło. Ale to pewnie kwestia czasu trzeba by robić jakieś dłuższe sesje po kilka h, a mi się nie chce i szkoda mi na to czasu obecnie :E

Opublikowano

Matko Boska, zaraz na łeb upadnę. :E

Upewnijcie się, że usługa systemowa GameInput Service jest przełączona w tryb uruchomienia "Ręczny" w usługach systemu Windows.

Po tym zabiegu pad od Xboxa jest poprawnie wykrywany.

• Haha 3
Opublikowano

U mnie na szczęście wystarczył reset ale i tak do bani jak grasz i nagle tak z czapy wibracje znikają albo inne cyrki a gra robiona pod sterowanie padem i jest EX'm na Xboxie. Nawet tego nie ogarnęli 🤭

Opublikowano
11 minut temu, caleb59 napisał(a):

Upewnijcie się, że usługa systemowa GameInput Service jest przełączona w tryb uruchomienia "Ręczny" w usługach systemu Windows.

Partacze:E

2 minuty temu, lukadd napisał(a):

Ale już był patch day one i ci co grali w wersje przedpremierową mówili, że trochę popoprawiał również od strony wydajności. Więc raczej w tej grze gorzej nie będzie :E

Poprawił tyle że dało się przejść grę bo wcześniej blokowała się jedna z misji głównych:)

Większość recek jest od osób które nie skończyło nawet gry:hihot:

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, caleb59 napisał(a):

@lamparcicho to nic nie zmienia, u mnie od początku apka akcesoria xbox "widziała pada" i mimo wszystko w grze zero reakcji, jedyne co się zmienia to jak nacisnę guzik "A" na padzie i tylko ten jeden wtedy układ sterowania w grze zmienia się i widzę w rogu ekranu ikonkę "A" z Xboxowego pada zamiast klawiaturowego "F" i to tyle.

Pad podpięty oryginalnym przewodem od Microsoftu dedykowanym do padów Xbox.

A próbowałeś zabaw z włączaniem i wyłączaniem steam input i innych kombinacji w zakładce kontrolery na steam? Pamiętam, że komuś to pomogło ;) Ile ja się naczytałem for, redditów w czwartek i piątek to moje :P  

Jeszcze bym sprawdził ewentualnie na Twoim miejscu jeśli Ci się chce w kliencie steam w opcjach kontrolerów czy masz zainstalowany "sterownik obsługi rozszerzonych funkcji xbox", na daną chwilę mam to odinstalowane u siebie. 

Usunąłem to chyba przedwczoraj i na tyle jest to ingerujące w system, że wymaga restartu kompa więc ostrzegam bo ja byłem pewny, że tylko steam się wyłączy a tu niespodzianka się stała xD 

Wstawiałem też wcześniej, że usunięcie pliku CustomizeControls.cfg też niby może pomóc, znajdziesz go w C:\Users\user_name\AppData\Local\Stalker2\Saved.

Więcej grzechów nie pamiętam :D Powodzenia! 

Edit: widzę, że się udało no i gitarka :metal:

38 minut temu, caleb59 napisał(a):

Thx! To byłem blisko bo ja tylko sprawdzałem, czy jest włączona wg innej porady i była ale że ma być na ręcznym a nie na automatycznie jak u mnie obecnie to nie wpadłem xD 

Edytowane przez lamparcicho
  • Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, Stjepan napisał(a):

Ktoś pisał że Serce Czarnobyla wygląda jak Cień Czarnobyla, nie nie wygląda, wygląda o wiele lepiej, tu screen z Cienia Czarnobyla, vanilla oczywiście. :E

Bez przesady, bez modów wygląda to biednie i S.T.A.L.K.E.R 2 jest zauważalnie bardziej na czasie czysto graficznie oczywiście 

Opublikowano
6 minut temu, Stjepan napisał(a):

Ktoś pisał że Serce Czarnobyla wygląda jak Cień Czarnobyla, nie nie wygląda, wygląda o wiele lepiej, tu screen z Cienia Czarnobyla, vanilla oczywiście. :E

Między Sercem, a Cieniem jest przepaść jeśli chodzi o grafikę.

Spoiler

xMiQSJp.jpeg20241123085830-1.jpg

Opublikowano (edytowane)

Jedno z dziwniejszych błędów w grze, czy jak to nazwać, jak się ustawi blokadę na 60fps mimo, że np gra i tak w tym miejscu nie osiąga takiej liczby, grając na padzie czułem dziwną ślamazarność, ociężałość, jakiś input lag? Podczas gdy mam bez limitu, czy nawet 120fps nawet z 40fps w mieście, czy 60-70fps poza miastem pad działa bez zastrzeżeń, jest coś skopane i to poważnie skopane.

edit:
Łapiąc za myszkę i obracając kamerę przy limicie fps nie odczuwam tego co się czuje na padzie, widać, że obsługa pada jest skopana, tak samo jak jego wykrywanie u niektórych graczy.

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ale powiedzmy sobie szczerze S.T.A.L.K.E.R.2 ma to coś co poprzednia część pomimo nierównej grafiki i miejscami mocno średniej, a miejscami zapierającej dech (dużo zależy od pory dnia i fakt zamknięte podziemia wyglądają gorzej) to art design grafiki coś w sobie ma że jest pięknie i robi wrażenie.

@ReddzikGram bez limitu klatek z wylaczonym vsync w grze, za to w sterowniku ustawiony lock na 90fps maksymalnie, inna sprawa że nigdy tyle nie osiągam czasami dobija w okolice 80 kilku

Edytowane przez Frog67
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

@Frog67 Ja w grze dałem na bez limitu, a w RTSS ustawiłem 120fps jako limit, ale chodzi mi o ustawienie bardziej przyziemne do mojego sprzętu, czyli te 60fps i to jest skopane, choć to mowa o limicie w grze, nie sprawdziłem w RTSS, zaraz odpalę i to zrobię, może być tak, że problem jest z limitem w grze, i to nie ma znaczenia, że mam teraz 120fps w RTSS i coś się gryzie, bo nawet zanim tak ustawiłem, to już zauważyłem ten problem, i ten lock w RTSS to po teście z limitem, jak limiter nie działa jak powinien w grze.

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Necronom napisał(a):

Jak usuną te spawny wrogów znikąd to może zacznę w to grać, bo to taka upierdliwa bolączka, która całkiem psuje doznania na ten moment.

Aż się  dziwnie czuje   czytając o tym, a nigdy nie widziałem u siebie.

Zawsze jak trafiam na przeciwnikow to daleko przed sobą, ale żeby tak na bezczelnego się respili to nie, zazwyczaj to tak przedział tych 100-150m i słysze kogos, czasami strzelają do kogoś a czasem po prostu chodzą po zonie.

Edytowane przez Frog67
Opublikowano
5 minut temu, Necronom napisał(a):

Jak usuną te spawny wrogów znikąd to może zacznę w to grać, bo to taka upierdliwa bolączka, która całkiem psuje doznania na ten moment.

No teraz to trochę przypomina... :lol2:😉

c92b5f395a0017c44a2057935c43cd62.gif

• Haha 1