Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szambo ma rację, gdyby to była gra od jakiegoś zachodniego studia, to nie byłoby litości, ale to Stalker więc...

Szkoda, bo ta gra po prostu nie powinna wyjść w takim stanie.

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, azgan napisał(a):

Zamieściłem nawet screena gdzie dotarłem a po ucieczce z "instytutu badawczego" została końcówka fabuły której już nie chciało mi się kończyć 

E to wcale nie taka końcówka, połowa gry, no max 70%

1 godzinę temu, caleb59 napisał(a):

Ponoć im dalej tym gorzej, po necie latają teorie spiskowe jakoby pierwsze 20h gry było w miarę dopracowane pod recenzentów, a reszta to dziki zachód.

Zgadzam się z tym. Dzieją się rzeczy których przez 20 godzin nie było widać.

Opublikowano (edytowane)

Zamieszczam listę, która krąży w sieci na temat nowego patcha który będzie pewnie na dniach wyposzczona tak myśle😅

**Naprawiono błędy w grze**

- Naprawiono różne przyczyny awarii związane z problemami z alokacją pamięci.

**Błędy w głównych zadaniach**

- Naprawiono softlocki i błędy w niektórych głównych zadaniach, które blokują postęp gry.

**Błędy graficzne**

- Usuwane są błędy graficzne, które spowodowały bezgłowe NPC, wadliwe ubrania lub złamane animacje twarzy.

- Poprawia również jakość i stabilność różnych efektów graficznych.

**Powiadomienia Quest**

- Powiadomienia Quest są również wyświetlane poprawnie w oknach dialogowych.

**Zachowanie NPC**

- Poprawia się zachowanie NPC, np. podczas poszukiwania schronienia podczas emisji.

**Wartości broni**

- Broń z ulepszeniami i modyfikacjami jest teraz bardziej wartościowa niż ich standardowa wersja.

Ps:wziąłem liste z Forum zagranicznego i przerobiłem ją na PL

Edytowane przez Devils1100
  • Upvote 2
Opublikowano
2 godziny temu, CavieZ napisał(a):

Boże. Jak czytam wiele osób kończy grę w 15-20h. Ja mam 20h a dopiero jestem w połowie zwiedzania drugiego obszaru :P.

No ale jak pisałem. Rezygnuje bo poczekam z rok lub dwa i powrócę jak gra będzie poprawiona. Zależy mi na poprawieniu Life SI.

W apce Xboxa średni czas skończenia to 25h.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, ODIN85 napisał(a):

W apce Xboxa średni czas skończenia to 25h.

Ja tam mam zamiar bawić się w to przez cały okres świąteczny na zmianę z nowym Indiana więc się nie spieszę. Apka xboxa na PC pokazuje 25h i jak wspominałem ruszyłem dopiero na 4 region. Na spokojnie delektuję się każdym metrem kwadratowym gry. ;)

IMG_8299.jpeg

Edytowane przez userKAMIL
Opublikowano (edytowane)

Nie spodziewałem się, że "nowa stara" karta tak szybko przyjedzie. No cóż, musiałem znowu giercę zainstalować do testów 8:E

2560x1440 na ustawieniach wysokich z DLSS Quality i FG - 90-110fps z leciutkim lagiem na myszy i około 75fps w miasteczku/wsi/bazie jak zwał tak zwał, procesor tam idzie na 75C+ 8:E.

Jestem zdumiony jaka różnica jest między 6GB Vram a 8 GB Vram w tej grze. Więc 16GB+ to już musi być miodek niezależnie od karty.

Z nie grywalnej (RTX 2060 6GB) absolutnie chyba, że w 1024x768, w grę całkiem grywalną (RTX 3060 Ti 8GB) jeśli o fps chodzi w detalach co nie powodują usmażenia się oczu.

20241126_120649.jpg

Edytowane przez MJRegul
  • Like 2
  • Sad 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Fabuła to tragedia-lata się od typa do typa.Przerywniki filmowe zero emocji. Kukiełki zamiast aktorów.:/Tylko ten otwierają cinematik był na poziomie.

Przy grze trzymają mnie ładne widoczki podczas burz i wysoki poziom trudności przy olewaniu pobocznych. Trzeba trochę kombinować jak się nie ma ulepszonych rzeczy;)

Edytowane przez ODIN85
  • Like 2
  • Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, Tomek1623 napisał(a):

E to wcale nie taka końcówka, połowa gry, no max 70%

Dokładnie to prawie sam początek. :)

Ja ukończyłem:

Zrzut-ekranu-62.png

Udało mi się po wielu mekkach z buggami fabularnymi.  Z kilka razy musiałem wczytywać stare savy, aby dalej przejść, tracąc przy tym kilka godzin.  O debbugerze dowiedziałem się zbyt późno.

Pomijając błędy i optymalizacje to szczerze to dla mnie nic specjalnego ta gra.

Fajny klimat, grafika (aczkolwiek nierówna w pomieszczeniach, drewniane animacje npc), ale reszta to leży i kwiczy na samych fundamentach. 

Gameplay to w dużej mierze to latanie od znacznika do znacznika, po kilka km w jedną stronę, a potem z powrotem, gdzieś przez 95% czasu nic się nie dzieje. I tylko w tle słychać tę depresyjną muzykę.  Ja w tej grze przebiegłem z kilka maratonów. :E Można po drodze pozabijać kilka mutantów, ale po co? To same straty, nie ma absolutnie żadnych korzyści z tego (o ile nie jest to misja) Ale zaraz, to nie eksplorowałem? No nie, bo przy tak absurdalnym małym ekwipunku po prostu nie chciałoby mi się iść z buta obciążony do miasta. A może włożyć łupy do skrzynek? Też nie, raz, że jest ich bardzo mało, a dwa to nie są dziedziczone i nie można odebrać ich w innych miejscach. Ostatecznie najlepsze pukawki i pancerze miałem i tak w misjach fabularnych.

Elementy survivalowe to koszmar.  Już po pierwszych godzinach miałem tyle wódki, że mógłbym otworzyć jakąś gorzelnie i utrzymać się do końca życia. :E Ammo, apteczki, bandaże, bronie... sypią się jak z rękawa. Niektóre miejscówki wyglądały tak:

Zrzut-ekranu-61.png

Zajebisty mi survival. :E

I po co całe te jedzenie? Daje tyle, co nic, a Stalker jest głody już po kilku min. :E  Jedynie ten energetyk uzupełniający staminę był przydatny.

Gunplay - bronie ok, dają kopa, świetne animacje przeładowania, ale co z tego jak SI woła o pomstę do nieba. SI wie wszystko, wie dokładnie gdzie się znajduję (ledwo co wszedłem do jakiegoś magazynu, a już biały indykator, że mnie widzą, przeciwnicy strzelają przez ściany, schowasz się? Od razu granat leci.  Zasięg widzenia absurdalny i to nie ważne, że noc. Ja ich nie widzę, a przeciwnik już tak (swoją drogą przydałyby się jakieś gogle/lunety noktowizyjne).  Zabicie człowieka jeszcze ok, zabicie mutanta to inna para kaloszy, tony ołowiu do władowania.

Side questy -  nawet ciekawe, w sensie opowiadanych historyjek, bo gameplay zazwyczaj opierał się na pójściu gdzieś i zabiciu czegoś.  Jedna misja poboczna także mi se zabugowała, nie mogłem gdzieś wejść. Dużo questów nie robiłem, bo pewnie tylko bym się dodatkowo irytował, że nie mogę przejść.

Fabuła?

Dla mnie to jakiś matrix. :E

wtf-mind-fuck.gif

Nie mam pojęcia co tam się wydarzyło. :E

Przeciągnięta do granic możliwości z kilkoma finałami.

Na tym stanie nie polecam nikomu, nawet w GP.

• Like 4
  • Upvote 5
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Jaycob napisał(a):

Dokładnie to prawie sam początek.

Czyli co? On przeleciał 15h myśląc, że to już końcówka a okazuje się, że raptem polowa to była? Od razu te 15h dziwne mi się wydawało. XD

A to niby z Odina się śmieją, że przebiega tylko gry. 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Jaycob napisał(a):

Zasięg widzenia absurdalny i to nie ważne, że noc. Ja ich nie widzę, a przeciwnik już tak

Jest na to fajny modzik (sam używam) gdzie zmniejsza się właśnie ten zasięg wykrywania etc. 

3 minuty temu, Jaycob napisał(a):

Jest walkthrough na yt jak gościu przeszedł w 16h.

Ok ale tu uważasz, że tam gdzie był to raptem początek jak napisałeś po tych 15h?

Opublikowano

Ja mam w CP 500h. :E  Dla mnie te gry są na zupełnie innym poziomie (nawet na tym premierowym wliczając ile w CP jest mechanik i jak bardzo rozbudowana jest ta gra).  Stalker 2 to taka bardziej AA gra z toną bugów.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Mar_s napisał(a):

Kolego @Joloxx9 miało nie być zaczepek.

Naprawdę przestańcie się cytować, a najlepiej zauważać, przypominam że na forum jest opcja dodania do ignorowanych i wtedy wypowiedzi ignorowanego nie widzimy.

Ostatnie ostrzeżenie, temat dotyczy gry, a nie użytkowników i tego na czym i jak grają.

To smiej sie sie było w odpowiedzi do reakcji na posta, która oczywiście znikła :] ale co racja to racja, ignore można dać, tylko oby lepiej działało niż na pclab :E

Edytowane przez Joloxx9
Opublikowano
45 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Fabuła to tragedia-lata się od typa do typa.Przerywniki filmowe zero emocji. Kukiełki zamiast aktorów.:/Tylko ten otwierają cinematik był na poziomie.

Przy grze trzymają mnie ładne widoczki podczas burz i wysoki poziom trudności przy olewaniu pobocznych. Trzeba trochę kombinować jak się nie ma ulepszonych rzeczy;)

Pisałem o tym kilkukrotnie - dla mnie najgorsza fabularnie gra od lat. 

Ani jednej postaci drugoplanowej którą bym pamiętał, jakakolwiek misja która by zapdła w pamięć...

Gra broni się klimatem i ta trudnością.

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Joloxx9 napisał(a):

Tak calkiem na powaznie, poza fajnym klimatem, widoczkami i burza/efektami pogodowymi, to jakie plusy byscie jeszcze wymienili?

Ciężkie pytanie bo nie wiadomo jak się do tego odnieść skoro gra jest dziurawa i wymaga łatania. Moim zdaniem nie można obecnie sprecyzować bo każda przyszła aktualizacja może coś zmieniać/dodawać co wydawało się na tę chwilę dobre, a po aktualizacji już takie może nie być lub na odwrót w odbiorze ogólnym.

Opublikowano
Teraz, caleb59 napisał(a):

Ciężkie pytanie bo nie wiadomo jak się do tego odnieść skoro gra jest dziurawa i wymaga łatania. Moim zdaniem nie można obecnie sprecyzować bo każda przyszła aktualizacja może coś zmieniać/dodawać co wydawało się na tę chwilę dobre, a po aktualizacji już takie może nie być lub na odwrót w odbiorze ogólnym.

Pytam o produkt dzisiaj, po cyberku tez wszyscy jechali, potem wyszla wersja 2.0 ktora duzo porpawila, no ale oceniamy to co jest a nie to co MOZE byc. Dlatego na dziendzisiejszy, co waszym zdaniem jest na prawde fajne poza tym co wymienilem, no i mozna do tego dodac dzwiek o, ktorym to zapomnialem.