Skocz do zawartości

RX 8xxx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dla mnie wygląd karty z kolei nie ma większego znaczenia (chyba że po to, aby później łatwiej odsprzedać), ponieważ mam budę bez okna. A obudowę mam w takiej wnęce koło kaloryfera, gdzie pełna duża ATX już się nie pomieści.

----------

A odnośnie nowych kart AMD: kibicuję im, aby tym razem zaskoczyli z wydajnością RT choćby na poziomie RTX 40X0.

Edytowane przez wamak
Opublikowano

Zaskoczą, ale ceną i niestety, ale nie będzie to pozytywne zaskoczenie. 7700XT jest poniżej 1900 zł, 7800XT jest za 2200 zł, a 7900XT zaczyna się od 3100 zł. Według mnie 9070XT będzie bliżej 3000 zł i będzie to tragiczna cena. Jeżeli byłaby za te 449$ czyli na nasze ~1900 zł byłaby to świetna oferta, ale wtedy wszystkie 7700XT, 7800XT i 7900XT będą zalegać na półkach, a tak być nie może. Nie zdziwię się jak walną cenę 699$ i będzie to ~3000 zł na nasze.
Już przy serii 7000 AMD mówiło, że kończą być tańszą alternatywą dla nVidii. Idąc tym tokiem rozumowania to przy poprawieniu wydajności w RT i ulepszeniu FSR, na pewno nie będą walczyć ceną tak jak za czasów serii 5000/6000. Wygląda jakby ta generacja od AMD i od nVidii była do pominięcia.
Tyle widać w mojej szklanej kuli :E;)

• Sad 1
Opublikowano

U mnie na przeczekaniu 3060 od Gigusa, jednak dużą uwagę przywiązuję do wyglądu karty. Z Rx'ów najbardziej podoba mi się Red Devil a z RTXów Aorus Master i Rog Strix. Na te dwie ostatnie pozycje raczej mnie nie stać, więc pozostaje polowanie na Radeona :).

buda1.jpg

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, raul_ole napisał(a):

Jutro i tak nie poznamy cen w polskich sklepach. Obawiam się że dostępność dopiero w marcu w pl

Cena w polskich sklepach pewnie będzie MSRP x 1,23 i zaokrąglenie w górę za najtańsze modele.

Edytowane przez senac
  • Like 1
Opublikowano
9 minut temu, raul_ole napisał(a):

Jutro i tak nie poznamy cen w polskich sklepach. Obawiam się że dostępność dopiero w marcu w pl

Premiera ma być w styczniu dla 9070XT. 9070 - o ile to prawda, ale jutro wszystkiego się dowiemy, więc spokojnie. Pewnie przed premierą będzie więcej wiadomo, a ceny z prezentacji to trzeba pomnożyć tak jak zostało już zasugerowane, mamy 23% vat jeśli mowa o Polsce. 

Opublikowano
20 minut temu, raul_ole napisał(a):

Nawet w momencie premiery pod koniec stycznia nie będzie dobrej dostępności. Powodem jest Chiński Nowy Rok, który także pod koniec stycznia się rozpoczyna. Szersza dostępność ma być po właśnie Chińskim Nowym Roku, czyli luty, najpóźniej marzec.

Opublikowano

@Spl97 PCPartner czyli Zotac, Inno3D i Manli, ale to, że Sapphire to mnie zdziwiłeś. Właśnie czytam o nowej "marce" PCPartnera odnośnie GPU Intela. Ma się nazywać "Onix" i być inicjatywą podmarki Sapphire?

Ciekawe.

3 godziny temu, Vexis napisał(a):

Zaskoczą, ale ceną i niestety, ale nie będzie to pozytywne zaskoczenie. 7700XT jest poniżej 1900 zł, 7800XT jest za 2200 zł, a 7900XT zaczyna się od 3100 zł. Według mnie 9070XT będzie bliżej 3000 zł i będzie to tragiczna cena. Jeżeli byłaby za te 449$ czyli na nasze ~1900 zł byłaby to świetna oferta, ale wtedy wszystkie 7700XT, 7800XT i 7900XT będą zalegać na półkach, a tak być nie może. Nie zdziwię się jak walną cenę 699$ i będzie to ~3000 zł na nasze.
Już przy serii 7000 AMD mówiło, że kończą być tańszą alternatywą dla nVidii. Idąc tym tokiem rozumowania to przy poprawieniu wydajności w RT i ulepszeniu FSR, na pewno nie będą walczyć ceną tak jak za czasów serii 5000/6000. Wygląda jakby ta generacja od AMD i od nVidii była do pominięcia.
Tyle widać w mojej szklanej kuli :E;)

Czyli w skrócie - doganiamy/spróbujemy dogonić zielonych w ich ficzerach ale też będziemy ich doganiać z ceną :)

Opublikowano
48 minut temu, Spl97 napisał(a):

Również, skoro w Chińskim Nowym Roku fabryki staną na przynajmniej tydzień.

Świat się nie zawali od 7 dni wolnego u chinoli. Dostępność głównie i tak będzie zależeć od tego ile amd zamówiła układów i jaka będzie popularność nowych GPU.

Jak premiera ma być w styczniu to oni już te chipy klepią i karciochy składają. Kwestia tylko ile AMD zamówiło i jaki będzie odbiór tych kart przez konsumentów.

Opublikowano (edytowane)

Nazwą mają nawiązywać do chlubnej historii.

Oby się na tym nie skończyło.

A nie czekaj :E

To raczej znak z czym czują się na siłach konkurować... :E

A potem ten pamiętny 4850... Który gniótł tesle.

Edytowane przez areczek1987