Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 minuty temu, Starh napisał(a):

Przewiduje w Polsce około 3700-4k z 9070 xt. Za mniej tego nie sprzedadzą. Cena będzie imo dziwna, bo w rastrze ta karta dalej będzie zapewne słabsza od 7900 xtx

To by oznaczało cenę w dolarach na poziomie 750$, publika by ich zjadła.

• Upvote 1
Opublikowano
27 minut temu, Starh napisał(a):

Przewiduje w Polsce około 3700-4k z 9070 xt. Za mniej tego nie sprzedadzą. Cena będzie imo dziwna, bo w rastrze ta karta dalej będzie zapewne słabsza od 7900 xtx

To się z ręką w nocniku obudzą bo to cena z dupy :E

Opublikowano
4 minuty temu, kalderon napisał(a):

To by oznaczało cenę w dolarach na poziomie 750$, publika by ich zjadła.

Aib po przeliczeniu na euro + podatek. Sam referent pewnie 650-699

Opublikowano

3800-4000zł to cena 5070 ti po przeliczeniu z 750$. AMD nie może sprzedawać karty o wydajności 5070 ti za cenę 5070 ti bo w każdy wybierze nVidię. 9070 XT nie może kosztować więcej niż 600-650$ (bliżej tej pierwszej wartości) co na nasze dało by okolice 3000zł-3200zł.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

3750zł za 5070Ti to MSRP. 

Jeśli AIB sobie zakrzyczą dodatkowe 20% to 4505. O całe 2% mniej niż 4080S, ale za to pewnie do 10% (a może i do 20%) wolniej :wariat: od 4080S. 

Pytanie czy AMD też zrobi ściemę z MSRP jak Nvidia. Może do 9070XT też trzeba będzie doliczyć 10-20% za sensowny model?

Edytowane przez VRman
Opublikowano

AMD nie wjedzie na białym koniu, zapomnijcie.
Może być co najwyżej tak, że stock będą mieli niezły, karty dostępne i stosunkowo dobrze wycenione (bez kosmosu, skalpowania, zawyżonego podatku od nowości czy "januszowego myta") ale nic co rzuci nas na kolana, tym bardziej patrząc na to co się dzieje u zielonych.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

AMD i dobra wycena na starcie = Yeti :)

Kluczowe będzie raczej ile tych 5070ti w msrp bedzie rzucone na rynek ..

Jesli producenci sobie polecą tak jak przy 5080 (rożnica nawet 3k względem msrp) to AMD moze i sie sprzedać za te 4k ..

Edytowane przez Yedi
  • Upvote 1
Opublikowano
15 minut temu, Yedi napisał(a):

AMD i dobra wycena na starcie = Yeti :)

Kluczowe będzie raczej ile tych 5070ti w msrp bedzie rzucone na rynek ..

Jesli producenci sobie polecą tak jak przy 5080 (rożnica nawet 3k względem msrp) to AMD moze i sie sprzedać za te 4k ..

Za 4k masz 7900xtx, która w rasterze będzie nadal  lepsza.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Send1N napisał(a):

Magia NV :) ba nawet niektórzy twierdzą że 4070tis jest szybsza :E 

To nie jest żadna magia tylko rachunek ekonomiczny... ogólnie ludzi ponosi z oczekiwaniami wzgledem 9070... przecieki odnosiły sie w porywach do wydajności 4080... a ludzie odplywaja z oczekiwaniami na poziomie 5080... Jestem redem ale tylko z uwagi na rozsadek ekonomiczny... Jeśli AMD odwali cene na poziomie 4k to prędzej wybiore 7900xt który już zjezdza z cena <3k ale nie ma co sie oszukiwać ze rtx4070tis byłby bezpieczniejszym wyborem przy odpałach w stylu indiany jones i RT właczanym na sztywno... chociaz w rastrze nie bedzie szybszy od 9070xt... a zaledwie na poziomie 7900xt i tu co raz gorzej wyglada ze wczesniejsza różnica kilku stówek (7900xt vs 4070tis) rosnie 500-600+ i raczej zaczyna wygrywać 7900xt skoro cena tak spada...jednak 20gb z dobrym rastrem bardziej mnie kusi od tych wszystkich generatorów i gdyby nie wymuszanie RT nie zwracałbym na nie uwagi.

Ludzie to maja klapki na oczach rzucajac sie na nowosci i płacac po +30-50% za wzrost rzedu 10-15% co kłuje w oczach przy rtx50 jak jeszcze dlss4 udostepniono wszystkim RTX... to jest najdziwniejszy ruch bo to praktycznie eliminuje wiekszość parcia na RTX50... gdyby ktoś miał wiecej szarych komórek... Ja ani myśle popisywac sie podobnym brakiem pomyślunku w związku z Rx9070xt...

Edytowane przez marioking
Opublikowano (edytowane)

Narzeka się na ceny po czym pojawia się kilka sztuk 5080 za ponad 8 tys. I są kupcy. Zdaję sobie sprawę, że kart jest bardzo mało ale nie ma na rynku nic innego, że trzeba aż tak przepłacić? Sami sobie odmrażamy uszy na siłę. 

Edytowane przez lokiju
Opublikowano (edytowane)

Szaleństwo cenowe nowych rtx boli tylko tych którzy jednak musza być racjonalni w kwestii wydatków... to jak z kupieniem ferrari, maserati czy bugatti... dla niektórych kupieniu samochodu za milion to zaden problem... a w przypadku nowych rtx to jeszcze mniejsza skala... co to dla niektórych przepłacic ledwie 40-50% za najnowszego RTX :P Stać ich na takie głupoty... te kilka tysiecy które pewnie przepłacaja i  tak regulatnie przewalaja na inne głupotki. Trzeba sie cieszyć że polskiemu narodowi tak dobrze sie wiedzie, przynajmniej części :D

Opublikowano

Jak ktos ma chec i mozliwosc kupic jakas karte z TOPki to to jego sprawa.

Nieladnie jest zagladac komus do portfela i komentować ze bez sensu wydaje na cos kase.

Moze wlasnie chce w ten sposob chce ja spożytkować, gdzie ktos inny kupi rower, aparat i obiektywy czy np nowe spoilery czy alufelgi do samochodu.

Opublikowano
2 godziny temu, marioking napisał(a):

ale nie ma co sie oszukiwać ze rtx4070tis byłby bezpieczniejszym wyborem przy odpałach w stylu indiany jones i RT właczanym na sztywno...

W Indianie w 4K przy maks ustawieniach masz miodzio rozgrywkę na 7900 XTX. Oczywiście 4080 jest szybszy w tej grze, ale i tak pod Radki jest zrobiona bardzo dobrze.

• Upvote 1
Opublikowano
7 godzin temu, Send1N napisał(a):

Magia NV :) ba nawet niektórzy twierdzą że 4070tis jest szybsza :E 

Jest szybsza w wielu grach ale w ogólnym rozrachunku na podstawie większej ilość gier wynik podobny w rasteryzacji. A w RT i jakości upscalingu szoruje po dnie. 

IMG_9393.png

IMG_9394.png

Godzinę temu, lokiju napisał(a):

Narzeka się na ceny po czym pojawia się kilka sztuk 5080 za ponad 8 tys. I są kupcy. Zdaję sobie sprawę, że kart jest bardzo mało ale nie ma na rynku nic innego, że trzeba aż tak przepłacić? Sami sobie odmrażamy uszy na siłę. 

Ale to jest promil ludzi, jakiś szaleńców co kupują 5080 z 8k. Nie ma się co tym sugerować ;) Nikt normalny nie kupuje 5080 o wydajności 4080S za 8k :D Tylko takie zmienne wrażenie się pojawia kiedy jest kilka kart w sklepie. 

Opublikowano
10 minut temu, Zachy napisał(a):

Rx 9070 xt będzie mialo raczej wiecej chetnych i moze rozchodzic sie jak cieple buleczki...

Tylko, jeżeli AMD da dobrą cenę. To nie NVIDIA, że ludzie dostaną małpiego rozumu i będą czatować kilkadziesiąt godzin pod sklepem, żeby somsiad nie kupił jego sztuki xD

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

5080 zapewne kupiłoby więcej osób gdyby nie złodziejskie ceny (6900 zł za Astrala) i aktywność skalperów. 

Skalperzy w tym wypadku są nieistotni jak nawet sklepy wystawiały rtx5080 po bodajze nawet 7999-8700 w zależnosci od wersji (MSI - oleole) i mimo wszystko zostały wykupione :P Karty o ~10% szybsze od 4080s za ~5k... trzeba dostać chyba małpiego rozumu by coś takiego zrobić...wątpliwy jest udział skalperów :D

Każdy robi z kasą co chce, jego sprawa, inna rzecz gdy sie publikuje co z nią zrobił, to juz ponosi różne tego konsekwencje :P

Opublikowano (edytowane)

Ano zadecyduje cena, ciekawe czy AMD nauczyło sie jak dobrze wycenic karty.

W sumie w erze rtx 3000 i rx6000 miałem najpierw 6800xt, potem 6900xt i w swojej cenie byly to bdb karty.

2 minuty temu, marioking napisał(a):

Skalperzy w tym wypadku są nieistotni jak nawet sklepy wystawiały rtx5080 po bodajze nawet 7999-8700 w zależnosci od wersji (MSI - oleole) i mimo wszystko zostały wykupione :P

Tu wg mnie zadziałała magia cyferek.

Zakup niczym nie uzasadniony.

Ale co ja wiem jak wydalem 14199 na Astrala :smiech:

Za 5080 nawet 6200 bym nie chciał zaplacic mimo to i wziął uzywke 4090.

Edytowane przez Zachy
  • Confused 2