Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Mar_s napisał(a):

No i co z tego? Zawsze są modele aib które mają cenę sugerowaną przez producenta, oczywiście są to najtańsze badziewia.

To zobacz sobie ceny wyjsciowe po jakich producenci beda sprzedawać RTx5070ti powodzenia z uświadczeniem MSRP :P

obraz.png.e8907b652cfaa55eb9d9e29058ee247b.png

Jesli to są premierowe ceny :P To nie wiem jakich złudzen trzeba by spodziewać sie niższych po premierze :D Szczególnie że u nas przeliczaja 1$=1euro... przemyślałbym kwestie :)

Edytowane przez marioking
Opublikowano

@Phoenix. Pewnie jest sporo, poza tym dochodzi fakt że tutaj nie działa magia RTX gdzie barany wykupują na pniu wszystko czego nie dorwą skalperzy.  ;) 

@up widziałem ten obrazek, i jest tam tradycyjnie jeden tani model PNY który ma właśnie cenę sugerowaną.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Mar_s napisał(a):

@up widziałem ten obrazek, i jest tam tradycyjnie jeden tani model PNY który ma właśnie cenę sugerowaną.

Przeciez to cena jak ta premierowa obniżką ASUSa w dniu premiery niby do msrp...poza dniem premiery albo nie uświadczysz już tej karty albo bedzie miałą adekwatna do pozostałych :D jeden model karty na kilkanascie jest dowodem dostepności modelu w cenie msrp, to trzeba miec złudzenia :D wedlug tego eagle, ventusy to sa własnie te "tanie" crapy do których nawiazujesz :P Mi one na MSRP nie wygladają :P 

Opublikowano

To ja mam prostą taktykę, żeby było inaczej. 

Nie rzucać się, jak na ostatni bochenek chleba w sklepie, poczekać 2m, jak nie będą schodzić te karty, to ceny spadną chcąc nie chcąc. Jak będzie się każdy rzucał, jakby te karty były ostatnią butelką wody na pustyni, to trzeba będzie przeczekać parę miesięcy na normalizację cen. Proste jak drut. 

Opublikowano (edytowane)

Z amd to norma.... poza jakimiś wizylowanym jednostkami nikt nie da 4k+ za 9070xt... bo to w snach ma wydajność xtx który potrafi chodzić po 3,5k.... Nie ma możliwości zeby amd na kartach tpd260-300w wyciagneły wydajność jak na ~355tpd które ma XTX...

Opublikowano

@marioking Mam aktywnego bota w zasadzie cały czas, i bez problemu dawało się kupić 5080 w msrp, zeszły wszystkie i teraz już jak je sklepy wystawiają to zamiast 5199 zł jest cena 5899 albo wyżej...i schodzą w sekundy.

Więc to nie tyle złudzenia co głupota kupujących.

Opublikowano

Dokładnie. 

Wyszła seria 30xx nie rzucali się, karty szło normalnie kupić, ale że przy okazji wybuchało krypto, to nagle zaczęły schodzić migiem. 

Seria 40, szło normalnie kupić 4080 i to w dużych ilościach, od koloru do wyboru, 4090 schodziły dość solidnie i z zakupem był chwilowy problem po premierze.

Seria 50, 5090 i 5080 nie do kupienia, wszystko schodzi nawet 30% drożej niż msrp, psychoza jakaś. 

Seria 60, kart nie da się kupić przez pół roku, każdy się rzuci na wszystko, niezależnie od ceny, żeby mieć najnowsze gpu od razu. 

seria 70, kart do premiery kolejnej serii nie da się kupić w cenie sugerowanej, bo ludzie nie będą patrzyć na ceny, tylko na to żeby mieć nową kartę :E .

Co do amd... 

Skalperzy z tego co kojarzę, brali xtx na skalpa, ale nie obserwowałem na tyle, czy te karty wróciły do sklepów, czy jednak udało się sprzedać.

Z 90 podejrzewam, że kart będzie na tyle dużo, że zainteresowanie zapewne będzie mniejsze niż ilość kart na premierę. Nie oszukujmy się, na 10 chętnych na zmianę karty, 9 kupi nvidie. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Mar_s napisał(a):

@marioking Mam aktywnego bota w zasadzie cały czas, i bez problemu dawało się kupić 5080 w msrp, zeszły wszystkie i teraz już jak je sklepy wystawiają to zamiast 5199 zł jest cena 5899 albo wyżej...i schodzą w sekundy.

Więc to nie tyle złudzenia co głupota kupujących.

Ale chłopie co ty chrzanisz o msrp 5080... pokaz mi NIE MSI VENTUSA w cenie msrp, chocby że jakiś sklep sprzedaje inna karte w tej cenie :P

Opublikowano

Ty chyba w ogóle nie wiesz o czym mówisz więc dalsza dyskusja nie ma żadnego sensu.

Oczywiście że w cenie sugerowanej oferowane są tylko najtańsze modele, i to jest raczej naturalne i spodziewane, no ale jak widać nie przez każdego...

Opublikowano (edytowane)

Też odnosze wrażenie ze rozmawiam ze sciana... bo jak wiadomo najtansze modele to sa ventusy, eagle i masz jak wół podaną cene 900$ za podstawowe modele wiec jak ty probujesz logicznie wyjasnić ze niby one sa sprzedawane po cenie msrp, bo ja tego nie widze... i na logike, matematycznie nie widze jak 900$ robi sie 750. Szvzególnie ze sam przytaczasz ze jedyna karta 5080 w cenie msrp praktycznie nie wystepuje na rynku w cenie msrp... a ty ze jakimś mistycznym sposobem te najtansze karty 5070ti bedą w cenach msrp mimo że nie sa nawet nominalnie w cenie MSRP!!!! nie zaliczam sie do ludzi którzy bują w obłokach, ewidetnie... przyznaje się..

Opublikowano

Przecież tutaj nikt tego nie narzuca, a 5070 Ti nie występuje w wersji FE więc producenci w ogóle nie muszą tego brać pod uwagę.

5080 występował w wersji FE, i dało się kupić również Ventusa i Windforce za 5199 zł, podobnie było z 5090, najtańsze były przez chwilę w msrp czyli te 10299 zł.

A te ceny niekoniecznie muszą się potwierdzić po premierze więc szkoda czasu na omawianie jakichś bredni z sieci.

Opublikowano (edytowane)

Ceny oficjalnego i najwiekszego sklepu/sieci komputerowej w stanach to sciema i brednie :P Jak to czytam to tylko "zielony" może pisać :P To koniec złudzeń i sciemy jeśli chodzi o ceny MSRP od nvidi... tu już ewidetnie widać że na dobra dostępność nie ma co liczyć, jak producenci nawet budzetowe modele wycenia dużo powyżej MSRP... Bądzcie realistami, 4070ti super nawet po prawie roku od premiery rzadko kiedy bywała w promocjach -10-20% od ceny premierowej... NIE MIEJCIE ZLUDZEŃ ze 5070ti bedzie w tym roku sensownie do kupienia w okolicach 4k :) i co jest przykre w tym kontekscie, cena 3500-3700 za rx9070xt jest raczej wiecej niz pewna... :(

Opublikowano
41 minut temu, marioking napisał(a):

tu już ewidetnie widać że na dobra dostępność nie ma co liczyć

A pozniej po kilku msc karty lezakuja ponizej mrsp. I tym razem tez tak bedzie.

43 minuty temu, marioking napisał(a):

Bądzcie realistami

Jestesmy dlatego ignoruemy twoje bzdurki. Nie pierwsza i nie ostatnia premiera ze slaba dostepnoscia na premiere.

Opublikowano

Podziwiam optymizm, ale ja może jestem tylko pesymistą... tylko obstawiam że mniej sie rozczaruje od was :P

Opublikowano
20 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Z ficzerów NV dla mnie najważniejszym jest jednak DLSS 4.0.
Chociaż z drugiej strony na 4070S z rozmydlaczem będę miał podobny klatkarz jak na 7900XTX bez rozmydlacza.

4.0 to już nie jest żaden rozmydlacz ;) wygląda nawet lepiej niż natywna, niezły "game changer"

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Kupienie karty w cenie premierowej bez januszenia to tylko kwestia czasu, ile ?? Nie wiem. Jak poprzedni gen zalal rynek to nie bylo problemu kupic 4090 za 7500k w wakacje czu duzo tanej 4080  gdzie wzrost miedzy poprzednim gen byl konkretny wiec jakim cudem karty 10%-30% szybsze od poprzedniego genu mialyby po czasie nie byc dostepne w normalnych cenach kiedy to nie bedzie takiego popytu jak na Ade ?? :lol2:

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
2 minuty temu, Send1N napisał(a):

4.0 to już nie jest żaden rozmydlacz ;) wygląda nawet lepiej niż natywna, niezły "game changer"

Chyba jak masz denka od butelki na nosie :E

Zasadnicza różnica polega na tym, że tryby balance i performance wyglądają lepiej niż poprzednio. Quality nadal nie bardzo ma start do natywnej. Tak czy inaczej jak na wejściu masz coraz niższą rozdziałkę z DLSS masz coraz większy aliasing i tego nie przeskoczysz.

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Hunt wygląda lepiej z dlss 4.0 niż w natywnej tylko że ta gra ma konkretny problem z poszarpanymi krawędziami i od 6 lat nie było na to lekarstwa, żadne kombinowanie z wymuszaniem custmowego AA w sofcie nvidii czy amd nie pomagało dopiero po wprowadzeniu w połowie 2024r dlss i fsr pozwoliło to ogarnąc tylko że fsr nawet 3.1 jest totalnym mydłem a poprzednie wersje dlss jednak też były mydlane :E na 4.0 obraz jest po prostu ładniejszy niż w natywnej, wiadomo gra grze nie równa w 95% przypadków natywna będzie pewnie wyglądać nadal lepiej.

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Kupienie karty w cenie premierowej bez januszenia to tylko kwestia czasu, ile ?? Nie wiem. Jak poprzedni gen zalal rynek to nie bylo problemu kupic 4090 za 7500k w wakacje gdzie wzrost miedzy poprzednim gen byl konkretny wiec jakim cudem karty 10%-30% szybsze od poprzedniego genu mialyby po czasie nie byc dostepne w normalnych cenach ?? :lol2:

Zalezy jak czas masz na mysli :P Jak mowisz o latach jestem skłonny Ci uwierzyć :) obecnie jak od dwóch-trzech miesiecy nie produkuja rtx40 a powinni rtx50, po takim okresie na rynek trafiaja w najlepszym razie tysiace kart w skali miesiac(optymistyczne spojrzenie)... bo nie wiem czy przez te pare tygodni mozna mowic o setkach... uwazasz ze to sie magicznie zmieni... Uwazlgednij że to musiałaby by być dziesiatki tysiecy kart miesiecznie!!!! Bierz pod uwagę ze 1,6% to polacy na steam ( z 38mln ilośc uzytkoników) to jakies 5mln graczy w polsce, z czego srednio ~1% uzywa 4090, ~2% 4080, 8% 4070... To mowa o 50000 kart 4090, 100000 4080, 400000 4070... a to sa segmenty najabrdziej zasobne i chetne to wymiany i jak widac do przepłacania :) Podziwiam złudzenie ze przy tym jak wyglada obecnie dostepność tycjh kart na swiecie i wszedzie ich brakuje że nasz kraj bedzie priorytem dla nvidi i producentów by wrzucic dość graf by zalegały na rynku za parę miesiecy :)

Opublikowano
41 minut temu, sideband napisał(a):

Zasadnicza różnica polega na tym, że tryby balance i performance wyglądają lepiej niż poprzednio.

I nietrudno zgadnąć, czemu NV na tym zależało. Inaczej "4090 performance" by miał laga za dużego z MFG x4 :lol2: Ciekawi mnie, co wymyślą przy kolejnej generacji, zakładając, że wymagania gier dalej wzrosną (na pewno tak będzie), wzrost czystej wydajności znów będzie niewielki, a MFG wskoczy na wyższy "mnożnik". Pewnie się dowiemy, że granie z lagiem xxx ms jest ok %-)

Opublikowano
3 minuty temu, tomcug napisał(a):

Ciekawi mnie, co wymyślą przy kolejnej generacji, zakładając, że wymagania gier dalej wzrosną (na pewno tak będzie), wzrost czystej wydajności znów będzie niewielki, a MFG wskoczy na wyższy "mnożnik". Pewnie się dowiemy, że granie z lagiem xxx ms jest ok %-)

W pudełku oprócz przejściówki zasilania będą dodawać pada aby nie było to tak odczuwalne jak na myszce :E 

• Haha 1
Opublikowano
31 minut temu, marioking napisał(a):

Podziwiam złudzenie ze przy tym jak wyglada obecnie dostepność tycjh kart na swiecie i wszedzie ich brakuje że nasz kraj bedzie priorytem dla nvidi i producentów by wrzucic dość graf by zalegały na rynku za parę miesiecy :)

Nie wiem jak ty ale ja mieszkam w Polsce i jednoczesnie w Europie, ty moze jak pod kamieniem mieszkasz, to mozesz miec zludzenie, ze tu sprzet nie dociera.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Szkoda strzepic jezyk na te twoje wygibasy obliczeniowe :lol2:

rozumiem ze ciezko strzelac farmazonami przy faktach i konkretnych liczbach :) Nie zdajecie sobie sprawy że sytuacja jest znacznie gorsza niż była przy boomie kryptowalut... wiadomo że strednia statystyczna nie jest taka korzystna by było w naszym kraju az 50k użytkowników 4090 i dobrze jak jest ich 5k, albo 20k 4080 ale nie zmienia to ogolnej liczby uzytkowników i że te statystyki teżeja w nizszych segmentach... to co sie bedzie działało z 5070ti to mały pikus obecnych jazd z 5090/5080... tu dopiero poczujecie że jest o niebo gorzej niż było z kryptowalutami.....

10 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Nie wiem jak ty ale ja mieszkam w Polsce i jednoczesnie w Europie, ty moze jak pod kamieniem mieszkasz, to mozesz miec zludzenie, ze tu sprzet nie dociera.

A jest gorzej niz było z kryptowalitami bo jak widze nie dotarła do Ciebie nowina że polska została sklasyfikowana przez stany jako kraj o ograniczonej dostepności do najnowszych rozwiazan w kontekscie AI, co raczej ma wpływ też na dostepność gpu :) wiec przejawiasz optymizm najwyzszych lotów :) ze polska bedzie dostawala jakies znaczace ilości szczególnie topowych kart graficznych z uwagiu ze niby jestesmy w europie.... jestesmy traktowani jako kraj trzeciego świata albo i gorzej....