Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W sklepach od 6 marca, na 5 mamy recenzje zaplanowane.

Ja bym na razie powściągnął nieco entuzjazm, slajdy AMD nie raz i nie dwa nie do końca odpowiadały prawdzie, a w zasadzie była to prawda ale tak jak oni ją rozumieli.  ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
12 minut temu, Mar_s napisał(a):

Ja bym na razie powściągnął nieco entuzjazm, slajdy AMD nie raz i nie dwa nie do końca odpowiadały prawdzie, a w zasadzie była to prawda ale tak jak oni ją rozumieli.  ;) 

Tym razem slajdy nie kłamią , pisałem już wielokrotnie o wydajności ;) 

Godzinę temu, cruzier napisał(a):

Tak samo mi się bardzo podoba ... Będę na nią polował 👹🤘

Akurat jak są takie ładne karty to będę miał obudowę bez szkła więc widzieć jej nie będę 🤣

Opublikowano
12 minut temu, Mar_s napisał(a):

Jak tym razem przegapią szansę na dokopanie NVidii, to nie zasługują na bycie korpo produkującym GPU :E 

Takiej szansy to oni od lat nie mieli :E 

• Upvote 1
Opublikowano
15 minut temu, galakty napisał(a):

Jak tym razem przegapią szansę na dokopanie NVidii, to nie zasługują na bycie korpo produkującym GPU :E 

Takiej szansy to oni od lat nie mieli :E 

I mieć nie będą ;) Nawet jakby mieli najlepsze karty to i tak nie dokopią, nie wiem co sobie ludzie myślą, że nagle odzyskają rynek ? Nvidia jest nadal krok przed nimi i też mają karty w sprzedaży. Jedyna szansa na odzyskanie  rynku to potknięcie nvidia tak jak intela i ludzie musieliby zrezygnować z kupna kart nvidia co się póki co nie stanie, a gdyby nawet tak się stało to zwiększenie udziałów trwałoby latami. 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Send1N napisał(a):

Kozak to chłodzenie a to jest w dodatku jeden z tańszych modeli, 355W i 1300rpm  i taki chłodek bajka :thumbup: Na swojej przy takim poborze nawet na 2500rpm z otwatym bocznym panelem w budzie i chłodnym pokoju + położonym ptm'em na rdzeniu mam okolice 70 :E 

Miałem wcześniej 7800xt powercolor fighter dual fan, karta mniejsza gabarytowo od 6750xt ventus i lżejsza, a przy podkręconym pl do 300w nie przekraczała 65*, hs poniżej 90* i pamięci poniżej 85*, a rpm max jakie widziałem to 1650 ;). Jednak phantom to już jest klocek dość solidny w porównaniu do tamtej 7800xt. Ale to tylko wskazuję, że da się zrobić bardzo efektowne chłodzenie mimo małej wagi i gabarytów (około 25cm miała ta 7800xt). 

9070xt nitro na prawdę bardzo fajnie wymyślone ;). "klapka" do schowania kabla to mistrzostwo świata, mając 4070ti super gaming oc max, właśnie w głowie miałem, że jakby dali klapkę jako przedłużenie bp to byłaby sporo ładniejsza, a tu proszę szafir czyta w moich myślach :E

gigabyte-geforce-rtx%C2%AD%C2%AD-4070-ti

Edytowane przez NoviAMG
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, SylwesterI. napisał(a):

Tak , to jego.

Na purepc pisał to samo pod nickiem trzy kropki i jeszcze jakimś.

Hehe tak się tworzy legendę ... 

Coś powiem, aktywny jestem tylko tutaj... w innych miejscach się nie udzielam, ale legenda jak widzę (na purze jest tak samo) żyje. Gdzie nie otworzę tam widzą ... :D 

Godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

To całe 9070XT to jest najwyższy model jaki oni pokażą na ten "sezon"?

YOP - TOP RDNA 4 = Kastrat NV po nazwą 5070 TI (gdzie powinien się nazywać 5070). 

Edytowane przez RTX4090
Opublikowano
9 godzin temu, Send1N napisał(a):

Kozak to chłodzenie a to jest w dodatku jeden z tańszych modeli, 355W i 1300rpm  i taki chłodek bajka :thumbup: Na swojej przy takim poborze nawet na 2500rpm z otwatym bocznym panelem w budzie i chłodnym pokoju + położonym ptm'em na rdzeniu mam okolice 70 :E 

Ten Pan ma monitor CRT ? Co to za trapez kurde ?

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, leven napisał(a):

Ten Pan ma monitor CRT ? Co to za trapez kurde ?

Oled.

Jak robisz foto tel z słabym aparatem to tego nie widać, a jak masz dobry aparat w tel to jakaś pixeloza się robi. 

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano
1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

I mieć nie będą ;) Nawet jakby mieli najlepsze karty to i tak nie dokopią, nie wiem co sobie ludzie myślą, że nagle odzyskają rynek ? Nvidia jest nadal krok przed nimi i też mają karty w sprzedaży. Jedyna szansa na odzyskanie  rynku to potknięcie nvidia tak jak intela i ludzie musieliby zrezygnować z kupna kart nvidia co się póki co nie stanie, a gdyby nawet tak się stało to zwiększenie udziałów trwałoby latami. 

Ja zauważyłem że dopiero w tym roku ludzie zaczęli z defaultu brać procki AMD, np streamerzy i niedzielni gracze. AMD miało topowe procesory od 2022 roku, ale i tak potrzeba było kilku lat i co najważniejsze odjechać konkurencji w postaci 9800x3d aby ludzie się przestawili. Dopiero teraz niedzielny gracz patrzy że 9800x3d jest na topie więc on sobie kupi 7800x3d albo 5700x3d bo pewnie też są dobre. Jeszcze w tamtym roku brałby Intela z defaultu. W przypadku GPU też myślę że nie wystarczy się zrównać wydajnością z NV. Ludzie jeszcze dluuugo będą z defaultu brać NV.

• Upvote 2
Opublikowano

Dla mnie najlepiej wygląda 9070. Pobór 220W, zrobi się UV i będzie 200W, a może i zegar pójdzie w górę. Wydajność lekko poniżej 7900xt w rasterze byłaby ok przy tym poborze. Zapoluję na spokojnie w wakacje w cenie ok. 2000zl. Chyba, że 5070 jakoś pozytywnie zaskoczy i będzie na tym samym poziomie wydajności, a niewiele drożej to pewnie wezmę rtxa. W końcu ciekawie na średniej półce. 

Opublikowano

Dla mnie patent z tym ułożeniem kabelków w Nitro całkiem fajny. 

Ale w nieumiejętnych łapkach ten sposób wygięcia i ułożenia przewodu i następnie zakrycie go backplate to ludziki z lewymi rączkami mogą mieć kłopoty :E 

A7xMEPf.png

Opublikowano
Godzinę temu, xtn napisał(a):

Dla mnie najlepiej wygląda 9070. Pobór 220W, zrobi się UV i będzie 200W, a może i zegar pójdzie w górę. Wydajność lekko poniżej 7900xt w rasterze byłaby ok przy tym poborze. Zapoluję na spokojnie w wakacje w cenie ok. 2000zl. Chyba, że 5070 jakoś pozytywnie zaskoczy i będzie na tym samym poziomie wydajności, a niewiele drożej to pewnie wezmę rtxa. W końcu ciekawie na średniej półce. 

Problem z 9070 jest taki, że 9070XT ma lepszy price/perf i cenowo jest za blisko tej karty. Chyba, że 9070 dostanie jakieś obniżki w późniejszym czasie.

• Upvote 1