Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, Puzoniusz napisał(a):

No właśnie nie masz racji - teraz HS bardzo spadł,pamietam 97-99 u siebie jak wentylatorów nie podkręciłem(6950xt,7900xtx) a teraz 80 wbic nie moze, a temp vram w podobnych okolicach co 7900xtx mam w drugim kompie

Z ciekawości wlasnej próbowałem zbić vram znacznie podkrecajac wentyle(2500rpm+) i całe 3 stopnie zbiło do okolic 83-84c ale nawet sluchawki nie pomagały 😁

Czekaj, bo się pogubiłem. To jakie masz teraz temp. HS 97 czy 80? I w której karcie?

Poprawka. Teraz już raczej wszystkie karty mają heatpipe-y doprowadzone do każdego komponentu z tych chłodzonych. Także Vramy muszą być wykręcone ile wlezie.

Skoro heatpipe-y są doprowadzone do vramu, a termopady są dobrej jakości, to już nic nie da się zrobić.

https://www.techpowerup.com/review/sapphire-radeon-rx-9070-xt-nitro/images/cooler9.jpg

Byłem przekonany, że Sapphire nitro + posiada komorę parową tak jak poprzednia generacja w modelu 9070 XT, ale nic z tego.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano
7 godzin temu, wkamil73 napisał(a):

Ile W ma twój 9070 po podniesieniu PL? Napisz, to zrobimy porównanie z moim 9070xt jeżeli da się obniżyć moc do tego samego poziomu (prawdopodobnie da się). Tylko od razu mówię, że żadnych testów w Furmarku, ja tego gówna patykiem nie dotykam nawet.

Adrenalina pozwala tylko na +10% PL. Furmark to jedyne co mam (zazwyczaj nie gram w benchmarki) i mój Hellhound na +10% bierze 252W.

Opublikowano
33 minuty temu, Jedi88 napisał(a):

Czekaj, bo się pogubiłem. To jakie masz teraz temp. HS 97 czy 80? I w której karcie?

Poprawka. Teraz już raczej wszystkie karty mają heatpipe-y doprowadzone do każdego komponentu z tych chłodzonych. Także Vramy muszą być wykręcone ile wlezie.

Skoro heatpipe-y są doprowadzone do vramu, a termopady są dobrej jakości, to już nic nie da się zrobić.

https://www.techpowerup.com/review/sapphire-radeon-rx-9070-xt-nitro/images/cooler9.jpg

Ja mam aktualnie dwa kompy, jeden z 7900xtx gigusa(tu mam hs 95-97 i vram 84-86), w swoim teraz 9070xt (hs ponizej 80 i vram 86-87), wczesniej w swoim mialem 7900xtx hellhounda gdzie podobne temperatury jak w gigusie były, skręciłem wentylatory mocno to zbijało do 92hs i vram do 80 ale suszarka była okrutna

Opublikowano
4 minuty temu, Puzoniusz napisał(a):

Ja mam aktualnie dwa kompy, jeden z 7900xtx gigusa(tu mam hs 95-97 i vram 84-86), w swoim teraz 9070xt (hs ponizej 80 i vram 86-87), wczesniej w swoim mialem 7900xtx hellhounda gdzie podobne temperatury jak w gigusie były, skręciłem wentylatory mocno to zbijało do 92hs i vram do 80 ale suszarka była okrutna

Czy w 7900 xtx Gigabyte lub hellhound wymieniałeś pastę i termopady?

Jaki masz model 9070 XT?

Opublikowano (edytowane)

Porównanie:

6800XT Gigabyte Gaming OC

XFX 9070XT Swift (bieda wersja)

6800XT wydawał mi się krową ale to to jakiś tyranozaur %-)

IMG_20250317_164752481.jpg

IMG_20250317_164828646.jpg

IMG_20250317_170425934.jpg

Edytowane przez CrooV
Opublikowano
7 minut temu, CrooV napisał(a):

Porównanie:

6800XT Gigabyte Gaming OC

XFX 9070XT Swift (bieda wersja)

6800XT wydawał mi się krową ale to to jakoś tyranozaur %-)

IMG_20250317_164752481.jpg

IMG_20250317_164828646.jpg

IMG_20250317_170425934.jpg

Nie wiem co mieli w głowach tworząc takie bydle. Bardzo szkoda, bo xfx w topowych modelach również daje komorę parową i liczyłem, że Merc będzie mniejszy.

Opublikowano

Słuchajcie mam pytanie bo kupiłem sapphir nitro RX 9070 XT pierwszy raz spotkałem się z piszczącymi cewkami. Zmienia się to tylko wtedy kiedy włączam jakąś grę czyli z 40 w robi się 300, miałem kiedyś gere który brał 280 w i cewki nie piszczały nic więc zmniejszyłem do 280 bo myślałem że to wina zasilacza ale dalej piszczą. Nie jest to mega uciążliwe ale taki świst słyszę i gdzieś wplata się w szum wentylatorow, ale nie jest aż tak źle. Mam pytanie czy wymienić kartę bo mam 14 dni zwrotu ale boję się że mogę trafić na bardziej piszczące cewki co wy na to bo ja jestem laikiem w tych tematach, bardzo proszę o odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, raiders napisał(a):

Jest gorzej. Z tego artykułu wynika, że wersja xfx 9070 xt merc gaming edition posiada komorę parową: https://videocardz.com/newz/xfx-admits-radeon-rx-9070-xt-spec-mistake-no-vapor-chamber-on-mercury-non-oc-dual-8-pin-on-non-oc-cards

Następnie wchodzę na stronę Xfx i nie mogę znaleźć takiej informacji dla tego modelu: https://www.xfxforce.com/shop/xfx-mercury-amd-radeon-rx-9070xt-gaming-edition

Opublikowano
2 minuty temu, Mario_be napisał(a):

Słuchajcie mam pytanie bo kupiłem sapphir nitro RX 9070 XT pierwszy raz spotkałem się z piszczącymi cewkami. Zmienia się to tylko wtedy kiedy włączam jakąś grę czyli z 40 w robi się 300, miałem kiedyś gere który brał 280 w i cewki nie piszczały nic więc zmniejszyłem do 280 bo myślałem że to wina zasilacza ale dalej piszczą. Nie jest to mega uciążliwe ale taki świst słyszę i gdzieś wplata się w szum wentylatorow, ale nie jest aż tak źle. Mam pytanie czy wymienić kartę bo mam 14 dni zwrotu ale boję się że mogę trafić na bardziej piszczące cewki co wy na to bo ja jestem laikiem w tych tematach, bardzo proszę o odpowiedzi

To jest loteria    i nie jesteś pierwszy ze tobie piszczą . Możesz wymienić kartę  ale gwarancji nie masz ze nowa nie będzie piszczeć jeszcze bardziej . Możesz też spróbować  obciążyć  kartę   jakimś testem   i niech piszczy ,albo  przestanie albo nie

Opublikowano
10 minut temu, Mario_be napisał(a):

Z własnego doświadczenia z moim 7900xtx hellhoundem - poczekaj tydzień ze zwrotem bo mi przestało piszczeć właśnie gdzieś po tygodniu, jest szansa ze u ciebie tez przestanie

Opublikowano

O dziękuję ci bardzoSłuchajcie mam pytanie bo kupiłem sapphir nitro RX 9070 XT pierwszy raz spotkałem się z piszczącymi cewkami. Zmienia się to tylko wtedy kiedy włączam jakąś grę czyli z 40 w robi się 300, miałem kiedyś gere który brał 280 w i cewki nie piszczały nic więc zmniejszyłem do 280 bo myślałem że to wina zasilacza ale dalej piszczą. Nie jest to mega uciążliwe ale taki świst słyszę i gdzieś wplata się w szum wentylatorow, ale nie jest aż tak źle. Mam pytanie czy wymienić kartę bo mam 14 dni zwrotu ale boję się że mogę trafić na bardziej piszczące cewki co wy na to bo ja jestem laikiem w tych tematach, bardzo proszę o odpowiedzi

Dziękuję bardzo że tak odpowiedziałeś, mogę ci wrzucić gdzieś filmik żebyś ty to usłyszał bo ja tak się nie znam jest to moja druga karta w życiu wcześniej była gere też jutro i nie piszczała, to chyba tak może jest z tymi kartami o większej mocy ale nie wiem, wiesz jak przyłożę telefon do tego hałasu to mocno słychać bo telefon ma bardzo dobry mikrofon bo to Samsung s25 Plus ale jak już podłączę telefon do obudowy to miesza gdzieś się z wentylatorami no i może gdzieś tam przebije ale jest to takie bzyczenie, wiem że to nic nie robi karcie ale wiesz sama świadomość że dałem 4150 zł za kartę i taka sytuacja to mi bardziej niszczy w głowie niż to wszystkie go warte 😉 boję się tylko że na trafię na gorszą sztukę. A jak myślisz to jest przypadłość kart o większej mocy czy tylko po prostu radeonów, ciekawe czy gdzieś są jakieś nowe opinie na temat tych nowych radeonów ciekawe co ludzie mówią o cewkach. Jeszcze raz dzięki

To jest filmik zza obudowy be quiet, musisz słuchać się uważnie nie wiem słuchasz tego na telefonie czy na kompie ale musi się słuchać uważnie bo to słychać a potem drugi ci puszczę jak wziąłem telefon do obudowy ale uprzedzam że tego tak nie słychać po prostu mikrofon jest dobrej jakości 

Opublikowano

A teraz filmik który przyłożyłem telefon do karty graficznej ale mówię mikrofon jest dobrej jakości bo to jest s25 plus więc tego tak nie słychać bardziej realny jest dźwięk taki jaki w pierwszym filmiku i drugim bo to te dwa same filmy.

Asus tuf 850

W ogóle kupiłem tą kartę na sklepie Fox computer bo nigdzie indziej nie było, i teraz patrzę że też nigdzie nie ma więc oni chcą mi zwrócić pieniądze nie ma z nimi problemu super sklep i super ludzie, no i nie mam gdzie teraz jej kupić, dlatego mam dylemat

Opublikowano
Godzinę temu, Jedi88 napisał(a):

Czy w 7900 xtx Gigabyte lub hellhound wymieniałeś pastę i termopady?

Jaki masz model 9070 XT?

Nie wymieniłem, juz tak półtorej roku działa a wiem bo pasek adrenalina to mi się jako pierwszy na oledzie wypali bo mam ciągle włączone 😊

A mam teraz 9070xt xfx mercury magnetic oc, na zdjeciu z hellhoundem xfx:

IMG-20250313-WA0030.jpeg

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Puzoniusz napisał(a):

Nie wymieniłem, juz tak półtorej roku działa a wiem bo pasek adrenalina to mi się jako pierwszy na oledzie wypali bo mam ciągle włączone 😊

A mam teraz 9070xt xfx mercury magnetic oc, na zdjeciu z hellhoundem xfx:

IMG-20250313-WA0030.jpeg

Więc może być tak, że jak wymienisz na honeywella i dobre termopady to temperatury pójdą w dół, o czym pisałem na początku.

W przypadku 9070 XT może już tak nie być ale za wcześnie, żeby to stwierdzić. Widzę, że producenci polecieli na taniochę za podzespoły w cenach premium dla klienta.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano

Im zwiększa się pobór mocy tym bardziej zaczynają piszczeć to nie chodzi o FPS tylko o pobór mocy ale zmniejszyłem limit do 280 tak Ange to wcześniej miałem i też piszczały więc to chyba wina karty

Na tych twoich kartach też cewki ci piszczą

Opublikowano
Teraz, Jedi88 napisał(a):

Więc może być tak, że jak wymienisz na honeywella i dobre termopady to temperatury pójdą w dół, o czym pisałem na początku.

Jak padnie to po prostu odesle i kasę oddadzą(na razie najlepiej tak miałem z 6950xt, 8 miechów pogralem a potem komora par zdechla i kase oddali 😁)

Wy się martwicie niepotrzebnie detalami a jak zdechnie to po prostu reklamacja leci i tyle

Im zwiększa się pobór mocy tym bardziej zaczynają piszczeć to nie chodzi o FPS tylko o pobór mocy ale zmniejszyłem limit do 280 tak Ange to wcześniej miałem i też piszczały więc to chyba wina karty

Na tych twoich kartach też cewki ci piszczą

Jedyną moją piszczącą to był właśnie hellhound 7900xtx ale po kilku dniach mu przeszlo

Opublikowano
1 minutę temu, Puzoniusz napisał(a):

Jak padnie to po prostu odesle i kasę oddadzą(na razie najlepiej tak miałem z 6950xt, 8 miechów pogralem a potem komora par zdechla i kase oddali 😁)

Wy się martwicie niepotrzebnie detalami a jak zdechnie to po prostu reklamacja leci i tyle

O ile jest to w okresie gwarancyjnym. Bo jak ktoś kupuje jak ja na wiele lat, to się tym martwię.

• Upvote 1
Opublikowano

Czyli ten nowy 9070xt nie piszczy czyli jest szansa że się trafi na dobrą partię 👍

Ten jutro są chyba najmocniejszy z tych serii i jeszcze są one podkręcone fabrycznie więc... Ciekawe czy wszystkie nitro tak piszczą

Miało być nitro a nie jutro

W piątek karty odebrałem czyli 14 to tak jakoś 26 mam czas

Czyli ten nowy 9070xt nie piszczy czyli jest szansa że się trafi na dobrą partię 👍

Ten jutro są chyba najmocniejszy z tych serii i jeszcze są one podkręcone fabrycznie więc... Ciekawe czy wszystkie nitro tak piszczą

Miało być nitro a nie jutro

No tak masz rację to nie jutro to powinno być tak dopierdolone że tam nie powinno być nic... A temat z cewkami powtarzaj się powtarza karta za ponad cztery koła wcale nie aż taka premium jeżeli chodzi o wydajność ale niestety nie zatania to powinna być do pierdolona

Puściłem furmark będzie okej

Puściłem furmark czy to będzie okej ten test o którym mówiłeś

Zrobiłem benchmark zrobiłem test i o dziwo mimo że pobierała 330 w karta przy tych testach i benchmarkach to nie słyszałem pisk cewek, dziwne czy nie?

Halo

Opublikowano
1 godzinę temu, Jedi88 napisał(a):

Jest gorzej. Z tego artykułu wynika, że wersja xfx 9070 xt merc gaming edition posiada komorę parową: https://videocardz.com/newz/xfx-admits-radeon-rx-9070-xt-spec-mistake-no-vapor-chamber-on-mercury-non-oc-dual-8-pin-on-non-oc-cards

Następnie wchodzę na stronę Xfx i nie mogę znaleźć takiej informacji dla tego modelu: https://www.xfxforce.com/shop/xfx-mercury-amd-radeon-rx-9070xt-gaming-edition

Na reddicie ludzie piszą, że oddają hajs za karty xd

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Starh napisał(a):

Na reddicie ludzie piszą, że oddają hajs za karty xd

Tak też czytałem. Wychodzi na to, że żadna karta w tej generacji nie ma komory parowej chyba, że jakieś asusy i inne bo tych nie sprawdzałem.

Ale bieda i taniocha. Xfx wypuścił takie pustaki.;D

Edytowane przez Jedi88
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

A  od kiedy to XFX robiło  jakieś super karty , to zawsze była bieda firma ,a potwierdzają to wszelakie rankingi/zestawienia awaryjności i serwisowe . XFX   przeważnie otwiera takie zestawie lub jest w top 3 . A z serią 9000 trochę ich fantazja poniosła  i w prezentacjach   podkolorowali   i myśleli ze nikt się nie połapie  jak będą 2 zasilające  złacza  zamiast 3 ...,a kto by  tam patrzył do środka do jakiejś komory   jeszcze ...

Edytowane przez raiders
Opublikowano
2 godziny temu, Mario_be napisał(a):

pierwszy raz spotkałem się z piszczącymi cewkami. 

To masz farta bo ja ani razu w swojej karierze, może kiedyś się uda :E (tzn pracę cewek zawsze słychać  tylko różnice są w natężeniu tego dzwięku) kwestia tego czy słychać je z odległości dość wyraznie czy może dopiero po przystawieniu ucha do karty bez bocznej szyby/blachy.