Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, leven napisał(a):

Jednak "puste" miejsca na rdzeniach są odpowiedzialne za za wysokie HotSpot :)  Różnie to nazywają: bąbelki, dziurki, a nawet ubytek/wypływ pasty. PTM działa, bo gęsty ?

W maju zeszłego roku jeszcze na laba wrzucałem foty jak wyglądał rdzeń 6950xt po roku użytkowania...3 z 4 rogów szły na sucho bo pastę amba zjadła. Teraz niedługo po roku z ptm temp takie same jak po aplikacji, nawet niższe bo wtedy było cieplej w pokoju :E

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Puzoniusz napisał(a):

myslisz że mi asus krzywo przykleił ? xD

No i  Krzysiak potwierdza, niestety niedokładność od strony montażu w fabrykach kurde. Dupna plomba, brak możliwości poprawy przez użytkownika i gwarancja na plecach.

:bicz:

Edytowane przez leven
Opublikowano (edytowane)

@levenŻadne zaangażowanie bo i w moim budżecie konkurencji brak...ot ciągle dla mnie wypada lepiej niż NV w kwestii ceny do wydajności...gdybym trafił 5070ti za 3k jak tego radka to bym wziął 5070ti...no nawet za 3.5 bym wziął ;)

ps. RT ciągle nie ma dla mnie żadnego znaczenia...bo w budżecie w jakim kupuję karty i NV nie bryluje w tej kwestii ;) 

Ja nie z tych co chcą ultra5 bo to intel mimo, że stare AMD zmiata w grach nowe ultra9  :E

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano

@Krzysiak Nie no trzeba byłoby być deklem aby nie wziąć 9070XT na dzień dzisiejszy za 3k.
Jeszcze model który ma PTMa z fabryki... byleby cewki nie świergoliły co różnie może być w przypadku PowerColora.

Znowu ja jak się rozglądałem za 9070XT, to coś z realną dostępnością tak ok. 3700-3800zł, za 3900zł kupiłem 5070ti, więc tutaj wybór też był oczywisty.

• Upvote 3
Opublikowano

Przyszła dziś :) 

vIaScZg.jpeg

kMaRvLM.jpeg

Przy 6950XT malutka :E 

RYXMVqu.jpeg

1a9ceUo.jpeg

Na razie na szybko jakieś tam smarki zapodałem i na szczęście karta nie świerszczy :) 

Szybki time spy z podbitym PL o 10% i UV o -50mV, system zasyfiony, karta po prostu przełożona po 6950XT beż żadnych czyszczeń i instalowania od nowa sterów etc.

KPll9PV.jpeg

• Like 2
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

O cholera to ja miałem na odwrót 9070XT olbrzymi a 6800 od Gigabyte'a jak miniaturka xD

U mnie -50mv to max przy -55 Cyberpunk 2077 PT z FSR4 balanced wywala, w innych gierkach jest okej.

Daj znać jak w steel nomadzie wypada

Edytowane przez CrooV
Opublikowano

U mnie jeszcze pamięci na 2700 (szybkie) i 7430 wykręca ale raczej podobnie wypadają wszystkie "tańsze" modele.

Zresztą temperatury teraz widze też identycznie wręcz.

Opublikowano (edytowane)

U mnie jeszcze czekam z prockiem na okazje, ale w KCD II temperatury są bardzo dobre na 9070 Pure 

przez 99% czasu jak gram temperatury wygladaja na coś takiego 

B8fI3VY.jpeg

Czyli 44-45'C na rdzeniu 

76'C na pamięciach 

Maksymalne temperatury jakie jakie widze raz jakiś czas po dłuższym graniu jak się karta rogrzeje to

53'C na rdzeniu 

80'C na pamięciach  ale to dosłownie na chwile 

Karta z lekkim UV i wydajność Stock na 208W bo przeciętna sztuka i powyzej -70mv już się wywala sterownik więc taki sobie krzem się trafił.

Edytowane przez Frog67
Opublikowano
40 minut temu, Ultor79 napisał(a):

@Puzoniusz 

Jakie temperatury osiągają obydwie 9070xt ?

U mnie jest ten problem ze ja mam kartę mocowaną od góry(tower 200) a wiem z doswiadczenia że nie kazda to lubi - na przykład tufowi wyjatkowo nie służy chyba, vram ładnie 82c ale hotspot do 90 dobija 😔

Tufa wyślę młodemu co ma normalną budę i wtedy zobaczymy

Xfx spokojnie zawieszenie ogarnia, gpu poniżej 55c, hotspot ponizej 75c, za to vram 84-88 w zaleznosci od gry

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Mar_s napisał(a):

A jakie ustawienia w KCD?

4K / Bardzo wysokie / FSR Performance

Będzie 5700X3D  to pewno trochę klatek przybędzie.

Szkoda ze taki słaby krzem niektórzy mogą nawet zaszaleć i dać ponad -100mv nawet -120mv i karta chodzi bez zająknięcia, tutaj -75mv i już sterownik zawiesza się :E 

No ale mogło być gorzej, niektórym to wywala karte już przy -25mv to dopiero gównokrzem.

Tylko musiałem krzywą wentylatorów nieco poprawić, co za bałwan (tam w Sapphire) ustawia aby pod obciążeniem było 2400-2700rpm to pojęcia nie mam :sciana:

Skręcone na 1550 i jest bardzo przyzwoicie.

Edytowane przez Frog67
  • Thanks 1
Opublikowano

@Lameismyname Testuje wlasnie AM5, przesiadka z AM4 5700X3D/3200 MHz ram na ryzen 5 7600 i ramy 6000 mhz. Procek z ramami wyszedł mnie 860 zł + płyta 500, póki co +70 fps w benchmarku w CS2 także zadowolony aktualnie jestem, zobacze jak w innych grach ale w sumie to twój komentarz ostatni mnie zmotywował do tego , zobaczymy jak po podkręceniu proca.

P.S Sory za offtop

Opublikowano
2 godziny temu, Frog67 napisał(a):

U mnie jeszcze czekam z prockiem na okazje, ale w KCD II temperatury są bardzo dobre na 9070 Pure 

przez 99% czasu jak gram temperatury wygladaja na coś takiego

Przy 200 W nic dziwnego, że temperatury niskie ;) KCD to nie jest dobry przykład, słabo działa na Radeonach, więc i słabo dociska GPU energetycznie.

Opublikowano
24 minuty temu, tomcug napisał(a):

Przy 200 W nic dziwnego, że temperatury niskie ;) KCD to nie jest dobry przykład, słabo działa na Radeonach, więc i słabo dociska GPU energetycznie.

Ale to nie to ze akurat karty nie dosciska, tutaj poszedł UV i redukcja PL. Z 247W na 208W a wydajność równa bazowej.

Wiem że Radki przeciętnie radzą sobie w KCD II jak to zawsze na CE bywało. A po prostu obecnie grm w Kingdoma inne tytuły z czasem się ogra.

Opublikowano

@CrooV Dokonałeś słusznego wyboru. Świeża platforma, części na gwarancji. Przy braku papu idziesz w 9800X3D. Co do proca... mój 7500F to praktycznie to samo (7500F/7600/7600X kosmetyczne różnice w zegarach).
Do 1440p wykarmia spokojnie takie GPU jak moje jak i mocniejsze. Jednak jeżeli chodzi o CS2 prędzej czy później pewnie skończysz z 9800X3D ;)

Opublikowano
28 minut temu, Frog67 napisał(a):

Ale to nie to ze akurat karty nie dosciska, tutaj poszedł UV i redukcja PL. Z 247W na 208W a wydajność równa bazowej.

Zdaje się że Pure 9070 ma identyczne chłodzenie jak Pure 9070 XT, przy znacznie niższym poborze nie ma co się dziwić że radzi sobie bardzo dobrze.

Opublikowano
Teraz, Lameismyname napisał(a):

@CrooV Dokonałeś słusznego wyboru. Świeża platforma, części na gwarancji. Przy braku papu idziesz w 9800X3D. Co do proca... mój 7500F to praktycznie to samo (7500F/7600/7600X kosmetyczne różnice w zegarach).
Do 1440p wykarmia spokojnie takie GPU jak moje jak i mocniejsze. Jednak jeżeli chodzi o CS2 prędzej czy później pewnie skończysz z 9800X3D ;)

Docelowo 7800X3D wleci na pewno za jakiś czas