Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Przy pełnym obciążeniu (nie tylko GPU load ale i dobiciu do PL) z tego co widzę u siebie obniżenie o ~200MHz jeszcze w praktyce nie zmienia nic.

Ogólnie uważam, że tu lepiej zjechać w dół PL niż bawić się zegarami (jeśli się chce niższy pobór). Sam trzymam 2 profile...jeden na 212W (UV i - 30%)  pod lekkie gry i 334W (UV i +10%) pod ciężkie gry.

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano

Opcjonalne więc pewnie nie wyskoczą w Adrenalin do ściągnięcia. 

05.06.2025 premiera 9060tek więc pewnie wyjdzie kolejny sterownik. Generalnie 25.5.1 to jeden z gorszych sterowników jakie wyszły w ostatnim czasie. Niestety, żeby pograć w nowego Dooma to trzeba je instalować bo na innych wersjach Doom wiesza się u mnie na potęgę.

Opublikowano
2 godziny temu, Jedi88 napisał(a):

Napisałem, że się pomyliłem i sprostowałem, ale tą część już pominąłeś, ale wcale mnie to nie dziwi z powodów, które wyjaśniłem wcześniej.

To właśnie z tych "powodów" i Twoich przytyków odpowiedziałem tylko na to co dotyczyło się mojej osoby. To właśnie z tych powodów nie odpowiadałem na kolejne zdanie będące zaprzeczeniem tego co napisałeś w pierwszym. Mam nadzieję że dasz sobie już spokój z próbami przyklejania jakiś łatek dotyczących mojej osoby i moich wypowiedzi. Pierwotnie próbowałem tylko w prosty sposób sprostować mało precyzyjną i w zasadzie błędną wypowiedź dotyczącą zmiany power limitu, jednak jak widać odebrałeś to chyba zbyt emocjonalnie co nie było moim zamiarem. Nie o to chodziło by coś Tobie zarzucać tylko by precyzyjnie wyjaśnić jak pewien mechanizm działa dla tych co pytali i tej wiedzy nie mieli.

3 godziny temu, Jedi88 napisał(a):

1600 zł za 16GB wersję to takie samo życzeniowe myślenie, jak uważanie, że 9070 XT na premierę będzie po cenie 7900 GRE, bo to oczywiście MSRP.

Oczywiście że to myślenie życzeniowe bo układów w sklepach jeszcze nie ma i można tylko spekulować. Z porównywaniem do premiery 9070/XT byłbym jednak ostrożny. Wtedy RTX-ów nie było wcale w sklepach bądź były w kosmicznych cenach, obecnie są i ceny też w miarę normalne (przynajmniej w stosunku do MSRP). Teraz sprzedawcy czy hurtownie nie będą mogły sobie zrobić 500+.

4 godziny temu, Jedi88 napisał(a):

Budujesz tezę na czyjś założeniach i próbujesz mnie tym strofować, mało roztropne. Szczególnie, że za chwilę ceny 9070 XT i bez spadną znacznie poniżej 3000 zł.

Nie buduję żadnych tez. To raczej Ciebie poniosło w porównywaniu opłacalności kart z zupełnie innych segmentów wydajnościowych i cenowych. To zupełnie inny target klientów. Ciekawe co byś powiedział jakbym napisał że 9070XT są kompletnie nieopłacalne bo RTX 5080 są już w cenie 5000.

3 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

Przecież od początku jest mowa o 9070xt i @voodoo34 tylko na nim się skupia, więc co nas interesuje nvidia?

Precyzując to tyczy się ogólnie nowych Radeonów bo te zasady dotyczą również 9070 i zapewne 9060XT.

3 godziny temu, MadDog napisał(a):

Dlatego jak chcecie oszczędzać prąd to zmniejszajcie sobie zegar GPU.

W RDNA4 nie do końca to tak działa. Obniżanie power limitu zdaje się automatycznie ustawia zegary na niższe wartości wiec można przypuszczać że są to opcje zapisane w biosie GPU i nie ma do nich dostępu by dokonać zmian. Niestety nie mam czasu tego sprawdzić bo z moich wolnych wyszły nici jak wypadło 2 ludków z roboty na chorobowe, więc Radek czeka na przyszły tydzień;_; Wspominał o tym Lipton w teście premierowym i jeszcze gdzieś widziałem, ale siedzę w robocie i nie mam ochoty przebijać się przez morze reklam w YT -  

Opublikowano (edytowane)

Zapuśćcie GPU-Z i możemy zobaczyć jak to wygląda. Na mojej 7900XT zmiana power limitu prawie nic nie daje i i można zejść tylko na -10. Więc też trochę mnie zdziwiło jak @Krzysiak mówi, że może zejść do -30 PL

10 minut temu, voodoo34 napisał(a):

ale siedzę w robocie i nie mam ochoty przebijać się przez morze reklam w YT -  

Adguard do przeglądarki i tyle w temacie :P

Edytowane przez MadDog
Opublikowano
8 minut temu, MadDog napisał(a):

Adguard do przeglądarki i tyle w temacie :P

Nie w robocie:Crash: Mogę przeglądać neta ale żadnego oprogramowania nie zainstaluje.

10 minut temu, MadDog napisał(a):

Na mojej 7900XT zmiana power limitu prawie nic nie daje i i można zejść tylko na -10. Więc też trochę mnie zdziwiło jak @Krzysiak mówi, że może zejść do -30 PL

To jest właśnie nowość w RDNA 4.

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, MadDog napisał(a):

Jako rozszerzenie do przeglądarki nie doinstalujesz?

Nie, zero pobierania czegokolwiek. I tak naginam zasady pisząc tutaj ale w ochronie danych siedzi kuzyn więc:fuck: chyba nie podpierdzieli.

• Haha 1
Opublikowano
48 minut temu, voodoo34 napisał(a):

Precyzując to tyczy się ogólnie nowych Radeonów bo te zasady dotyczą również 9070 i zapewne 9060XT.

Jak pisaliśmy wyżej wręcz można rzec, że tyczy się to radeonów już od rdna2 włącznie.

Opublikowano
24 minuty temu, jameshook93 napisał(a):

to gdyby wypadałaby pomiędzy nimi cenowo

Obecnie 9070 jest droższy niż 5070 mimo że obie karty mają taką samą cenę sugerowaną więc nie liczył bym na wiele w przypadku GRE.

Opublikowano
2 godziny temu, voodoo34 napisał(a):

To właśnie z tych "powodów" i Twoich przytyków odpowiedziałem tylko na to co dotyczyło się mojej osoby. To właśnie z tych powodów nie odpowiadałem na kolejne zdanie będące zaprzeczeniem tego co napisałeś w pierwszym. Mam nadzieję że dasz sobie już spokój z próbami przyklejania jakiś łatek dotyczących mojej osoby i moich wypowiedzi. Pierwotnie próbowałem tylko w prosty sposób sprostować mało precyzyjną i w zasadzie błędną wypowiedź dotyczącą zmiany power limitu, jednak jak widać odebrałeś to chyba zbyt emocjonalnie co nie było moim zamiarem. Nie o to chodziło by coś Tobie zarzucać tylko by precyzyjnie wyjaśnić jak pewien mechanizm działa dla tych co pytali i tej wiedzy nie mieli.

Oczywiście że to myślenie życzeniowe bo układów w sklepach jeszcze nie ma i można tylko spekulować. Z porównywaniem do premiery 9070/XT byłbym jednak ostrożny. Wtedy RTX-ów nie było wcale w sklepach bądź były w kosmicznych cenach, obecnie są i ceny też w miarę normalne (przynajmniej w stosunku do MSRP). Teraz sprzedawcy czy hurtownie nie będą mogły sobie zrobić 500+.

Nie buduję żadnych tez. To raczej Ciebie poniosło w porównywaniu opłacalności kart z zupełnie innych segmentów wydajnościowych i cenowych. To zupełnie inny target klientów. Ciekawe co byś powiedział jakbym napisał że 9070XT są kompletnie nieopłacalne bo RTX 5080 są już w cenie 5000.

W RDNA4 nie do końca to tak działa. Obniżanie power limitu zdaje się automatycznie ustawia zegary na niższe wartości wiec można przypuszczać że są to opcje zapisane w biosie GPU i nie ma do nich dostępu by dokonać zmian. Niestety nie mam czasu tego sprawdzić bo z moich wolnych wyszły nici jak wypadło 2 ludków z roboty na chorobowe, więc Radek czeka na przyszły tydzień;_; Wspominał o tym Lipton w teście premierowym i jeszcze gdzieś widziałem, ale siedzę w robocie i nie mam ochoty przebijać się przez morze reklam w YT -  

Teraz już sam pugubiłeś się w swojej własnej wypowiedzi, nie rozumiejąc czym jest undervolt i zaprzeczając faktom tego, że powoduje spadek poboru mocy (bo tak się ogólnie dzieje) przytaczajac te same poradniki z YouTube, które wszyscy oglądali i pomijając moje sprostowanie na temat zmniejszenia limitu mocy o 30. Widać, że lubisz długie posty i bezsensowne spory, zapewne spowodowane poprzednią bezsensowną dyskusją, którą sam wywołałeś.

Nie wiem nawet po co dyskutować o 9060 XT za 1600, które raczej nie będzie miało miejsca. Wyraziłem opinie na temat bezsensowności tego zakupu, oczywiście możesz to komentować, tylko jaki ma to sens oprócz pisania ściany bezsensownego tekstu?

Jaki target klientów? My tu piszemy z pozycji klienta, a nie sprzedającego, dlatego nie obchodzi mnie co ma w zamiarze AMD sprzedając takie karty? Mogę tylko domniemać, że dosyć drogie 9070 miały sztucznie podbijać cenę 9070 XT, ale ja jako świadomy kupujący to wiem. Dlatego informuje innych, że w mojej opinii 9060 XT, nawet w wersji 16GB, za nierealne 1600 zł, to niezbyt mądry wybór.

Co bym powiedział na 5800 za 5000 jako opłacalny wybór? Nic, bo jeśli twoja opinia na ten temat mnie nie obchodzi, więc unikam rozmowy.

Opublikowano

Pipko może samemu sobie pogratulować. Tak się chełpił, że go nie zbanujemy/usuniemy, bo on generuje ruch i dyskusje, a tu cyk, wpadł najpierw perm banik, a potem nikt mu nie robił problemu z usunięciem konta.

:hahaha:

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, tomcug napisał(a):

Pipko może samemu sobie pogratulować. Tak się chełpił, że go nie zbanujemy/usuniemy, bo on generuje ruch i dyskusje, a tu cyk, wpadł najpierw perm banik, a potem nikt mu nie robił problemu z usunięciem konta.

Już niejeden człowiek myślał że świat bez niego nie istnieje :)

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
29 minut temu, tomcug napisał(a):

Ja tylko jestem gołębiem pocztowym 🤣

Opublikowano
38 minut temu, tomcug napisał(a):

A już myślałem, że to nigdy nie nastanie :)