Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 2.06.2025 o 09:01, Radio Tirana napisał(a):

Się wyjaśniło, dlaczego na oficjalnych slajdach porównują się z 5060 Ti w wersji 8 GB

bo  jest w tej samej cenie,ba jest taniej 380 vs 350. Jak chcesz porownywac do 16GB to masz 430.Karta bardzo dobrze wyceniona do swoich mozliwosci jako mowka.

https://www.techpowerup.com/review/asus-radeon-rx-9060-xt-prime-oc-16-gb/33.html

https://www.techpowerup.com/review/asus-radeon-rx-9060-xt-prime-oc-16-gb/35.html

Edytowane przez Maxforces
  • Upvote 2
Opublikowano
11 godzin temu, jameshook93 napisał(a):

Jak taki Asrock Challenger będzie w okolicach 1599 zł za jakiś chociażby 1-2 miesiące

We Francji jest wyceniony na 369 EUR z 20% Vat-em czyli 1580 zł, co daje u nas 1630 z 23% Vat. Ile janusze u nas zawołają to już inna kwestia.

• Upvote 1
Opublikowano
40 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Nikt ci w to nie uwierzy. 

@Phoenix. Zwisa mi kolego czy mi wierzysz czy nie jest jak pisałem żadne cewki nie piszczą mi w Asusie a mam już drugiego i jest cisza a wiara nie ma z tym nic wspólnego to jest po prostu fakt.

Żeby cewki mi piszczały na pewno bym ją zwrócił ponieważ mogłem to zrobić jest cisza i git.

Jest cisza a twoja wiara nie interesi mnie. 🤣

Jak u ciebie piszczą to może zmień zasilacz mowa o markowym dobrym zasilaczu. 🤣

• Haha 1
Opublikowano

Piszczenie cewek jest zależne od wielu czynników, od jakości zasilacza i kabli, przez jakość cewek i ich izolacji na karcie, po ustawienia w systemie (limit fps lub nie, napiecie na karcie). To że komuś piszczą cewki na karcie XYZ nie znaczy że innym będzie piszczeć. To jest problem konkretnych jednostkowych egzemplarzy, a nie karty, producenta, czy jeszcze tam czego innego.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Piszczenie cewek jest też zależne od poziomu przystąpienia przytępienia (słownik w androidzie żyje własnym życiem) słuchu użyszkodnika 🤗 Można mocno się zdziwić 😆

Edytowane przez wkamil73
  • Upvote 3
Opublikowano
55 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Wiara w narodzie, że nowy zasilacz uratuje ich przed cewkami w karcie graficznej, jest wyjątkowo silna 💪

W wielu przypadkach może pomóc ale nie musi.

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, wkamil73 napisał(a):

Piszczenie cewek jest też zależne od poziomu przystąpienia słuchu użyszkodnika 🤗 Można mocno się zdziwić 😆

Ja całe szczęście kupuję kartę dla syna. Gdyby to chodziło o mnie to mało który egzemplarz spełniałby oczekiwania. Mam bardzo wyczulony słuch i w zasadzie jest to bardziej przekleństwo aniżeli jakaś wartość dodana. Znajomi na około zwykle ni słyszą dźwięków, które mnie przyprawiają w najlepszym przypadku o złość.

Z innej beczki - skoro syn uczy się w szkole średniej na  kierunku programista (póki co bazy danych itp.) to lepiej wybrać NVidię czy karta AMD nie będzie w niczym przeszkadzała? Zostało mi jakieś 2 tygodnie do obiecanego zakupu, RTX 3060Ti zaczyna się pocić a 9070xt osiągnęły akceptowalną cenę.

Edytowane przez Miszek
Opublikowano

Te mity nt magicznego zasilacza w kwesti piszczenia cewek sobie darujmy, bo niezaleznie jaki bedzie zasilacz cewki na karcie nadal beda wpadac w rezonans/drgania takze jakims magicznym zabiegiem typu inny zasilacz sie tego nie zniweluje. 

• Upvote 1
Opublikowano

Weźcie zluzujcie pupy z tymi cewkami, był jakiś oszołom co to kupował i zwracał i jeszcze robił z tego podniete na całe forum, starczy :D
A co do RX 9060 XT, premiera rusza 15:00. Ale szczerze 2 lata po premierze RX 7700 XT taka sama wydajność, no kotlecisko okrutne. 

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Cześć,

AMD rusza do ofensywy z nowym Radeonem RX 9060 XT, który ma konkurować z GeForce RTX 5060 (Ti).
Sprawdź wszystkie modele -> TUTAJ

Pozdrawiamy
zespół x-kom

• Haha 5