Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ale Ty bzdury wypisujesz...

Nie dosc , ze nie rozumiesz co ma pokazac ten test, to karty, ktore sobie spokojnie radza w 1440p nie sa nagle do 1440p  :boink:

Ale widze w podpisie "błazen" to co sie dziwic :hihot:

Pojemność vramu definiuje do jakiej rozdzielczości/ustawień jest karta. Co z tego, że w aucie masz 1000 KM jak masz kwadratowe koła.

Opublikowano (edytowane)

5060ti masz 16gb i 9600Xt masz 16gb, a wersje o pojemnosci 8gb zapchaja sie nawet w 1080p ;) Takze sprawdz sobie testy ile te karty osiagaja w gracha, a pozneij komentuj :D A jak kots nie potrafi na karcie 8gb zjechac z suwakami to juz jego problem, co nie zmienia faktu, ze karta w 1440p ma dosyuc mocy obliczeniowej. Ja cyberpunka odpalalem w  1440p na RT Ultra, DLSS Wydajnosc i textury wysokie z powodzeniem w 60fps na 5060 zwyklej, ale do wlaczenia MFG musialem zjechac z texturami na srednie. Gra byla jak najbardziej grywalna i plynna. 

9GqCTwfD.jpg

licfT0Vo.jpg

Takze pisanie, ze te karty nie sa do 1440p, szczegolnie 16gb model to troche absurd ;) 

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Takze pisanie, ze te karty nie sa do 1440p, szczegolnie 16gb model to troche absurd ;) 

Przecież zaznaczyłem, że chodzi o wersję 8 GB więc skąd nagle wzięło Ci się 16? Skoro w nowej karcie która ma 8 GB vramu musisz ciąć detale bo grasz w 1440p to chyba dokonałeś złego zakupu i jest to raczej karta do 1080p i ustawień wysokich a nie 1440p z ultra tak aby wyszło jak testerom, że produkt do dupy. 

W samochodach też są różne wersje silnikowe i każdemu według potrzeb. 

• Like 1
Opublikowano
14 godzin temu, sideband napisał(a):

Tylko 3.0 x8 obniża wydajność w niektórych tytułach.

https://www.techpowerup.com/review/nvidia-geforce-rtx-5060-ti-pci-express-x8-scaling/

12 godzin temu, tomcug napisał(a):

Oni robią te testy na zapchanym VRAM, stąd spore różnice. W praktyce to i tak źle albo jeszcze gorzej, obie opcje i tak są niegrywalne bez względu na PCIe nowsze lub starsze.

Oni coraz częściej robią materiały pod tezę i co najgorsze dopuszczają się manipulacji by wywołać clickbaitowy efekt. Tak z pamięci to test systemów W10 vs W11 w którym jeden system miał pewne funkcje wyłączone, test karty Intela ze słabszym CPU robiony.... w miejscu ewidentnie procesorowym i niestety fałszywa w tym momencie narracja że to wina karty i narzutu sterownika, pseudo analiza cen Radeonów i kłamliwa narracja że w EU niskie ceny były tylko na premierę, "test" RTX 5060 Ti 8 GB gdzie pod tezę dobrano w grach różne ustawienia i rozdzielczości. W ten trend wpisuje się również linkowany materiał jak działa niby karta na PCIe rożnych standardów. Poruszają fajne kwestie których wiele portali unika, pewnie by się nie narazić "wielkim braciom", jednak niestety robią to często jak pisałem pod tezę. 

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, Pentium D napisał(a):

Przecież zaznaczyłem, że chodzi o wersję 8 GB więc skąd nagle wzięło Ci się 16? Skoro w nowej karcie która ma 8 GB vramu musisz ciąć detale bo grasz w 1440p to chyba dokonałeś złego zakupu i jest to raczej karta do 1080p i ustawień wysokich a nie 1440p z ultra tak aby wyszło jak testerom, że produkt do dupy. 

W samochodach też są różne wersje silnikowe i każdemu według potrzeb. 

Kupując kartę za 1500zl trzeba być świadomym, że trzeba iść czasem na kompromisy a nie palić głupa jakby się miało 5090 i wszystkie suwaki w prawo ;)  Gra z odrobinę ściętymi detalami w 1440p zawsze będzie wyglądać lepiej niż 1080p na ultra. No ale Ty chyba zbyt mało elastyczny jesteś i powtarzasz w koło tą samą taśmę kiedy to PC daje nam dowolność konfiguracji opcji graficznych pod siebie. 

• Upvote 1
Opublikowano

@Phoenix. Ja miałem przez parę miechów RTX 4060 do 1440p. W takim cyberku wystarczyło pogrzebać w ustawieniach i dało się wykręcić high + dlss balanced + fg oraz RT na high. Wyglądało to spoko, klatki się zgadzały. No ale apetyt rośnie w miarę jedzenia i dopiero 4070S "to było to". Czasami różnice wizualne są niewielkie, a jak jesteśmy niewolnikami suwaków na prawo to trzeba łożyć kasę. Ja teraz mam 9800X3D + 5070ti i uważam, że pod 1440p to jest świetne combo.

3 godziny temu, tomcug napisał(a):

Tylko przy zapchanym VRAM, czyli ustawieniach i tak niegrywalnych. Przy odpowiednio ustawionych teksturach do pojemności VRAM różnica będzie niewielka.

W sumie tak. Generalnie panika nt. niedomagania PCI-E wzięła się od 6500XT i badziewnym PCI-E 4.0 x4 - od tego czasu lud zaczął się temu przyglądać, a tak naprawdę 99% przypadków to czysta kosmetyka.. 

• Upvote 1
Opublikowano
11 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Kupując kartę za 1500zl trzeba być świadomym, że trzeba iść czasem na kompromisy a nie palić głupa jakby się miało 5090 i wszystkie suwaki w prawo ;)  Gra z odrobinę ściętymi detalami w 1440p zawsze będzie wyglądać lepiej niż 1080p na ultra. No ale Ty chyba zbyt mało elastyczny jesteś i powtarzasz w koło tą samą taśmę kiedy to PC daje nam dowolność konfiguracji opcji graficznych

pod siebie. 

Czytasz i rozumiesz w ogóle co czytasz?

28 minut temu, Pentium D napisał(a):

jest to raczej karta do 1080p i ustawień wysokich

12 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Gra z odrobinę ściętymi detalami w 1440p zawsze będzie wyglądać lepiej niż 1080p na ultra.

Zależy od posiadanego monitora. Spora większość kupujących karty z 8 GB vramu ma 24 - 27" 1080p czyli takie za 100 - 120 usd.

1080p 55,3% na steam

1440p 19,5%

8 GB vramu 33,6%

12 GB 18,8%

Opublikowano

Jeśli będziesz wychodzi z założenia że jeśli coś nie pójdzie na danej karcie to karta się nie nadaje i nie potrafisz bawić się suwakami to niestety będziesz miał pod górkę ale takim tokiem myślenia to 5090 też się do niczego nie nadaje bo odpalę grę gdzie będzie 30fps i klops ;)  No ale to już twój problem, nie mój. 

10 minut temu, Pentium D napisał(a):

Zależy od posiadanego monitora. Spora większość kupujących karty z 8 GB vramu ma 24 - 27" 1080p czyli takie za 100 - 120 usd.

Guzik mnie obchodzi co kto używa, odniosłem się do tego że nie trzeba skreślać sprzętu tylko dlatego że nie pójdzie coś na maxa i stracisz godność dając suwak w dół. Tyle ode mnie ;) 

Opublikowano
9 minut temu, Pentium D napisał(a):

1080p 55,3% na steam

1440p 19,5%

Kogo steam interesuje jak tam też laptopy wchodzą i kraje 3 świata:)

Dziś w naszym świecie 1440p to powoli powinien być standard monitora, monitor sensowny 1440p to już 1000zł, więc GPU za 1500zł powinno dawać radę w 1440p. 

Dużo gier też nie wymaga jakoś tyle tego vram ja jeszcze siedzę na 10gb w 3440x1440 i w to co gram.

Opublikowano
13 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Jeśli będziesz wychodzi z założenia że jeśli coś nie pójdzie na danej karcie to karta się nie nadaje i nie potrafisz bawić się suwakami to niestety będziesz miał pod górkę ale takim tokiem myślenia to 5090 też się do niczego nie nadaje bo odpalę grę gdzie będzie 30fps i klops ;)  No ale to już twój problem, nie mój. 

Guzik mnie obchodzi co kto używa, odniosłem się do tego że nie trzeba skreślać sprzętu tylko dlatego że nie pójdzie coś na maxa i stracisz godność dając suwak w dół. Tyle ode mnie ;) 

Ty chyba nie kumasz, że ja nie mam nic do kart z 8 GB vram :E

Opublikowano
35 minut temu, Lameismyname napisał(a):

W sumie tak. Generalnie panika nt. niedomagania PCI-E wzięła się od 6500XT i badziewnym PCI-E 4.0 x4 - od tego czasu lud zaczął się temu przyglądać, a tak naprawdę 99% przypadków to czysta kosmetyka.. 

6500 XT to w sumie było dzieło czasów krypto, z perspektywy czasu układ absolutnie patologiczny z tymi 4 GB VRAM i x4 PCIe %-) Tam rzeczywiście był z tym duży problem, bo żeby przy 4 GB nie zapchać pamięci graficznej, to nawet w ówczesnych grach trzeba było mocno cudować i PCIe 4.0 naprawdę warto było mieć. Ale paradoksalnie w tamtych czasach to i tak było najlepsze GPU w swoim budżecie, z tego co pamiętam :hihot:

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, voodoo34 napisał(a):

Jak pisałem kwestia znalezienia tytułu chociażby czy nadal Sniper Ghost Warrior przy x8 karty od NV mocno tracą na wydajności ;)

Ps. Battlefieldy też sporo traci przy x8 na 3.0 tylko to nie może być miejsce testowe z dupy ;)

Edytowane przez sideband
Opublikowano
18 minut temu, sideband napisał(a):

Jak pisałem kwestia znalezienia tytułu chociażby czy nadal Sniper Ghost Warrior przy x8 karty od NV mocno tracą na wydajności ;)

Crysis 3 Remastered tak samo, KCD2 nie wiem, nie sprawdzałem.

Opublikowano (edytowane)

Może nie na temat ale widzę że o Cry Engine mowa :E nie kumam co się wydarzyło w hunt showdown gra do momentu jak działała na starszej wersji tego silnika jeszcze w DX11 to taki radek 6950XT był tam na poziomie 4070Ti a od sierpnia tamtego roku jak wrzucili nową wersję CE i gierka działa na DX12 to taka 9070XT dostaje bęcki nawet od zwykłej 5070 bez ti a teoretycznie powinno być odwrotnie w przypadku dx12  :stukniety:

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

1.png

Tak to wygląda (test z przed 3 tygodni) niestety sam nie robiłem porównania  ale za to jak stałem przed zakupem karty do max 3tys dwa lata temu to przeglądałem testy i ogólnie słabszy radek 6950xt niż 4070Ti był w tej grze na równi daleko przed zwykłą 4070 i jak kupiłem kartę to sam porównałem wydajność z kumplem który właśnie miał zwykłą 4070 i było tak jak na Jutubach ;) nawet dziwiło mnie to że radeon sobie tak dobrze radzi w jakiejś grze na cry engine DX11, nigdy bym nie przypuszczał że nowa wersja silnika która leci na DX12 to pogorszy :E no chyba że HU zrobił fake test xD 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
2 godziny temu, sideband napisał(a):

Tylko problem jest od strony GPU czy CPU w DX12 w tej grze na AMD?

GPU, jak trochę grałem, to z CPU nie było problemu.

2 godziny temu, Send1N napisał(a):

Może nie na temat ale widzę że o Cry Engine mowa :E nie kumam co się wydarzyło w hunt showdown gra do momentu jak działała na starszej wersji tego silnika jeszcze w DX11 to taki radek 6950XT był tam na poziomie 4070Ti a od sierpnia tamtego roku jak wrzucili nową wersję CE i gierka działa na DX12 to taka 9070XT dostaje bęcki nawet od zwykłej 5070 bez ti a teoretycznie powinno być odwrotnie w przypadku dx12  :stukniety:

Ta teoria DX 11 = Radeon źle, DX 12 = Radeon dobrze, jest wadliwa i bez trudu znajdziesz przykłady odwrotne ;) Pewnie ta sama sytuacja co w KCD2, tam też CryEngine + DX 12 i Radki kwiczą. Widocznie implementacja DX 12 w CryEngine nie służy AMD.

• Thanks 1