Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj poza tlou pogralem chwile z coda i przy wiekszym fps rzedu 300fps cewki daja wieksze natezenie dzwieku ale jest to nadal bardzo akceptowalne, szczegolnie przy zamknietej szybie gdzie trzeba sie wsluchac bez sluchawek. Wiec jak na radeona uwazam ze trafil sie dobry kawalek karty pod tym wzgledem, nastawialem sie na duzo gorsza sytuacje :D 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Wiec jak na radeona uwazam ze trafil sie dobry kawalek karty

Coś mnie ominęło, co się stało, że RTX został zmieniony na RX?

edit. Ok już wiem. Pod coda zawsze to lepiej. :szatanek:

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano

5070 jest troche za slabe dla mnie do 360hz ale brac znowu rtxa, ktorych mialem juz kilka i doplacac to juz nie chcialem tym bardziej, ze wyrwalem topke za 2799zl, ktora mnie oczarowala kultura i wygladem, to juz do nowego genu na tym pociagne ;) 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 24.11.2025 o 23:49, Pentium D napisał(a):

Chłop się nawymieniał, karta 5 minut w obudowie i znowu trzeba wymieniać :E

Reaper na 304W cewki miał cichutkie a ten Pulse na 230 - 250W piszczy jak pasek klinowy.

Edit:

W sumie to ciekawe. Na trzech okienkach testu GPUz piszczy jak pasek klinowy, ale w furmarku na 300p, 512p, 720p nie piszczy :hmm:

Miałem dwie szt. pulsa i w furmarku też nic nie piszczało a w grach była masakra dźwięk jak licznik geigera. Widać było wziąć power colora.

Edytowane przez KamcioGF
Opublikowano

Coś może być na rzeczy ale to będzie loteria i tak. Miałem kiedyś 5700XT Strixa i był cichy z kolei na obecnym 5070 nisko/średni model inspire x3 msi i w grach jest cisza natomiast na pulpicie jak cokolwiek się robi np. porusza oknem to minimalnie ale słychać cewki. Sam zasilacz też ma na to wpływ. 

Opublikowano

Jakby komp stał na podłodze to by mi to granie cewek zwisało, ale nie stoi. Może pojawi się coś ciekawego to się weźmie trzecią kartę :E W tym Pulse backplate ma chyba 2 mm grubości i ten kawał metalu w ogóle nie jest wykorzystany do odbierania ciepła z karty.

Pulse

image.png.968e24c48a04056595e0fd89d1157793.png

Reaper

image.png

Opublikowano
40 minut temu, Pentium D napisał(a):

W tym Pulse backplate ma chyba 2 mm grubości i ten kawał metalu w ogóle nie jest wykorzystany do odbierania ciepła z karty.

Też na to zwróciłem uwagę w pure...nie dali niestety żadnych termopadów między pcb a ten gruby backplate. Pełni od jedynie rolę estetyczną.

Opublikowano
45 minut temu, wallec napisał(a):

Może dlatego że oszukuje na jakości obrazu?

Obejrzałeś wideo? Bo chyba nie. Podpowiadam więc że po wyrównaniu ustawień Radeon dalej jest wydajniejszy w takim samym stopniu (ba - jest  wydajniejszy w RT).

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
15 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Pełni od jedynie rolę estetyczną

+usztywnienie/wzmocnienie konstrukcji

9 minut temu, Kadajo napisał(a):

To jakiś bug, nie ma co się podniecać.

Radeon ponad rtx to musi być bug;)

Wymiana 4070Ti na 9070xt za kilka stówek to byłby niezły upgrade i w sumie wtedy można spokojnie czekać na 60xx. Nie myślałeś o tym?

Opublikowano
5 minut temu, jankooo napisał(a):

Wymiana 4070Ti na 9070xt za kilka stówek to byłby niezły upgrade i w sumie wtedy można spokojnie czekać na 60xx.

Żaden deal z tego, gdy 9070Xt wychodzi średnio 10% z małym hakiem wydajniejszy od 4070Ti w rastrze, a w RT wolniejszy. Do tego straciłby DLSS, którego to więcej gierek posiada niż FSR od AMD, no i w lepszej jakości DLSS lata.

• Upvote 4
Opublikowano
51 minut temu, kalderon napisał(a):

Obejrzałeś wideo? Bo chyba nie. Podpowiadam więc że po wyrównaniu ustawień Radeon dalej jest wydajniejszy w takim samym stopniu (ba - jest  wydajniejszy w RT).

Nie denerwuj wallca on po prostu nie może się pogodzić z tym że gdzieś radek może być lepszy niż NV co gorsze lepszy nawet niż "Areczek" :E 

• Haha 6
Opublikowano
36 minut temu, lukadd napisał(a):

Żaden deal z tego, gdy 9070Xt wychodzi średnio 10% z małym hakiem wydajniejszy od 4070Ti w rastrze, a w RT wolniejszy. Do tego straciłby DLSS, którego to więcej gierek posiada niż FSR od AMD, no i w lepszej jakości DLSS lata.

Raster +/- 5070Ti a czasem nawet jak 5080 + wiecej vram + karta nowa z gwarancją. Co do dlss pełna zgoda (dlatego mam 5070ti) ale

nawet by mi powieka nie mrugła gdybym miał opcje takiej wymiany- względnie bez wielkiej dopłaty i w obliczu zawirowań na rynku.

Opublikowano
Teraz, jankooo napisał(a):

Raster +/- 5070Ti a czasem nawet jak 5080 + wiecej vram

Ta, ale maga okazjonalnie tak, w sporadycznych tytułach. Średnia wychodzi na poziomie ~13% na puli gier w rastrze, w RT do tyłu.

Taki upgrade jest nic nie warty, chyba, że ktoś gra tylko w CODa :E 

Opublikowano

Nikt normalny nie zmienia nvidia na amd, a nie czekaj :hahaha:

10 minut temu, jankooo napisał(a):

Raster +/- 5070Ti a czasem nawet jak 5080 + wiecej vram + karta nowa z gwarancją. Co do dlss pełna zgoda (dlatego mam 5070ti) ale

nawet by mi powieka nie mrugła gdybym miał opcje takiej wymiany- względnie bez wielkiej dopłaty i w obliczu zawirowań na rynku.

Kadajo gra w 4k wiec tutaj bez zysku +50% nie ma sensu zmieniac karty ;) Moim zdaniem oczywiscie. 

• Upvote 1