Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ciekawe bo w teście liptona kilku modeli wyszło na to że nic w tej kwestii się nie zmieniło jeżeli chodzi o XFX jak na 1380rpm ma 6db więcej niż pulse czy hellhound na praktycznie tych samych obrotach ;) , planuje sobie kupić 9070xt na dniach i albo będzie to quicksilver albo hellhound, XFX jest obecnie za 2730pln w krsystem

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
8 minut temu, Send1N napisał(a):

Ciekawe bo w teście liptona kilku modeli wyszło na to że nic w tej kwestii się nie zmieniło jeżeli chodzi o XFX jak na 1380rpm ma 6db więcej niż pulse czy hellhound na praktycznie tych samych obrotach

No bo testy testami czyli suche liczby, a to co slyszy dana osoba to subiektywne odczucie i kazdy moze to odbierac innaczej  ;) Jeden napisze, ze ciche, a inny nie do wytrzymania :D 

• Upvote 1
Opublikowano
8 minut temu, Send1N napisał(a):

quicksilver albo hellhound, XFX jest obecnie za 2730pln w krsystem

Quicksilvera mam teraz u siebie w obudowie (wersję na magnetycznych wentylatorach) i jestem z tego modelu bardzo zadowolony. 

Po zaaplikowaniu undervotlingu  częściej słyszę chłodzenie od CPU niż kartę graficzną. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Odpalilem asasyna mirage zeby potestowac karte i to chlodzenie to jest niezly kox, 320W, karta kreci 1100-1200rpm przy 62st i wypluwa na maxa 170fps ok :red:

Beznazwy.thumb.jpeg.4299f27ad1c3fa3319b4d031e5738414.jpeg

Mega fajne jest to podmienianie fsr w locie kiedy gra nie ma natywnie fsr 4.0, wystarczy swapperem podmienic na najnowsze 3.14 i sterownik sam wykryje i wyswietli komunikat ze podmienia na fsr 4.0 :D 

Beznazwy.thumb.jpeg.b92fbd61b5da9c97ed12fb2ab3ebfa93.jpeg

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

Kurła chyba za bardzo chwaliłem tego pure.  Wczoraj do 19 wszystko ok, odszedłem na 3 godziny od kompa, wracam i co odpalę jakąś grę czarny ekran, wentyle na max, dźwięk w głośnikach jest normalnie (nie zacięty). Po resecie słychać po głośnikach że system wstał ale brak obrazu, po wyłączeniu i włączeniu wstaje normalnie. Jutro będzie trochę czasu to będzie trza sprawdzić co walnęło ale wychodzi na to że raczej GPU 🤣

Sprawdź czy Ci karta dobrze siedzi w slocie i czy wtyczki kabli dobrze siedzą w GPU i zasilaczu.

Miałem niedawno podobne objawy na swojej RTX3070Ti.

Po kilku minutach dowolnej w dowolnej grze ciemny ekran, choć w głośnikach było słychać że komp w tle nadal normalnie chodzi.
Już byłem przekonany że GPU pada, kombinowałem z napięciami, zmniejszałem OC pamięci, reset do ustawień fabrycznych, itd.
Nic nie pomagało.

W końcu poprawiłem ułożenie karty na podpórce i podociskałem wtyczki (mimo że nie czułem by były źle dociśnięte).
Wszystkie problemy jak ręką odjął.

Ostatnio zmieniłem też w końcu obudowę- z Fractala Design Nano S na Deepcool CH260.
Efekt- średnio minus 10 stopni na hot-spocie i pamięciach, mimo że we Fractalu podczas grania miałem otwarty panel boczny, a Deepcool normalnie pozamykany, z dokładnie tymi samymi wentylatorami przełożonymi z Fractala (1x120mm tył, 1x140mm top).
Także na pewno warto mieć budę w której karta ma "czym oddychać".
Jest to szczególnie ważne przy konstrukcjach z TDP powyżej 250W. 

Edytowane przez Paw79