Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Prawie to samo bo jednak Pure jest jakieś 70 gram cięższy i boostuje +-80 Mhz wyżej czyli pewnie to ciut lepszy rdzeń.  Ale ogólnie to jakieś detale są i to prawie takie same karty. Tylko po co je kupować skoro jest cichszy Hellhound z dual biosem? Jakby Sapphire dało dual bios to by wygrali w każdej kategorii a tak to oddali pałeczkę. 

Ale w sumie po co dual BIOS skoro można sobie stworzyć profile w adrenalin i sterować kartą jak tylko się chce.

Ja mam profile pod gry + pod pulpit i samo się przełącza.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Pure jeszcze ma wyższy fabryczny PL bo 317W.

Co do przełącznika dual bios to po uj mi on, jeśli karta na domyślnych ustawieniach już jest chłodna i cicha? Poza tym można zrobić profile w adrenaline, co jest wygodniejsze niż fizyczne przełączniki na karcie.

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano (edytowane)

nawet nitro+ zrezygnowali z dual biosu, mimo że mozna go było przełączać nawet " w locie " w trixx w starszych modelach, nigdy tego nie używałem... i myślę że 9/10 innych osób też, przełącznik always na performance i reszta suwakami w adrenaline

ale faktem jest że pure jest za drogi na to co sobą prezentuje, obecnie ok 2.900 gdzie hellhound 3,000

wybór jest oczywisty

w outlecie xkom jest jeszcze S. nitro+ za 2,699

tylko nie mylić go z asrock nitro, bo to nie jest udana karta...

Edytowane przez miro
Opublikowano

Pure się wybiera gdy potrzeba białej karty, sam rozważałem hellhounda białego, ale było to wtedy bodajże 3-4 stówy (już dokładnie nie pamiętam, ale kilka stówek) dopłaty więc zakup szafirka był dla mnie oczywistym wyborem.

Opublikowano
24 minuty temu, Jedi88 napisał(a):

Ale w sumie po co dual BIOS skoro można sobie stworzyć profile w adrenalin i sterować kartą jak tylko się chce.

Ja mam profile pod gry + pod pulpit i samo się przełącza.

Żeby pominąć właśnie ten krok tworzenia profili. Trzeba je importować / eksportować po usunięciu sterowników. A kiedyś lubiły się same wyłączyć i trzeba było importować znowu. 

18 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Co do przełącznika dual bios to po uj mi on, jeśli karta na domyślnych ustawieniach już jest chłodna i cicha? Poza tym można zrobić profile w adrenaline, co jest wygodniejsze niż fizyczne przełączniki na karcie.

Jak jest na domyślnych cicha to faktycznie nie trzeba. Tylko tego się dowiadujesz dopiero po zakupie i uruchomieniu karty. Mająs dual bios możesz kartę łatwo uciszyć. Ja nie lubię grzebać w Adrenaline za dużo i fizyczny przycisk jest dużo przyjemniejszy.

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Żeby pominąć właśnie ten krok tworzenia profili. Trzeba je importować / eksportować po usunięciu sterowników. A kiedyś lubiły się same wyłączyć i trzeba było importować znowu. 

Jak jest na domyślnych cicha to faktycznie nie trzeba. Tylko tego się dowiadujesz dopiero po zakupie i uruchomieniu karty. Mająs dual bios możesz kartę łatwo uciszyć. Ja nie lubię grzebać w Adrenaline za dużo i fizyczny przycisk jest dużo przyjemniejszy.

To prawda, ale w takim wypadku trzeba demontować pokrywę obudowy, żeby przełączyć przełącznik na GPU. Co kto lubi.

Niestety cały komputer to takie przeklikiwanie profili, bo przecież po update bios trzeba wszystko ustawiać na nowo.

Takie życie komputerowca. Ja dopiero wczoraj miałem czas po 6 miesiącach od kupienia kompa, żeby usiąść pół dnia i w końcu prawidłowo ustawić "kurwa optimizer" do mojego 7900x.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano (edytowane)

Ja i tak do każdej gry odpalam Afterburnera,  a Adrenaline to chyba w ogóle działa w tle cały czas, tak jak panel nVidii, więc gdzie tu problem z używaniem profili? :)

Zastanawiałem się  skąd taka różnice między Pure a Pulse, bo widziałem ją także w innych testach... i chyba mam odpowiedź, że faktycznie chodzi o te dodatkowe 300 obrotów. :O

To były testy Techspot i przy znormalizowanej głośności Pure i Pulse Idą łeb w łeb, Pure nie ma wtedy problemów z VRM ani pamięcią. 

https://www.techspot.com/review/3015-amd-radeon-9070-xt-roundup/

BTW akurat u Liptona ten Hell wypadł fatalnie właśnie jeśli chodzi o temperaturę pamięci. :)

Edytowane przez Zas