Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Zachy napisał(a):

9550 modowal sie na 9700 ale nie pamietam czy zwykla czy pro :)

@Lameismyname

Pomerdałeś panie 9500, a 9550 to inny rdzeń skrojony z 9600 ;) GF2MX to grubo modyfikowałem vmod na rdzeń i pamięci były zasilane bezpośrednio z linii 3.3V to dorzuciłem niskospadkowy stabilizator na linii 5V i dałem wyższe napięcie :E Brutalnie odciąłem całe 3.3v linie od pamięci hha a byłem gówniarzem wtedy :E

Co modowania kart GF6800 odblokował się na pełne 16/6 to były czasy i to samo z Fermi 465 na 470 :E A dzisiaj człowiek musi kartę dławić by doprowadzić do stanu używalności :E

Edytowane przez sideband
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Aaa ok to bylo ppnad 20 lat temu,2003/2004 rok, rzeczywiście masz rację to 9500@9700 :)

Ja mialem pelne 9700 pro referenta ati :) wymienilem na wypapsiony niebieski caly Hercules 9800 Pro Prophet.

To byla karcioszka wyczesana :)

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
6 godzin temu, sideband napisał(a):

@Lameismyname

Pomerdałeś panie 9500, a 9550 to inny rdzeń skrojony z 9600 ;) GF2MX to grubo modyfikowałem vmod na rdzeń i pamięci były zasilane bezpośrednio z linii 3.3V to dorzuciłem niskospadkowy stabilizator na linii 5V i dałem wyższe napięcie :E Brutalnie odciąłem całe 3.3v linie od pamięci hha a byłem gówniarzem wtedy :E

Co modowania kart GF6800 odblokował się na pełne 16/6 to były czasy i to samo z Fermi 465 na 470 :E A dzisiaj człowiek musi kartę dławić by doprowadzić do stanu używalności :E

To kolega @Zachy pomerdało. Ja pisałem dobrze.

Sorry za offa.

Opublikowano

To już są detale, wiadomo które Radeony z reguły są ciche i chłodne ale nie znamy na razie ich cen, więc jak już będzie znana ogólna wydajność to po prostu każdy zagłosuje portfelem.

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Mar_s napisał(a):

To już są detale, wiadomo które Radeony z reguły są ciche i chłodne ale nie znamy na razie ich cen, więc jak już będzie znana ogólna wydajność to po prostu każdy zagłosuje portfelem.

Mimo wszyskto jakieś chłodzenie może zaskoczyć którego nikt się nie spodziewa, nie trzeba daleko sięgać jak było z asus dual w RDNA3 każdy obchodzil bokiem ten model bo myślał że to zwykły dual jakich pełno w innych kartach dopóki ktoś nie wrzucił porównania gabarytów z innym 3 wentylatorowym modelem do neta i się okazało że to całkiem inne chłodzenie ;) 

Opublikowano

Tak, ale chodzi o to że głównie nas interesuje wydajność oraz podstawowa wycena ustalona przez AMD. :)

Jak wydajność będzie mocno nierówna, albo zwyczajnie słaba, ewentualnie będzie wycena z kosmosu, to raczej detale co do poszczególnych chłodzeń mało nas będą obchodzić.  ;) 

• Upvote 1
Opublikowano

Oby dopracowali sterowniki na premierę, bo tutaj może być różnie. AMD jak wino, ale my chcemy w tym roku kupić nową fajną kartę, a nie za rok czy dwa :E No i ceny :E 

Teraz jest na przykład super moment na kupno 7900XT/XTX. Po takim czasie :E 

Opublikowano
1 godzinę temu, Zachy napisał(a):

Ilu jest zdecydowanych w ciemno brac 9070 xt? :D

W ciemno to raczej marne szanse.... chyba ze ktoś na premiere sie zdecyduje i będą zachowane jakies pozory cen zaproponowanych przed amd... ale pewnie "szybko sie skończa" można sie za to spodziewac że na nastepny dzien nie bedzie problemu z dostepnościa ;) obawiam sie tylko o cene... bo cyrk jaki zapowiada sie z 5070ti nie skłania do optymizmu że rx9070xt bedzie miał konkurenta cenowego...  wiec wątpliwe by sklepy miały opory z podbiciem ceny... szczególnie że widac że XTX też sie juz kończa...

Opublikowano (edytowane)

Najgorsze jest to że RT nie da się już w grach wyłączyć.Gdyby dało to pół biedy,takich gier będzie więcej.Gdyby tylko RT był taki sam no ale nie będzie.

13 minut temu, marioking napisał(a):

szczególnie że widac że XTX też sie juz kończa...

Cholera będą tak drogie jak już pojedyńcze sztuki 4080 super,a to kwestia czasu.

Edytowane przez CzerwonyJohn
Opublikowano

Osobiscie uważam przecieki wydajnosci 9070xt za rozczarowujace... fajnie ze z RT poprawili i wydajność wyglada n a równa 4070ti, ale relatywnie to jest to samo co oferuje XTX i bez oburzenia... jest to postęp szczególnie ze widac iz mocno poprawili wydajność energetyczna... ale ten postęp miałby pozytywny wydzwiek gdyby cena była jakas kusząca...  własnie ten "WET DREAM" z cena ~3000... to by był strzał w dziesiatke...  

Ale jeśli możemy sie spodziewać raczej ceny 3500-3700 a pewnie i 4500.... to jest taki gorzki posmak, bo bez tego całego czekania mozna było na przestrzeni zeszłego tygodnia wyrwac XTX po 3500zł która oferuje taka samą wydajność, i zapewne w 4k lepsza bo jednak pamiec ma wydajniejsza przy takich samych muskułach jedynie z gorsza energetyka jak widać. Dlatego cena to klucz zadowolenia z nowego rx9070xt.

Opublikowano

Moim zdaniem hype na wydajność 9070 xt jest troche rozpedzony.

Jedni mowia wydajnosc 4070ti super, inni 4080 a z innej strony nawet tez 7900xt/xtx.

Testy zweryfikuja wszystko.

Ja kibicuje AMD i chcialbym zeby karty naprawde sie udały i zeby bylo ich duzo na rynku.

Jesli karta mialaby wydajnosc raster i rt w okolicy 4080 to to bylaby bardzo dobra wiadomosc dla kupujących, tzn jesli cena by nie przekroczyła 4000 i byla blizej 3000-3500 dla slabszych modeli.

Opublikowano
12 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

To nie kpina, to cena postępu graficznego. 

No ale jakoś większość gier do tej pory pozwalała na włączanie lub wyłączanie RT tak aby każdy mógł ustawić sobie zależnie od sprzętu jaki posiada opcje... tak powinno byc, granie na pc zawsze miało ten plus że miałeś kontrolę nad ustawieniami.

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Send1N napisał(a):

No ale jakoś większość gier do tej pory pozwalała na włączanie lub wyłączanie RT tak aby każdy mógł ustawić sobie zależnie od sprzętu jaki posiada opcje... tak powinno byc, granie na pc zawsze miało ten plus że miałeś kontrolę nad ustawieniami.

Dla graczy wygoda, ale dla twórców gier dodatkowa robota.

Oświetlenie bardzo mocno wypływa na odbiór i postrzeganie jakości grafiki w grze, a dzięki RT nie muszą tego robić ręcznie. Cienie też wyglądają bardziej naturalnie. 

20 lat temu jak wchodził nowy Shader Model to stara karta graficzna szła do wymiany, czyż nie? 

• Sad 1