Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ale trzeba poczekać na nowsze sterowniki, żeby dokładnie ocenić jak to wygląda. Zawsze tak jest. Może będzie gorzej, dlatego cierpliwie czekam :cool:

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano
16 minut temu, Jedi88 napisał(a):

Wiem, tylko jak sam wspomniałeś poczekasz do kwietnia. Po co przepłacać, a poza tym lepiej jak sytuacja się nieco unormuje. Przecież Nvidia też dostarczy większa ilość, a co za tym idzie spadną ceny, karty zaczną ze sobą konkurować, a to dobre dla nas.

Ceny innych podzespołów też spadają, więc będzie tylko lepiej. Ja jestem zdania, żeby nie napychać kabzy oszustom.

Ta januszerka, która odwaliła się w Polsce (500+) i zapewne w innych krajach bloku wschodniego to chańba i prostactwo i trzeba o tym głośno mówić.

Wydaje mi się, że mogą to poprawić sterownikami i temp. Vramu będę nieco niższe.

Jeszcze rok temu kupiłbym 9800XD jak szalony ale już mi entuzjazm odpadł i nie mam zamiaru wydać 1zl więcej niż mrsp za sprzęt. I to nie chodzi o brak kasy tylko o tą właśnie świadomość walenia w bambuko ale do tego trzeba dojrzeć ;)  Rosterki na starość 😂

• Like 2
  • Upvote 9
Opublikowano
3 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Jeszcze rok temu kupiłbym 9800XD jak szalony ale już mi entuzjazm odpadł i nie mam zamiaru wydać 1zl więcej niż mrsp za sprzęt. I to nie chodzi o brak kasy tylko o tą właśnie świadomość walenia w bambuko ale do tego trzeba dojrzeć ;)  Rosterki na starość 😂

To dokładnie tak jak ja. W imię zadad!:cool: Szczególnie, że w grę wchodzi prymitywna psychologia.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
5 minut temu, Phoenix. napisał(a):

A to ja mam właśnie odwrotnie. Jak miałem te 20 lat, to bym tygodniami siedział na 5 różnych forach, czytał porównania, testy, polował miesiącami, żeby ustrzelić idealny produkt w idealnej cenie. 

A teraz jak mam już 40+ to mam wywalone. Jak chcę kupić to robię szybki rekonesans, wchodzę do sklepu i kupuję. Nie mam ani czasu, ani chęci polowania na kanarka na dachu.

Niezły sprzęt w budzie w cenie do przeżycia lepszy od idealnego sprzętu w idealnej cenie gdzieś tam, w marzeniach i snach. 

Jak to co chciałem jest droższe niż założyłem sobie że zapłacę, to schodzę o jeden tier niżej i kupuję to i do widzenia. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Rozumem twoje podejście. Wiele ludzi tak robi.

Tu nie chodzi o kupienie idealnego w idealnej cenie, tylko o zasady i nie psucie rynku. Najczęściej kończy się to po prostu cierpliwym czekaniem.

Wystarczy sobie wyobrazić, że prawdziwa premiera jest za miesiąc, a nie teraz.

Tak to wygląda jak niewielka liczba firm ma monopol.

Edytowane przez Jedi88
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
30 minut temu, Jedi88 napisał(a):

Ale trzeba poczekać na nowsze sterowniki, żeby dokładnie ocenić jak to wygląda. Zawsze tak jest. Może będzie gorzej, dlatego cierpliwie czekam :cool:

Akurat sterowniki adrenaline są na tyle fajne , nie są tak ułomne jak stery od zielonych i do każdej gry można sobie ustawić krzywą wentyli , oc i uv. Nie trzeba czekać aż ktoś to poprawi ;) 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Hard Reset napisał(a):

Akurat sterowniki adrenaline są na tyle fajne , nie są tak ułomne jak stery od zielonych i do każdej gry można sobie ustawić krzywą wentyli , oc i uv. Nie trzeba czekać aż ktoś to poprawi ;) 

Tutaj dobrym przykładem jest własnie nitro 9070xt gdzie wszyscy marudzą ze na stoku ma paskudne temperatury vramu a po podkręceniy wentylatorów znajduje się nagle w na szczycie temp/decybele:

Screenshot_20250309-095723.png

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

W ogóle to sterowniki, czy tam Adrenalin są jakieś nieco humorzaste. 

Po pierwsze, nie zapisują moich ustawień, po każdym włączeniu kompa resetuje się do default i muszę importować swój profil. 

Po drugie, raz na parę razy przy włączeniu gry, karta z jakiegoś powodu zaczyna działać na 50-60% mocy i ciągnie max 180W. 

Muszę zrestartować grę i się naprawia.

Edytowane przez kociol21
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, kociol21 napisał(a):

W ogóle to sterowniki, czy tam Adrenalin są jakieś nieco hunorzaste. 

Po pierwsze, nie zapisują moich ustawień, po każdym włączeniu kompa resetuje się do default i muszę importować swój profil. 

Po drugie, raz na parę razy przy włączeniu gry, karta z jakiegoś powodu zaczyna działać na 50-60% mocy i ciągnie max 180W. 

Muszę zrestartować grę i się naprawia.

Nigdy takie problemu nie miałem , ale coś mi się kiedyś obiło o uszy że to może być problem z jakimiś ustawieniami windowsa albo coś w biosie .

Może to pomoże :

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano (edytowane)

Czytalem. 

21 minut temu, Puzoniusz napisał(a):

Poczytaj jak chcesz - myślę że oni to raczej wiedzą jak robić testy 😉

Znam dobrze ten test i nie jest on dobrze opisany. Pisza tylko, ze skupiaja sie na temp. gpu, ze to nie jest latwy test i nie wiadomo ile on trwa, i czy pamiec w tym czasie uzyskala swoja temperature robocza.

Co do wydajnosci chlodnic wole ich standardowe pomiary na fabrycznych ustawieniach kart (strona wczesniej), a nie ten ich "znormalizowany" test.

btw: Ja ich bardzo lubie i uwazam, ze robia swietna robote, ale czasem te fpsy w grach co podaja maja sie nijak do rzeczywistych fps w grze. Sa zbyt laskawi. Tak jakby szukali najlzejszych miejscowek w grze, a nie najciezszych - patrzac na minimalny fps, a tym samym srednia tez jest wyzsza.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
9 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Co do wydajnosci chlodnic wole ich standardowe pomiary na fabrycznych ustawieniach kart (strona wczesniej), a nie ten ich "znormalizowany" test.

Jedyne co nam ten stokowy z tamtym znornalizowanym pokazuje to ze nitro ma za niską krzywą wentylatorów i lekki kop w górę rozwiazuje problemy płonacego vramu 😉

Typowe u amd za niska krzywa, pamietam 6950xt referenta 😁

Opublikowano (edytowane)

Nitro+ ma tez swietny design. Podoba mi sie strasznie. Gdyby karta miala troche wiecej mocy w RT to bym sie nie zastanawial. A tak wyjdzie DLC do wukonga i bede plakal. Tak psiocze na temp. vram, a sam byc moze kupie 5090FE, ktory temp. vram tez niegrzeszy. Licze, ze w tym tygodniu cos rzuca ponownie.

Edytowane przez DżonyBi
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Jeszcze rok temu kupiłbym 9800XD jak szalony ale już mi entuzjazm odpadł i nie mam zamiaru wydać 1zl więcej niż mrsp za sprzęt. I to nie chodzi o brak kasy tylko o tą właśnie świadomość walenia w bambuko ale do tego trzeba dojrzeć ;)  Rosterki na starość

image.thumb.png.5fd4fb49a64ed9b484273ffa4b9e886d.png

• Haha 4
Opublikowano (edytowane)

4 minuty temu, Mar_s napisał(a):

No ok, porównanie wykręconego pod korek topowego 9070 XT, z kartami w wersjach referencyjnych na stock.

Wynik UV/OC na 7900 XTX w GT1, z tego co wiem wersja Magnetic Air.

9070xt.JPG

On ją podkręcił samym undervolt. Nic nie daje póki co ruszanie sliderami od MHz rdzenia. Pamięci ruszanie póki co przynajmniej roznosi wyniki na wszystkie możliwe strony od pewnego momentu. 

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano (edytowane)

Na razie to nawet dokladnie nie potestujsz 9070 xt

mam pl max 374W, ale jak karte pod to podkrece zyski sa zadne.

takze pewnie na koniec bedzie jak z seria 5000 od nv - szukanie maks zegara przy jak najwiekszym UV rdzenia, a jako bonus dodatkowe MHz taktowaniea pamieci.

u mnie, teraz nie pamietam przy ktorych ustawieniach bo mase tego przerobilem, widzialem nawet 3400-3450MHz :D

Edytowane przez Zachy