Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, tomcug napisał(a):

Jeden kupuje 5090 za 20k, drugi pięć lat holduje, norma :wariat: Dajcie już sobie spokój z tymi cenami, wszystko co miało być powiedziane na ten temat, zostało już napisane.

nie no ja to rozumiem ze ktos nie chce wydawac 15-18k na grafike.

patrzac na temat z boku to czyste szalenstwo.

no ale kazdemu wedlug jego potrzeb :)

ja tez koncze temat cen, sa jakie sa i nie mamy na to wplywu.

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Mar_s napisał(a):

@Jedi88 Dlatego że głównie dyskutujesz sam ze sobą, masz problem że ktoś kupuje te karty i niepotrzebnie szukasz zaczepki.

Powiedziałeś swoje, karty są za drogie, większość się z tym zgadza, a to że niektórzy je i tak kupują, tak jak wcześniej napisałem nie jest Twoją sprawą.

I dajemy już spokój z pisaniem na temat "za drogich kart", raporty idą do kosza, ale dalsze spamowanie i/lub zaczepki nie będą tolerowane.

I nie, nie będę sprawdzał kto zaczął tylko bana dostanie pierwszy zgłoszony.

Dlaczego usuwasz mi posty. Agresor został raportowany? Czy będzie reakcja, czy jednak kolegi się nie tyka?

Edytowane przez Jedi88
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Jedi88 napisał(a):

Dlaczego usuwasz mi posty. Agresor został raportowany? Czy będzie relacja, czy jednak kolegi się nie tyka?

czlowieku jedynym ktory generuje agresywne posty jestes ty!

wmawiasz mi jakas wyimaginowana frustracje

wrzucasz od chlopczykow itp.

moje wypowiedzi nie maja ani krztyny agresji czy frustracji w sobie.

za duzo sobie wmawiasz i to tylko twoje subiektywne wlasne odczucia.

Jakbym mial sie takimi ludzmi jak ty przejmowac, albo mialoby to generowac u mnie agresje dostalbys kopa w postaci ignora. :wariat:

2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

No ale może dokładnie tak jest. Że nikomu to niepotrzebne tak naprawdę. Wentylatory i tak kręcą się w zależności od temperatury rdzenia.

dobrze jest wiedziec  co w trawie piszczy!

ale nie masz tego w 5090, to rozumiem ze nagle Cie to nie interesuje :wariat:

Opublikowano
1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

No ale może dokładnie tak jest. Że nikomu to niepotrzebne tak naprawdę. Wentylatory i tak kręcą się w zależności od temperatury rdzenia.

Więc do czego komu wiedza czy HS ma 80 czy 100 stopni? Jak ma 100, wysyłasz kartę i dostajesz odpowiedź, że do 110 jest w normie. 

Więc co za różnica. 

No taka, że dostajesz boba, który na dzień dobry gotuje się ponad 100 stopni, a w tym samym modelu u kogoś temperatury są dużo niższe, to masz potencjalnego kandydata na przegrzanie po jakimś czasie jak pasta wyschnie itp. To zwracasz boba w terminie konsumenckim zamiast użerać się z serwisem kiedy karta padnie właściwie nie wiadomo z jakiego powodu, bo przecież monitoringu temperatur nie ma, bo nikomu to potrzebne nie jest.

• Upvote 3
Opublikowano

@wkamil73 lepiej bym tego nie opisal.

Ciekawe ile z tych 5090 czy 5080 gotuje sie teraz na hotspocie.

Moze teraz to jeszcze nie jest taki problem, ale latem?

Ło Panie! przeciez to zabije karte jeszcze przed uplywem gwarancji pewnie.

1 minutę temu, Radio Tirana napisał(a):

Może dla odmiany byście efekty podmiany plików na FSR 4 zaprezentowali. 

jak bede mial okazje gdzies je podmienic i to zadziala moge sie podzielic infem :)

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Zachy napisał(a):

czlowieku jedynym ktory generuje agresywne posty jestes ty!

wmawiasz mi jakas wyimaginowana frustracje

wrzucasz od chlopczykow itp.

moje wypowiedzi nie maja ani krztyny agresji czy frustracji w sobie.

za duzo sobie wmawiasz i to tylko twoje subiektywne wlasne odczucia.

Jakbym mial sie takimi ludzmi jak ty przejmowac, albo mialoby to generowac u mnie agresje dostalbys kopa w postaci ignora. :wariat:

dobrze jest wiedziec  co w trawie piszczy!

ale nie masz tego w 5090, to rozumiem ze nagle Cie to nie interesuje :wariat:

Nie, to ty atakujesz pierwszy i wylewasz na mnie swoje frustracje z powodów, których mogę się tylko domyślać. Jak mały chłopczyk. Przecież obiecałeś dodać mnie do ignorowanych, dlaczego tego nie zrobiłeś?

Nalegam abyś przestał mnie atakować.

Edytowane przez Jedi88
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Radio Tirana napisał(a):

Może dla odmiany byście efekty podmiany plików na FSR 4 zaprezentowali. 

"Co chcesz wiedzieć Gandalfie?" Ja u siebie sprawdzałem w CP2077 i w Wieśku3 (zacząłem grać po raz pierwszy %-) )

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Więc do czego komu wiedza czy HS ma 80 czy 100 stopni? Jak ma 100, wysyłasz kartę i dostajesz odpowiedź, że do 110 jest w normie. 

Więc co za różnica. 

A co z długotrwałą pracą? Za 2 lata działania w takiej temperaturze karta może mieć problemy. Termopady i ew. pasta będą się znacznie szybciej wypalać.

Jak używałem u siebie w lapku grizzly kryonaut, to na moim 1cm2 CPU pasta traciła właściwości po 5, 6 miesiącach. Teraz na Honeywell chodzi już 2 lata bez ruszania. Dlatego też wielu producentów daje tego termopada, ale powyżej pewnej temperatury lepsze przewodzenie nic nie pomoże.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano
18 minut temu, Zachy napisał(a):

nie no ja to rozumiem ze ktos nie chce wydawac 15-18k na grafike.

patrzac na temat z boku to czyste szalenstwo.

no ale kazdemu wedlug jego potrzeb :)

ja tez koncze temat cen, sa jakie sa i nie mamy na to wplywu.

Jak ktoś ma worek pieniędzy albo zarabia na sprzęcie to mu nie robi czy kosztuje 10k czy 15k ;) 

A jak ktoś liczy pieniądze i go nie stać, to kupuje kartę za 3-4k i gra tak samo tylko na niższej rozdzielczości i bez RT :E 

Opublikowano
1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

No to dalej jest gwarancja. Gdyby 100 stopni na HS powodowało problemy, to by to ogarnęli, bo mieliby setki tysięcy uwalonych kart. 

Chyba, że karta pochodzi dłużej niż 2 lata. Z tego co widziałem to do tej pory poprzednie generacje po wymianie termopadów i past przez użytkowników nie miały aż tak wysokich temperatur. To dzieje się dopiero od tej generacji. Może się mylę.

Opublikowano
3 minuty temu, Karro napisał(a):

Najlepsze że wczoraj gdzies widziałem tu gpuz z vram na 38 stopni z rtx 4000

Nawet chciałem tu wkleic ale dałem się siana bo tu nerwowi 🤣🤭

Pewnie w spoczynku 

Opublikowano
15 minut temu, wkamil73 napisał(a):

"Co chcesz wiedzieć Gandalfie?" Ja u siebie sprawdzałem w CP2077 i w Wieśku3 (zacząłem grać po raz pierwszy %-) )

Jak wygląda kwestia artefaktów w ruchu? Występuje shimmering tekstur czy nie? 

15 minut temu, wkamil73 napisał(a):

Opublikowano
6 minut temu, Karro napisał(a):

Najlepsze że wczoraj gdzies widziałem tu gpuz z vram na 38 stopni z rtx 4000

Nawet chciałem tu wkleic ale dałem się siana bo tu nerwowi 🤣🤭

Lepiej nie wklejaj bo znów wyjdzie jak z 370W :hihot:

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, Radio Tirana napisał(a):

Słynny shimmering na palmach w CP2077 zniknął. Co do artefaktów w ruchu to nie zauważyłem :D  Ale nie testowałem jakoś szczególnie dogłębnie, mówiąc szczerze wciągnął mnie Wiesiek, a w CP2077 przestałem grać już dość dawno. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Jedi88 napisał(a):

Z tego co widziałem to do tej pory poprzednie generacje po wymianie termopadów i past przez użytkowników nie miały aż tak wysokich temperatur. To dzieje się dopiero od tej generacji. Może się mylę.

Wymiana termopadów nie ma kompletnie żadnego znaczenia co do HS bo ten jest brany z samego gpu a nie całej karty i wcale nie dzieje się to od tej gen, HS w okolicach 100c to nic nadzwyczajnego jeżeli na karcie miałeś np na rdzeniu 70/75c + zwykłą fabryczną pastę, natomiast różnica jest teraz taka że jest bardzo duża odchyłka między tymi wartościami... rdzeń lodówa a hs wysoki np 55 - 90 nawet PTM niczego nie daje. Wcześniej jak schłodziłeś jakiś model z wysokim poborem mocy pod obciążeniem np ustawiając mu 3000rpm przy otwatym oknie w zimie i rdzeń miał 50 stopni to hs spadał w okolice 70 nawet na zwykłej paście  nie było tak że miałeś różnicę 35-40 stopni.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Send1N napisał(a):

Wymiana termopadów nie ma kompletnie żadnego znaczenia co do HS bo ten jest brany z samego gpu a nie całej karty i wcale nie dzieje się to od tej gen, HS w okolicach 100c to nic nadzwyczajnego jeżeli na karcie miałeś np na rdzeniu 70/75c + zwykłą fabryczną pastę, natomiast różnica jest teraz taka że jest bardzo duża odchyłka między tymi wartościami... rdzeń lodówa a hs wysoki np 55 - 90 nawet PTM niczego nie daje.

Wspomniałem termopady + pasta, żeby podkreślić, że do rdzenia pasta.

W tamtym roku czytałem dużo o 7900 XT i XTX, nawet na polskich forach ludzie narzekali na wysoki HS vs stosunkowo niska temperatura średnia i po wymianie pasty fabrycznej, czy na honeywella HS spadał dużo niżej.

Ta generacja w ogóle świruje pawiana, dlatego wygląda to tak, jakby karty były wykręcone na maksa. Z resztą to nie dziwne, patrząc ile posiadają poszczególnych rdzeni względem RDNA 3.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano
2 godziny temu, CrooV napisał(a):

Dużo testow w 3440x1440

Mega fajny test. Jak widać da się pograć w 1440p UW w około ~100fps nawet z Path Tracingiem. W Hogwarcie Max RT można śmigać bez framegena. W serii 7000 nawet na xtx nie było na to szans.

Opublikowano
2 godziny temu, Jedi88 napisał(a):

Chyba, że karta pochodzi dłużej niż 2 lata. Z tego co widziałem to do tej pory poprzednie generacje po wymianie termopadów i past przez użytkowników nie miały aż tak wysokich temperatur. To dzieje się dopiero od tej generacji. Może się mylę.

No właśnie nie masz racji - teraz HS bardzo spadł,pamietam 97-99 u siebie jak wentylatorów nie podkręciłem(6950xt,7900xtx) a teraz 80 wbic nie moze, a temp vram w podobnych okolicach co 7900xtx mam w drugim kompie

Z ciekawości wlasnej próbowałem zbić vram znacznie podkrecajac wentyle(2500rpm+) i całe 3 stopnie zbiło do okolic 83-84c ale nawet sluchawki nie pomagały 😁