Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 10.04.2026 o 19:22, Hard Reset napisał(a):

Ja nadal uważam że adrenaline jest najlepszy ;)

Byłby gdyby od czasu do czasu z dupy nie przywracał ustawień domyślnych :E 

Dla jadącego na jednym profilu (przykładowo ja) najważniejsze jest, by ten profil był wbity zawsze po włączeniu kompa :D 

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 1
Opublikowano
10 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

Byłby gdyby od czasu do czasu z dupy nie przywracał ustawień domyślnych :E 

Dla jadącego na jednym profilu (przykładowo ja) najważniejsze jest, by ten profil był wbity zawsze po włączeniu kompa :D 

Mi się wydaję że mechanizm przywracania ustawien adrenalinie jest prosty.  Brak poprawnie zamknięcia windowsa = przywrócenie ustawień domyślny.

Dlatego rozsądniej jest ustawić profile dla gier które nie przywracają się po takim zdarzeniu. :)

• Upvote 1
Opublikowano

Wystarczy że wywali gierkę do pulpitu przez niestabilne OC/UV i następuje reset ustawień w adrenaline ;) ale jak pc jest full stabilny to jeszcze nigdy ustawienia same z siebie mi się nie zresetowały, też korzystam z full softu adrenaline z wywaloną częścią syfu w autoruns do poprawnego działania wszystkiego co potrzebne wystarczy tylko amd external events utility, StartCN i ryzenmastersdk resztę procesów związanych z softem można wyłączyć, bez tych 3 opcji o których wspomniałem nie działają wszystkie parametry od cpu na osd i freesync.

Opublikowano

Hej...

Zamówiłem dwie karty, która z nich będzie lepsza i dlaczego waszym zdaniem? Bardzo proszę o fachową poradę w różnicach i co brać. Wiem że nie są to najlepsze modele dostępne ale cena była atrakcyjna. 

Gigabyte Radeon RX 9070 XT Gaming OC 16GB GDDR6

Czy

ASUS Radeon RX 9070 XT Prime OC 16GB GDDR6

Dziękuję. Ona mają złącza 3x8pin nie wiem czy to dobrze czy źle.

Opublikowano (edytowane)

3x8 pin to dobrze bo mniejsza szansa na spalenie złącza niż w przypadku 12VHPWR. 

Asusa ma PTMa na rdzeniu i jest cichszy i chłodniejszy.

Gigabyte za to jest krótszy i zajmie mniej miejsca w obudowie. Gigabyte ma komorę parową ale w testach jest dosyć głośny. Na minus na pewno termożel, który potrafił wypływać jak karta była montowana pionowo. Gigabyte ma też standardowo ustawione minimalnie wyższe taktowanie więc będzie minimalnie szybszy od Asusa.

https://www.youtube.com/watch?v=bPTV1C-qrWE

Osobiście chyba wybrałbym Asusa z tych dwóch. Wydajność zawsze można nadrobić poprzez OC/UV.

Zamontuj obie, zobacz jak się spisują pod kątem wydajności, temperatur, ciszy i cewek. Zostaw tą, która będzie Ci lepiej pasować. 

Edytowane przez MadDog
Opublikowano
10 minut temu, MadDog napisał(a):

Asusa ma PTMa na rdzeniu i jest cichszy i chłodniejszy.

Gigabyte za to jest krótszy i zajmie mniej miejsca w obudowie.

Miałem obie karty u siebie, Gigabyte mam wciąż i jest to karta o klasę lepsza od Asusa pod względem chłodzenia. 

Opublikowano (edytowane)

tysiąc razy były tu wklejane testy, m in dwuczęściowy wyczerpujący film/ test @Lipton

Prime jest naprawdę słaby, nad GB trzeba pogrzebać

Pulse dwuwentylatorowy bije je na głowę

powinno być podwieszone, bo co strona to dokładnie te same pytania

Edytowane przez miro
Opublikowano

Dopóki nie sprawdzi, to takim gdybaniem może sobie wiadomo co podetrzeć... 

Odradzali kiedyś budżetowego Challengera 7800xt a okazało się że karta jest cichsza i chłodniejsza od nie jednego hellhounda czy innego red devila, a że jeszcze podobno na asusie jest PTM to przynajmniej pasty nie będzie trzeba wymieniać. 

Opublikowano

Ehh no to nie wiem kompletnie co zrobić. Nie będę brał dwóch kart i jednej oddawał. Chcę wziąć jedna jak normalny człowiek. Lepsza. Nie mam czasu serio w domu na jakieś testowanie. Pracuje dużo, mam czas w weekendy tylko wolny.

Ogólnie wyglądowo Asus do mnie bardziej przemawia ale technicznie jest najważniejsze która jest lepsza.

Oglądałem również Liptona. Tam on nic nie mówi nt tych dwóch kart. Oczywiście są dużo lepsze karty ale mam wybór tylko z tych dwóch.

• Confused 1
Opublikowano

Oczywiście że oglądałem go. Według tych wykresów Asus jest lepszy a tutaj w temacie ludzie w większości polecają Gigabyte.....

Jest głośniejszy ale znacznie chłodniejszy. Jeżeli zmniejszymy RPM to nadal chodził ciszej niż Gigabyte a temp będzie miał jak Gigabyte. Dodatkowo tutaj piszecie o jakimś żelu. Że na asusie nie trzeba nic smarować. Mam pastę grizzly kyronaut. Nie wiem dodatkowo  czy lepiej żebym mógł nią smarować GPU czy nie. Ostatnia kwestia mogę do pulpitu podlaczyc jednego z tych rtxow do kompa z i7 3770k z zasilaczem Deus bronze G1 650w. Nie wlaczalbym żadnej gry . Nie wiem też czy on na  3x8pin. Bo tyle trzeba żeby karta zaczęła działać zgadza się? Dziękuję za porady .