Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Będzie warto mieć gpu z nowymi ficzerami tym bardziej kiedy nowe konsole będą też je miały 👌

Wszystko na to wskazuje, obecnie sprzedawane rdna 4 wygląda na beta testy na produkcji przed wprowadzeniem rdna 5 w przyszłym roku. Tak jak to było z rdna 1, przed wprowadzeniem 2 o którym już nikt nie pamięta.

Mało zmian w najnowszych sterownikach od dobrych kilku miesięcy, jedynie wsparcie dla kilku większych gier na krzyż i to tyle, duża ilość mniejszych oraz większych błędów, które nie zostały naprawione, wystarczy przeczytać wpisy na reddicie.

Programiści amd skupili się na korporacyjnym ai, oraz nowej architekturze rdna 5, która trafi do komputerów, konsol ps6 i xbox helix w 2027 roku, bo tam są większe pieniążki.

Edytowane przez Pawcio
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

RDNA4 to obecnie najbardziej kompletna archi AMD a nie żadne beta testy, tylko rozwój technologi idzie w tak szalonym tempie,że w jednym cyklu wydawniczym gpu zachodzą takie zmiany, a dzięki AI będzie ich jeszcze więcej i wracamy do czasów gdzie wychodzi nowe archi a stare już nie obsługuje nowości. Lub jest po prostu za wolne. 

Śmieszy mnie to wasze gadanie o jakiś beta testach 🤣 I nie wiem czego wy oczekujecie od sterowników jak „wszystko” działała. Jedynie na co można narzekać to mała adaptacja  ficzerow w grach.  Od premiery kart nvidia też nie za wiele się zmieniło w sterownikach więc nie wiem czego ty oczekujesz 🤗

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Witam:D

U mnie nowe stery Adrenaline uwalily program Splash do odtwarzania filmow i Cinebench 2026.Zaden z tych programow nie chce sie uruchomic:hmm:.Gdy wgralem wczesniejsze to wszystko jest ok a po ponownym zainstalowaniu najnowszych 26.5.1 znowu jest problem.:kwasny:

Dodam ze instalacja byla na czysto po usunieciu wczesniej sterow programem DDU.Tak ze ten tego ze tak powiem najnowsze stery to jest jedno wielkie :kupa:

Edytowane przez militarny78
Opublikowano

Dziękuję 👌

14 minut temu, militarny78 napisał(a):

Dodam ze instalacja byla na czysto po usunieciu wczesniej sterow programem DDU.Tak ze ten tego ze tak powiem najnowsze stery to jest jedno wielkie

To i tak pikuś przy tym co NVidia odwala ostatnio ze sterami ;) 

Opublikowano
15 minut temu, militarny78 napisał(a):

Witam:D

U mnie nowe stery Adrenaline uwalily program Splash do odtwarzania filmow i Cinebench 2026.Zaden z tych programow nie chce sie uruchomic:hmm:.Gdy wgralem wczesniejsze to wszystko jest ok a po ponownym zainstalowaniu najnowszych 26.5.1 znowu jest problem.:kwasny:

U mnie też :E

obraz_2026-05-10_220631326.png

Opublikowano

U mnie tez zaczelo dzialac przed chwila ale pokazuje glupoty do tego nie widac punktow identycznego systemu.W multi mialem powyzej 8000 punkciakow teraz zlicza prawie o 300 mniej.

@KrzysiakJak widac u ciebie na screnie nie mozesz puscic benchmarku na gpu funkcja jest nieaktywna:hmm:

Opublikowano

Ja przy next gen w swoim kompie raczej uderzę w zielonych, nie dlatego że nie jestem zadowolony z czerwonej karty czy coś...ale od czerwca 2023 już siedzę w tym obozie i po prosu dla odmiany pójdę w przeciwny obóz.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

A się porobiło... :cool:

Czyli za popsuty OLED, to RTX oberwał rykoszetem, biedny Geforce został ofiarą na którą nie zasłużył. :E

To aż strach pomyśleć co inni robią.

btw nVidia wie co się stało?

Edytowane przez Reddzik
  • Haha 1
Opublikowano

@Reddzik Z Geforcem ślubu nie brałem ;) Pograłem wczoraj trochę na RXie, na moje potrzeby jest OK. Klatek nie brakuje nawet w CS2.

@Art385 Ja się w życiu nauczyłem, że często kończę nie z tym co sobię wymarzę czy zaplanuje, tylko z tym co jest rozsądne. A co do żelu - czytałem i to pierwsze wypusty miały ten problem. Z resztą jest gwarka więc można spać spokojnie.

• Upvote 2
Opublikowano
4 minuty temu, caleb59 napisał(a):

Na kolanach wrócisz pan do Nvidii, kwestia czasu. :hihot: 

Bo to raz Radeona miałem? Całe życie psioczenie na Radki, a ja od kuchni zawsze byłem zadowolony. No może nie wtedy jak mi HIS 6850 zaczął huczeć i na gwarę poszedł ale wtedy za 40zł dopłaty wziąłem 6870 od XFX i długo miałem to GPU.

Opublikowano
46 minut temu, Lameismyname napisał(a):

No to jest klasa. Aż się miło podłączało.

Widzę zasilacz MSI może to zbieg okoliczności ale wersja 1000W mi się spaliła 2 tygodnie po podpięciu 9070XT z wykorzystaniem kabla 12v 2x6 od strony zasilacza do 2x8 pin w karcie. MSI dało nówkę sztukę i teraz mam podpięty 2x8pin na zasilaczu do 2x8 pin na karcie tak na wszelki wypadek :E