Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, JacekRTX napisał(a):

Taniej można kupić nowe z gierkami :)

O to właśnie chodzi. Nie dość, że nówka 50-100zł taniej, to jeszcze gierka wleci, za którą się 100-200zł dodatkowo zwróci, a jak ktoś przyfarci to jeszcze jakiś cashback jak w przypadku Twojego zakupu karty Gigabyte.
Dostałeś oprócz gry jeszcze 50 Euro na konto steam z tego co dobrze pamiętam. 

To nie żadna złośliwość wobec kolegi sprzedającego 9070XT ale można sprzedać albo sprzedawać ;) 

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

pomijając że to już roczna karta jakby nie było

wszystko jest kwestią ceny, a wyjściowa nie zachęca, bez żadnej uszczypliwości

dodatkowo crimson desert właśnie, ten tanieć nie będzie, bo nie będzie pirata, DRM

Opublikowano

@miro Tutaj propos DRM może być różnie, ponieważ gość o ksywie "voices38", złamał zabezpieczenie denuvo z gry z 2025r., Doom the dark ages. Gra podobno działa, bez żadnych kombinacji typu, wyłączanie SecureBoot itp. Teraz podobno jest na celowniku, najnowszy resident evil requiem, wiec jak go złamie, to myślę, że crimson desert też. 

Opublikowano
17 minut temu, RaViV napisał(a):

Tutaj propos DRM może być różnie

zgadza się , ale to temat rzeka, od czasu do czasu coś się im uda, ostatnio stare już ac mirage, a takiego np bm wukong do tej pory nie dają rady

ale nie o tym temat.

Opublikowano

Zainstalowałem tą nową wersję amdxcffx64.dll . Niby ta z przecieku to 2.1.0.968, ta nowa 2.2.0.1328 ale pokazuje dalej FSR 4.1.0. 

Nie testowałem jeszcze, ale tak na szybko w Arena Breakout Infinite w menu jakiś obraz jakby mniej szczegółowy, ale muszę to jeszcze sprawdzić.

Opublikowano
3 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Co z tego jak wydajnosc bedzie kiepska, chyba ze zwieksza wydajnosc kosztem jakosci ;)  Jakos nie widze zeby posiadacze Turing/Ampere piali z zachwytu nad nowym DLSS 4.5 :hihot:

Podobno ma być nieco lepiej, czytając wrażenia z testów, owszem  na RDNA2 będzie kiepsko i to taka sztuka dla sztuki czyli coś jak z DLSS 4.5 na Turingach, ale FSR 4.1 na RDNA3 a szczegolnie na 7900XT oraz XTX działa calkiem całkiem.

• Upvote 1
Opublikowano

W tych sterownikach 26.3.1. amdxcffx64.dll  jest w tej samej wersji 2.2.0.1328 co ta udostępniona kilka dni temu, ale wielkość pliku jest inna. Ta poprzednia była jakaś skopana bo miałem dziwne zwiechy gry. Na tych nowych sterach jeszcze nie testowałem. Jak ktoś używa optiscalera to chyba lepiej wykorzystać  plik z tych nowych sterowników. 

Opublikowano (edytowane)

https://github.com/Eliovp/amdmemorytweak/releases/tag/0.1.9.1 w tym sofcie da się to zrobić tylko nie wiem jak w przypadku rdna3 i 4 bo tego nigdy nie sprawdzałem u mnie na rdna2 jeszcze działa i reaguje na zmiany mimo że ostatnia wersja tego softu jest z 2019r, w pozycji Memory Control timing level 0 = domyślne a po przestawieniu na timing level 1 miałeś szybką synchronizację. Dodatkowo można też zmieniać ręcznie każdy timing ale to już grubsza zabawa i testowanie stabilności :P 

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Dokładnie, szybką synchro można jeszcze sobie wbić z palca bo czemu nie ale w ręczną zabawę przy tych timingach i dziesiątki godzin testów nie mają sensu, to nie pamięć ram żeby było warto :) 

• Upvote 1
Opublikowano
11 godzin temu, Send1N napisał(a):

Memory Control timing level 0 = domyślne a po przestawieniu na timing level 1 miałeś szybką synchronizację. Dodatkowo można też zmieniać ręcznie każdy timing ale to już grubsza zabawa i testowanie stabilności :P 

Tylko zwiększając (a raczej zmniejszając) timing powoduje się że obecne nastawy (w tym taktowanie) mogą nie być stabilne. Tam była chyba jeszcze opcja "2".

Testowałem na 6700XT, strata czasu, wychodzi na to samo co podnosząc taktowanie suwakiem :E 

• Upvote 1