Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
24 minuty temu, CrooV napisał(a):

Ja to co update sterów widze spadek fpsów w cs2, wywalać nie wywala ale wydajność jest wyraźnie gorsza :hmm:

Dobrze że tylko widzisz a nie odczuwasz.  Bo z spadek z 400fps na 370fps nie jest odczuwalny ;)

Opublikowano (edytowane)

Chińscy gracze pokazali środkowy palec kartom amd: Nikt nie chce sprzętu AMD. Ceny spadły poniżej sugerowanych w chinach.

Źródło: https://www.telepolis.pl/tech/sprzet/karty-graficzne-amd-radeon-rx-9070-xt-ceny-chiny

Cytat

Sugerowane ceny kart graficznych z rodziny Radeon spadły poniżej kosztu zakupu w kanale dystrybucji. W praktyce oznacza to, że niektórzy sprzedawcy nie czyszczą magazynów z zyskiem, lecz dokładają do transakcji, by odzyskać gotówkę i zmniejszyć zapasy. Dotyczy to zarówno starszej serii Radeon RX 7000, jak nowszej Radeon RX 9000.

Edytowane przez Pawcio
Opublikowano
Godzinę temu, Hard Reset napisał(a):

Dobrze że tylko widzisz a nie odczuwasz.  Bo z spadek z 400fps na 370fps nie jest odczuwalny ;)

Za to z 550 na 450 już tak:hihot:

Nie no akurat dropy są odczuwalne nawet na wysokim klatkarzu.

Opublikowano
53 minuty temu, Pawcio napisał(a):

Chińscy gracze pokazali środkowy palec kartom amd: Nikt nie chce sprzętu AMD. Ceny spadły poniżej sugerowanych w chinach.

Źródło: https://www.telepolis.pl/tech/sprzet/karty-graficzne-amd-radeon-rx-9070-xt-ceny-chiny

Napewno AMD się tym przejęło 🤣 

39 minut temu, CrooV napisał(a):

Za to z 550 na 450 już tak:hihot:

Nie no akurat dropy są odczuwalne nawet na wysokim klatkarzu.

Szczególnie jak nie masz monitora 500hz a dropy wychodzą poza zakres odświeżania  🤣 

Opublikowano
23 minuty temu, Radio Tirana napisał(a):

Radeony są dobre, jak się je kupi za 2000 zł. @LameismynameMoże wam potwierdzić ten fakt. 

No dokładnie. Value jest mega.

5070ti leży na półce i czeka na nowego właściciela.

9 minut temu, sideband napisał(a):

A za darmo to i ocet jest słodki :E

Niech każdy rozsądkiem decyduje jaki sprzęt spełnia jego potrzeby. Kiedyś było takie powiedzenie - "Nie ma złych kart, tylko istnieją te źle wycenione"

• Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, organiser napisał(a):

ma ktoś problemy z najnowszymi driverami do 9070 xt? podczas grania w cs 2 wywala błąd sterownika 

moze jakiś pośredni stan enegretyczny niestabilny.Cs2 i 9000 to raczej w niepełne gpu load albo cpu /ram masz przekrecone

3 godziny temu, CrooV napisał(a):

Ja to co update sterów widze spadek fpsów w cs2, wywalać nie wywala ale wydajność jest wyraźnie gorsza :hmm:

otwarta droga dla tomcug na test narzutu sterownika dx11,dx12,opengl :D

Opublikowano (edytowane)
W dniu 7.05.2026 o 14:21, Send1N napisał(a):

A jak tam nadpisywanie ustawień cpu względem biosu przy aktywnym procesie ryzenMasterSDK? :E takie info mnie interesuje a nie tam jakieś 300 pkt xD nadal cię to męczy? 

Oczywiście. Każdy pier..... update sterownika to wyłącznie procesu ryzenmaster.sdk. Nie do pomyślenia w tak nowoczesnym sprzęcie.

Za to mogę się pochwalić, że zacieśniłem nieco timingi na ramach. Mam kingstony fury beat A-DIE 6000 MHz, cl30. Na moim 7900x nie udało się wyciągnąć więcej, ale pobawiłem się napięciami i secondary timingami i nie dość, że komputer stabilny jak żyleta, to działa szybciej. W grach ogromna różnica.

Co mnie zmartwiło, to komputer się restartował podczas gry (nawet w menu), ewidentnie z GPU. Już drugi raz mi się tak stało i czasami robił się szary ekran ze wszystkim działającym w tle.

Jedyne co pomógło to wyciągnięcie i poprawienie karty graficznej tak, żeby była równo po dokręceniu śrubek i przełożyłenie kabli 6 pionowych zasilających na odwrót. Problem znika i 0 crashy po wielogodzinnym graniu.

Dzisiaj wygląda to jak śmiech na sali, a za 5 lat będą realną konkurencją:

https://ithardware.pl/aktualnosci/chiny_niezaleznosc_technologia_nowe_cpu_gpu_loongson_data_premiery-50867.html

O ile globaliści nie zmuszą nas w 100% do kupowania mocy obliczeniowej z data center na abonament.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano
16 godzin temu, Radio Tirana napisał(a):

Radeony są dobre, jak się je kupi za 2000 zł. @LameismynameMoże wam potwierdzić ten fakt. 

Patrząc na wydajność w Forza Horizon 6 to mnie tylko utwierdza w przekonaniu że RX9070 za 2250zł to był najlepszy wybór. 

RTX5070 12GB już widzę że wymięka w 4K z RT nawet z DLSS :E Jakby miał 16GB to by była inna rozmowa.

• Upvote 1
Opublikowano
18 godzin temu, Radio Tirana napisał(a):

Nie ma złych produktów, tylko ewentualnie źle wycenione. 

Nvidia pluje ludziom w twarz a ci udają że deszcz pada, kupując produkty w tych cenach.  ;D

Opublikowano
11 minut temu, Paw79 napisał(a):

https://ithardware.pl/aktualnosci/nowe_sterowniki_amd_karty_radeon_alarm-50921.html

Zaczynam podejrzewać że sterowniki dla Nvidii i dla AMD pisze jeden i ten sam gościu/gościuwa/model AI. %-)

"Najnowsze sterowniki AMD Adrenalin 26.5.1 wywołały spore zamieszanie wśród użytkowników kart Radeon" 

Myślę że 99.9999% ludzi nawet nie zauważa czy karta dziala z zero rpm . Lol .Ja nie zauważyłem :boink: