Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Art385 napisał(a):

Widzę zasilacz MSI może to zbieg okoliczności ale wersja 1000W mi się spaliła 2 tygodnie po podpięciu 9070XT z wykorzystaniem kabla 12v 2x6 od strony zasilacza do 2x8 pin w karcie. MSI dało nówkę sztukę i teraz mam podpięty 2x8pin na zasilaczu do 2x8 pin na karcie tak na wszelki wypadek :E

Użyłem zwykłych kabli 8pin. Te zabawkowe wtyczki 12V-2x6 to chyba tylko są po to aby kabelki były cienkie i fajnie to w budzie wyglądało.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, caleb59 napisał(a):

Na kolanach wrócisz pan do Nvidii, kwestia czasu. :hihot: 

Też to 3 lata temu czytałem :hihot:

40 minut temu, Art385 napisał(a):

Widzę zasilacz MSI może to zbieg okoliczności ale wersja 1000W mi się spaliła 2 tygodnie po podpięciu 9070XT z wykorzystaniem kabla 12v 2x6 od strony zasilacza do 2x8 pin w karcie. MSI dało nówkę sztukę i teraz mam podpięty 2x8pin na zasilaczu do 2x8 pin na karcie tak na wszelki wypadek :E

U mnie na tym kablu karta nie była do końca stabilna i czasem lubiło wywalić gry na pulpit z info o przekroczeniu czasu sterownika. Po podłączeniu 2x8 do 2x8 nigdy się to nie powtórzyło.

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano

Śmiechem żartem ale śmiem twierdzić, że obecnie to Nvidia ma więcej problemów ze sterownikami i działaniem niż AMD. Sam rozkminiałem przez moment 9700XT ale te 3x 8 pin mnie niszczy bo robi się z tego mega gruba wiązka kabli w budzie i nie ma co z tym za bardzo zrobić.

Pewnym rozwiązaniem jest Sapphire Pulse, który ma 2x8 pin klasycznie ale zastanawia mnie czy nie idą za tym jakieś ukryte kompromisy skoro wszyscy robią 3x 8pin, a Sapphire kombinuje z 2x 8 pin w modelu Pulse.

• Like 1
Opublikowano
46 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Też to 3 lata temu czytałem :hihot:

U mnie na tym kablu karta nie była do końca stabilna i czasem lubiło wywalić gry na pulpit z info o przekroczeniu czasu sterownika. Po podłączeniu 2x8 do 2x8 nigdy się to nie powtórzyło.

Ja planowałem każde 8 pin w GPU dać oddzielnym kablem czyli 2 kable z zasilacza 8 pin do 2x8pin i jeden 12V-2v6 do 8 pin ale w końcu użyłem tylko 2 kabli 8pin i w jednym skorzystałem z podwójnej wtyczki. Karta i tak na UV więc bez przesady.

@caleb59 Sam myślałem o pulse ale wyszło inaczej. Pamiętajmy, że 9070XT ma TDP 304W, to takie 2x8pin na dobrym zasilaczu to i tak jest z mega zapasem.

Opublikowano
3 minuty temu, caleb59 napisał(a):

To po co te karakany producenckie pakują 3x 8pin do 9700XT w większości przypadków?

Lepiej w tą stronę jak zieloni z 12V-2x6 na ok. 600W. Wedle specyfikcji 8pin to 150W, a w przyzwoitych zasilaczach nawet 2x tyle mogłoby znieść przez grube kable.

Wystarczyłoby na termowizji popatrzeć na temperaturę kabli aby utwierdzić się, że jest spoko.

Opublikowano
12 minut temu, caleb59 napisał(a):

To po co te karakany producenckie pakują 3x 8pin do 9700XT w większości przypadków?

Kapkę ponad 360W ma ten giguś przy max ustawieniu PL tak szybko zerknąłem w neta.

Opublikowano
12 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Bo to raz Radeona miałem? Całe życie psioczenie na Radki, a ja od kuchni zawsze byłem zadowolony. No może nie wtedy jak mi HIS 6850 zaczął huczeć i na gwarę poszedł ale wtedy za 40zł dopłaty wziąłem 6870 od XFX i długo miałem to GPU.

Sprawdź metro 2033 z SSAAx4

Opublikowano
7 godzin temu, ShaDow_Pro napisał(a):

@Lameismyname Jak kwestia hałasu, rpm i temperatur? 

Wiesz co, lece na biosie silent i UV -70mV, PL -30, 2710MHz mem. Pomimo chłodnicy na froncie obudowy, która jak wiadomo sprawia ze GPU są cieplejsze co już poczułem w 5070ti, to wczoraj przy sesji Pragmata miałem ok. 1200 RPM. 

Zbadam dokładniej ale czas mam ostatnio ciasny.

7 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

Coś się zaniedbuje...o poprzednich gpu osobne tematy zakładał a teraz cisza :hihot:

Czasu ostatnio brak. Patrz na sygnę - większość sprzętu Genesis wygrałem w plebiscycie ITHardware Select 2026, a jeszcze się do niego nie "odniosłem" po lamowemu ;) Będzie chwila to wszystko się ogarnie.

• Upvote 1
Opublikowano
19 godzin temu, caleb59 napisał(a):

Bo ludzie lubią wincyj. Przy 9070XT jest totalnie zbędne. Te najmocniejsze po rozszerzeniu PL mają chyba 370W moja ma 334 :E Jak myślisz ile zegara ugrasz w tym budżecie z dodatkową wtyczką? Zapewne bardzo zbliżone wartości do tego co widzę między 304W a 334W czyli psi wuj w porywach z 30 MHz.
No ale na koniec co kto lubi. Jeden lubi PL pociągnąć w górę. Ja po XTX kląłem na wyższy PL bo suwakiem nie mogłem zjechać zbyt nisko z poborem. Natomiast na 9070XT suwak w lewika na maxa i mam chyba 224W czy coś koło. Co prawda RDNA4 zachowuje się trochę inaczej niż RDNA3 przy grzebaniu przy zegarkach ale w dalszym ciągu kontrola GPU za pomocą suwaczka od PL jest najwygodniejsza i bezstresowa.  

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, Art385 napisał(a):

Natomiast na 9070XT suwak w lewika na maxa i mam chyba 224W czy coś koło.

Jeżeli przy PL +10% masz 334W, to znaczy, że bazowo jest 304W i 212W przy maksymalnym obcięciu power limitu. 

RDNA 4 jako architektura kończy się w okolicy 250W. Powyżej tego pułapu cała para idzie w gwizdek. 

• Upvote 1
Opublikowano
4 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

@Lameismynamea już myślałem że jesteś uber fanbojem genesis :hihot:

Tak, jestem fanboyem do tego stopnia, że mam nawet skarpetki od nich xD

20260514_122051.thumb.jpg.c46f553b296655d2818e393eee44ead9.jpg

A tak szczerze, to nie od dzisiaj twierdzę, że jaj da się kupić coś konkurencyjnego jakościowo i cenowo polskich marek, powinno się tak robić priorytetowo. Trzeba wspierać polską przedsiębiorczość - gdyby każdy wychodził z podobnego założenia, to lepiej byłoby w naszym kraju.

Z całej sygny za swoje kupiłem budę (bo ładna, niedroga i pasuje do reszty), chłodzenie wodne (bo wyhaczyłem promkę przez co finalnie wyjdzie mnie 99zł, przy okazji jest ładne i pasuje do reszty) oraz fotel (wygrany w plebiscycie poszedł do kompa w salonie, a ten kupiłem dużo wcześniej i sugerowałem się, że wygrał w plebiscycie w 2024 albo 2025 - jestem z niego mega zadowolony)