galakty 3 305 Opublikowano 15 Listopada Opublikowano 15 Listopada 11 godzin temu, Pentium D napisał(a): No chodzi, tylko że to nie pokazuje realnej wydajności komuś kto gra w normalnych ustawieniach w gry. No to nie oglądaj, HU robiło testy jakie Cię interesują, masz screena 1
Pentium D 1 158 Opublikowano 15 Listopada Opublikowano 15 Listopada @Grolshek Grzał się na stock. Po pierwszym biegu miał już ponad 81°C i wentylatory ponad 1500 rpm. 1
Pentium D 1 158 Opublikowano 15 Listopada Opublikowano 15 Listopada Godzinę temu, Grolshek napisał(a): Dzięki za szybkie info. Przy 7700 to się chociaż pobawiłem a tu: -20 Curve, pamięci zestaw od Tomcuga z testów, ustawienie wentylatorów gotowiec przetestowany na 7700 88W PPT i to cała zabawa. To już na 8400f bawiłem się lepiej Nawet +200 MHz nie działa bo blokada na 50.5x jest. 9800X3D jest jakby bliżej :} No fakt. Przynajmniej w grach powinien dawać trochę więcej fps biorąc przy tym mniej Watów. Wstępnie w BF6 jest tylko 12% klatek więcej za 20 - 30W mniej, ale to różne mapy mierzone więc na tych które zmierzyłem na 7700 może wyjdzie większy % w fpsach. Na 7700 to ja już nawet PBO nie miałem włączonego po wrześniowym cofnięciu biosu, ale raczej dużo by to nie zmieniło.
Pentium D 1 158 Opublikowano 16 Listopada Opublikowano 16 Listopada (edytowane) Dałem testowo CO -40. Myślałem, że przy takiej krzywej to już do systemu nie wejdzie a tu o Z tego co widziałem to są przypadki, że u niektórych da się zejść do -50. Wywalił się. Teraz od 2h na -35. Edytowane 16 Listopada przez Pentium D
Grolshek 516 Opublikowano 16 Listopada Opublikowano 16 Listopada 10 godzin temu, Pentium D napisał(a): Dałem testowo CO -40. Myślałem, że przy takiej krzywej to już do systemu nie wejdzie a tu o Z tego co widziałem to są przypadki, że u niektórych da się zejść do -50. Wywalił się. Teraz od 2h na -35. Ja mam dla odmiany -15 i taki wynik: Ale za to bawię się krzywą wentylatorów, tak chłodnego procka to chyba nie miałem jeszcze
Send1N 4 153 Opublikowano 17 Listopada Opublikowano 17 Listopada (edytowane) W dniu 16.11.2025 o 01:29, Pentium D napisał(a): Dałem testowo CO -40. Myślałem, że przy takiej krzywej to już do systemu nie wejdzie a tu o Ostatnio na pv jeden gościu pisał że nie ma już pomysłów co się dzieje bo go wywala z gier do pulpitu a wszystkie testy stabilności w benchmarkach i syntetykach przechodzi pierwsze co to zapytałem czy było robione jakieś UV no i powysyłał screeny jak na 7800x3d ma ustawione per core wartości między -40 a -50 i wszystko było jasne po czym stabilność skończyła się na -20 allcore stała się magia bo gry nie wywalają... także wejście do windy i zaliczanie testów na agresywnym ujemnym offsecie gdzie procek jest dociśniętym "stałym" 100% obciążeniem przy zabawie z CO nic nie powie co innego przy ustawieniu sztywnego zegara na sztywnym vcore, wtedy sobie można tak testować. Edytowane 17 Listopada przez Send1N 1 1
Phoenix. 4 711 Opublikowano 17 Listopada Opublikowano 17 Listopada (edytowane) W dniu 16.11.2025 o 12:19, Grolshek napisał(a): tak chłodnego procka to chyba nie miałem jeszcze 78st przy takim poborze to napewno chlodny procek Chlodne to sa zen5 gdzie przy wiekszy sporo poborze mam 60st na przelocie cb23 Edytowane 17 Listopada przez Phoenix. 1
MarcoSimone 665 Opublikowano 17 Listopada Opublikowano 17 Listopada @Phoenix. inna kwestia, że masz mutanta a nie procek. Ma niski VID to i 60C w CB23 1
Grolshek 516 Opublikowano 17 Listopada Opublikowano 17 Listopada (edytowane) 36 minut temu, Phoenix. napisał(a): 78st przy takim poborze to napewno chlodny procek Chloedne to sa zen5 gdzie przy wiekszy sporo poborze mam 60st na przelcoie cb23 Przy moim 7700 to on mi dosłownie robi za klimatyzację w pokoju. Spróbuj proszę pisać nieco wolniej bo "Chloedne" i"przelcoie" słabo sie czyta Edytowane 17 Listopada przez Grolshek 1
Pentium D 1 158 Opublikowano 17 Listopada Opublikowano 17 Listopada @Send1N przecież to nie mój pierwszy ryzen i takie rzeczy wiem. 1
Pentium D 1 158 Opublikowano 19 Listopada Opublikowano 19 Listopada Co te temperatury Serio, chyba wsadzę Gammaxx 300 na test. Dawał radę trzymać poniżej 808C 95W i5-13400 i to na 900 rpm wentylatora a tu navis na dwóch wentylach średnio 1300 rpm i proc poniżej 80W i się gotuje.
Send1N 4 153 Opublikowano 19 Listopada Opublikowano 19 Listopada (edytowane) Znajomy nawet na ALF II 360 miał wysokie temperatury na 7800x3d, nie widzę aby ci się "gotował" 85c przy fullload to normalne temp, 1 chiplet z 8 rdzeniami + wysokie taktowanie i warstwa 3DV nad rdzeniami robią swoje mimo małego poboru mocy. Edytowane 19 Listopada przez Send1N 1
galakty 3 305 Opublikowano 19 Listopada Opublikowano 19 Listopada 85 stopni to ja na 5800x3d przy CB23 nie miałem Chłodzenie powietrzem 1
Send1N 4 153 Opublikowano 19 Listopada Opublikowano 19 Listopada Na stock 5800x3d to na aio 280 z pompą na full obrotach podbija u mnie do 90c w cbr23 po "-30" jest od razu ponad 10 stopni mniej i to jest normalne zachowanie z 7800x3d jest jeszcze gorzej, dopiero ZEN5 x3d mają poprawiony transfer ciepła 1
galakty 3 305 Opublikowano 19 Listopada Opublikowano 19 Listopada Nie no o stock nie ma sensu rozmawiać, Ryzeny trzeba chociaż na te -20CO dać. 1
Grolshek 516 Opublikowano 19 Listopada Opublikowano 19 Listopada (edytowane) 1 minutę temu, galakty napisał(a): Nie no o stock nie ma sensu rozmawiać, Ryzeny trzeba chociaż na te -20CO dać. Mój nie działa na -20. Płyty różnie wyjściowe napięcia podają. Edytowane 19 Listopada przez Grolshek
j4z 936 Opublikowano 19 Listopada Opublikowano 19 Listopada Ostatnio wyłączyłem CO i zapomniałem o tym. Się przestraszyłem, kiedy odpalając Tekken 8 procek się podgrzał do 95st. 1
Send1N 4 153 Opublikowano 19 Listopada Opublikowano 19 Listopada 5 minut temu, Grolshek napisał(a): Mój nie działa na -20. Płyty różnie wyjściowe napięcia podają. Nawet wersje biosu na tej samej płycie potrafią dać minimalne różnice, ja przykładowo na dwóch poprzednich biosach do -30 mogłem jeszcze poluzować LLC na 6 (ze stockowego 4) aby napięcie było jeszcze niższe, na najnowszym ostatnie stabilne to 5 na 6 się wywala 1
galakty 3 305 Opublikowano 19 Listopada Opublikowano 19 Listopada 8 minut temu, j4z napisał(a): Ostatnio wyłączyłem CO i zapomniałem o tym. Się przestraszyłem, kiedy odpalając Tekken 8 procek się podgrzał do 95st. Najgorzej jak kompilacja shaderów wjedzie... To ciśnie gorzej od CB23 2 1 2
wamak 332 Opublikowano 19 Listopada Autor Opublikowano 19 Listopada Ryzen 7700 w Cinebench na powietrzu osiąga 67 stopni, z kolei w trakcie gry (CP2077) już dochodzi do 80 stopni. Tłumaczę to sobie tym, że ciepło z karty graficznej leci na wieżyczkę i stąd w grze więcej stopni, niż w CB R23. 1
Pentium D 1 158 Opublikowano 19 Listopada Opublikowano 19 Listopada 3 godziny temu, Send1N napisał(a): Znajomy nawet na ALF II 360 miał wysokie temperatury na 7800x3d, nie widzę aby ci się "gotował" 85c przy fullload to normalne temp, 1 chiplet z 8 rdzeniami + wysokie taktowanie i warstwa 3DV nad rdzeniami robią swoje mimo małego poboru mocy. To tylko bf6 po około 2 godzinach. 2 godziny temu, galakty napisał(a): 85 stopni to ja na 5800x3d przy CB23 nie miałem Chłodzenie powietrzem No jak ci GPU budy nie podgrzewa to nic nadzwyczajnego. 2 godziny temu, Grolshek napisał(a): Mój nie działa na -20. Płyty różnie wyjściowe napięcia podają. Dokładnie. Ja nawet nie wiem ile mam wyjściowego, ale CO to teraz -30. Na -40 komp się resetował po jakimś czasie a na -35 karta w przeglądarce potrafiła dać "kurzą twarz". Dzisiaj 12 godzin komp chodził i nic dziwnego nie było.
Send1N 4 153 Opublikowano 19 Listopada Opublikowano 19 Listopada BF dobrze ciśnie procka nie raz miałem u siebie całkiem zbliżone temperatury na kilku prockach jak w cinebenchu np w BF5 na mapce operacja podziemie przy 64 graczach, w grze robiącej mielonkę z cpu z podgrzewaniem od spodu przez kartę wcale nie musi być dużo mniej jak wtedy gdy sam procesor jest obciążony stale na 100% gdy nic innego nie podgrzewa radiatora/chłodnicy.
Alek_M 233 Opublikowano 19 Listopada Opublikowano 19 Listopada Przymierzam się do zakupu 7800x3d i tak czytam o tych temperaturach i loterii krzemu z CO. Czy najnowsze rewizje procków, czyli te bez dodatkowych kondensatorów, które miały starsze rewizje też mają problemy z wysokimi temperaturami i słabą podatnością na UV?
tomn2o 18 Opublikowano 19 Listopada Opublikowano 19 Listopada @Alek_M Ja mam tą "nowszą" wersję 7800x3d. Zdziwiłem się, jak przyszła:-) Nie wiedziałem, że takie istnieją. Kupiłem około dwa miesiące temu. W grach chodzi stabilnie z CO na -30, w testach w programach 2 i 4 rdzeń (te wydajniejsze rdzenie) musiałem ustawić na niższe CO -25. Miałem około 2 lata temu starszą wersję i tamta chodziła w grach na -30. W programach nie testowałem. Czyli podobnie. Na nowej wersji mam Arctica LF3 240, w CBR23 dobija do 82-83 stopni przy niskich obrotach wentylatorów (pompa 1800rpm, chłodnica 1000rpm). Na wysokich obrotach pompy (2800) i rpm wentylatorów na chłodnicy (1500) około 80 stopni, wiec niewiele mniej, a jest sporo głośniej. W grach (celuję w 165hz, dlss performance mi nie straszny i ustawienia średnie:-) temperatury 65-70 stopni, na nisko ustawionych wentylatorach. Starą wersję miałem na na Fortisie 5, więc temperatury ciężko porównać (85 stopni było częstym zjawiskiem). Także podejrzewam, że różnicy dużej nie ma, po prostu zależy na co trafisz w loterii krzemowej. 2
Rekomendowane odpowiedzi