Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Winter napisał(a):

Tyle, że u ruskich jest ona również rekordowa.

Wiem. Nigdzie nie napisałem, że nie jest. 

Ale to nie ruscy do nas przyjeżdżają w dużych ilościach.

• Like 1
  • Odpowiedzi 5,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, crush napisał(a):

Ale w czym tkwi problem? Jak ktoś jest debil to niech cierpi.

Ty zobaczysz takiego posta, zrobisz - 🤨 i tyle.

Ruscy pompują, że na Ukrainie jest wysoka w Europie liczba chorych na HIV... Tyle, że to jest fakt - mają z tym problem.

I teraz jak o tym wspomnę to powielam ruską propagandę, czy nie?

Wrzuciłem parę linków, przeczytaj, dowiesz się jak rozpoznać propagandę. 
Przecież w przypadku voltq wiadomo, że szerzy on propagandę. Regularnie wypomina dyktaturę, reżim kijowski itp, chwali rosję, putina, krytykuje sam sens obrony ukrainy itp. Ty to zestawiasz ze stwierdzeniem faktu? Litości. 

W ogóle w czym tkwi problem? Jak ktoś nie jest debil, to wyłapie z kontekstu co propagandą jest a co nie. 

https://www.gov.pl/web/rcb/disinfo-radar

image.thumb.png.60a3e155dbed7c453d416557d8e91978.png

image.thumb.png.6b336909e2cf9342dc7f0713d65f3e04.png

Tam jest tego więcej, Voltq idealnie realizował wiele linii perswazji. Czy jest tylko trolem czy ruskim agentem, nie wiem, obstawiam to pierwsze. Niemniej takie coś trzeba tępić, bo to jest po prostu szkodliwe. 

https://nask.pl/aktualnosci/jak-dezinformacja-ksztaltuje-nasze-postrzeganie-ukrainy

Cytat

W czasie trzech lat pełnoskalowego konfliktu, eksperci NASK analizują treści dezinformacyjne. To, co się w nich pojawia, ma na celu podważenie wiarygodności ukraińskiego państwa, delegitymizację jego działań oraz wstrzymanie pomocy udzielanej przez Zachód. Za większością tych przekazów stoją rosyjskie grupy dezinformacyjne, które wykorzystują nowoczesne narzędzia propagandy, aby kreować alternatywną wersję wydarzeń, manipulować opinią publiczną i podsycać nastroje nieufności wobec sojuszników Ukrainy. Ich działania wpisują się w szerszą strategię polityczną, której celem jest destabilizacja regionu oraz osłabienie instytucji demokratycznych.  

Jak widzisz problem propagandy jest prawdziwy, więc nie wiem co chciałeś pokazać swoim wpisem o HIV poza tym, że nie rozumiesz czym jest i jak działa propaganda. 

Cytat

Teza: migranci z Ukrainy popełniają w Polsce liczne przestępstwa – Łatwość budowy takiego przekonania wynika z kilku czynników – masowy napływ Ukraińców do Polski po 2014 roku, a zwłaszcza po rozpoczęciu wojny w 2022, sprawia, że część społeczeństwa postrzega ich jako „obcych” i łatwo kojarzy z negatywnymi zjawiskami, w tym z przestępczością. Nie sposób również nie zauważyć, że przestępstwa popełniane przez migrantów z Ukrainy są często szerzej komentowane w mediach społecznościowych, niż te popełniane przez obywateli Polski. W ciągu ostatnich lat Polska odnotowała znaczący wzrost liczby migrantów, szczególnie z Ukrainy i Białorusi. Oficjalne dane (Komenda Główna Policji, GUS, Eurostat) pokazują jednak, że przestępczość maleje mimo rosnącej liczby migrantów. Dane te wskazują, że przybycie cudzoziemców nie wpływa negatywnie na bezpieczeństwo publiczne. 

Cytat

Teza: Ukraińcy dostają wyższe świadczenia socjalne niż Polacy. Ukraińcy żyją na koszt Polaków. 

Cytat

Teza: Migranci z Ukrainy stoją krócej w kolejkach do lekarzy 

To wszystko to brednie powtarzane przez voltq, ot wolność słowa :D Z tego, że, powtórzę 

Cytat

Ich działania wpisują się w szerszą strategię polityczną, której celem jest destabilizacja regionu oraz osłabienie instytucji demokratycznych.

moderacja tutaj nic sobie nie robi :D   

To też jest ciekawe - https://www.pism.pl/publications/breaking-down-russian-and-chinese-disinformation-and-propaganda-about-the-war-in-ukraine

Przeczytaj sobie @crush, ułatwi Ci to rozpoznawanie propagandy. 

Edytowane przez Henryk Nowak
  • Like 1
  • Confused 1
  • Upvote 5
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Czy jest tylko trolem czy ruskim agentem

A wiesz co jest najbardziej prawdopodobne? Że po prostu jest gópi.

Nic nie da lepszego efektu niż ośmieszanie idiotycznych tez.

6 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Jak widzisz problem propagandy jest prawdziwy, więc nie wiem co chciałeś pokazać swoim wpisem o HIV poza tym, że nie rozumiesz czym jest i jak działa propaganda. 

To, że definicja propagandy jest niezwykle szeroka. I często kończy się tym, że jakakolwiek krytyka Ukrainy czy Ukraińców to powielanie propagandy.

7 minut temu, Winter napisał(a):

Przecież nikt ci nie każe pukać Ukrainek.

No problem tkwi w tym, że HIV się nie pyta o twoją narodowość tylko przechodzi z osoby na osobę.

Edytowane przez crush
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, crush napisał(a):

A wiesz co jest najbardziej prawdopodobne? Że po prostu jest gópi.

Nic nie da lepszego efektu niż ośmieszanie idiotycznych tez.

No problem tkwi w tym, że HIV się nie pyta o twoją narodowość tylko przechodzi z osoby na osobę.

Litości. Ile można ośmieszać jego tezy? To jest jak walka z wiatrakami. Dlatego dodałem go do ignorowanych. No i dla mnie troll w tym przypadku jest ekwiwalentem słowa "głupi". 

Cytat

To, że definicja propagandy jest niezwykle szeroka. I często kończy się tym, że jakakolwiek krytyka Ukrainy czy Ukraińców to powielanie propagandy.

Krytyka i propaganda to dwie różne rzeczy, jak ktoś tego nie rozumie to jest gópi

https://pism.pl/publications/russia-intensifies-disinformation-offensive-against-ukraine

Jak widać dzbany mają skąd brać ruskie brednie, które później taki voltq wesoło szerzy tutaj na forum. 

Cytat

At the beginning of this year, Germany identified more than 50,000 inauthentic accounts managed by computer algorithms (bots) publishing thousands of messages a day containing themes consistent with the Russian message. 

Cytat

France has identified a network of more than 190 websites spreading Russian propaganda in France, Germany, and Poland. As part of what is known as Operation Doppelgänger, anti-Ukrainian content is spread via fake accounts impersonating other individuals and institutions. In order to increase the strength of their message, they are promoted by means of advertisements on social networks. 

• Confused 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

Nie - @Henryk Nowak po prostu kłamiesz - również mnie dodałeś do ignorów + w pierwszej wersji wpisałeś w stopce obraźliwe słowa o co nawet pytałem moderację, która kazała ci to zmienić! A dodałeś nie za żadną propagandę bo wklejałem np wywiady z wojskowymi z Ukrainy(!) czy Polski publikowane w mainstremowych źródłach (żadne tam jakieś powiązane z konfą itp) Dodałeś tylko dlatego, że bezkrytycznie nie podchodziłem do niektórych działań Ukraińskiego rządu!

Można oczywiście sobie wyidealizować Ukraińców i co by się nie działo zawsze stać przy nich. Natomiast ja uważam, że dla dobra ich samych, a także debaty publicznej można skrytykować to co się uważa za potrzebne do krytykowania. Twoja stopka: przy moim nicku: propaganda stop jest po prostu niesprawiedliwa i głupia. Nawet w czasie IIWŚ wśród publicystów i wojskowych były różne debaty na temat działań polskiego rządu na emigracji czy AK, a co dopiero w sytuacji gdzie Polska nie jest stroną tej wojny (na szczęście!).

A co najciekawsze bijesz się tu gdzie tak naprawdę nie trzeba się o nic bić bo 99% ludzi z tego forum jest całym sercem za Ukrainą!

Szukasz propagandy? Chcesz z nią walczyć? Polecam iść się bić na:

-off top na forum bukmacherksim

- off top na dowolnym forum sportowym

- FB i kontach powiązanych z braunem i mentzenem

- materiałach na YT z środowisk konfy

Tam możesz się wykazać. Ale lepiej ci tu bo masz grono wzajemnej adoracji gdzie jakikolwiek sensowny, realny argument jest z miejsca nazywany "onucą" i masz z miejsca lajki... Dlatego nie bądź hipokrytą bo z niczym nie walczysz tylko się dowartościowujesz jak to możesz jechać po innych i jakie za to dostajesz nagrody! Brakuje ci odwagi żeby jednemu stanąć wobec wszystkich w ww miejscach? A to by miało większy sens żeby właśnie takim ludziom napisać, żeby nie ulegali ruskiej propagandzie.

Mnie z jednego z takich miejsc wyrzucono po 10 latach wiesz za co? Właśnie za to, że na początku wojny stanąłem po stronie Ukrainy... Byłem jeden przeciwko wszystkim łącznie z moderacją! Dostałem perm bana! A teraz śmiesz mnie nazywać onucą! Bardzo niesprawiedliwe!

Niestety takie podejście absolutnie nie ma nic wspólnego z rzeczywistą i realną dyskusją!

Edytowane przez hubio
  • Like 1
Opublikowano
14 godzin temu, Henryk Nowak napisał(a):

Litości. Ile można ośmieszać jego tezy? To jest jak walka z wiatrakami. Dlatego dodałem go do ignorowanych.

No i dlatego też kacapy powoli zdobywają teren w tej "wojnie " bo oni się nie poddają 

W Polsce narastają antyukraińskie nastroje – alarmuje BBC. W rozmowie z portalem ukraińscy uchodźcy mówią o coraz większej wrogości wobec nich. Jak zauważono, zbliżające się wybory prezydenckie pogłębiają problem.

https://www.o2.pl/informacje/wracajcie-na-ukraine-bbc-pisze-o-antyukrainskich-nastrojach-w-polsce-7156612321028608a

Niestety m.in po takich informacjach będzie coraz więcej ludzi niechętnych Ukrainie i ruska propaganda będzie miała łatwiej zdobywać kolejne % 

Rosyjski wywiad zlecił podpalenie. Opublikowano zdjęcia Ukraińców

https://wiadomosci.wp.pl/pozar-na-marywilskiej-44-rosyjski-wywiad-zaangazowany-w-podpalenie-7156556183808544a

Opublikowano
1 minutę temu, drex1 napisał(a):

No i dlatego też kacapy powoli zdobywają teren w tej "wojnie " bo oni się nie poddają 

W Polsce narastają antyukraińskie nastroje – alarmuje BBC. W rozmowie z portalem ukraińscy uchodźcy mówią o coraz większej wrogości wobec nich. Jak zauważono, zbliżające się wybory prezydenckie pogłębiają problem.

https://www.o2.pl/informacje/wracajcie-na-ukraine-bbc-pisze-o-antyukrainskich-nastrojach-w-polsce-7156612321028608a

Niestety m.in po takich informacjach będzie coraz więcej ludzi niechętnych Ukrainie i ruska propaganda będzie miała łatwiej zdobywać kolejne % 

Rosyjski wywiad zlecił podpalenie. Opublikowano zdjęcia Ukraińców

https://wiadomosci.wp.pl/pozar-na-marywilskiej-44-rosyjski-wywiad-zaangazowany-w-podpalenie-7156556183808544a

Ale tak szczerze... Czy tak trudno się dziwić tym nastrojom anty-ukraińskim? Wystarczy krótki spacerek chociażby w centrum Warszawy, na przykład okolice Fabryki Norblina. Same grube fury za setki tysięcy złotych i więcej, z czego miażdżąca większość nie jest na polskich blachach. To bije po oczach i to mocno.  A to tylko jeden z wielu narastających problemów, bo już pomijam inne kwestie. Wiadomo, biedni nie uciekali bo nie mieli czym, z czym i za co, ale faktem jest faktem - sytuacja nie wygląda zbyt kolorowo.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, drex1 napisał(a):

No i dlatego też kacapy powoli zdobywają teren w tej "wojnie " bo oni się nie poddają  (.. )

Mi chodziło o to, że nie ma sensu cały czas ośmieszać ruskich troli na forum kiedy można ich banować. 

Odkłamywaniem propagandy na szerszą skalę powinna zająć się telewizja. Niestety teraz jest to niemożliwe, bo podczas debat nawet Trzaskowski walił w Ukraińców. Oczywiście robi to dla głosów mając w poważaniu jakie to jest szkodliwe. 

15 minut temu, Vaiet napisał(a):

Ale tak szczerze... Czy tak trudno się dziwić tym nastrojom anty-ukraińskim? Wystarczy krótki spacerek chociażby w centrum Warszawy, na przykład okolice Fabryki Norblina. Same grube fury za setki tysięcy złotych i więcej, z czego miażdżąca większość nie jest na polskich blachach. To bije po oczach i to mocno.  A to tylko jeden z wielu narastających problemów, bo już pomijam inne kwestie. Wiadomo, biedni nie uciekali bo nie mieli czym, z czym i za co, ale faktem jest faktem - sytuacja nie wygląda zbyt kolorowo.

Wadzi Ci to, że stać ich na drogie auta?

Poza tym biedni też uciekli. U mnie w pracy prawie cały personel sprzątający składa się z Ukrainek, w biedrze obok mnie na kasie siedzą same Ukrainki, kebsa w donerze koło mnie sprzedają Ukrainki itp. Uciekli ludzie, zarówno biedni jak i bogaci ale na pewno więcej biednych, bo takich jest wszędzie po prostu więcej. 

Ja mimo wszystko dziwię się nastrojom antyukrainskim. Mamy straszne braki lekarzy, kierowców, magazynierów, salowych I pracowników produkcji (3 zmiany, minimalna krajowa) i dzięki Ukraińcom te braki są mniejsze. 

Mój wujek pracuje w MPK, mówił że na busach jeżdżą sami Ukraińcy i Azjaci. Sąsiadka jest pielęgniarką, mówi, że prawie wszystkie salowe są z Ukrainy i Białorusi, dostawy z Castoramy czy ubera realizują Ukraińcy, Białorusini czy Gruzini, coraz więcej osób mi mowi, że byli u lekarza i trafili na Ukrainca. Sam ostatnio byłem u dentysty z Ukrainy. Polacy nie chcą wykonywać nisko płatnej pracy do której idzie większość Ukraińców, lekarzy było coraz mniej, więc ja się cieszę, że dzięki Ukraińcom brakuje mniej pracowników. 

• Confused 2
  • Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

Wadzi Ci to, że stać ich na drogie auta?

Poza tym biedni też uciekli. U mnie w pracy prawie cały personel sprzątający składa się z Ukrainek, w biedrze obok mnie na kasie siedzą same Ukrainki, kebsa w donerze koło mnie sprzedają Ukrainki itp. Uciekli ludzie, zarówno biedni jak i bogaci ale na pewno więcej biednych, bo takich jest wszędzie po prostu więcej. 

Drogich aut typu Lambo Huracan Sterrato, Ferrari SF90, Porsche 911 Turbo S czy 911 GT3 to mam na pęczki. Siedzę w zasadzie na garażu, w którym takie i inne tego typu bryki już się nie mieszczą, więc zwisa mi to i powiewa. Po prostu widzę i słyszę, co się dzieje od ludzi, którzy ścierają się z tym elementem na porządku dziennym. Arogancja, panoszenie się, zachowywanie się jakby byli lepsi i traktowanie nas Polaków z góry... Słowacy bodaj radzą sobie z tym w prosty sposób - zrywają przednie blachy, bo to oznacza wycieczkę na Ukrainę i zazwyczaj jest to wycieczka w jedną stronę.

Ci normalni, prości ludzie są po prostu... normalni. Żyją, pracują, nawet jakoś się asymilują. Ja rozumiem, że sytuacja jest trudna, może wręcz tragiczna, ale w ogólnym społecznym przeświadczeniu zaczyna się powoli kreować obraz Ukraińca, który jest po prostu niewdzięczną, roszczeniową mendą, której ciągle jest mało. I tak, wiem, że jest to niesprawiedliwie i wypaczone pod wieloma względami, ale tak niestety jest. Bo jak na początku wszyscy byli dla nich pełni sympatii, tak coraz więcej głosów słyszę, które mówią, żeby "wypier... do siebie bronić swojego kraju". Ale ja jestem tylko prostym człowiekiem z lubelskiej wsi :)

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
19 minut temu, Vaiet napisał(a):

No ja się dziwię, bo mi to powiewa jakim samochodem ktoś się lansuje. I z jakiego jest państwa. Mógłby być nawet z Bangladeszu. Najważniejsze żeby nie łamał prawa, dopóki tego nie robi to może sobie żyć w spokoju. A Polska była i nadal jest państwem 4 wyznań, wolności i masz to w konstytucji. To w Polsce mieliśmy największą różnorodność kulturową, społeczną i religijną od 17 wieku. Nastroje anty-ukraińskie trafiają jedynie do chłopów bądź osób z podobnym myśleniem, podsycane RUS propagandą. 

• Confused 1
  • Upvote 4
Opublikowano

Na pewno są tacy co się panoszą, w każdym narodzie są głupie, niewdzięczne mendy. Nie mam do takich ludzi żadnego szacunku. Niemniej większość imigrantów to ludzie mało zamożni. Ja nie oczekuję żadnej wdzięczności bo my też ich potrzebujemy. Nie będę oczekiwać wdzięczności od ludzi, którzy za 3,5k dygaja na 3 zmiany w magazynie czy na produkcji. Mają się integrować, szanować nasze prawo i obyczaje i legalnie pracować :) Jak będą to robić to naprawdę mało będzie mnie obchodzić jakie mają auto, nie jestem małym, zawistnym człowieczkiem. 

• Confused 1
  • Upvote 5
Opublikowano

Ani ja. Jak dla mnie, to mogą nawet i latać promami kosmicznymi tak długo, jak właśnie nie zachowują się jak mendy i chamidła. Co do tego niestety nie ma reguły. 

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Vaiet napisał(a):

Próbowałem coś wyjaśnić i przedstawić pewną perspektywę, ale widzę, że nie ma to większego sensu... 

Ma sens. Rozumiemy skąd sie biorą takie nastroje, a kolega wyżej napisał, że nie ma to sensu. Szkoda, że nikt Polakom nie wytłumaczy jak bardzo potrzebujemy imigrantów (nie tylko z Ukrainy). Kogo mamy brać jak nikt cywilizowany nie chce tu przyjeżdżać? My naprawdę nie mamy dużo do zaoferowania w porównaniu z zachodem. 

Jasne, wyrzućmy Ukraińców i kogo weźmiemy? Pakistanczykow czy Syryjczyków? 🤣 Poza tym nie widziałem u nas jeszcze egzotycznego lekarza a jak pisałem, ukraińskich jest coraz więcej. 

Powinniśmy ich zachęcać żeby tu zostawali  zamiast na nich pluć. Jeśli Ukraińcy będą wyjeżdżać przez kretynów pokroju Brauna czy Mentzena to na ich miejsce będziemy mogli przyjmować muslimów bo po prostu nikt inny nie będzie zainteresowany tyraniem u nas za minimalną. 

Będziemy też mogli nikogo nie przyjmować. O ile od czekania na paczkę 3x dłużej niż teraz nikt nie umrze, to od czekania na karetkę 3x dłużej już ktoś pewnie umrze. Warto pamiętać o tym, że jesteśmy społeczeństwem starzejącym się i tych karetek będziemy potrzebować coraz więcej kiedy Polaków jest coraz mniej. 

Przeze mnie nie przemawia żadna miłość do Ukraińców a jedynie troska o mój, własny interes. 

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
15 minut temu, Vaiet napisał(a):

Próbowałem coś wyjaśnić i przedstawić pewną perspektywę, ale widzę, że nie ma to większego sensu... 

Nie ma sensu, bo nie chcesz poznać innych perspektyw. Masz przekonania i gdy pokazuje Ci argumenty przeciw tym przekonaniom to Cię to oburza i "rozmowa nie ma sensu". 

To Ty nie chcesz konfrontować "przekonań" - jesteś okopany :) 

• Upvote 2
Opublikowano
4 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

Ma sens. Rozumiemy skąd sie biorą takie nastroje, a kolega wyżej napisał, że nie ma to sensu. Szkoda, że nikt Polakom nie wytłumaczy jak bardzo potrzebujemy imigrantów (nie tylko z Ukrainy). Kogo mamy brać jak nikt cywilizowany nie chce tu przyjeżdżać? My naprawdę nie mamy dużo do zaoferowania w porównaniu z zachodem. 

Jasne, wyrzućmy Ukraińców i kogo weźmiemy? Pakistanczykow czy Syryjczyków? 🤣 Poza tym nie widziałem u nas jeszcze egzotycznego lekarza a jak pisałem, ukraińskich jest coraz więcej. 

Powinniśmy ich zachęcać żeby tu zostawali  zamiast na nich pluć. Jeśli Ukraińcy będą wyjeżdżać przez kretynów pokroju Brauna czy Mentzena to na ich miejsce będziemy mogli przyjmować muslimów bo po prostu nikt inny nie będzie zainteresowany tyraniem u nas za minimalną. 

Będziemy też mogli nikogo nie przyjmować. O ile od czekania na paczkę 3x dłużej niż teraz nikt nie umrze, to od czekania na karetkę 3x dłużej już ktoś pewnie umrze. Warto pamiętać o tym, że jesteśmy społeczeństwem starzejącym się i tych karetek będziemy potrzebować coraz więcej kiedy Polaków jest coraz mniej. 

Wczoraj nawet w rozmowie ze znajomymi mówiłem, że jesteśmy dla Ukrainy trochę tym, czym Niemcy są dla nas - szansą na życie w nieco lepszych, bardziej cywilizowanych warunkach. Na Ukrainie byłem dwukrotnie, raz we Lwowie. Miasto pełne polaryzujących kontrastów i elementów, które napawają jedynie smutkiem, żalem i depresyjnym poczuciem beznadziei. 
Zgodzę się co do jednego - wolę już zalew Ukraińców, którzy jeszcze mają coś w głowach, od tego kolorowego bydła, które próbują nam wciskać nasi zachodni sąsiedzi. Cały ten Pakt Migracyjny dla mnie to jest jakiś chory wymysł, ale ugryzę się w język zanim powiem o kilka słów za dużo. Wiem jedno - nie chcę, żeby z Polski zrobiły się drugie Niemcy czy Anglia, żebym bał się wyjść z domu, bo banda zwierząt żyjąca z socjalu czująca się bezkarnie będzie szukała rozrywki wieczorową porą. Samo to, że takiego elementu się nie deportuje z miejsca to już jest dla mnie rzecz niepojęta... No ale ktoś na tym robi kasę, bo jak nie chodzi o kasę, to chodzi o przyjemność, a jakoś w tym całym teatrzyku miejsca na przyjemność nie widzę. 

P.S. Ja nie mam złudzeń, że niezależnie od tego jaki będzie finał tego konfliktu zbrojnego, Ukraińcy są i będą stałym elementem naszego społeczeństwa i... nie boli mnie to ani trochę :)

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Nie lubienie jakiejś grupy narodowościowej bo ich bogatsi obywatele jeżdżą drogimi samochodami to już mocne odklejenie. Jak i od ponad trzech lat jeden z sloganów kacapskiej propagandy.

Jednak temat miał być o działaniach wojennych.

Niemcy przestają podawać publicznie jaką ślą pomoc wojskową. Mówi się że oznacza to większa pomoc, zapewne też kosztowniejszą. Utajniają by nie dawać paliwa AfD.

Może poślą Taurusy.

Równocześnie zasoby tych pocisków to z tego co kojarzę ok 500 sztuk. Mówili że mogą dać ok 100 szybko. Bo kolejne tego typu pociski, nowszej generacji, dopiero zamówili i dostawy dla Niemiec mają się zacząć za kilka lat.

Pytanie jak z swoim odpowiednikiem tej broni stoi WB. Tzn czy są w stanie na bieżąco produkować większe ilości.

Z dobrych informacji Francja przekażę produkowane w tym roku CAESARy 155mm Ukrainie.

Mowa o ok 150 tych działach. Będzie ruskich bardzo bolało :D Szczególnie że europejska produkcja amunicji 155mm znacząco wzrosła i wciąż się zwiększa.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, Badalamann napisał(a):

Może poślą Taurusy.

Ciekawe czy znowu mimo wszystko próbowaliby  most Krymski trafić? 

W obecnych warunkach Ukraina nie będzie w stanie zniszczyć mostu Krymskiego za pomocą rakiet manewrujących Taurus, ponieważ Rosjanie zbyt dobrze chronią go systemami obrony powietrznej - uważa ekspert wojskowy, były rzecznik ukraińskiego sztabu generalnego Władysław Selezniow. Ostatni kwietniowy atak Kijowa na przeprawę zakończył się niepowodzeniem.

Jednocześnie - jak stwierdził - nie jest tajemnicą, że w kwietniu siły ukraińskie podjęły próbę "zakrojonego na szeroką skalę" ataku na most Krymski przy użyciu dronów i rakiet ATACMS, ale atak ten się nie powiódł.

https://wydarzenia.interia.pl/ukraina-rosja/news-ukraina-stracila-szanse-ekspert-nie-ma-zludzen,nId,21400834

Opublikowano

A to wszystko podczas rozmów pokojowych. A Putin ciepełko w bunkrze ma pewnie. 

7 godzin temu, Badalamann napisał(a):

@drex1 Prawie na pewno nie. Używają ich, tzn obecnie Storm Shadow, głównie do ataków na zabunkrowane sztaby.

SS jest zbyt mało. Obecnie głównie HAMMery latają 

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Mar_s napisał(a):

To jest dyskusja raczej do wątku "migracyjnego", nawet jeżeli częściowo dotyczy migrantów z Ukrainy.

Ile razy będziesz to powtarzał? Jesteś moderatorem. Napisałeś dwa razy, że od teraz za pierd(dzie)lenie nie na temat będą bany. I co?

Możesz tylko wyzywać od debili osoby, które domagają się wywalenia ruskiego bota, ale nie możesz dać bana gościowi, co się

- zarejestrował wczoraj

- zaczął od posta w wątku o polityce

- zasrał ten wątek antyukraińskimi wypierdami nie na temat

To jest oczywiście wolność słowa, a my jesteśmy popierd(zie)leni i nam brakuje piątek klepki, jak napisałeś w odpowiedzi do Wintera kilka godzin temu. 

Tyle będzie z tego ignorowania trola Voltq. Inne trole/boty sobie będą co chwile robić syf, bo się tu na to pozwala. Jak tak bardzo wam się ta ruska propaganda podoba i nie chcecie moderować, to może zamknąć lepiej faktycznie te wszystkie wątki choćby lekko związane z politycznymi, w tym o imigrantach. Tylko że ja odnoszę wrażenie, że o to wam właśnie chodzi - doprowadzić do tego, żeby można było zamknąć "bo nie potrafili się zachować". A że 99,99999% problemów wynika z aktywności troli, których usunięcia się ludzie domagają, to już przecież nieważne.

Poza tym sugerujecie ignorowanie ruskiego trola. Teraz jest masa osób, które widzą co tu uskutecznia i się domagają reakcji.

- najpierw opier(dzie)lacie zgłaszających - no to się przestaną pojawiać zgłoszenia na jego aktywnosć. Przestaną się pojawiać - moderacja będzie jeszcze bardziej ignorancka. Potem ta moderacja nie ma pojęcia co gość robi i obraża Wintera i innych cyt. "brakuje piątek klepki".

- skoro mniej osób będzie czytało, to mniej będzie widziało i rozumiało problem - siła głosu społeczności osłabnie. Dlatego proponowałem proste głosowanie. Jak większość bywalców wątka zadecyduje, że dana osoba troluje i wykoleja wątek to należałoby to uszanować i tej osobie zabronić srania w wątek. 

Ale zamknąć wątek łatwiej. Jeśli to ma tak wyglądać, że sobie trol zakłada konto do wspierania ciężkiej pracy Voltq'a i mimo że jest nowy, mimo że moderator dał jasne polecenie, po pięciu prośbach i dwóch ostatecznych ostrzeżeniach - NIC tylko kolejna grzeczna prośba - to zamykajcie to lepiej w pis Dudy. Będziecie z siebie dumni, że wyszło na wasze. 

Żenua

edit:

image.thumb.png.166b5f30581bf6aaab3ff5ced878c35c.png

CAŁA jego aktywność:

image.thumb.png.c1e2ca3e6272f04e2e5669e0fa09143e.png

Edytowane przez VRman
  • Confused 1
  • Upvote 2