Skocz do zawartości

AMD ZEN 3 (SERIA RYZEN 5xxx / SOCKET AM4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Bo Zen2 to byla kula u nogi, a nie cep do grania w gry procesorowe :D Pamitam do dzis ten gen i to wdg mnie najbardziej udany gen

ZEN2 już był całkiem całkiem - małymi kroczkami zaczynało to iść w dobrą stronę, natomiast ZEN i ZEN+ to była jeszcze prawdziwa kula :D 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)
W dniu 9.01.2026 o 22:34, caleb59 napisał(a):

Ale masz pan wiedziane, że te CPU są wyżyłowane same w sobie. Tam jedyne co to możesz Curve Optimizera dotknąć i UV sieknąć.

Póki co ustawienia fabryczne i nic nie grzebałem poza krzywymi wentylatorów dość nisko bo było głośno(wiadomo reset ustawień po włożeniu cepa).
Tak zrobię bo z testy w CB2077 wynika że pożera ponad 70W(dość niskie RPM wentylatora-testowo) w czasie testu a na pulpicie z 20-25W.
Temperatury jak na foto
One tak mają?
Na Ryzen 5 5500 było z 8W ale to zdaje się inna bajka z tego co pamiętam 5600 i 5700 więcej żrą w IDLE

Temp Ryzen.jpg

W dniu 10.01.2026 o 08:38, galakty napisał(a):

Zrobić UV i wtedy sam się "podkręci" bo będzie trzymał wyższe takty z racji niższych temperatur.

Stare AMD bez X3D osobiście ustawiałem na sztywno bez PBO, ale co kto woli. 

Temperatury i tak niskie względem tj.max95 stopni 

Edytowane przez Killer85
  • Upvote 1
Opublikowano

Znalazłem stary screen z Ryzenem 5600x w Cyberpunku. Ryzen 5600x był ustawiony na auto, nic w nim nie grzebałem, to było normalne że tyle ciśnie.

Cyberpunk
obraz.png.3db0c989ae8354846f1b42ffbfdbe4ad.png

Znalazłem innego screena, z ~78W w Cyberpunku- wszystko zależy od wykorzystania, tutaj aż 79%.

obraz.png.eaa91855c8feb103d85ac8bc2fc084de.png

Ryzen 7700, którego mam obecnie, ciągnie nawet 85W.

Co do idle, aktualnie 24W, maks zanotowany to 87W. Robione były shadery w gierce. Nie pamiętam ile ciągnął mój stary Ryzen 5600x ale obstawiam, że też dużo, Ryzeny tak mają, tak samo jak z tym boostem.

obraz.png.4a4dd0f1c102dc82856c324fa83e44d5.png