Phoenix. 7 022 Opublikowano 5 Lutego Opublikowano 5 Lutego 1 minutę temu, Killer85 napisał(a): Możesz zapytać jak podchodzą do osób które przekroczyły limity w ramach dyrektywy DAC7 ? Nie ma w tym nic strasznego no chyba że sprzedałeś drożej niż kupiłeś przedmiot
Killer85 84 Opublikowano 5 Lutego Opublikowano 5 Lutego (edytowane) @Phoenix. To jest wiadome ale czy US prześwietla wszystko i czy ma takie prawo? O to mi chodzi Masz coś do powiedzenia na ten temat? Edytowane 5 Lutego przez Killer85
Phoenix. 7 022 Opublikowano 5 Lutego Opublikowano 5 Lutego (edytowane) Urzad szuka tych co robia walki i tych ktorzy omijaja placenie, a nie tyuch co sprzedaja sobie legalnie uzywane swoej rzeczy Co najwyzej moze ci przyjsc pismo do domu i wtedy odpisujesz proste wyjasnienie Gdyby oni mieli przeswietlac zwyklych uczciwych kowalskich to do konca swiata bym im czasu nie starczylo. " W sytuacji, gdy ze sprzedaży przedmiotu nie osiągniesz zysku lub sprzedawany przedmiot znajduje się w Twoim posiadaniu więcej niż 6 miesięcy, podatku nie będzie trzeba płacić. Z reguły jedynie osoby, które prowadzą działalność nastawioną na zysk, będą musiały przedstawić ewentualne dowody. Dlatego nawet, jeśli zdarzy się, że organ podatkowy poprosi Cię o dowód – wystarczy, że przedstawisz własne oświadczenie lub oświadczenie lub osoby, która dała Ci dany przedmiot: „Zapłaciłem za ten przedmiot 250 zł. Sprzedałem go za 180 zł. Nie osiągnąłem zysku”. „Kupiłem ten przedmiot rok temu, więc posiadam go dłużej niż 6 miesięcy”. Przyklad x olx. Edytowane 5 Lutego przez Phoenix. 1 1
Send1N 5 961 Opublikowano 6 Lutego Opublikowano 6 Lutego 20 godzin temu, Phoenix. napisał(a): Dlatego nawet, jeśli zdarzy się, że organ podatkowy poprosi Cię o dowód – wystarczy, że przedstawisz własne oświadczenie lub oświadczenie lub osoby, która dała Ci dany przedmiot: „Zapłaciłem za ten przedmiot 250 zł. Sprzedałem go za 180 zł. Nie osiągnąłem zysku”. „Kupiłem ten przedmiot rok temu, więc posiadam go dłużej niż 6 miesięcy”. I tak po prostu uwierzą na słowo? wyobraziłem sobie jak Pentium składa słowne lub pisemne oświadczenie że kupił coś drożej a sprzedał taniej i wszystko git
Phoenix. 7 022 Opublikowano 6 Lutego Opublikowano 6 Lutego Slowo nie slowo, zawsze moze urzad zarzadac dowodu zakupu towaru w celu potwierdzenia oswiadczenia. Niemniej tak jak pisalem to powstalo w celu szukaniu walkow podatkowych. A nie skupianiu sie na oosbach co kilka razy w roku cos sprzedadza. 1
MarcoSimone 1 365 Opublikowano 6 Lutego Opublikowano 6 Lutego @Phoenix. Plus wyłapanie osób co duzo sprzedają jako pw a nie prowadzą działalności i nie płacą podatków. Także zabawa w przerzucanie gruzu z nudy, ciągłe kupowanie czegoś a potem sprzedawanie, może się zakończyć zaczepką ze strony US. 1
duniek 428 Opublikowano 12 Lutego Opublikowano 12 Lutego dorwałem 3900XT + asus x570-p z ciekawosci sprawdzilem ile prądu bierze procek i jak sie rozdziela zasilanie na płycie płyta ma gniazda EPS 4pin i 8 pin cpu bierze w occt/cinebenchu 11A z 12V (132W) i teraz: - dziala na samym 4pin jak cos (pobor 11A), na samym 8pin to samo - wiadomo - po wpięciu dwóch kabli czyli 8pin i 4pin - przez 8 pin leci 4,5A a przez 4pin 6,5A
Art385 491 Opublikowano 12 Lutego Opublikowano 12 Lutego W dniu 6.02.2026 o 18:58, Send1N napisał(a): I tak po prostu uwierzą na słowo? wyobraziłem sobie jak Pentium składa słowne lub pisemne oświadczenie że kupił coś drożej a sprzedał taniej i wszystko git Oczywiście do oświadczenia dołączasz, to zdjęcie. 1
tomcug 3 998 Opublikowano 12 Lutego Opublikowano 12 Lutego https://ithardware.pl/testyirecenzje/procesory_z_ddr4_kontra_tania_konfiguracja_z_ddr5_test_recenzja_opinia-48624.html Dla zainteresowanych, czy Zen 3 rzeczywiście dostaje turbo kopa na nowym Windowsie 1
Grolshek 1 272 Opublikowano 12 Lutego Opublikowano 12 Lutego Podsumowałbym test jeszcze krócej: jak chcesz tanio to bierz R5 5600 na AM4, jak chcesz dobrze to R5 7500f na AM5. Czyli to co wszyscy poza fanbojami wiedzieli już wcześniej.
Pentium D 2 006 Opublikowano 12 Lutego Opublikowano 12 Lutego 57 minut temu, tomcug napisał(a): https://ithardware.pl/testyirecenzje/procesory_z_ddr4_kontra_tania_konfiguracja_z_ddr5_test_recenzja_opinia-48624.html Dla zainteresowanych, czy Zen 3 rzeczywiście dostaje turbo kopa na nowym Windowsie "Platformy zgodne z DDR4, w szczególności LGA 1700, są atrakcyjne z punktu widzenia wydajności i kosztu zakupu, jednakże postawienie na starszą pamięć odcina drogę do rozbudowy w przyszłości." O jakiej rozbudowie mowa jak mamy 2026, DDR6 to już najpewniej przyszły 2027 rok a jak ktoś będzie kompa zmieniał za 2 lub 3 lata (28 - 29 rok) to już DDR6 kupi tak samo w przypadku gdyby miał teraz kompa na DDR5. Zakup DDR5 teraz na górce to strzał w oba kolana.
tomcug 3 998 Opublikowano 12 Lutego Opublikowano 12 Lutego Przecież na AM5 będzie jeszcze kolejna generacja pod DDR5, a Ty wyjeżdżasz z DDR6
Pentium D 2 006 Opublikowano 12 Lutego Opublikowano 12 Lutego 6 godzin temu, tomcug napisał(a): Przecież na AM5 będzie jeszcze kolejna generacja pod DDR5 Zen 6 wyjdzie a czy Zen 7 to chyba 50/50. Może im się odwidzi jak Intelowi z Bartlettem konsumenckim. Jak ktoś wdepnie w AM5 i pójdzie drogą 7500f > 9800x3d > 10800x3d i może 11800x3d to jakoś się to DDR5 broni, ale to raczej ścieżka entuzjasty a nie Kowalskiego. Warto też pamietać, że ktoś już może mieć DDR4 z czasów Skylake.
tomcug 3 998 Opublikowano 12 Lutego Opublikowano 12 Lutego Jak ktoś ma już pamięć, to wiadomo, że inna sprawa. A jak składa zestaw od zera, to niech sam oceni, czy "martwa" podstawka to problem, czy też nie. Nie ma sensu wciskać na siłę swojego zdania.
janek25 395 Opublikowano 12 Lutego Opublikowano 12 Lutego Z czasów skylake to ludzie mieli tam 2133 albo 2400. W dzisiejszych standardach to jakby grypsujacego umazać berłem 😂 14600k z zeszłego roku to był dobry deal. Ale PC mi się nie chciało rozkręcać 😄
Pentium D 2 006 Opublikowano 12 Lutego Opublikowano 12 Lutego (edytowane) 30 minut temu, tomcug napisał(a): Jak ktoś ma już pamięć, to wiadomo, że inna sprawa. A jak składa zestaw od zera, to niech sam oceni, czy "martwa" podstawka to problem, czy też nie. Nie ma sensu wciskać na siłę swojego zdania. Wiadomo. 26 minut temu, janek25 napisał(a): Z czasów skylake to ludzie mieli tam 2133 albo 2400. W dzisiejszych standardach to jakby grypsujacego umazać berłem 😂 14600k z zeszłego roku to był dobry deal. Ale PC mi się nie chciało rozkręcać 😄 Ja w 2017 na ryzen 1700 miałem zestaw Patriot Viper 2400. Jak zdjąłem radiatory to pod spodem naklejka Samsungi 2133 i mi te pamięci poszły na 3333 MHz chyba CL17 więc nawet na obecne standardy spoko wartość. Z ciekawości przejrzałem pliki i znalazłem takie screeny. Fajne to były czasy. Edytowane 12 Lutego przez Pentium D
Pentium D 2 006 Opublikowano 14 Lutego Opublikowano 14 Lutego 5700X3D za 1060 zł https://www.vinted.pl/items/8173821863-amd-ryzen-7-5700x3d-8-core-16-thread-procesor-pcle-40
Pentium D 2 006 Opublikowano 15 Lutego Opublikowano 15 Lutego 4 minuty od wystawienia i było po sprawie. Minutę za długo myślałem bo nie mam płyty a jak już zdecydowałem się, że płacę to już było sprzedane.
Send1N 5 961 Opublikowano 15 Lutego Opublikowano 15 Lutego No nie dziwie się jak wystawiłeś za 260 że ktoś od razu sprzątnął skoro obecnie najtaniej w PL można kupić za 445
Grolshek 1 272 Opublikowano 15 Lutego Opublikowano 15 Lutego 12 minut temu, Send1N napisał(a): No nie dziwie się jak wystawiłeś za 260 że ktoś od razu sprzątnął skoro obecnie najtaniej w PL można kupić za 445 On chyba chciał kupić. 1
Pentium D 2 006 Opublikowano 15 Lutego Opublikowano 15 Lutego Godzinę temu, Grolshek napisał(a): On chyba chciał kupić. Rozważałem, ale jak się tak dłużej zastanowić to mi to niepotrzebne.
maxmaster027 1 342 Opublikowano 15 Lutego Opublikowano 15 Lutego W dniu 12.02.2026 o 16:26, tomcug napisał(a): Przecież na AM5 będzie jeszcze kolejna generacja pod DDR5, a Ty wyjeżdżasz z DDR6 Jak DDR5 to mozna kupic do 9600Mhz, Ale juz nawet jakos cieżko mi sobie wyborazić, żeby nastepna generacja procesorów Ryzen na AM5 zdołała ujażmic 8000 1:1 . Chociaz mozna miec jakies tam nadzieje. To jednak DDR5 w zupelnosci wystarcza.
tomcug 3 998 Opublikowano 15 Lutego Opublikowano 15 Lutego 3 minuty temu, maxmaster027 napisał(a): Ale juz nawet jakos cieżko mi sobie wyborazić, żeby nastepna generacja procesorów Ryzen na AM5 zdołała ujażmic 8000 1:1 . Ja tam jestem sceptyczny, żeby to się udało.
Rekomendowane odpowiedzi