Skocz do zawartości

AMD ZEN 3 (SERIA RYZEN 5xxx / SOCKET AM4) - wątek zbiorczy

Paw79

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, przeglądam pepperka na okrągło, myślałem nad właśnie 5800x3d albo 5700x3d, ciągle jednak bije się z myślami czy nie przesiąść się na mATX i wziąć coś z AM5 w parze np z 7500f albo 7700. Z jednej strony korci, z drugiej po sprzedaniu obecnych gratów to i tak musiałbym sporo dołożyć a przy moim użytkowaniu/graniu pewnie większą różnice odczułbym zmieniając 3070 na 7900gre/xt albo 4070s..

Przecież 5800X3D nie jest dostępny od września xD. A używki drogie.

1 godzinę temu, piet napisał(a):

Po ile teraz realnie schodzą używki 5800x3d żebym się nie zbłaźnił z ceną?

Na olx ktoś wystawił za 1300 zł, z wysyłką wychodzi okolice 1330 zł.

https://www.olx.pl/d/oferta/sprzedam-ryzen-7-5800x3d-CID99-ID12BQmX.html

Albo to za 1200 zł najtaniej, z wysyłką 1230 zł.

https://www.olx.pl/d/oferta/cpu-amd-5800x3d-CID99-ID12C02J.html

Edytowane przez Spl97

10 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Za 1300zl to juz idzie kupic 7500F z mobasem a za stare graty DDR5 za 400zl i mmay nowa platforme

można taniej i w niczym nie ustępuje

7500F - 540zł aliexpress

B650M hdv/m2 -  475 polskie sklepy

https://www.pepper.pl/promocje/procesor-amd-ryzen-5-7500f-918133

to 1000zł ,  do tego goodramy 6000 cL30 jakieś 390zł, 1400zł komplet

11 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Za 1300zl to juz idzie kupic 7500F z mobasem a za stare graty DDR5 za 400zl i mmay nowa platforme ;) A AM4 niech odchodzi juz do lamusa, nawet ten 3D na tle nowychcpu to juz zaden demon i malo oplacalny zakup.

Identyczna sytuacja jak z 4790K ;) 

To jest topka na AM4 i będzie trzymać cenę już pewnie zawsze. Ja poniżej 1200 zł bym nawet nie wystawiał, bo nie ma sensu przechodzić na 7500F i dopłacać żeby mieć podobne FPSy (albo i mniej?). Jak ktoś ma hajs to wiadomo że lepiej iść w AM5, ale ktoś kto już ma AM4 i nie chce znowu sie bawić w wymianę wszystkiego to wysoka cena 5800X3D nie jest "wysoka".

EDIT: Można też było sprzedać 7800X3D za tyle ile Ty i się zdziwić :E 

Edytowane przez galakty

ale też kupno 5800x3D za 1300>> gdzie za 650 jest 5700x3D jest totalnym bezsensem

jak było 100zł między nimi różnicy to tak.

płacić drugie tyle za pare-parenaście % więcej , lepiej to dołożyć do karty graficznej.

5700x3D osobiście uważam że stosunek możliwości do ceny ma akuratny i to powinien być cel ostateczny przy końcowym upgrajdzie AM4

świadomość ludzi też jest większa, nie trzeba być fachowcem żeby widzieć że w cenie samego 5800x3D można mieć płytę z procesorem i pamięciami AM5/DDR5. tu już jedynie ci co się boją, tak jak wspomniane intele, bo z procesorem jakoś sobie poradzę, z przekręceniem wszystkiego chciałbym ale się boję..

a my...  zabawa w wymianę wszystkiego... noż kurde, jesteśmy na forum pasjonatów, sama przyjemność poprzekręcać i mieć nowe.  niekoniecznie musi to mieć sens ;)

co kto lubi

8 godzin temu, mimuszek napisał(a):

a my...  zabawa w wymianę wszystkiego... noż kurde, jesteśmy na forum pasjonatów, sama przyjemność poprzekręcać i mieć nowe.  niekoniecznie musi to mieć sens ;)

Prawda! Nie ma to sensu ale daje mega przyjemność, ja zmieniam sprzęt dla samego zmieniania. Nawet nie gram, ale świadomość, że jak mi się zachce to mogę w dobrej konfiguracji pograć daje wielką ulgę na duszy.

Ostatnie 3 lata brak czasu zastopował mnie. Po zmianie sprzętu/wymianie podzespołów często ich nie sprzedaję, bo może się przydadzą do jakiego kompa dla dzieciaków. Do tej pory mam trochę grafik GTX i RTX po szufladach.

Z tej platformy to u mnie tylko 5800xd ma jakąś allegrową wartość. B550 Tomahawk i 2x16 GB IRDM Pro cl 17 oddaje koledze za  dosłownie czapkę śliwek. Jak się w to bawię od 1994r to zawsze tak było z upgradami, nie licząc  oczywiście wariactwa krypto.