Skocz do zawartości

AMD ZEN 3 (SERIA RYZEN 5xxx / SOCKET AM4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Send1N napisał(a):

Nie ma na tym screenie błędów za które odpowiada niestabilny procek, serio -10 jest niestabilne? :E aż ciężko w to uwierzyć.

Więc... może to jednak nie procek? Cinebencha przechodzi na CO -30. Teraz zszedłem trochę z CL i dałem 1.4V na koście RAM. Zobaczymy. 

Opublikowano

Wyrzuca cie z gier do pulpitu a testy cpu i ramu przechodzą? jak robisz ujemny offset na procku to przetestuj boosty na pojedynczych rdzeniach też a nie tylko allcore jak np w cinebenchu bo tam masz niższe taktowanie przy 100% obciążeniu i inne napięcie, zostaw core cyclera na noc bo to musi troche potestować https://github.com/sp00n/corecycler/releases/tag/v0.9.6.2 ram przeleć nową wersją TM5 w zakładce settings wybierz profil anta777 extreme (cały test potrwa 2 godziny) jak znajdzie chociaż 1 błąd to automatycznie się zatrzyma i dalej nie będzie lecieć.

Opublikowano

Zrobiłem sobie wymianę z 5900x na 5700x3d, jako że więcej gram obecnie niż coś tam edytuje, a ten jest wydajnieszy (gram ciagle w 1080p, lub 2560x1080) i jeszcze wpierdziela mniej watów to czemu nie, pewnie mi na kolejny rok starczy i teraz mam dość dziwny problem.

Raz że pod obciążeniem wszystkie rdzenie chodzą na 4050Mhz wiec tu jest ok, wynik w R23 to ok 13k przy UV -30

ale w grach czy nawet jak robie test na jeden watek, to nie wchodzi wyzej niz 4050 a niby na 4150 powinno. 

Nie jest to jakis duzy problem, ale nie wiem co mnie blokuje.

A druga sprawa to pamięci. jako że mam 4x8 to musialem zejsc z 3733 na 3600cl16 czy nawet 3400cl14, to teraz z tym prockiem nie jestem w stanie ustawic nawet 3400cl14 przy 1.45v i nie wiem czy ten procek jakos gorzej obsługuje pamięci czy co jest nie tak.

Jak ustawie 3400 to komp nie wstaje i wisi plyta na bledzie pamieci.

A i jakoś dluzej sie odpala tez komp.

image.png.0ce6d6b4c3846974ba5bd47082057b2b.png

Opublikowano

Mam 5800x3d i ten sam nastaw który przepisuje od ryzena 3700x cały czas jest stabilny (4x8 3800mhz cl15) w dodatku przy tym cpu mogłem zejść z napięcia soc poniżej 1v gdzie na wszystkich poprzednich musiało być powyżej 1.1v do stabilnej pracy pamięci na takich ustawieniach, co do boosta na 1 rdzeniu to odpal sobie wyżej podlinkowany core cycler + https://www.alcpu.com/CoreTemp/ do monitoringu i zobacz czy są chwilowe skoki na 4.1 (nie 4.15) przy Freq #0 jeżeli tak to wszystko się zgadza

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Send1N napisał(a):

Wyrzuca cie z gier do pulpitu a testy cpu i ramu przechodzą? jak robisz ujemny offset na procku to przetestuj boosty na pojedynczych rdzeniach też a nie tylko allcore jak np w cinebenchu bo tam masz niższe taktowanie przy 100% obciążeniu i inne napięcie, zostaw core cyclera na noc bo to musi troche potestować https://github.com/sp00n/corecycler/releases/tag/v0.9.6.2 ram przeleć nową wersją TM5 w zakładce settings wybierz profil anta777 extreme (cały test potrwa 2 godziny) jak znajdzie chociaż 1 błąd to automatycznie się zatrzyma i dalej nie będzie lecieć.

Zmniejszyłem na 3600 i CL18, puściłem TM5. Bez błędów. CoreCycler też mi działał 2h bez błędów na CO -30. Mam więc podejrzenia, że tak jak u kolegi wyżej - procesor ten jest bardziej wybredny co do RAM-u niż mój poprzednik czyli 5600. Odpalę dziś POE po pracy, dam znać. 

Screenshot_2.jpg

Edytowane przez cherrz
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Dominix napisał(a):

Freq0 jest max 4050 jak jestem na pulpicie.

Pisałem żebyś sprawdził jak się zachowuje pod obciążeniem czy boostuje na 1-2 sekundy do 4.1 a corecycler to pokaże, to że w pulpicie nie boostuje wyżej niż 4050 to jest normalne, u mnie jest to samo na 5800x3d dopiero pod obciążeniem 1 rdzenia boostuje wyżej na jednym niż w idle.

@cherrz ram przetestuj nową wersją https://github.com/CoolCmd/TestMem5/releases/tag/v0.13.1 pełny 2 godzinny test na profilu anta extreme (w zakładce settings zmieniasz profile)

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

Nie, bo robiłem w davinci rendering i cały czas max to 4050, coretemp czy hwinfo pokazuje to samo.

Dobra, myslalem ze w tym coretemp jest to jakies corecycler.

sciagnalem to, odpalilem ale bez zmian, max co widze to 4050, czy obciazenie davinci, czy grajac np cs2 itp, czy ten corecycler, bez zmian, przy uv na -30. 

moze na -25 albo cos to zmieni, bo tdc, edc to zmienic nie moge, ale to i tak max jak widze w hwinfo, to czy ppt, tdc czy edc limit max jest 65% wiec nic mnie nie limituje.

Nie jest to cos co mnie jakos w wydajnosci limituje, ale po prostu bylem ciekaw czemu u mnie jest max 4050, chyba ze taka sztuka sie trafila.

Pobawie sie moze ramem jeszcze czy da rade cos wyzej ustawic.

Edytowane przez Dominix
Opublikowano

Ogólnie to pamiętaj że tego typu boost jest tylko przy obciążonym jednym rdzeniu wyższy niż maksymalne taktowanie allcore czyli w renderingu czy w grach siedzących na cpu tego nie zobaczysz, dlatego wspomniałem o core cyclerze bo on testuje każdy rdzeń osobno i wrzuca maksymalny boost na każdy po kolei, to samo można sprawdzić uruchamiając np cinebencha w trybie single core.

Opublikowano

@Send1N pomóż bo dłużej nie wytrzymie... :boink: skręciłem RAM do CL18 i 3466MHz, dałem napięcie 1.4V i wywala błąd w TM5, a przy R5600 chodziło mi bez problemu na 3600MHz i CL16. Mam fajne dual ranki, które 2 lata temu sam mi polecałeś z tego co pamiętam. 

TM5: https://prnt.sc/nA4d9inEPelH

CPU-Z: https://prnt.sc/Sfe3Y9jS6rVH

W POE2 znowu mnie wywaliło, ale nie mam błędu WHEA w podglądzie zdarzeń. CoreCycler chodził przez dwie godzinki bez błędu na CO -30, więc może to ten RAM powoduje te resety, a nie CPU skoro nawet przy CO -10 potrafił się resetować. 

• Haha 1
Opublikowano

Nie wiem dlaczego u ciebie tyle rzeczy nie wyświetla ale ustaw vddp na 0.9v, vddg ccd na 0.950, vddg iod na 1.0v, VSOC obniż do 1.1v i wiadomo mclk - uclk - fclk masz mieć zawsze na wartość o połowę niższą niż taktowanie ramu 1:1 Czyli najpierw włącz profil XMP a później ręcznie ustaw te wartości co napisałem.

Opublikowano (edytowane)

@Send1N może dlatego, że przy włączeniu dostaję, że i/o driver nie odpowiada. Ustawiłem wszystko jak pisałeś, tutaj screen: https://prnt.sc/GVWaPugEpJnu 

Puszczę teraz na godzinę TM5. CPU ustawiony na CO -30. W BIOSIe jak mam na auto to w opisie jest, że auto to mclk = fclk, więc jest okej.  

11 godzin temu, caleb59 napisał(a):

Z włączonym profilem XMP dla pamięci też są problemy?

Jak się teraz wysypie to dosłownie wyłączę XMP i zostawię wszystko na AUTO i będę testował. 

Edytowane przez cherrz
Opublikowano

Coś blokuje dostęp do tego sterownika w systemie np jakiś program antycheat'erski, nie masz czasem zainstalowanego vanguarda czy faceit ac?  a co do ustawień to pisałem abyś wbił profil xmp i dopiero po tym wklepał te ustawienia, ten proc nie ma prawa mieć problemu z ramem 3600 ;) 

Opublikowano
13 minut temu, cherrz napisał(a):

co do ustawień to tak zrobiłem, wczytałem profil XMP i po tym wbiłem ręcznie te ustawienia o których pisałeś. 

Ale wysłałeś screena w tym samym poście i nadal widnieje 3466mhz + if 1733

Opublikowano
9 minut temu, caleb59 napisał(a):

Jeśli sypie błędami z tylko włączonym XMP (bez manualnych dodatkowych nastawów) to CPU ma bardzo kiepski kontroler pamięci i nadaje się w sumie na złom.

No nie, zależy jakie XMP, nie każde będzie stabilne, to bzdura.