Skocz do zawartości

AMD ZEN 3 (SERIA RYZEN 5xxx / SOCKET AM4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Send1N nie trzeba było długich testów, po zmianie na 3600MHz TM5 wysypuje się po minucie działania. Może przywrócić ustawienia fabryczne BIOSu? Są jakieś wartości w BIOS, które chcesz zobaczyć? 

4 minuty temu, caleb59 napisał(a):

Jak u niego to z tego co wyłapałem 3600 CL18 więc jak to jest niestabilne to mało, że CPU na złom ale go jeszcze młotkiem obić wcześniej.

Profil XMP ma 3600MHz i CL17, ale ustawia mi automatycznie CL18, bo mam ten Gear Down włączone. 

Edytowane przez cherrz
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, caleb59 napisał(a):

No dobrze, wcześniej pytałem czy masz problemy z gołym XMP 3600MHz CL17/18? Bo jeśli nie to siedź na gołym XMP i olej jakiekolwiek nastawy manualne.

No tak, mam. 3600MHz i CL18 się wykrzacza w TM5. 3466MHz nie wywaliło przez godzinę w TM5. Procesor zamawiany na Amazonie, mam czas na zwrot do 31 stycznia aż jak coś, ale wolałbym tego uniknąć, CPU brany na firmę, wrzucony już w koszty, nie chcę księgowej nadwyrężać. 

Edytowane przez cherrz
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, cherrz napisał(a):

kości mi działały na 3600MHz i CL17 lub 16 na Ryzenie 5600 przez ponad 2 lata. Nie testowałem jednego modułu. A może przełożyć w slot 1 i 3, zamiast 2 i 4? 

Wiem, pamiętam ale zdarzają się usterki kostek po czasie.. nie przekładaj bo będzie jeszcze gorzej, przetestuj oba moduły osobno na xmp w 4 slocie na początek. Jakoś nie biorę tego pod uwagę że trafiłeś imc w zen3 który kończy się na 3466/1733 :E bo to by był:

bitcoin-mindfuck.gif

Wbij profil XMP i wrzuć jeszcze raz screena z zentimings bez jakichkolwiek ręcznych zmian 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

aliexpress, z tego co czytam, to podobno pod x3d ram nie ma az takiego znaczenia jak na zwyklych, wiec obecnie mam te 3200cl14 i jest git. 

Za jakis czas sie moze pobawie i moze uda sie zrobic 3400cl14. 

Opublikowano
50 minut temu, cherrz napisał(a):

No tak, mam. 3600MHz i CL18 się wykrzacza w TM5. 3466MHz nie wywaliło przez godzinę w TM5.

Ło panie :E 

Nawet jak puścisz BIOS do domyślnych i ustawisz XMP 3600CL18? Sprawa dla reportera xD 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Przywróciłem BIOS do ustawień fabrycznych i to są jedyne opcje, które zmieniłem. CPU stock i RAM wgrałem XMP. Pokazuje 3600 i CL18 pod Windowsem. Włączyłem TM5 na godzinę. Dam znać.

IMG_4673.jpeg

Edytowane przez cherrz
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, galakty napisał(a):

Jak nie przechodzi na CL18 to nie ma co się kopać z koniem, ale aż mi się wierzyć nie chce że to wina CPU... Może RAM padł i ma błędy, no bez jaj żeby aż taki kasztan był?

Nie wiem, do czasu zmiany procka działał grzecznie na 3600 i CL16 / CL17. Na czas zmiany procka RAM-u nawet nie wyjmowałem. Jedyne co jeszcze teraz zrobiłem to zamieniłem miejscami kości, w slot drugi wsadziłem tą ze slotu czwartego - wiem, że to nie ma prawa nic pomóc, ale spróbowałem mimo wszystko. Póki co 15 minut działa. Widzę, że napięcie z XMP to 1.38V, więc tutaj jest jeszcze pole do poprawy na 1.4V albo i wyżej. 

/ godzinka w TM5 bez błędów, ciekawe jak będzie podczas sesji w POE2

Edytowane przez cherrz
Opublikowano (edytowane)

Ja moje musiałem puścić na 1.45V żeby działały tak jak teraz. Może kiedyś się pokusze o próbę ustawienia 3800 bo na płycie Asusa mam kontrolę nad napięciem 1.8V a podobno jego lekkie podbicie pozwala zwalczyć błędy whea a to miałem na płycie MSI przy IF = MCLK = UCLK 1900 MHz.

Edytowane przez cichy45
Opublikowano

Powiem wam, że po resecie BIOS-u jest znacznie inaczej. Ustawiłem 3600MHz i CL18 i dwa wieczory w POE2 + godzinka w TM5 bez żadnych błędów. Dziś aż z ciekawości zszedłem z CL z 18 na 16 i właśnie robię godzinkę TM5 + później sesja w POE2, sam jestem ciekaw. Ciekawe dlaczego wcześniej tak beznadziejnie ten kontroler się zachowywał. Jak 3600 / CL16 będzie okej to już tak zostawię, bo nie chcę mi się walczyć o nic więcej. Zejdę sobie trochę jedynie z napięciem SOC i zacznę zabawę CO. 

Opublikowano

A tak po cichu myślałem że coś masz namieszane w tym biosie i stąd te problemy ale koniec końców tego nie napisałem  :E "gliczowanie" się nastawów na am4 to chleb powszedni, jestem na tej platformie od 5 lat i nie jeden cyrk widziałem, tym bardziej że jestem typem "grzebacza" :E Jako przykład jeden z wielu mogę podać taki że czasem jak zmienisz taktowanie pamięci nie ruszając timingów i mimo że masz np trfc 350 w biosie jak byk to po wejściu do windy programy pokazują standardowe +600 tak jakbyś nic nie zmienił, wtedy trzeba jeszcze raz wejść do biosu skasować ustawione trfc, wpisać jeszcze raz takie jak nas interesuje i zapisać zmiany :E albo akcja z tym że komp nie bootuje po wejściu do biosu jak człowiek niczego tam nie zmieni tylko jeszcze raz zapisze zmiany :rotfl:czyli wchodzisz dajesz save bios wypluwa komunikat że nic nie zostało zmienione i koniec czarny ekran, wtedy np u mnie pomaga restart biosu przyciskiem reset (bo mam podłączoną pod niego zworkę clear_cmos) i ponowne wczytanie profilu i nagle magicznie wszystko działa

magic.gif

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Send1N napisał(a):

restart biosu przyciskiem reset (bo mam podłączoną pod niego zworkę clear_cmos)

Genialne rozwiązanie ale wpaść na nie mógł tylko ktoś kto co drugi restart musi resetować BIOS :E

Przy okazji, może się spotkałeś z tym co pisałem wcześniej że podbicie 1.8V pozwala ustabilizować IF i pozbyć się jego whea? Bo nie wiem czy w ogóle jest sens się bawić, może to jakaś miejska legenda AM4.

Opublikowano

Ten trik jest używany od dawien dawna przez masę osób to nie był mój pomysł :P przy 1.8 nie grzebałem nigdy bo mam ten sam zestaw pamięci 4x8 od ryzena 3600 przepisuje jeden i ten sam nastaw od tamtej pory i działa (1900/3800) a już na 1933/3866 miałem czarny ekran na 3700x > 5600x i później na 5800x3d także nawet nie miałem okazji wejść do windowsa żeby ewentualnie korygować whea :E