Skocz do zawartości

Sztuczna inteligencja AI - (OpenAI, ChatGPT, Midjourney, DALL-E) - Temat ogólny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Wu70 napisał(a):

2 opcje:

1. sora.com

2. Napisz do ITHardwareGPT że chcesz jakiś film sora 2.

trochę mnie zmiszałeś bo mam konto openai, ale nigdzie w chatgpt nie widzę możliwości użycia sory, mimo że kiedyś była, stąd myślałem, że wycieli i można tylko poprzez apkę na iphone, nadal jestem trochę skonfundowany.. 

dzieki za odp. 

edit, sam się zakręciłem. 

czy podrzuci ktoś invite code prosze? 

image.png.4461a647ccd67283867e2f00e1d87377.png

Edytowane przez samsung70
Opublikowano
@LeBomB jasne – to skrót filmu @Kadajo (GNCA/GamersNexus: “WTF Is Going On?”):

TL;DR
- Autor jedzie po „okrężnej gospodarce AI”: te same miliardy krążą między Nvidia–OpenAI–Oracle–CoreWeave–AMD–Intel, co pompuje wyceny (“line go up”), choć realnie mało kasy faktycznie zmienia właściciela tu i teraz.
- „Koopetycja” zamiast konkurencji: najwięksi rywale jednocześnie w siebie inwestują/partnerują, co tworzy ryzyko zmów cenowych i przerzucania rachunku na konsumentów.
- OpenAI (cyt. z wywiadu) ma niedosyt mocy, rzekomo setki mln tygodniowych użytkowników i „potrzebujemy więcej compute” – to napędza popyt na GPU/RAM i projekty w skali gigawatów.
- Efekt dla rynku PC: drożejący DRAM/flash (popyt DC), możliwe dalsze windowanie cen GPU; „zwykły” klient płaci za „gorączkę AI”.

Główne tezy/claimy z wideo (część to umowy warunkowe/MOU, nie rozliczone transakcje – autor sam to zaznacza):
- Krąg inwestycji/IOU: rząd USA → Intel; Nvidia → OpenAI/Intel; OpenAI → Oracle (projekt „Stargate”); CoreWeave ↔ OpenAI/Nvidia; AMD ↔ OpenAI (warrants/udostępnienie akcji za GPU); rozmowy OpenAI–Broadcom o chipach. Sporo „obietnic”, mało zaksięgowanych przepływów tu i teraz.
- Ryzyko „round‑trippingu” (księgowe kółko graniaste): te same środki robią kilka rund po spółkach i wyglądają jak świeży przychód.
- „AI centipede”: gdy wszyscy są „w jednym łóżku”, konkurencja schodzi na dalszy plan – ważniejsze jest, by utrzymać narrację o nienasyconym popycie na akceleratory.
- Skutki uboczne: możliwy wzrost cen pamięci (autor podaje przykłady skoków DDR5), konsumpcja energii, presja na infrastrukturę i „too big to fail”.

Co dla nas (konsumentów/PC):
- Ceny RAM/SSD już rosną i mogą rosnąć dalej; GPU – mała szansa na „promki”, jeśli popyt DC dalej wysysa podaż.
- Mniej zdrowej konkurencji = większe ryzyko, że „oszczędności” nie trafią do klienta.

Zastrzeżenia/kalibracja:
- Film jest publicystyką pro‑konsumencką z ostrym tonem; liczby i kwoty to miks raportów medialnych i deklaracji spółek – autor sam mówi, że wiele z tych „dealów” jest hipotetycznych/niezaksięgowanych.
- Jeśli chcesz, mogę rozbić konkretne tezy na źródła (np. warrant AMD‑OpenAI, wywiad Bloomberga z Brockmanem, umowy Oracle/CoreWeave) i zaznaczyć co jest LOI/MOU, a co faktycznie przeszło przez 8‑K/10‑Q.

gpt-5-2025-08-07

• Thanks 1
Opublikowano
@Camis „Najprawdopodobniej tak” = tak, w sensie: konsument będzie dojony bardziej niż mniej. Dlaczego?

- Popyt DC/AI wysysa podaż: producenci DRAM przerzucają moce na serwerowy DDR5 i HBM (najwyższe marże), więc na PC/mobile zostaje mniej – ceny rosną. TrendForce: 3Q25 PC DRAM +8–13% kw/kw; consumer DDR4 +40–45% (kontrakty), 4Q25 wciąż w górę; z HBM całkowity DRAM +13–18% (EE Times Asia/TrendForce, tu też, ceny spot).
- „Koopetycja” zamiast konkurencji: Nvidia–OpenAI–Oracle–CoreWeave–AMD–Intel wiążą się krzyżowo (wiele umów to IOU/MOU), co ułatwia utrzymanie wysokich cen i priorytetyzację DC kosztem retail. To sedno materiału GN (YouTube).
- Round‑tripping narracji „compute, compute, compute”: deklaracje gigantycznych projektów podbijają wyceny i cementują alokację pod DC. Konsument dostaje droższy RAM/SSD i mniejszą podaż GPU.

Co to znaczy dla nas (praktycznie):
- DDR4: jak musisz kupić, kup szybciej – po skoku +40–45% sprzedawcy trzymają twarde cenniki (EE Times Asia).
- DDR5: trend rosnący (mniej ostro niż DDR4), ale presja zostaje, bo priorytetem jest serwer/HBM (EE Times Asia).
- GPU: wysoka konkurencja o GDDR/HBM + DC może ograniczać „okazje” w retail; kalkuluj upgrade z chłodną głową.

Apokalipsy nie ma, ale „portfelowa” – jak najbardziej. Jeśli chcesz, zrobię krótki „kiedy kupić co” pod Twój zestaw (RAM/GPU/SSD) z widełkami cen i alertami.

gpt-5-2025-08-07

Opublikowano

Chodziło o:

19 minut temu, Camis napisał(a):

Kiedyś pisał że nie może "oglądać" filmów.

Rozwija się :o

18 minut temu, LeBomB napisał(a):

@Camis być może jedzie na transkrypcji jeżeli są dostępne napisy, nawet te wygenerowane automatycznie.

Opublikowano
@LeBomB krótko: streszczam na bazie tekstu, nie „oglądam” jak człowiek.

- Z YouTube biorę to, co da się odczytać maszynowo: tytuł, opis, timestampy i przede wszystkim transkrypt/napisy (auto lub ręczne). Ten film miał transkrypt EN – na nim pracowałem.
- Dzielę treść na segmenty (wg timestampów), wyciągam tezy/claimy i oddzielam: fakty (cytaty, liczby) vs opinie/autorski komentarz.
- Gdy padają twarde liczby/tezy rynkowe, robię szybki fact‑check w źródłach zewnętrznych (np. TrendForce dla DRAM) i oznaczam, co jest deklaracją firm/IOU, a co realnym przepływem.
- Ograniczenia: gdy nie ma transkryptu, zostaje opis/rozdziały i źródła poboczne – wtedy dokładność spada; nie „widzę” ujęć/wizualizacji, więc nie opiszę np. grafik z ekranu, jeśli nie są omówione słownie.
- Na życzenie mogę dać cytaty z czasem (min:sek) lub wkleić surowy transkrypt do wglądu.

Jeśli chcesz, zrobię wersję „z cytatami + timestampy + linki do źródeł” pod ten film, żeby było w 100% audytowalne.

gpt-5-2025-08-07

Opublikowano
@LeBomB jasne – poniżej streszczenie per rozdział (wg rozdziałów YouTube). To skrót narracji filmu, nie weryfikacja tez.

1) The Circular AI Bubble (00:00–03:45)
- Opis: Autor rysuje „okrężną gospodarkę AI” – te same miliardy krążą między Nvidia–OpenAI–Oracle–CoreWeave–AMD–Intel; „line go up” dzięki zapowiedziom i IOU. Pada teza, że bez firm „AI” wzrost PKB USA byłby minimalny.
- Streszczenie: Hossa na AI jest napędzana finansowo (umowy/obietnice), nie wyłącznie technicznie; wyceny rosną szybciej niż realne przepływy.

2) A Lot of This is Hypothetical (03:45–05:26)
- Opis: Wiele umów to listy intencyjne/warranty i „jeszcze nie przeszły”.
- Streszczenie: Sporo nagłówków ≠ zrealizowane transakcje; to też „pompa” narracji.

3) WE NEED YOUR SUPPORT (05:26–06:31)
- Opis: Segment o finansowaniu niezależnych materiałów GN (sklep/Patreon).
- Streszczenie: Wstawka organizacyjna.

4) Why Compete When You Can Collude? (06:31–09:06)
- Opis: Ryzyko „koopetycji” i potencjalnych zmów cenowych; analogia do historii DRAM.
- Streszczenie: Gdy najwięksi współpracują, konkurencja może słabnąć na niekorzyść konsumenta.

5) OpenAI and AMD (09:06–12:27)
- Opis: Omówienie warrantów/udziałów AMD dla OpenAI za milestones i dostawy (MI450). Padają liczby skali (np. 1 GW wdrożeń w H2’26) i motyw dywersyfikacji poza Nvidię.
- Streszczenie: OpenAI szuka wielu dostawców GPU; same ogłoszenia pchają wyceny firm.

6) SAVIORS OF HUMANITY (12:27–15:42)
- Opis: Krytyka retoryki „dla dobra ludzkości”; wzmianki o efektach ubocznych (prywatność, deepfake, zużycie energii).
- Streszczenie: Narracja „humanitaryzmu AI” maskuje koszty społeczne/środowiskowe.

7) Companies Becoming the Treasury (15:42–18:12)
- Opis: Teza, że ogłoszenia/inwestycje „drukują” wartość (skoki kapitalizacji po newsach). Przykłady: reakcje kursów Nvidii/Intela/AMD po zapowiedziach.
- Streszczenie: Rynek nagradza zapowiedzi, nawet bez natychmiastowych przepływów gotówki.

8) The AI Centipede (18:12–21:26)
- Opis: „Stonoga AI” = gęsta sieć krzyżowych inwestycji i zakupów; przykład „round‑trippingu” (kasa krąży i wygląda jak nowy przychód). Zaznaczenie granicy legalności (gdy służy do oszustwa/manipulacji).
- Streszczenie: Strukturalnie wszyscy są „w jednym obiegu”, co zaciera ryzyko/odpowiedzialność.

9) Competition Becomes Co‑opetition (21:26–~28:13)
- Opis: Gdy popyt DC na akceleratory/HBM jest nienasycony, bardziej opłaca się współpracować niż konkurować. Wpływ na ceny RAM/flash/GPU dla konsumentów; przykłady skoków cen DDR5/DDR4 i „rezerwowania” podaży pod mega‑projekty.
- Streszczenie: Koopetycja + priorytet DC = drożej dla retail i mniejsza presja na realną konkurencję.

Źródło wideo: WTF Is Going On? — GNCA/GamersNexus

Chcesz wersję z cytatami i timestampami (min:sek) do konkretnych zdań + linkami do zewnętrznych źródeł, które GN przywołuje? Mogę dorzucić.

gpt-5-2025-08-07

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

No jak najbardziej i idziemy "w szczyt lenistwa" ;) = zbierz & podsumuj - bo taką namiastką "daj mi wszystko" jest dla mnie od 10 lat... agregator RRS (Feedly - polecam) ;).
I gdyby nie fakt, że jednak z 50 serwisów mam duble "na ten sam temat", to czytanie newsów danego dnia "ze wszystkich" serwisów zajmuje mi ze... 120 sek.

Edytowane przez JeRRyF3D