Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, Send1N napisał(a):

Ten film wyżej to fake, 24h2 to najwolniejsza wersja od strony cpu, jak nie liczysz każdej klatki na osd to instaluj, różnice są minimalne.

W takim razie zostanę przy 23H2, jak instalator zadziała. :)

Opublikowano

Dzisiaj dopiero wyskoczyła mi aktualizacja i po instalacji nie działa DTS:X Ultra poprzednie też rozwalały,ale dało się naprawić teraz te próby gówno dają.Czemu Windows to rozwala nad pisuje coś czy jak.Co zrobić bez tego głos jest cicho i brakuje basów.

Opublikowano

Kolejne aktualizacje ograniczały funkcjonalność  DolbyDigital audio. Jego funkcjonalność przejmowała aplikacja windowsowa Windows Sonic. Być może i tu zastosowano takie rozwiązanie

Opublikowano

Ale ja nie chce słuchać słuchawek chce głośniki w 11 23h2 działało wystarczyło pidmienić dwa pliki,tu nie chce to działać co oni zrobili.A i na 23h2 nie działało Avowed na 24h2 działa.Wolałbym działające DTS:x ultra niż gra.

Opublikowano
1 minutę temu, CzerwonyJohn napisał(a):

Jest jakiś zew. DAC do kompa bez wydawania milionów monet ?

Ja kupilem za 55zl (nowy ok. 200zl) na OLX uzywanego Creative SoundBlasterX G1 i sprawdza sie super. Tylko kupujac ten DAC trzeba pamietac o tym:

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@CzerwonyJohn zrobiłem dokładnie to samo, też kupiłem za groszę używkę G1 a miałem w życiu sporo wewnętrznych czy zewnętrznych kart dzwiękowych i jest wystarczająca, polecam tylko od razu ustawić w sofcie w zaawansowanych wzmocnienie na 300om bo standardowe jest za słabe. Nie musiałem tego robić co @daerragh pisał, normalnie mogłem zmieniać bity i częstotliwość próbkowania w windowsowym panelu sterowania czy to na win10 czy win 11 24H2.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Ciekawa sprawa, zmieniłem sprzęt i podpiąłem dysk z Windowsem z poprzedniego kompa i system odpalił, cos sobie pobrał, jakieś aktualizacje i normalnie był aktywowany. No ale i tak zrobiłem instalacje Win 11 na czysto i wpisałem klucz produktu z Win 10 i normalnie działa, nie prosi o aktywację. To wygląda tak jakby była licencja przypisana do dysku :D

Opublikowano

Żadna licencja nie jest przypisana do dysku. Ja przy zmianie sprzętu też nie instalowałem systemu tylko odinstalowałem wcześniej wszystko od starej płyty plus sterowniki grafiki i audio. Po włożeniu dysku system normalnie odpalił a sterowniki sam sobie dograłem (ustawione aby nie pobierał przez WU), to jest raczej normalne. Masz wersję box więc się aktywował. Czasami nie robi tego od razu i czasami może nagle przestać być aktywowany ale raczej będzie ok. Ogarnij sobie tylko konto MS na wszelki wypadek..

Opublikowano

Co tu się do diabła dzieje? To kryminał: Microsoft usuwa starsze CPU Intela z listy

Co prawda mam nowszy, ale usunięcie 10-tej generacji i sztuczne zabicie procesorów nie mających nawet 5 lat to poziomy absurdu. Już niedługo nie tylko i5-2400 nie będzie obsługiwane mimo że nadal mocne, ale też i5-10400. Obejścia będą, ale na własne ryzyko i pewnie z blokadą po czasie.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Dla mnie to nienormalna sytuacja, żeby developer systemu operacyjnego decydował o wymianie sprzętu...

Przecież na dole tej listy są bardzo mocne procesory. Po prostu brak postępu przestał się podobać korporacjom.

Według mnie to podlega pod skargę, tak jak z monopolem... to nawet zabawne nie jest.

Znak czasów 😞

"Microsoft nie wyjaśnił, dlaczego zrezygnował ze wsparcia dla starszych układów Intela, mimo że technicznie spełniają one wymagania systemowe. Możliwe, że jest to część strategii zmierzającej do stopniowego wycofywania starszych generacji procesorów i zachęcania użytkowników do modernizacji sprzętu."

Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze :E

Po prostu zwykli użytkownicy od ponad 10 lat nie kupują procesorów. Spójrzmy prawdzie w oczy. Bo po co? Skoro wszystko działa jak należy, bo procesory są wystarczająco mocne, to i po co je wymieniać? Ociera się to o jakiś absurd i nie mam na myśli braku postępu, a po prostu chciwość korporacji.

EDIT: Jednak nie jest tak źle, news wprowadza w błąd.

https://www.techradar.com/computing/windows/windows-11-24h2-hasnt-raised-the-bar-for-the-operating-systems-cpu-requirements-microsoft-clarifies

Ale i tak to chore, że Microsoft steruje rynkiem procesorów jak chce.

Edytowane przez Filip454
Opublikowano

@sino  @CzerwonyJohn

Chaos to wprowadzają media. Niby portale technologiczne, a czytać nikt chyba nie umie.

Cała informacja pochodzi stąd.

https://learn.microsoft.com/en-us/windows-hardware/design/minimum/supported/windows-11-24h2-supported-intel-processors

Cytat

OEMs may use the following CPUs for new Windows 11 devices. New Windows 11 devices must use modern device drivers which have passed the Windows Hardware Compatibility Program for Windows 11 or the latest available modern device drivers based on Declarative, Componentized, Hardware Support Apps (DCH) design principles.

Chodzi wyłącznie o nowe urządzenia wypuszczane przez producentów OEM, czyli laptopy i inne gotowce. Jak ktoś ma starszy procesor czy już kupił urządzenie z windows 11 na starszym procesorze, to przecież nie przestanie mu nagle działać na nim system, czy nie przestanie się aktualizować. Co najwyżej producent płyty głównej porzuci wsparcie np. w zakresie BIOS. 

Na liście znajdują się nawet procesory do których jest uwaga na dole:

Cytat

Devices with these CPUs may not be manufactured with Windows 11 pre-installed and may only be upgraded to Windows 11 by a customer.

Nie wiem, poziom nierzetelności i dezinformacji bo komuś nie chciało się czegoś dowiedzieć zaczyna mnie w mediach przerażać...

@Filip454 żadna nowość, bo to samo było przy poprzednich systemach w przypadku producentów OEM. 

Opublikowano

Podczas tak dużej aktualizacji zawsze instaluję na nowo sterowniki od dźwięku i grafiki. To jest stały problem z którym się już wiele razy spotkałem.

Opublikowano

Mam dziwny problem z myszką przewodową (zwykla do gamingu) po aktualizacji https://answers.microsoft.com/pl-pl/windows/forum/all/błąd-instalacji-aktualizacji-luty-2025/fa5c9076-7b3d-4eac-920a-94e8a948903f

Sama aktualizacja przebiegła poprawnie, ale bambole po niej są już poniżej pasa. Efekt taki, że myszka  sama z siebie klika Lewy Przycisk Myszy i taki stan rzeczy po prostu mocno utrudnia nawet błahe wykonywanie czynności w sieci, nie mówiąc o czymś bardziej złożonym  :woot:

Opublikowano (edytowane)
W dniu 20.02.2025 o 09:54, LeBomB napisał(a):

@sino  @CzerwonyJohn

Chaos to wprowadzają media. Niby portale technologiczne, a czytać nikt chyba nie umie.

Cała informacja pochodzi stąd.

https://learn.microsoft.com/en-us/windows-hardware/design/minimum/supported/windows-11-24h2-supported-intel-processors

Chodzi wyłącznie o nowe urządzenia wypuszczane przez producentów OEM, czyli laptopy i inne gotowce. Jak ktoś ma starszy procesor czy już kupił urządzenie z windows 11 na starszym procesorze, to przecież nie przestanie mu nagle działać na nim system, czy nie przestanie się aktualizować. Co najwyżej producent płyty głównej porzuci wsparcie np. w zakresie BIOS. 

Na liście znajdują się nawet procesory do których jest uwaga na dole:

Nie wiem, poziom nierzetelności i dezinformacji bo komuś nie chciało się czegoś dowiedzieć zaczyna mnie w mediach przerażać...

@Filip454 żadna nowość, bo to samo było przy poprzednich systemach w przypadku producentów OEM. 

Miałem oczywiście na myśli sterowanie aktualizacjami ogólnie (jak już wstawiłem artykuł dementujący bzdury), nie tylko w przypadku OEM, bo od tego się zaczyna.

Co do mediów to racja, dlatego z reguły nie czytam jakichś dziwnych serwisów, a sprawdzone źródła.

Edytowane przez Filip454
Opublikowano
6 godzin temu, Filip454 napisał(a):

Miałem oczywiście na myśli sterowanie aktualizacjami ogólnie (jak już wstawiłem artykuł dementujący bzdury), nie tylko w przypadku OEM, bo od tego się zaczyna.

I na tym się kończy. Miałeś kiedyś jakiegoś widowsa, który w wyniku aktualizacji stracił całkowicie możliwość obsłużenia procesorów, które mógł obsługiwać na premierę czy przed aktualizacją? Póki producent procesora czy płyty głównej tego nie porzucił, to aktualizacje systemu nie miały nic do tego dla użytkowników detalicznych. Takie wsparcie zazwyczaj kończyły nowsze wersje systemu, a nie aktualizacje. MS ewidentnie szykuje się na windowsa 12. 

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

LeBomB, serio? To nie polityczny... Za bardzo łapiesz za słówka. Ja wiem, że jesteś bardzo mądry, ale ochłoń trochę :E

Nie chce mi się już nawet pisać co miałem na myśli, bo raczej większość by się sama domyśliła.

Od tego się oczywiście zaczyna cała kwestia związana z postarzaniem sprzętu, bo tylko o to mi od początku tutaj chodzi... Od tego się zaczyna cała kwestia dobrego supportu, a nie sztucznego wymuszania wymiany procesora lub całego pieca na nowy.

Microsoft steruje rynkiem hardware'u jak chce i nie zawsze tak było, nie pleć głupot. Nigdy wcześniej nie było tak agresywnego wymuszania upgrade'ów.

Jakoś nie widzę analogicznej sytuacji np. na macu, chyba że spojrzysz na to z innej perspektywy, ale tam przeskok technologiczny to totalnie inna bajka i lata świetlne, a taki Intel wydający procesory szybsze o 5 megaherców i robiący z nich nową generację to jednak nie to samo - z Intelem hiperbolizuję, ale zdarzały się lata, gdzie naprawdę mało brakowało.

W dniu 23.02.2025 o 12:14, LeBomB napisał(a):

MS ewidentnie szykuje się na windowsa 12. 

Czyli kolejny numerek i bezzasadnie zwiększone wymagania. Za niedługo to do zrobienia tego co kiedyś na 512 MB RAMu będziemy potrzebować komputera ze SpaceX, a do wyświetlania samego GUI będzie wymagana karta RTX. To nie jest postęp. To jest uszczuplanie portfeli konsumentów i firm (przy okazji) celem zarobku. Microsoft po prostu mało zarobił, a 12 pewnie nie będzie, tylko kolejna aktualizacja 11.

18 lat temu. To było coś naprawdę świeżego, a dzisiaj co mamy świeżego i godnego wykorzystania tych gigabajtów RAMu? Chyba telemetrię :E

Edytowane przez Filip454
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Filip454 napisał(a):

LeBomB, serio? To nie polityczny... Za bardzo łapiesz za słówka. Ja wiem, że jesteś bardzo mądry, ale ochłoń trochę :E

Odpisałem Ci normalnie, że taki proces wycofywania wsparcia dla producentów OEM trwa od dawna. Na pewno od windowsa XP, który pojawił się 24 lata temu. Zatem był czas przywyknąć do tego. To Ty się w tym momencie nakręcasz nie wiem po co i sugerujesz jakby to był jakiś nowy spiskowy proces.

Ale skoro już poruszyłeś mój udział w wątku politycznym (nie wiem po co, bo potrafię oddzielić jedno od drugiego) to powinieneś wiedzieć, że wiem czym poprzeć to co piszę.

https://web.archive.org/web/20080830072544/http://news.cnet.com/Microsoft-extends-Windows-XPs-stay/2100-1016_3-6210524.html

Windows XP wsparcie dla producentów OEM stracił w 2007 roku,  oficjalne wsparcie na XP skończyło się bodajże w 2014 roku, a jak wiesz działa, pozwala na instalację do dzisiaj, nawet da się ponoć go aktywować kluczem bez większych problemów. Różnica jedynie taka, że nie kupisz nowych komputerów z tym systemem i sami producenci sprzętu już nie wspierają tego systemu. 

Piszę od XP, bo od tego systemu wiem na pewno jak to szło, ze starszych tylko korzystałem, ale wystarczy poszukać, by dowiedzieć się że taki 95 stracił wsparcie OEM w 2001 roku. Co więcej były 3 wersje win95, które były przeznaczone wyłącznie dla producentów sprzętu, w tym wersja, która wprowadzała obsługę USB czy partycje FAT32. Nie były to wersje systemu dostępne w detalicznej sprzedaży. 

Także czy aby na pewno nie zawsze tak było?

A wracając do nowszych sprzętów, to luki typu Meltdown, Spectre i Downfall procesorów w systemie zabezpieczeń, który jest rozbudowywany w windows 11, też nie służy utrzymywaniu wsparcia, tym bardziej, że chodzi o wsparcie zarówno producentów procesorów, jak i płyt głównych.

Zatem win12 to nie będzie tylko zwiększony numerek, ale też trochę nowych funkcji, szczególnie w zabezpieczeniach i przechowywaniu licencji na komputerze użytkownika. 

Edytowane przez LeBomB
  • Thanks 1