azgan 274 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 21 godzin temu, DżonyBi napisał(a): O konsoli też można tak napisać. Sprzedajesz starą i robisz dokładkę. W moim przypadku 1500zł do Pro. Jak sobie tak patrzę na swoich kuzynów i znajomych to mało kto ma teraz pc-ta w domu. Przeważnie jakiś laptop lub dodatkowo konsola wlasnie za telewizorem. Dla nas PC wydaje sie normalka, ale nie grzeszy on popularnoscia w polskich domach. Fakt, po sprzedaniu PS5 fat za 1500 zł nowe PS5 PRO kosztowałoby mnie teraz 2000 zł 1
DżonyBi 132 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) @dawidoxx Ja sprzedalem golego slima ze spider manem 2 za 2000. Dokladnie ten zestaw kosztowal mnie 2599 zl w sklepie rok wczesniej. Sprzedalem ze strata 600zl, ale co pogralem przez ten rok to moje. Udalo mi sie tez pare razy sprzedaz gre drozej niz kupilem. Dolozylem 1500 do pro. Podstawka mnie nie interesuje (na ali do kupienia za grosze), bo u mnie konsola lezy. Nie mam cisnienia z napedem, bo na razie koncze gry z ps premium i zaraz wlatuje MFS2024, i Stalker 2 na PC. Licze, ze uda mi sie kupic naped w normalnych pieniadzach po nowym roku. Nie mam z tym cisnienia. Edytowane 2 godziny temu przez DżonyBi 1
RTXnietylko4060tiUSER 51 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) @azgan Kosztowaloby Cie 3500zl. Dziwaczne podejscie do tematu, fata dostales za free? Edytowane 2 godziny temu przez RTXnietylko4060tiUSER 1 4
dawidoxx 28 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 8 minut temu, azgan napisał(a): Fakt, po sprzedaniu PS5 fat za 1500 zł nowe PS5 PRO kosztowałoby mnie teraz 2000 zł No ale wydajesz kasę po raz drugi na sprzęt.. uwzględniając stratę po odsprzedazy fata jesteś stratny tysiaka więc realnie prosiak wychodzi 4500 1 1
Kadajo 312 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu A trzeba było po prostu prosiakowi dać generator klatek i byłoby spoko, ale nie, muszą to zachować dla PS6. Pewnie to będzie główny temat tej konsoli 1 1
DżonyBi 132 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) Co pogral w tym czasie to jego, a moze jeszcze oszczedzil, bo gdyby nie konsola to chodzilby na dyskoteki i wydawal znacznie wiecej niz na gry. Dajcie ludziska spokoj. Ja w dniu zakupu pro wyjalem z portfela 1500 zl, a ile zyskalem czy stracilem w ciagu roku grajac na slim to tego nikt nie policzy. Pare razy udalo mi sie kupic gre w dobrej cenie i sprzedac ja drozej na olx. Edytowane 2 godziny temu przez DżonyBi 1
azgan 274 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 19 minut temu, dawidoxx napisał(a): Niedługo w trosce o graczy to nawet kabli już nie będą dodawać a ludzie będą się z tego cieszyć 🤣 I padów 🤭 1
RTXnietylko4060tiUSER 51 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu @Kadajo Dlatego olalem PRO i czekam spokojnie na PS6.
dawidoxx 28 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 5 minut temu, azgan napisał(a): I padów 🤭 Wcale bym się nie zdziwił 🤣 1 1
azgan 274 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 5 minut temu, Kadajo napisał(a): A trzeba było po prostu prosiakowi dać generator klatek i byłoby spoko, ale nie, muszą to zachować dla PS6. Pewnie to będzie główny temat tej konsoli Szczerze to jak widzę jak działa ten FG w niektórych tytułach na PC np. w Hogward Legacy to nie wiem czy chciałbym coś takiego widzieć na PlayStation . To była pierwsza rzecz jaką wył. bo robiło masakryczną sieczkę z obrazu a lag był wyczuwalny nawet na padzie z wł. NVIDIA Reflex 🤪. Oczywiście nie zawsze tak jest i czasami rzeczywiście działa to super ale tytułów gdzie jest coś nie tak z tym "fiuczerem" naliczyłem też już sporo. 1
RTXnietylko4060tiUSER 51 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu @azganKwestia dobrej implementacji. 1 1
Kadajo 312 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Generator klatek na bank się pojawi, bo tutaj nie ma przed nim ucieczki jak chcesz ładną grafikę i dużo FPS. 1 1
azgan 274 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 4 minuty temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a): @azganKwestia dobrej implementacji. To samo można napisać o PSSR no i później jest jak jest np. w takim Silent Hill 2 Remake 😉. Devsi to leniuszki, problemem nie jest to czy da się to zrobić dobrze tylko to czy zostanie to zrobione dobrze bo do tego musi się jeszcze chcieć . 1
Kowal_ 37 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 1 godzinę temu, kanon7 napisał(a): @Kowal_ aha, czyli po obniżce obecnie PS5 Digital może kosztować 1699 zł a TE SAME PS5 Pro Digital tylko z: - 1 TB więcej - mocniejsze GPU MUSI kosztować 3499 zł? Gdzie się kończy logika, zaczyna się obrona ceny (inflacja) wersji Pro Po prostu dowalili zysk +300% bo nie ma konkurencji (Microsoft Xbox Series). Ale ja nigdzie nie napisałem, że musi tylko, że co się złożyło na cenę pro. Robisz masło maślane. Porównywać ceny slima do pro nie ma sensu bo tam najdroższa część, czyli SoC to stary trypel klepany od prawie 5 lat w dziesiątkach milionach egzemplarzy, po starych cenach. SoC w pro jest na pewno znacznie droższy w koszcie na sztukę dla Sony. Do tego znacznie mniejsza skala produkcji. I żeby było jasne, ja niczego nie bronię, ta konsola jest droga, na pewno musieli by dać wyższą cenę względem ps5, ale nie aż tyle, wszystko ponad to jest zwykłą chęcią zarobku, tyle. Finalnie wyszło ile wyszło. Kto chce kupić to kupi, kto nie to nie kupi. Nikt z pistoletem przy głowie nie stoi. Ja na facie pograłem 3,5 roku sprzedając go 600zł taniej niż kupiłem. Uważam, że to niewielki koszt jak na tyle rozrywki. Dołożyłem do pro i znowu kilka lat pogram za w sumie śmieszne pieniądze. 1 1
DżonyBi 132 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) Od dwóch dni bawię się Sony Pulse Elite. Jestem zaskoczny jak czysto grają. To zapewne dzięki membranom planarnym i bezstratnemu polaczeniu z PS5 za pomoca PS5 link. Ostatnie ustawienie z EQ są zapamiętywane w słuchawkach, więc pozostąją przy połączeniu z telefonem czy innymi urzadzeniami. Słuchawki mogą łączyć się jednocześnie z konsolą i telefonem. Wracając do jakości. Ustawilem EQ pod siebie i w grach nie mam się do czego przyczepić, dźwięk 3D robi robotę i jak się wczuję to wiem dokładnie skąd płyną dzwięki. Precyzja jest zaskakująco dobra, a głośność jest wystarczająca. Używam tak na 2/3 mocy, bo wyżej robi się za głośno dla mnie. Po sparowaniu z telefonem i puszczaniem muzyki przez youtube mam mieszane uczucia. Jak źródło jest dobrej jakości to grają naprawdę przyjemnie, ten bas ma coś w sobie, jest mięsisty, dynamiczny, nie jest dudniący, środek i góra też jest. Problem pojawia się jak źródło jest gorszej jakości, wtedy robi się płasko. Tego problemu nie mam z Bose QCII, których od lat używam do muzyki. One radza sobie lepiej przy gorszych zrodlach. W Pulse nie ma tez ANC, czyli aktywnej redukcji halasu. Jak ktos gra z bawiacymi sie dziecmi obok to moze byc problem. Same sluchawki sa za to bardzo wygodne dla mnie i moge robic dluzsze sesje. Dalem za nie 530 zl i to jest optymalna cena za nie. Zostawiam je sobie na wieczorne sesje. Podkrecaja klimat dobrze. Edit: problem z rozlaczaniem na razie nie wystapil. Edytowane 1 godzinę temu przez DżonyBi 1
Vulc 230 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 31 minut temu, Kowal_ napisał(a): I żeby było jasne, ja niczego nie bronię, ta konsola jest droga, na pewno musieli by dać wyższą cenę względem ps5, ale nie aż tyle, wszystko ponad to jest zwykłą chęcią zarobku, tyle. Od tego się to powinno zacząć i na tym skończyć. Sony nie pierwszy raz wykorzystuje rynkową przewagę i choć nie można stwierdzić, żeby ją sobie ciężką pracą wywalczyło ( Xbox sam się podłożył), biznes is biznes. Nie ma konkurencyjnej konsoli, nie ma nawet żadnych jej zapowiedzi, mają za to potężną bazę użytkowników. Będą wyciskać hajs z tego położenia do granic możliwości, co widać po braku dysku czy nawet podstawki. Edytowane 1 godzinę temu przez Vulc 1
Elvis79 20 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Godzinę temu, azgan napisał(a): Fakt, po sprzedaniu PS5 fat za 1500 zł nowe PS5 PRO kosztowałoby mnie teraz 2000 zł + 1tys za napęd które masz w PS5 a nie masz w PRO o podstawce już nie wspominam
DżonyBi 132 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Widzialem naped za 1.5k. To moze + 1.5k.
azgan 274 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 4 minuty temu, Elvis79 napisał(a): + 1tys za napęd które masz w PS5 a nie masz w PRO o podstawce już nie wspominam Gry mam i tak w digitalu od dawna nie bawię się już w pudełka (podobnie zresztą jak na PC) a podstawka nie jest do niczego potrzebna
SethJames 35 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 13 godzin temu, Kadajo napisał(a): Tylko jest jeden problem, te wszystkie gry, które oni pokazali to są gry albo stare, albo które były pierwotnie kierowane na zwykle PS5. Bardzo wątpię ze nowe gry w wersjach dla konsoli Pro pozwolą jej utrzymać ciągle 60 FPS, bo ona, tak jak podstawowe PS5 zaraz się zestarzeje, szczególnie że ma to samo CPU. Sony kłamie mówiąc ze cena nie jest problemem, to dokładnie cena jest problemem i to ze konsola nie ma napędu w zestawie co podnosi tą cenę jeszcze bardziej. Przypomnijmy tylko ze PS4 Pro w momencie premiery nie dość, że miało napęd to te samą cenę co zwykle PS4 w czasie premiery. Sony nie kłamie, po prostu nie jesteś targetem. Sprzedaż PS5 Pro jest wyższa niż PS4 pro, takie są dane. To nie jest konsola nastawiona na masowego odbiorcę tak jak normalne ps5. Cena jest jaka jest tez przez warunki w jakich obecnie znajduje się świat, nie zapominaj ze sony to nie organizacja charytatywna tylko wielki koncern nastawiony na zyski. Wątpię żeby wydawali konsole wersje premium ( która targetem jest prawdopodobnie jakieś 10,15 % wszystkich odbiorców z najlepszymi odbiornikami TV którzy chcą lepszej jakości ) tylko po to żeby dokładać do samego interesu.
azgan 274 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Bardziej zniechęcające do tego PRO Station jest fakt że nie ma w co grać i praktycznie 0 dużych dobrych EX'ów od Sony
Kadajo 312 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 2 minuty temu, SethJames napisał(a): Sony nie kłamie, po prostu nie jesteś targetem. Sprzedaż PS5 Pro jest wyższa niż PS4 pro, takie są dane. To nie jest konsola nastawiona na masowego odbiorcę tak jak normalne ps5. Cena jest jaka jest tez przez warunki w jakich obecnie znajduje się świat, nie zapominaj ze sony to nie organizacja charytatywna tylko wielki koncern nastawiony na zyski. Wątpię żeby wydawali konsole wersje premium ( która targetem jest prawdopodobnie jakieś 10,15 % wszystkich odbiorców z najlepszymi odbiornikami TV którzy chcą lepszej jakości ) tylko po to żeby dokładać do samego interesu. A PS4 Pro była nastawiona na masowego odbiorcę ? To tez był model dla "entuzjastów". Mowie poczekajmy trochę na dłuższy rozrzut czasu, bo sprzedaż może się załamać. Np. nie przypominam sobie, aby w czasie premiery PS4 Pro było wykupywane masowo przez skalperow którzy zawsze zawyżają dane sprzedaży. 1
SethJames 35 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 10 minut temu, Kadajo napisał(a): A PS4 Pro była nastawiona na masowego odbiorcę ? To tez był model dla "entuzjastów". Mowie poczekajmy trochę na dłuższy rozrzut czasu, bo sprzedaż może się załamać. Np. nie przypominam sobie, aby w czasie premiery PS4 Pro było wykupywane masowo przez skalperow którzy zawsze zawyżają dane sprzedaży. PS4 Pro również nie było nastawione na masowego odbiorcę. Przeskok w rozwoju sprzętu był szybszy, a zejścia na niższy proces technologiczny przynosiły ogromne przyrosty wydajności. Obecnie zejścia na niższy proces technologiczny nie dają już takich korzyści. Zbliżamy się do końca Prawa Moore’a – nie da się już uzyskiwać podwójnego przyrostu mocy co dwa lata. Nastała era oprogramowania i technik upscalingu. Dlatego Nvidia stawia wszystko na AI i technologię DLSS, a inni podążają w tym samym kierunku. Przejścia na niższy proces technologiczny są teraz znacznie bardziej kosztowne. Do tego żyjemy w świecie postcovidowym, a globalna sytuacja geopolityczna, w tym wojna, dodatkowo komplikuje sytuację. Jedynym niesmacznym żartem w obecnej generacji konsol jest wersja wyłącznie cyfrowa. Powinni wprowadzić wersję pudełkową (dyskową) droższą o 500 zł oraz tańszą wersję cyfrową. Taki podział wyeliminowałby niesmak. Edytowane 1 godzinę temu przez SethJames 1
DżonyBi 132 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 2999 za digital pro 3499 z napedem i nikt by nie plakal. Bol doopy o 500 zl tak naprawde, a PCMR zawsze beda robic fikolki, zeby udowodnic przewage PC nad konsolami. Edytowane 1 godzinę temu przez DżonyBi 1
Rekomendowane odpowiedzi