Skocz do zawartości

PlayStation 5/5 PRO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Qrdello napisał(a):

Generalnie granie w gry jest nieopłacalne :E dell optiplex za tysiaka też obsłuży internet, netflixa, puszczenie spotify i bank :E kupowanie więc kompa za 10 tysi jest bez sensu, bo taki sprzęt idzie głównie właśnie pod gry.

Switch jest też nieopłacalny, bo można sobie kupić 20 letniego dreamcasta i też pograć w gry :E albo na pchlim targu stare PS2 i też da się pograć. Ba, w ogóle kupowanie konsol jest bez sensu, bo na telefonie mamy gamepass i chmurę :E 

Ale po co telefon, skoro zawsze można napisać list? :] 

Widzisz, generalnie wszystko jest nieopłacalne. 

Nie opłaca się też płacić kredytu za mieszkanie, skoro można kątem u starych na poddaszu po kres dni :> 

Z igły, widły robisz...
Pytałem się o opłacalność (cenową) konsoli do grania w nowe gry. Jak byś się domyślił, dyskusja może być ewentualnie o XSX, XSS, PS5, PS5 Pro, a nie PS2, lub Dreamcast.
Proste pytanie, czy zmiany widoczne na wersji Pro są warte dopłaty x2 kwoty do PS5->Pro.
Twój przykład z PC za 10 tys. zł to znowu coś innego, bo jednak różnica w grafice, efektach itd. jest dużo większa: PS5 -> PC, aniżeli PS5 -> PS5 Pro, więc duża różnica MOŻE już rekompensować wydania tyle na PC.
Mała różnica (PS5/PS5Pro) już może nie rekompensować dopłaty x2 kwoty do konsoli.

Wszyscy tutaj wiemy że jesteś fanbojem PS5 Pro za każdą cenę :E

Edytowane przez kanon7
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, kanon7 napisał(a):

Z igły, widły robisz...
Pytałem się o opłacalność (cenową) konsoli do grania w nowe gry. Jak byś się domyślił, dyskusja może być ewentualnie o XSX, XSS, PS5, PS5 Pro, a nie PS2, lub Dreamcast.
Proste pytanie, czy zmiany widoczne na wersji Pro są warte dopłaty x2 kwoty do PS5->Pro.
Twój przykład z PC za 10 tys. zł to znowu coś innego, bo jednak różnica w grafice, efektach itd. jest dużo większa: PS5 -> PC, aniżeli PS5 -> PS5 Pro, więc duża różnica MOŻE już rekompensować wydania tyle na PC.
Mała różnica (PS5/PS5Pro) już może nie rekompensować dopłaty x2 kwoty do konsoli.

Żeby było zabawniej nie pisałem do Ciebie. No ale jak to mówią uderz w stół ;)

Sarkazmu też nie czytasz. Więc po co czytać? :]

Edytowane przez Qrdello
  • Sad 1
Opublikowano
21 minut temu, kanon7 napisał(a):

Z igły, widły robisz...

Konsola jest całkiem opłacalna. Ale jak dostajesz wszystko za 1800-1900zl. Tak jak fat blueray, albo slim blueray. Gry chodza całkiem nieźle, gra sie przyjemnie. I masz płyty na wlasnosc. Niestety SONY chce odejsc od posiadania gier na wlasnosc wiec bedzie raczej gorzej jezeli chodzi o granie na ps :(

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, kanon7 napisał(a):

@Qrdello  no jak to mówią, uderz w stół :E a Qrdello się odezwie w sprawie PS5 Pro :E
Sarkaz ;) nie czytaj tego.

Nie żebym wystartował ten temat, czy coś :D bo kanon7 zakazał, to nie mogę nic tutaj pisać :D mogę tylko wtedy jak trzeba coś zgnoić - bo to wtedy się wpasowuje w ogólną narrację :> 

Też sarkaz  - cokolwiek to jest.

@maxmaster027 nie ma czegoś takiego jak opłacalność przy kupnie konsoli do gier :E gry nie są towarem pierwszej ani drugiej potrzeby. Kupujemy je bo chcemy, bo mamy taki kaprys - a nie dlatego że bez nich nie będziemy w stanie egzystować. Kłapanie o opłacalności w wypadku hobby to jak dyskusja z tunerem dlaczego zakłada np. nitro do swojego auta :E zakłada bo chce, bo ma kasę i taką fantazję, a nie dlatego że mu fura bez tego po bułki nie pojedzie :> 

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano
3 minuty temu, Qrdello napisał(a):

Nie żebym wystartował ten temat, czy coś :D bo kanon7 zakazał, to nie mogę nic tutaj pisać :D mogę tylko wtedy jak trzeba coś zgnoić - bo to wtedy się wpasowuje w ogólną narrację :> 

Też sarkaz  - cokolwiek to jest.

@maxmaster027 nie ma czegoś takiego jak opłacalność przy kupnie konsoli do gier :E gry nie są towarem pierwszej ani drugiej potrzeby. Kupujemy je bo chcemy, bo mamy taki kaprys - a nie dlatego że bez nich nie będziemy w stanie egzystować. Kłapanie o opłacalności w wypadku hobby to jak dyskusja z tunerem dlaczego zakłada np. nitro do swojego auta :E zakłada bo chce, bo ma kasę i taką fantazję, a nie dlatego że mu fura bez tego po bułki nie pojedzie :> 

No jak nie ma, jest opłacalność. Masz pieniądze przeznaczone na wypoczynek relaks itp. Jeden kupi sobie obraz czy dzieło sztuki i bedzie podziwiał, drugi aparat do robienia zdjec (krajobrazow), trzeci kupi sobie ekstra samochod ponad ten co ma, inny kupi komputer, a inny jeszcze PS i gry. Majac określony budżet patrzysz co sie bardziej opłaca w dłuższej perspektywnie, ktore gry bardziej Ci sie podobaja, jak chcialbys spedzac wolny czas czy czas ogolnie. 

Opublikowano
Teraz, maxmaster027 napisał(a):

No jak nie ma, jest opłacalność. Masz pieniądze przeznaczone na wypoczynek relaks itp. Jeden kupi sobie obraz czy dzieło sztuki i bedzie podziwiał, drugi aparat do robienia zdjec (krajobrazow), trzeci kupi sobie ekstra samochod ponad ten co ma, inny kupi komputer, a inny jeszcze PS i gry. Majac określony budżet patrzysz co sie bardziej opłaca w dłuższej perspektywnie, ktore gry bardziej Ci sie podobaja, jak chcialbys spedzac wolny czas czy czas ogolnie. 

Z drugim się zgodzę, z pierwszym wcale.

Opłacalność w tej sytuacji jest taka, że pragmatyk gdyby tak myślał to nigdy nigdzie nie pojedzie bo zawsze znajdzie wydatek który mu się bardziej opłaca (nowa altanka, bo posiedzi w niej w jesień, większe felgi, zadaszenie antresoli etc). 

A co do preferencji - to o nich co do zasady się nie dyskutuje, bo są indywidualne i oparte o to jacy jesteśmy, jakie mamy charaktery i priorytety w życiu. I tutaj nie ma złych wyborów. Tak jak w wydawaniu kasy na hobby, tak długo jak sprawia mi to przyjemność. Jak ktoś tego nie kuma, to dla niego to nie hobby tylko metoda rekompensaty, nie wiem, niedoborów jakichś ? :E 

Opublikowano
1 minutę temu, Qrdello napisał(a):

Z drugim się zgodzę, z pierwszym wcale.

Opłacalność w tej sytuacji jest taka, że pragmatyk gdyby tak myślał to nigdy nigdzie nie pojedzie bo zawsze znajdzie wydatek który mu się bardziej opłaca (nowa altanka, bo posiedzi w niej w jesień, większe felgi, zadaszenie antresoli etc). 

A co do preferencji - to o nich co do zasady się nie dyskutuje, bo są indywidualne i oparte o to jacy jesteśmy, jakie mamy charaktery i priorytety w życiu. I tutaj nie ma złych wyborów. Tak jak w wydawaniu kasy na hobby, tak długo jak sprawia mi to przyjemność. Jak ktoś tego nie kuma, to dla niego to nie hobby tylko metoda rekompensaty, nie wiem, niedoborów jakichś ? :E 

Opłacalność jest wtedy kiedy pieniądze graja role, czyli niemal w kazdej polskiej przecietnej rodzinie 95% ludzi. Jeżeli masz nieograniczony budzet twoja opłacalnosc przenosi sie gdzie indzie. Na czas. W co opłaca sie bardziej grac, gdzie mozesz liczyc na sukces itp. Możesz kupic np. film, czy isc do kina, od tego jak dobry film byl powiesz czy warto bylo czy totalny gniot. Wtedy tez mozesz powiedziec oplacalo sie albo nie totalne nieporozumienie. 

PS5 sie jeszcze jako tako opłaca, bo gry sa w miare ok cenach, jest sporo tytułów, VR masa mozliwosci. Z drugiej stony smieszny abonament bez ktorego nie pograsz online w gry ktore kupiles (darmowe gry sa za darmo chyba oprocz diablo4 bo to jest gra online) Wiec tak to wyglada. PS5 sie opłaca, szczegolnie w tej cenie. Naotmiast ps5 pro juz nie. Bo kosztuje z blue ray i podstawka ponad 2x tyle co FAT BR, i nie oferuje totalnie odmiennej rozgrywki. Natomiast dla kogos kto ma pieniadze i chce polepszsc jakosc gamingu zakup takiej konsoli nawet jakby kosztowala wiecej uzna za dobry wybor, bo to jest jego relax i cos must have.

Opublikowano

No ok, to ideolo by było gdyby Ci najgłośniej marudzący przestali marudzić na coś, co im się nie opłaca dopóki to coś nie zjedzie do tzw. progu opłacalności i sami się nie zaopatrzą, żeby chociaż hipokryzji nie było. :> No chyba, że wymyślą wtedy inny argument przeciwko, tylko żeby się kółko kręciło we właściwą stronę. 

Ale chociaż, wśród natłoku farmazonów, narracja się ustawia pod aktualne ceny. Było 4,5k (czasem nawet o 5k czytałem) za pro z napędem vs ps5 disc za 2,3k - a teraz jest o te kilka stówek i tutaj i tutaj jednak niżej :> zawsze jakiś progres.

Opublikowano

Tylko co z PS6, jak na premierę dostaniemy (bardzo prawdopodobnie):
- Ratchet & Clank Rift Apart Remastered
- God of War: Ragnarok Remastered
- Horizon 2: Remastered
- Shadow of the Colossus: Remake

Jedyny sens kupna PS6 "day one" to:
- bo będą potem braki miesiącami
- bo skalperzy podbiją cenę PS6 dwukrotnie przez kilka miesięcy

• Like 2
Opublikowano

Cześć wam, jak myślicie ps5 pro w pionie czy poziomie postawić i czy dołem też wylatuje ciepłe powietrze przy podstawce  która zasłania pare otworów ?

Opublikowano
8 minut temu, Mxv1 napisał(a):

Cześć wam, jak myślicie ps5 pro w pionie czy poziomie postawić i czy dołem też wylatuje ciepłe powietrze przy podstawce  która zasłania pare otworów ?

Dół nie wpływa na wentylację w żaden sposób. Możesz nawet w pionie postawić bez podstawki.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Roman_PCMR napisał(a):

Powiem szczerze ze patrzac na dostepnosc kart 5090 lekko zerkam na konsole. Mam nadzieje ze ps6 bedzie mocne. Fajnie jak by na poczatku dali 2 konsole. Jedna zwykla za $500 druga pro za $1000

PS6 prawdopodobnie poczatkowo bedzie miec fajna wydajnosc za spoko pieniadze :) Natomiast 3 lata po premierze to juz bedzie szrocik wydajnosciowy, tak jak teraz jest z PS5 i PS5 PRO ktore ma ten sam pazdzierzowaty CPU za 200zl. Moj plan jest prosty, PS6/Xbox przez pierwsze 2-3 lata jej zycia (o ile cena bedzie adekwatna), a pozniej przesiadka na PC. Najwazniejsze by nie dac sie nabrac na kolejny marketingowy belkot i z zimna krwia poczekac na normalne testy nim zdecydujemy sie na zakup :thumbup:

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
Opublikowano
12 godzin temu, kanon7 napisał(a):

Tylko co z PS6, jak na premierę dostaniemy (bardzo prawdopodobnie):
- Ratchet & Clank Rift Apart Remastered
- God of War: Ragnarok Remastered
- Horizon 2: Remastered
- Shadow of the Colossus: Remake

Jedyny sens kupna PS6 "day one" to:
- bo będą potem braki miesiącami
- bo skalperzy podbiją cenę PS6 dwukrotnie przez kilka miesięcy

Tu masz racje. Ale to przez zwolnienie dobrych programistow i zastapienie ich AGDRTVQDHDRHDMIGBT

2 minuty temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

PS6 prawdopodobnie poczatkowo bedzie miec fajna wydajnosc za spoko pieniadze :) Natomiast 3 lata po premierze to juz bedzie szrocik wydajnosciowy, tak jak teraz jest z PS5 i PS5 PRO ktore ma ten sam pazdzierzowaty CPU za 200zl. Moj plan jest prosty, PS6 przez pierwsze 2-3 lata jej zycia (o ile cena bedzie adekwatna), a pozniej przesiadka na PC. Najwazniejsze by nie dac sie nabrac na kolejny marketingowy belkot i z zimna krwia poczekac na normalne testy nim zdecydujemy sie na zakup :thumbup:

Raczej odwrotnie. Gry sa bardziej dopracowywane. Jest to staly schemat ze pod koniec generacji wychodza najlepsze gry.

Opublikowano (edytowane)

@Roman_PCMR Nie wiem czy zauwazyles, ale w tej generacji dzieje sie odwrotnie, im dalej w las tym gorzej i slabiej w kwestii wydajnosci. Poczatkowo gry dzialaly w wysokiej rozdzialce z detalami blisko PC i trzymaly 60 fps. Dzisiaj, jesli nowa gra AAA trzyma rozdzielczosc 1080p na PS5 przy 60 FPS to jest sukces. Jesli chodzilo Ci o wspaniale exy to w tej generacji ich praktycznie nie ma.

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
Opublikowano
11 godzin temu, Mxv1 napisał(a):

Obojętnie, aczkolwiek dołem przez kratkę też wywiewane jest ciepłe powietrze z zasilacza. Nie powinieneś więc stawiać konsoli na miękkim podłożu.

Nie ma znaczenia czy masz podstawkę czy nie, bo nawet bez podstawki pod spodem zostaje kilka mm miejsca, przez które to ciepłe powietrze ucieka.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Roman_PCMR napisał(a):

W tej generacji tak. Ale to przez DEI

Gdyby tylko do całego DEI/Woke/usługi/Concord/remastery Sony na marginesie wydało w ciągu tych 5 lat, tylko ze 2-3 tytuły z tej listy:
- BloodBorne II
- Uncharted 5
- God of War IV (mitologia grecka +18)
- TLOU part 3
To by gracz jakoś jeszcze tą zakręconą generację gier LPG+onlineREMASTER; neutralnie odebrał - niby pojechali, ale też coś sensownego wydali.

Edytowane przez kanon7
  • Like 3
Opublikowano
4 godziny temu, Qrdello napisał(a):

Obojętnie, aczkolwiek dołem przez kratkę też wywiewane jest ciepłe powietrze z zasilacza. Nie powinieneś więc stawiać konsoli na miękkim podłożu.

Nie ma znaczenia czy masz podstawkę czy nie, bo nawet bez podstawki pod spodem zostaje kilka mm miejsca, przez które to ciepłe powietrze ucieka.

Nie masz racji ja próbowałem bez podstawki i moja konsola się przegrzewa i wyłącza, więc bywa ku... różnie 

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, voltq napisał(a):

moja konsola się przegrzewa i wyłącza, więc bywa ku...

Bardzo dziwne, bo stala u mnie pionowo kilka dni bez podstawki i kompletnie nic sie dzialo. Tam nawet powietrze jakos specjalnie nie dmucha i w ogole nie jest cieplo, a nawet jak stawiasz pionowo bez podstawki to nie zaslaniasz tych otworow, bo te biale panele wystaja poza krawedz. Skoro Tobie sie wylaczala i przegrzewala stojac pionowo to musisz miec inny problem.

Pisalem o tym wczesniej, gdyby podstawka byla niezbedna do stawiania pionowo to pojawilaby sie oficjalna informacja na ten temat ze strony Sony albo bylaby juz w zestawie. Jest to element dekoracyjno-stabilizujacy. Nic wiecej.

Edytowane przez DżonyBi
  • Confused 1
Opublikowano
14 minut temu, voltq napisał(a):

Nie masz racji ja próbowałem bez podstawki i moja konsola się przegrzewa i wyłącza, więc bywa ku... różnie 

A, czyli jak dołożyłeś podstawkę, która w sumie nawet bardziej ogranicza powietrze stamtąd uciekające - to przestała się wyłączać?

Albo mnie coś ominęło, ale nie zgłaszałeś takich - w sumie dość istotnych - problemów.

Zresztą, materiały promo pokazują i FATa i SLIMy i PRO w pozycji pion głównie, SONY więc tak skroiło konsolę, że ma działać w pionie.

Na jakiej podstawie więc mówisz, że nie mam racji ? :D Bo Tobie się przegrzewa? Mogłeś trafić na wadliwy egzemplarz, których niezależnie od tego ile produkuje się sprzętu zwykle jest od 0 do 8-10% całej produkcji. Tzw. fail rate powyżej tych wartości to już powód do zmartwienia. 

Idąc tym samym tropem - ja miałem FATa 4 lata, cały czas w pionie - zero problemów. Dedukuję więc, że FAT jest niezniszczalny :E i może stać w pionie.